Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Zakupiłem ostatnio roczny zestaw SR-4170 Signature System czyli słuchawki SR-407 w komplecie z SRM006tS i ani dnia nie żałuję że pozbyłem się dużego systemu.

Nawet z beznadziejnego laptopa i plików .flac to miód dla uszu.

Między Lambdami Nova Basic i SRM-Xh a systemem 4170 jest jednak ogromna przepaść na korzyść tych drugich.

7cf59f56d2.jpg

Gratulacje. A do nich można też zainstalować wzmacniacz lampowy?

Tak też Staxa ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

SRM-006tS to lampka (nie jestem na 100% pewien ale możliwe że to hybryda z MOSfetami) i chodzi na 2x 6CG7/6FQ7.

W standardzie Stax dodaje rosyjskie 6CG7EH Electro Harmonixa. Można tez zaszaleć i dać adaptery do 6SN7GT i zrobić "frankensteina".

Lampowy preamp / źródło można jak najbardziej podłączyć. SRM006tS ma 3 wejścia w tym jedno zbalansowane XLR, jedna para wejść jest podłączona równolegle także można go wpiąć równolegle w tor audio z kolumnami.

+

Jednak to hybryda:

e691f2dbf2.png

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wiem, że Stax ma wzmacniacz lampowy, przy czym wydawało mi się, że to co kupiłeś jest wersją tranzystorową. A słuchawki referencyjne, nie ma dwóch zdań.

Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek, w temacie o Staxach na Head Fi zestaw 4170 to niższa klasa ale nie dajmy się zwariować, tam wszyscy plują na energizery Staxa samemu polecając jakieś egzotyki typu Blue Hawaii za tysiące baksów.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czytałem w którymś z dawnych numerów Sat-AV recenzję porównawczą obu energizerów Staxa. O ile dobrze pamiętam, pisał ją Kulpa. On wybrał wersję tranzystorową, aczkolwiek wskazywał na obiektywne walory lampowej czyli referencyjną holografię i gładkość. Z kolei tranzystorową chwalił za wielką dynamikę i precyzję. Najlepiej byłoby mieć dwa różne energizery. Jakieś wynalazki w typie Blue Hawaii można sobie podarować...

w temacie o Staxach na Head Fi zestaw 4170 to niższa klasa

No niestety kapci to nie wyrywa, spokojnie można zostać przy dynamikach, granie zaczyna się niestety od droższych modeli słuchawek :(

Najlepiej miec tor odsluchowy do sluchawek dynamicznych, bo to jest najlepszy wybor, dlatego ze sluchawek dynamicznych jest bardzo duzo w ofercie,idealny tor to taki z bardzo dorym wzm sluchawkowym lampowym, mozliwosc modyikacji dzwieku, ale watek ten jest o elektrostatach i tu jest wspaniala wiadomosc, jest oferta o ktorej wielu audiofili nie ma pojecia,co to jest?

"Adaptery elektrostatyczne ze wzmacniaczami "

co to jest? to przeczytajcie w tym watku,krotko mowiac podlaczamy te" cudo" pod juz istniejacy tor dynamiczny i do niego jak do wzmacnicza elektrostatyczne sluchawki i gra to wspaniale, tak twierdza wszyscy audiofile i mozemy to zamowic w Polsce gdzie ten adapter w kilku wersjach wykonuje wlasnie Polak, kolega audiofil i wykonawca(Ductus) ,prosze sie zapoznac z watkiem na ten temat tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kiedy zakupie sluchawki elektrostatyczne to wykorzystam ta wspaniala opcje,nie jest az tak drogo, tak ze bedzie kazdego mam nadzieje stac

Ukryta Zawartość

Oczywiście lepiej bardzo dobrych traf n.p Lundhala ;)

Zaraz się zacznie ;)

Kazdy ma inne opinie, ja do lamp z trafem na wyjsciu nie wroce, chyba ze do trudnych niskoimpedancyjnych kolumn, bo na takich OTL sie wylozy.

Przed zakupem Staxow mialem k702, HD600 oraz sluchalem HD800. Jak dla mnie elektrostaty zagraly najlepiej.

Przed zakupem Staxow mialem k702, HD600 oraz sluchalem HD800. Jak dla mnie elektrostaty zagraly najlepiej.

Myślę że same słuchawki to za mało, Stax jest pod tym względem całościowo lepiej dopracowany miedzy wzmacniaczem a słuchawkami jest już na dzień dobry jakaś synergia. Jest masa słabych wzmacniaczy a jednak mocno reklamowana jako dobre wzmacniacze słuchawkowe i to wcale nie gra. Np. Phonitor1 za coś ok 7Kzł, Beyerdynamic (oznaczenia nie pamiętam). Są dobre ale bez upgreadu też nie są cudowne choćby wzmacniacz kolegi Mirek10 i tak to jest z tą lepszością czy przewagą jednych nad drugimi.

W sumie ważne że Tobie wystarcza takie granie tak ze po co się dalej napinać?

Myślę że same słuchawki to za mało, Stax jest pod tym względem całościowo lepiej dopracowany miedzy wzmacniaczem a słuchawkami jest już na dzień dobry jakaś synergia. Jest masa słabych wzmacniaczy a jednak mocno reklamowana jako dobre wzmacniacze słuchawkowe i to wcale nie gra. Np. Phonitor1 za coś ok 7Kzł, Beyerdynamic (oznaczenia nie pamiętam). Są dobre ale bez upgreadu też nie są cudowne choćby wzmacniacz kolegi Mirek10 i tak to jest z tą lepszością czy przewagą jednych nad drugimi.

W sumie ważne że Tobie wystarcza takie granie tak ze po co się dalej napinać?

moj wzmacniacz CARY 300B nie ma sobie rownych wsrod wzm integra,tak samo cudownie gra ze sluchawkami jak i kolumnami,goraco polecam:

Chyba niewiele ich słyszałeś. Tym bardziej więc twierdzenie, że nie ma sobie równych jest co najmniej nie na miejscu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

CARY 300B nie ma sobie rownych wsrod wzm integra,tak samo cudownie gra ze sluchawkami jak i kolumnami

Mirek, a jakie w końcu kupiłeś do niego kolumny?

Chyba niewiele ich słyszałeś. Tym bardziej więc twierdzenie, że nie ma sobie równych jest co najmniej nie na miejscu.

Czytaj dokladnie (integra) zaraz przytocze recenzje gdzie przeczytasz potwierdzenie mojej osobistej oceny, to jest moje stwierdzenie z ktorym nikt nie musi sie zgadzac,ale najpierw kto chce mowic inaczej to musi Carego 300B przesluchac z innymi wzm integra aby to ocenic bo niewiele jest wzm integra ,ktore po przelaczeniu z kolumn na sluchawki jednym przyciskiem potrafia caly potencjal wzm przelaczyc pod wejscie sluchawkowe,przewaznie jest to tylko obieg czesciowy i wtedy gra to slabiutko.

Mirek, a jakie w końcu kupiłeś do niego kolumny?

Widze ze wszyscy wiedza porocz Ciebie to przypominam GOODMANSY z glosnikami TWIN AXIETTE 8

Muszę dzieciom powiedzieć; kurcze Mirek przepraszam zapomniałem.

Ha ha ,jak widac caly watek jest specjalny o Goodmansach/Cary 300B/Gramofonach J.Sikory to trudno nie zobaczyc...

tu masz odpowiec,akurat recenzent Piotr Ryka jest najlepszym fachowcem od sluchawek i o kolumnach tez ma spore pojecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz odpowiec,akurat recenzent Piotr Ryka jest najlepszym fachowcem od sluchawek i o kolumnach tez ma spore pojecie:

Oczywiście cenię Piotra za jego dociekliwość i ilość przerzuconego u niego w tym słuchawkowym pokoju sprzętu ale moje opinie z jego się mijają i to coraz częściej czym nowsze czytam recenzje :)

Tak że Mirku po prostu słuchaj tego co masz i się ciesz.

Pytałeś o płyty do testowania sprzętu, być może nie referencyjna ale jest tam tyle informacji że nawet wysoki top możesz przy pewnej wprawie ocenić!

Willie Wynton Nelson Marsalis featuring Norach Jones "Here We Go Again" Celebrating The Genius of Ray Charles

Witam. Przymierzam się do kupna pierwszego zestawu. Do tej pory były tylko zestawy na kolumnach. Niestety okoliczności mi się trochę pozmieniały i muszę przejść na słuchawki. Wstępnie wybrałem sobie i odsłuchalem hd600 plus cayin ha-1a. Słucham plików z ms6. Czy wg Was warto trochę dołożyć i zakupić w ciemno zestaw stax 3170? Nie mam niestety możliwości odsłuchania tego zestawu bo nie wiedziec czemu żaden sklep na śląsku go na miejscu nie posiada.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Do plików to raczej warto mieć jakieś wybaczające źródło słuchawki

Czyli rozumiem że nie warto ryzykować? Wybrany zestaw też mnie specjalnie nie uwiodl no ale niestety budżet taki a nie inny.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

HD 600 to już fajne słuchawki nie zauważysz specjalnie jakiegoś progresu a i basu jak go lubisz masz w sam raz (znaczy neutralnie) co przy elektrostatach sobie zawsze lubi kuleć.

To może i racja bo obecnie jadę na canto Grande i cayin 35 na el 34 i bas jak najbardziej mi się podoba choć dużo ludzi twierdzi że lampy te mula. Jak że scena jest w Staxach, będzie lepiej niż w hd600 bo to dla mnie chyba jest najbardziej istotne w muzyce?

To dorzuć trochę i kup sobie Grado RS-1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.