Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia. Nie będę gdybał. Tylko po co komu takie studio? Kto miałby tam nagrywać? Nawet gdyby powstało to jacy wykonawcy zechcą tam nagrywać? Co prawda w jazzie Polacy są dobry i kilkanaście kapel czy wykonawców trzyma poziom światowy ale w innych gatunkach to jest słabo.

I kto ma kupować te nagrania później? Na CD? Na plikach? Na vinylu? Większość słucha na mp3 ci lepsi w jakości CD. Obawiam się, że nie ma zapotrzebowania na taki projekt. Bo zrobić można wszystko, tylko po co?

to było pytanie skierowane w zasadzie do rafaella, specjalisty w tej dziedzinie, a o doborze wykonawcy decyduje producent, nie zdajesz sobie sprawy o jaki skok jakościowy dźwięku chodzi, ludzie słuchają na mp3 bo obecne nagrania studyjne naszpikowane cyfrą nie wymagają nic szczególnego ponad ten ubogi format

To nie jest tak. Nie robi się lepszej jakości, bo rynek nie jest zainteresowany takim produktem i nie ma chętnych by za to zapłacić. Taka garstka jak ty i tysiąc innych osób to błąd statystyczny, wartość pomijalna.

To nie jest tak. Nie robi się lepszej jakości, bo rynek nie jest zainteresowany takim produktem i nie ma chętnych by za to zapłacić. Taka garstka jak ty i tysiąc innych osób to błąd statystyczny, wartość pomijalna.

sly, na płytach cd powinno się umieszczać klepsydry jak na opakowaniach papierosów <słuchanie płyt cd moze być przyczyną uszkodzenia lub utraty słuchu> jeśli nie jesteś tego świadomy to wróże ci niebawem wizytę u laryngologa, zawartość zniekształceń dynamicznych głośnego odsłuchu płyt cd jest porównywalna do ... pracy młota pneumatycznego

Staram się nie słuchać bardzo głośno. Czasem dam kopa ale to sporadycznie. Słucham na średnich głośnościach. Ale co to ma do rzeczy? Dużo szybciej traci się słuch od częstego używania słuchawek, nawet takich wokoło usznych. Tak, że ze swoje dobrej rady raczej wpierw sam skorzystaj.

Staram się nie słuchać bardzo głośno. Czasem dam kopa ale to sporadycznie. Słucham na średnich głośnościach. Ale co to ma do rzeczy? Dużo szybciej traci się słuch od częstego używania słuchawek, nawet takich wokoło usznych. Tak, że ze swoje dobrej rady raczej wpierw sam skorzystaj.

też nie przesadzam z decybelami, współczuje uczestnikom imprez dyskotekowych

jak oceniasz szanse dofinansowania z ue projektu stricte hi-endowego studia nagrań bez wielośladu i masteringu z wyłącznie szerokopasmowymi mikrofonami i mixerem analogowym oraz szpulowym zapisem mastera czyli full analog?

To już jest magnetofon Nagra i dwa mikrofony Neumann, wydawnictwo jest bardziej niż niszowe, repertuar jeszcze bardziej, słucha się tego przyjemnie ale jakiś szlagierów to raczej nie ma :)

Prędzej dostał byś dofinansowanie na np. Regionalne muzeum starego sprzętu nagrywającego.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mikrofony to indywidualna sprawa i podejście każdego inżyniera nagrań, dokładnie jak instrument dla muzyka - tak jak w przypadku muzyków jazzowych, którzy lecą grać koncert na drugą półkulę - np. drummerzy zabierają ze sobą swoje talerze i instalują je w zestawach już przygotowanych do grania - co niektórzy zabierają swój cały zestaw, przeważnie mały - te narzędzia decydują m.in. też o tym, że Jack DeJohnette brzmi jak Jack DeJohnette, a nie jak np. Paul Motian. Podobnie jest z inżynierami i ich mikrofonami... Mikrofony Neumanna używa wielu świetnych inżynierów nagrań, ale słyszałem, że równie popularnym i chyba znakomitym sprzętem jest Sanken: CU 41.

Parker's Mood

To już jest magnetofon Nagra i dwa mikrofony Neumann, wydawnictwo jest bardziej niż niszowe, repertuar jeszcze bardziej, słucha się tego przyjemnie ale jakiś szlagierów to raczej nie ma :)

Prędzej dostał byś dofinansowanie na np. Regionalne muzeum starego sprzętu nagrywającego.

regionalne muzeum? brzmi excytująco, liczę,że same mikrofony kosztowałyby ok 120kzł i reszta drugie tyle, a na ile mógłbym liczyć z ue?

a na ile mógłbym liczyć z ue?

To zależy jak kreatywnego będziesz miał księgowego.

a jaki jest twój udział w procederze?

a jaki jest twój udział w procederze?

Twój cyrk Twoje małpy mnie w to nie mieszaj.

Kreatywna księgowość nie zawsze jest w sensie pejoratywnym.

Panowie, to jest wątek o elektrostatach.

dokładnie tak jak mówisz, właśnie rozważamy jak wyprodukować nagranie, które zaprezentowałoby możliwości elektrostatów, komercyjne nagrania studyjne nie spełniają warunków dźwięku przestrzennego stąd należałoiby zrealizować taki projekt, z moich kontaktów z kilkoma realizatorami dźwięku wiem, ze do nagran używają wyłącznie dynamicznych monitorów a elektrostatów nie traktują poważnie

Twój cyrk Twoje małpy mnie w to nie mieszaj.

Kreatywna księgowość nie zawsze jest w sensie pejoratywnym.

nagra to magnetofony reporterskie, z pasmem najwyzej do 20khz, japoński teac produkował model x-2000m z pasmem do 50khz, taki zabytek jest wart muzeum regionalnego, nie jestem kolekcjonerem tylko audiofilem

a taśma dalej z uporem maniaka miała 59dB dynamiki i przy poziomie 0Vu ciągneła max do 12,5kHz. Za to wielkość ziarna nawet przy dużej studyjnej pozwalała na zapis fali o długości? (poszukaj sobie).

a taśma dalej z uporem maniaka miała 59dB dynamiki i przy poziomie 0Vu ciągneła max do 12,5kHz. Za to wielkość ziarna nawet przy dużej studyjnej pozwalała na zapis fali o długości? (poszukaj sobie).

poziom szumów dyskwalifikuje taśmę do rejestracji skrzypiec, taśma nadaje się do rejestracji źródeł o dużym poziomie sygnału i transjentowym charakterze, nie wypowiadam się na temat studyjnych szpulowców bo taki np willi studer nie rozumiał natury dźwięku, konstruował precyzyjne mechanizmy napędu a pasmo przenoszenia stroił do 20khz, a wieloślad to już w ogóle wróg dźwięku, magnetofon jest tylko nieodzowny do rejestracji mastera, teac x-2000m to jedyny magnetofon o tak wysokim pasmie przenoszenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) uważam, ze nie ma lepszej metody zapisu mastera, przy głośnej muzyce nie słychać szumów za to transjenty masz jak na dłoni, w hi-endzie podstawa to szerokie pasmo przenoszenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

skąd masz takie dane? jakiej taśmy dotyczą? dlaczego powiązujesz wielkość ziarna z długością fali? fala rozchodzi się w ośrodku akustycznym i nawet jeśli jest to powietrze to warunki atmosferyczne ciśnienie, wilgotność powodują zmianę predkości rozchodzenia fali a wtedy długość fali równa iloczynowi predkości i okresowi może ulegać zmianie, pomiary parametrów magnetofonów odbywają się przy użyciu taśmy i jezeli producent podaje pasmo przenoszenia to dotyczy ono magnetofonu i taśmy użytej do pomiaru, a z drugiej strony pomiar parametrów taśmy moze zależeć od parametrów magnetofonu użytego do pomiaru

Może wrócimy do tematu ?

Mały test nt słuchawek.

Proszę wymienić modele zaczynając od lewej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Johny; jużem ci myślał że to wątek o magnetofonach.

Może wrócimy do tematu ?

Mały test nt słuchawek.

bardzo hi-endowa dyskusja, a ja tu o jakichś transjentach..., nie przeszkadzam

Janek,

w odpowiedzi na Twoje pytanie...

1000, jeszcze jeden 1000, 009, potem jakoś tak, jak na płaskie telewizory w wielkim świecie mówią, znowu 1000, 007 i 404.

Pozdrowienia dla Karola!

PS

Kupiłbyś jakiego porządnego Akufejza.

Może wrócimy do tematu ?

Mały test nt słuchawek.

a ja już myślałem że jhony przestał słuchać na słuchawkach.

Wiktorze jak zwykle jesteś wzorowy :-)

Szkoda że mam tak mało czasu na posłuchanie tych rodzynków.

Z Akufejzem pomyślę, ale pod warunkiem że zagra conajmniej tak dobrze jak brzydal z usa, a to moze być trudne.

Jedne słuchawki co nają 1000 w nazwie zaskoczyły mnie tak mocno, że nie za bardzo chce mi się zakładać reszty stawki na głowę...Z brzydalem zza oceanu tworzą duet niemalże idealny.

Mogos czasu mam naprawdę mało, a Karolinka postawił mnie pod ścianą i nie miałem wyjścia :-)

Kilka zdań za kilka dnin apiszę co w trawie piszczy.

pozdrowienia

Wiktorze jak zwykle jesteś wzorowy :-)

Szkoda że mam tak mało czasu na posłuchanie tych rodzynków.

Z Akufejzem pomyślę, ale pod warunkiem że zagra conajmniej tak dobrze jak brzydal z usa, a to moze być trudne.

Jedne słuchawki co nają 1000 w nazwie zaskoczyły mnie tak mocno, że nie za bardzo chce mi się zakładać reszty stawki na głowę...Z brzydalem zza oceanu tworzą duet niemalże idealny.

Mogos czasu mam naprawdę mało, a Karolinka postawił mnie pod ścianą i nie miałem wyjścia :-)

Kilka zdań za kilka dnin apiszę co w trawie piszczy.

pozdrowienia

Obstawiam te z PS przed 1000. Czy są z literką e na końcu?

Jak obstawiam te z K :-)

W PSach nie drzemie nic nadzwyczajnego :-)

Tu sie zgodzę. Jakoś mnie nie przekonują , no ale w tym zestawieniu graja z innym wzmacniaczem jak K-1000, LCD , MKI, 009, 404

Wiecie co? K-1000 to genialne słuchawki ..,no prawie. Kiedyś dawno temu jes słuchałem u znajomego i się zraziłem, ale teraz grają fenomenalnie.

...

Tu sie zgodzę. Jakoś mnie nie przekonują , no ale w tym zestawieniu graja z innym wzmacniaczem jak K-1000, LCD , MKI, 009, 404

Wiecie co? K-1000 to genialne słuchawki ..,no prawie. Kiedyś dawno temu jes słuchałem u znajomego i się zraziłem, ale teraz grają fenomenalnie.

...

Tutaj jest wiecej na temat K-1000 i z jakim wzmacniaczem graja wspaniale!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janek,

w odpowiedzi na Twoje pytanie...

1000, jeszcze jeden 1000, 009, potem jakoś tak, jak na płaskie telewizory w wielkim świecie mówią, znowu 1000, 007 i 404.

Pozdrowienia dla Karola!

Wiktor, dzięki za pozdrowienia.

Jak widzę błyskawicznie kojarzysz i masz wyśmienitą pamięć!

Pozostaję w niezmiennym podziwie...

:-)

Na tym forum jestem Karool, no bo Karol był już zajęty.

Ale Ty Wiktorze, mów mi jak zwykle Karol.

Mogłem się jeszcze spróbować zrobić Karolem I, ale to byłaby już megalomania. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.