Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Yodzisław napisał:

Na mnie to zrobiło olbrzymie wrażenie. Zrozumiałem jak duże znaczenie ma niwelacja zakłóceń, nie tylko jakość przewodnika. Sam rod mi się nie podoba, ma zbyt "surowy" klimat. Ale z NCF i w miksie z goldem w odpowiednich proporcjach jest OK. Wymienię jeszcze gniazda iec we wzmaku i DAC-u i prawdopodobnie będzie to właśnie taki mix (NCF i gold od furu

NCF ma to do siebie, że lubi być potraktowane jak zaleca furutech przy skręcaniu, temu służą wkrętaki dynamometryczne.

Ja inaczej nie skręcam kabli, jak tylko według zaleceń Furutecha jeśli chodzi o wtyki i zachowanie odpowiednich momentów siły dla danego skręcenia.

Teraz mam do zrobienia Yarbo SP8000 na mało znanych m iwtykavh RaMM Audio, tunami V2 te będą na Wattgate Audio Grade RH i Acrolink 7N-P4020 Leggenda na wtykach IeGo 8085 gold.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Przy okazji: co sądzicie o fp-tcs31? Prawdopodobnie kupię ten kabel, też w wersji gold 28/38. Tani to on nie jest. Miałem coś budżetowego upichcić w stylu Elecaudio CS-361B ale gdy DAC-a pdłączyłem pożyczoną wspomnianą wyżej Elekrą zamiast mojego Stratusa to stwierdziłem że nie ma co oszczędzać.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Mówisz, że dla tych 046 nie ma ratunku? Czy w innej konfiguracji,na innym kablu mogą się sprawdzić? W końcu to też nie są tanie zabawki.

Pewno sprawdzi sie na jakimś kablu o "jaśniejszym" brzmieniu, nie należy bać się miksów na wtykach, na końcówkach kabli również.

Warto łączyć rod ze złotem lub innym wtedy możemy pozyskać cechy jednego i drugiego, ja nawet na koncówkach kabli mam miksy i jest spoko.

9 minut temu, Yodzisław napisał:

Przy okazji: co sądzicie o fp-tcs31? Prawdopodobnie kupię ten kabel, też w wersji gold 28/38. Tani to on nie jest. Miałem coś budżetowego upichcić w stylu Elecaudio CS-361B ale gdy DAC-a pdłączyłem pożyczoną wspomnianą wyżej Elekrą zamiast mojego Stratusa to stwierdziłem że nie ma co oszczędzać.

Jest fajny, robiłem go na wtykach srebrzonych, teraz nie pamiętam, czy furutecha, czy Wattgate. W ścianie do kondycjonera był taki sobie, poza basem i jego kontrolą brakowało mi reszty, ale w DACu pojawil się środek i wszystko wróciło do właściwych proporcji.

Ale nie lubię na zasiljących srebrzonych wtyków,  nie pasuje mi przestrzeń i scena, na wysokość itp.

FI28/38 to pierwsze godne uwagi wtyki furu, ale zbyt grzeczne, gładkie i aksamitne w brzmieniu, mam na nich 3TS20. Niektórym nawet mulą 😉

Warto spróbować miks wtyków, może się spodobać, ale jak to w audio bywa, nie wszędzie.

Edytowane przez sir.jax

5 minut temu, Yodzisław napisał:

Przy okazji: co sądzicie o fp-tcs31?

Nic szczególnie dobrego. Był u mnie na kilka godzin i było ciepło, brak powietrza i przestrzeni oraz węższa scena. Myślałem że będzie gładko ale detalicznie i przestrzennie.

No tak to nie wyszło 🤭

Generalnie podpisuje się pod stwierdzeniem że furutech nie ma wybitnych kabli, przynajmniej w mojej półce cenowej.

Hehe, sprzedaje właśnie ten elecaudio 361b na wtykach viborga gold i rod bo zmieniam koncepcję systemu. Jakoś furu tcs31 nie był tu jakoś zdecydowanie lepszy.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Generalnie podpisuje się pod stwierdzeniem że furutech nie ma wybitnych kabli, przynajmniej w mojej półce cenowej.

U mnie 3TS20 się sprawdził bardzo dobrze. I co ważne - zachował się zgodnie z opiniami ludzi w necie, uspokoił i zaoblił dźwięk zachowując przy tym swobodę. Ta zgodność z opiniami ma dla mnie znaczenie bo daje możliwość wybrania przewodu bez przerabiania wymiany okablowania miesiącami, a firma jest popularna i jest sporo opinii w sieci.

Poza tym Furutech nie picuje brzmienia w porównaniu z WireWorld. Słychać że oba ich kable które mam u siebie są z Ameryki. Rozmiękczają lekko dźwięk i w ogólną charakterystykę wpisują kontur. Elektra dodaje trochę masy do basów i eksponuje lekko górny środek. W 3TS20 takich "bajerów" nie zauważyłem. Podobnie jest z okablowaniem sygnałowym i głośnikowym NeoTech które posiadam. Japońce to jedna Japońce...

Ja natomiast mimo że jestem bardzo zadowolony z gniazda Oyaide to cieszę się że nie kupiłem Tunami - nie wszystkim się podoba ten kabel i to właśnie takie opinie spowodowały że koniec końców kupiłem 3TS20 (konsultowałem się jeszcze mailowo z AVcorp) https://www.hifi-advice.com/blog/review/cables-reviews/power-cable-reviews/oyaide-tunami-and-pa-23-power-cables/

Pewne tendencje opisane w teście słyszę w gnieździe SWD-XXX-e. Jedno takie gniazdo rewelka! Dwa (bo tylko dwóch używam do audio) to już za dużo (przy mojej konfiguracji zaznaczam!).  

Godzinę temu, sir.jax napisał:

DACu pojawil się środek i wszystko wróciło do właściwych proporcji.

Być może podmienię z 3TS20 który pójdzie do DAC a tcs31 do wzmacniacza.

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Hehe, sprzedaje właśnie ten elecaudio 361b na wtykach viborga gold i rod bo zmieniam koncepcję systemu. Jakoś furu tcs31 nie był tu jakoś zdecydowanie lepszy.

Co Ty gadasz?

A gdzie go sprawdzałeś i na jakich wtykach był ten TCS31?

U mnie w zasilaczu Muzga nic na razie nie chce zastąpi Elecaudio na miksie wtyków od Yarbo Cu i Cu rod.  Nawet ten TCS 31 i kilka innych. Nie wiem o co kaman.

Zrobiłem Suprę Silver na wtykach Cu Monosaudio i powiedzmy, że spoko, ale i tak wróciłem do Elecaudio w zasilaczu.

Może sprawdzę tę Suprę w DACu, ale Tunami V1ki raczej nie wyprze😁

Godzinę temu, sir.jax napisał:

FI28/38 to pierwsze godne uwagi wtyki furu, ale zbyt grzeczne, gładkie i aksamitne w brzmieniu, mam na nich 3TS20. Niektórym nawet mulą

Jeżeli kupię tcs31 FI28/38G to ostatecznych szlifów dokonam gniazdami IEC we wzmacniaczu i DAC. Do wyboru jest rod NCF i gold od Furu, gold of Iego i pallad-platyna od Oyaide. Jakiśkabel muszę kupić w ciągu miesiąca bo trzeba będzie oddać Electrę a na Stratusie to już mi się nie chce "męczyć" 😄

Ja lubię spokojny, nieinwazyjny dźwięk.

14 minut temu, Yodzisław napisał:

U mnie 3TS20 się sprawdził bardzo dobrze. I co ważne - zachował się zgodnie z opiniami ludzi w necie, uspokoił i zaoblił dźwięk zachowując przy tym swobodę

Bo taki jest, teraz mi karmi prądem słuchawkowca HD12.

Teraz, sir.jax napisał:

U mnie w zasilaczu Muzga nic na razie nie chce zastąpi Elecaudio na miksie wtyków od Yarbo Cu i Cu rod.  Nawet ten TCS 31 i kilka innych. Nie wiem o co kaman.

Elecaudio taki dobry? Cenowo to jest przepaść w porównaniu do TCS 31.

21 minut temu, Yodzisław napisał:

Ja natomiast mimo że jestem bardzo zadowolony z gniazda Oyaide to cieszę się że nie kupiłem Tunami - nie wszystkim się podoba ten kabel i to właśnie takie opinie spowodowały że koniec końców kupiłem 3TS20 (konsultowałem się jeszcze mailowo z AVcorp) https://www.hifi-advice.com/blog/review/cables-reviews/power-cable-reviews/oyaide-tunami-and-pa-23-power-cables/

Tunami V1 nie ubierałbym w złote wtyki, nawet od takiego IeGo.

3 minuty temu, Yodzisław napisał:

Nie wiem, czy dobry w systemie bym go nie trzymał. 

Ten mam, że tak powiem skończony i nie grzebię nic więcej. 

Poprostu wpasował się z zasilaczem, ma fajne wtyki i jest zrobiony jak trzeba.

Edytowane przez sir.jax

Fakt, nie doczytałem że on siedzi w zasilaczu.

23 minuty temu, Yodzisław napisał:

Być może podmienię z 3TS20 który pójdzie do DAC a tcs31 do wzmacniacza.

3TS20 sprawdza się ze źródłami, dakami.

Warto spróbować Acrolinka 7N 4030 Legend, fajny.

Niestety zmów miałem okazję go oprawiać srebrzonymi wtykami, ale z dobrym rodem byłby spoko. Albo miksem 😉

Tak myślę.

16 minut temu, Yodzisław napisał:

Jeżeli kupię tcs31 FI28/38G to ostatecznych szlifów dokonam gniazdami IEC we wzmacniaczu i DAC

Nie idź tą drogą 🤭 jak już daj tam rod na iec i wattgate classic na Schuko. Nie będzie cieplej buły. 

18 minut temu, sir.jax napisał:

Co Ty gadasz?

A gdzie go sprawdzałeś i na jakich wtykach był ten TCS31?

A kolega przywiózł i sprawdzaliśmy zdaje się na koncowce i na pre chyba, ale to już było może rok temu? Nie pamiętam wtykow ale chyba były mieszane. Kicha była przynajmniej u mnie, dla mnie taka bryła miecha między kolumnami. A tak wyobrażałem sobie fajne granie... Życie. 

17 minut temu, Yodzisław napisał:

inaczej, tcs nie jest wart swojej ceny, a elecaudio w sumie nie najgorszy, u mnie grał chyba z pół roku na cedeku

11 minut temu, sir.jax napisał:

3TS20 sprawdza się ze źródłami, dakami.

Mi bardzo podpasowala black mamba od oyaide, podobne granie do tunami ale bardziej neutralne, teraz zasila zasilacz od streamera

15 minut temu, sir.jax napisał:

Niestety zmów miałem okazję go oprawiać srebrzonymi wtykami,

Dla tego samego klienta🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Mi bardzo podpasowala black mamba od oyaide, podobne granie do tunami ale bardziej neutralne, teraz zasila zasilacz od streamera

Tak mamba mniej dociążona na dole, podobnie jest z Acrolinkiem 7N 4030, ja, dobrze jeszcze pamiętam.

W sumie Acrolinki mają podobne cechy do Oyaide, ale świeższym brzmieniem raczą.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Dla tego samego klienta🤭

Tak, właśnie tak 🙂

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Tak, właśnie tak 🙂

Jaki gosc, takie granie 🤣🤣🤣

White_Walker-Game_of_Thrones-S02-E10.jpg

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Nie ogarniam właśnie tego podejścia.

inne pojęcie muzykalnosci, ma być precyzja przestrzen i cięcie po uszach

26 minut temu, Mikelas76 napisał:

inne pojęcie muzykalnosci, ma być precyzja przestrzen i cięcie po uszach

Mam kumpla który jest podobny - ma być full analiza bez wyostrzen - rod love'r 😄

17 minut temu, Yodzisław napisał:

ma być full analiza bez wyostrzen - rod love'r

Może być analiza, czy lepsza czytelność bez wyostrzeń. 😊

Takie Harmonixy X DC350 mają rodowane Wattgate Audiograde RH i daleko im do suchoty i wyostrzeń.

Sam bym przygarnął 😛

W dniu 24.10.2023 o 00:17, Yodzisław napisał:

Kupiłeś to gniazdo w końcu? Jeżeli twoja listwa ma złote gniazda to brałbym rod NCF. Chyba że brakuje ci barw to wtedy Oyaide SWD-XXX-e. Posiadam oba te gniazda i one są jak ogień i woda. Dużo większego wyboru chyba nie ma na rynku.

Jeszcze nie.Testuję inny układ.Mam jeszcze Leggendę Acrolinka i zamontowałem wtyki Fi50 NCF.No jest bardzo fajnie.Wygrzewam wtyki ale już teraz widzę, że jest to bardzo ciekawy układ i fajnie się to zgrywa. Gniazdko planuję na końcu tej całej układanki.

Po dość długim nie graniu MBL 7008 wpiąłem integrę w nowy tor zasilający.Gra to jeszcze lepiej niż z ASR więc ma kilka dylematów..;).

16 minut temu, Uli napisał:

Mam jeszcze Leggendę Acrolinka

Który 4030, czy 4020?

Acrolinki są spoko, o czym już tutaj pisałem. 😉

14 godzin temu, sir.jax napisał:

Pewno sprawdzi sie na jakimś kablu o "jaśniejszym" brzmieniu, nie należy bać się miksów na wtykach, na końcówkach kabli również.

Mógłbyś jakieś konkretne kable o takim jaśniejszym brzmieniu polecić? Szukam w zasilających dźwięczności i powietrza. Może sobie założę na Schuko O46 a z drugiej strony coś rodowanego. Jakie widły do montażu stosujesz?

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Acrolinki są spoko, o czym już tutaj pisałem

No pewnie spoko, tylko większość tych Acro zabija ceną. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Mógłbyś jakieś konkretne kable o takim jaśniejszym brzmieniu polecić

kable zasilajace neotecha np. 

https://blackdotaudio.eu/kabel-zasilajacy-neotech-nep-3002-mkiii-up-occ--srebro---miedz-monokrystaliczna-0-5m,218,10562.html

Hybryda że srebrem, mam taki na denafripsie pontusie. Na kablu mam goldy furutecha. Raczej jaśniejszy i lekko napowietrzny kabel, dlatego dostał złote wtyki furu. Jest 👍

Edytowane przez Mikelas76

Szukam w zasilających dźwięczności i powietrza. Może sobie założę na Schuko O46 a z drugiej strony coś rodowanego. Jakie widły do montażu stosujesz?

Może zacznij do takich porównań coś niedrogiego furu 314 Ag, Supra Silver.

Stosuję furutecha lub Viborga, ale do nich trzeba porządnej zaciskarki z matrycą do końcówek DIN.

No pewnie spoko, tylko większość tych Acro zabija ceną

Miałem na myśli Legendy 4020 i 4030.

14 minut temu, sir.jax napisał:

Może zacznij do takich porównań coś niedrogiego furu 314 Ag, Supra Silver.

Półśrodki kosztują najwięcej, wolę kupić raz a dobrze. 

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

kable zasilajace neotecha

Neotecha mam zwory ze srebra monokrystalicznego i interkonekty do wzmaka słuchawkowego. Zasilających nie miałem okazji testować. Widzę, że są 3 kable hybrydowe, 3001, 3002, 3003. Który masz na myśli?

22 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Półśrodki kosztują najwięcej, wolę kupić raz a dobrze. 

To prawda.

Ale to i tak jest loteria, to co się sprawdzi u Michała,  albo u mnie, niekoniecznie wpasuje się u Ciebie.

Co do monokrystaliczności srebra, czy miedzi tzw. OCC to okazuje się, że jesteśmy waleni w bambuko.

Za niedługo dam do zbadania 3 próbki koledze prof. fizyki, ale już wiem od niego, że niektórzy producenci grają nam na nosie z tym OCC.

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Ale to i tak jest loteria, to co się sprawdzi u Michała,  albo u mnie, niekoniecznie wpasuje się u Ciebie.

Jasna sprawa. Ale można powiedzieć o jakimś kablu, że ma takie czy inne cechy, co już będzie jakąś wskazówką. 

26 minut temu, sir.jax napisał:

Co do monokrystaliczności srebra, czy miedzi tzw. OCC to okazuje się, że jesteśmy waleni w bambuko.

Zasadniczo mnie to nie dziwi. Jesteśmy rąbani z każdej strony, więc czemu kable miałyby być wyjątkiem?

Neotech np się chwali, że jest jednym z 3 wyłącznych producentów miedzi OCC. To byłby gruby szwindel i oznaczałoby, że wiekszość takiej miedzi na rynku to lipa. Napisz co z tych testów u profesora wyszło.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.