Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.12.2023 o 19:13, Yodzisław napisał:

Nie ma żadnej alternatywy dla Furutech 03?

No jest i to chyba wezmę: https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasilajace-z-miedzi-aucharm-10a-250v-z-kom-7832942844

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

21 minut temu, sir.jax napisał:

To od razu bezpiecznik Aucharma, inaczej nie ma sensu to gniazdo 😆😆😆

Puki co srebrne CCCP polecane przez Cezarego - są rewelacyjne. A że mam 30 sztuk ☺️ to żaden ból finansowy.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Yodzisław napisał:

Zdecydowanie wolę furu 03G/R od tego gniazda. Oczywiście lepsza jest seria 06 i 09 ale bez bezpieczników. Również bezpiecznikami aucharm, szkoda zawracać sobie głowy, imho.

Edytowane przez Cezary_58669
3 godziny temu, Yodzisław napisał:

Puki co srebrne CCCP polecane przez Cezarego - są rewelacyjne. A że mam 30 sztuk ☺️ to żaden ból finansowy.

To zależy, co brałeś za punkt odniesienia.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Zdecydowanie wolę furu 03G/R od tego gniazda.

Próbowałeś?

55 minut temu, sir.jax napisał:

To zależy, co brałeś za punkt odniesienia.

Wsadzony silver CCCP zamiast standard za 3zł - progres soniczny jak przy wymianie gniazda ściennego za 3zł na Furutech NCF czy Oyaide XXX.

15 minut temu, Yodzisław napisał:

Wsadzony silver CCCP zamiast standard za 3zł - progres soniczny jak przy wymianie gniazda ściennego za 3zł na Furutech NCF czy Oyaide XXX.

W to nie wątpię, ja miałem na myśli porównanie do Verictum, SR, HifiTuning, Wilmer…

Cezary coś tam porównywał...

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, sir.jax napisał:

To zależy, co brałeś za punkt odniesienia

Punktem odniesienia były Verictum x fuse oraz x2. Ruskie, mają zalety jednych i drugich. Dodatkowo mają większą energię, szybkość i sprężystość na basie. Dla mnie, zamyka to temat bezpieczników ( i ich chorych cen).

17 godzin temu, Yodzisław napisał:

Próbowałeś?

Mam w klockach gniazda iec furu złocone oraz rodowane i uważam, że największe znaczenie ma "globalne" zasilanie, czyli, osobna faza tylko do audio, brak dodatkowych/zbędnych zabezpieczeń w skrzynce elektr., dedykowana linia do gniazda elektr. oraz właściwie dobrana filtracja, dla poszczególnych urządzeń. To jest moim zdaniem podstawa zasilania systemu audio, przekonałem się o tym, po przeprowadzce do nowego mieszkania.

Dalej, kable, wtyki, gniazda, bezpieczniki, przeróbki zasilania/modyfikacje itd.,to drugiej kolejności etap, związany z zasilaniem systemu.

No tak, ale tutaj chodzi o różnicę między najtańszym Furutech (zakładam że to gniazdo to odpowiednik ich wtyków gold "11-tek" które nie mają powalającej opinii) a goldem IEC Aucharm. Macgyver twierdzi że Aucharm to miedź (mniejsza o detale że to nie 100% itp) a Furutech to mosiądz. 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Yodzisław napisał:

Aucharm to miedź (mniejsza o detale że to nie 100% itp) a Furutech to mosiądz. 

Mnie chińska miedź nie podchodzi, również Viborga. Preferuję japońską miedź czy stopy miedzi, w tym przypadku furu, aniżeli w/w chińskie zamienniki z niewiadomych źródeł..

2 godziny temu, Yodzisław napisał:

Aucharm to miedź (mniejsza o detale że to nie 100% itp) a Furutech to mosiądz. 

Mnie chińska miedź nie podchodzi, również Viborga

Ja pozbyłem się tej czystej miedzi viborga. Dla mnie ona nic nie wnosiła, wrażenie nawet że coś tam muliła.

Punktem odniesienia były Verictum x fuse oraz x2. Ruskie, mają zalety jednych i drugich. Dodatkowo mają większą energię, szybkość i sprężystość na basie. Dla mnie, zamyka to temat bezpieczników ( i ich chorych cen).

A co to za bezpieczniki? Gdzie je zanabyłes 😉, w których klockach i gdzie wymieniałeś i co takiego wniosły? Jak przeliczales które zastosować? Tak się bronię rękoma i nogami przed bezpiecznikami bo trochę się boję sam ruszać tego tematu. A widzę co rusz ktoś coś o tym pisze. Jacek mnie już namawia od dłuższego czasu, ale strach ruszać klocki na gwarancji. 

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

am w klockach gniazda iec furu złocone oraz rodowane i uważam, że największe znaczenie ma "globalne" zasilanie, czyli, osobna faza tylko do audio, brak dodatkowych/zbędnych zabezpieczeń w skrzynce elektr., dedykowana linia do gniazda elektr. oraz właściwie dobrana filtracja, dla poszczególnych urządzeń. To jest moim zdaniem podstawa zasilania systemu audio, przekonałem się o tym, po przeprowadzce do nowego mieszkania.

Dalej, kable, wtyki, gniazda, bezpieczniki, przeróbki zasilania/modyfikacje itd.,to drugiej kolejności etap, związany z zasilaniem systemu.

No ja w sumie mam w tym zakresie wszystko oprócz bezpieczników i gniazd w listwie Lector Edison. Niepokoi mnie ten temat i kusi niepotrzebnie. Robić coś czy nie..... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja pozbyłem się tej czystej miedzi viborga. Dla mnie ona nic nie wnosiła, wrażenie nawet że coś tam muliła.

Porządnie muli..😉.

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Robić coś czy nie.....

Możesz spróbować w gniazdach wejściowych, ale wartość tylko 3,15A i 0,5A, więc nie ma wyboru..

https://www.ebay.pl/itm/262493436380

Kolega Yodzislaw kupił większą ilość ale nie wiem o jakiej wartosci🙂

Edytowane przez Cezary_58669

wartość tylko 3,15A i 0,5A, więc nie ma wyboru.

Jest tego dużo więcej: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=+5x20mm++USSR+++Silver++Fuse++&_sacat=0

Ja konkretnie kupiłem 1,6A od tego Ukraińca więc polecam gościa (to jakaś firma która od lat diluje postsowiecką elektroniką na ebay) https://www.ebay.com/itm/204326948695

Kupiłem 30 sztuk bo mniejszej ilości nie było :)

Edytowane przez Yodzisław

7 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Punktem odniesienia były Verictum x fuse oraz x2. Ruskie, mają zalety jednych i drugich. Dodatkowo mają większą energię, szybkość i sprężystość na basie. Dla mnie, zamyka to temat bezpieczników ( i ich chorych cen

To został Ci jeszcze ze Verictum X Fuse XC 😉

Znam wszystkie Verictumy, teraz jednego zastąpił SR Orange, myślałem, że więcej tych porównań było,  pomijam ceny.

Ale Ruska 20x5mm 2A zwloczny bym przytulił , może nawet sztuk dwie. Porównałbym w innym miejscu poza audio, gdzie mam 2szt Aucharma czerwone.

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

No ja w sumie mam w tym zakresie wszystko oprócz bezpieczników i gniazd w listwie Lector Edison. Niepokoi mnie ten temat i kusi niepotrzebnie. Robić coś czy nie..... 

Michał, mówiłem już, że czasem więcej to daje niż zmiana jakiegoś gniazdka.

Pamietasz? 😉

1 godzinę temu, Yodzisław napisał:

Jest tego dużo więcej: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m570.l1313&_nkw=+5x20mm++USSR+++Silver++Fuse++&_sacat=0

Ja konkretnie kupiłem 1,6A od tego Ukraińca więc polecam gościa (to jakaś firma która od lat diluje postsowiecką elektroniką na ebay) https://www.ebay.com/itm/204326948695

Kupiłem 30 sztuk bo mniejszej ilości nie było 🙂

Ale wiesz, że te z eBaya mają charakterystykę "szybką", a zazwyczaj bezpieczniki w gniazdach IEC naszych urządzeń mają charakterystykę zwłoczną, przewymiarowanie nie zalatwia szybkości zadziałania, czy jego opóźnienia. 

Chociaż i zwłoczny potrafi się szybciej przepalić niż szybki przy określonych warunkach.

Poproszę zatem o link do bezpieczników CCCP, ale zwłocznych.

Przy okazji TK są bezpieczniki z zasobów militarnych, na allegro jest też kabelek koaksjalny za śmieszne pieniądze, też z "rodowodem" militarnym. 

Edytowane przez sir.jax

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Jacek mnie już namawia od dłuższego czasu, ale strach ruszać klocki na gwarancji. 

Bezpiecznik nic nie wnosi, ani nie narusza gwarancji.

Jak przepali Ci się fabryczny, to go wymieniasz, a nie dajesz do serwisu na wymianę bezpiecznika. 

To jie wymiana tranzystorów mocy, czy jakiś terminali lub okablowania wewnątrz, te pozbawiają Cie gwarancji.

Jedyne ryzyko, to to, że wydasz kasę,  a bezpiecznik przy nieuwadze może się spalić. 

Trafiłem już gak 1szt Verictuma i jeden chyba AHP, dawno temu.

Edytowane przez sir.jax

35 minut temu, sir.jax napisał:

Ale Ruska 20x5mm 2A zwloczny bym przytulił , może nawet sztuk dwie. Porównałbym w innym miejscu poza audio, gdzie mam 2szt Aucharma czerwone.

Tutaj piszą że podmianka szybkie na zwłoczne jest OK (mogą się jedynie "zużyć"):

...Nieco inaczej wygląda to w przypadku montażu bezpieczników bezzwłocznych w obwodach, w których zaleca się wkładki zwłoczne. W takiej sytuacji przez długi czas można nawet nie zauważyć żadnej różnicy, przy czym w pewnym momencie bezpieczniki się przepalą, a powodu takiego stanu rzeczy użytkownik może nie być świadomy...

https://sklep.domhal.com.pl/czy-bezpieczniki-bezzwloczne-i-zwloczne-mozna-stosowac-zamiennie

13 minut temu, Yodzisław napisał:

Nieco inaczej wygląda to w przypadku montażu bezpieczników bezzwłocznych w obwodach, w których zaleca się wkładki zwłoczne. W takiej sytuacji przez długi czas można nawet nie zauważyć żadnej różnicy, przy czym w pewnym momencie bezpieczniki się przepalą, a powodu takiego stanu rzeczy użytkownik może nie być świadomy...

No i to jest właśnie to, a bezzwłoczny to nic innego jak szybki, bezpieczniki też mają swoją żywotność przy każdorazowym załączaniu  lub wylaczaniu włącznikiem kolyskowym z tyłu urządzenia, skraca jego żywotność.

Ale to i tak kilka tysięcy takich cykli.

Tylko, że jak mam wydać kilka stówek na bezpiecznik to i tak chce by był tak dobrany, aby służył jak najdłużej.  

Owszem tanie jak te rosyjskie, to co innego, jednak i tak wolę się trzymać parametrów nie licząc przewymiarowania, które nie jest groźne w przypadku wystąpienia warunków do przepalenia się/zadziałania bezpiecznika.

Tu w linku jest takie ABC dot.bezpieczników.

Kiedyś wrzucałem artykuł o szerszym spektrum wiedzy z charakterystyką i czasami zadziałania itp.

https://sklep.domhal.com.pl/czy-bezpieczniki-bezzwloczne-i-zwloczne-mozna-stosowac-zamiennie

Edytowane przez sir.jax

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Michał, mówiłem już, że czasem więcej to daje niż zmiana jakiegoś gniazdka.

Pamietasz

No właśnie pamiętam i to mnie niepokoi 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Witam serdecznie 

Kupiłem alpha 3 z wtykami chyba fi11

O ile sam przewód wygląda na oryginał to wytyki są dla mnie dziwne... 

Mają płaski bolec na czubku i z tyłu mocowanie przewodu jest z plastiku, warstwa złota wygląda na delikatną. 

Czy furutech na przestrzeni lat zmieniał swoje 11stki? Te które kupiłem wyglądają na bardzo stare, czy podróbki.IMG_20240107_145055.thumb.jpg.c4099aecdf6ce187be2921521e95eee0.jpgIMG_20240107_145122.thumb.jpg.ad9fd7af5b2e52ff208f0882e4c13358.jpgIMG_20240107_145157.thumb.jpg.067341589c7d16878d7130d893eaf462.jpgproszę zerknąć 🙂

Mam na oku jeszcze jeden kabel od furutecha ale przez tego alpha 3 nabralem wątpliwości czy kupić https://allegrolokalnie.pl/oferta/furutech-fp3ts762-przewod-zasilania-schuko-eu-vr3

Edytowane przez radeks0
15 minut temu, radeks0 napisał:

Mają płaski bolec na czubku i z tyłu mocowanie przewodu jest z plastiku, warstwa złota wygląda na delikatną. 

Tak, to jest pierwsza wersja tych wtyków, później weszły z obejmą metalową, bo ta plastikowa pękała.

Nowe mają w nazwie N1 na końcu. 

Nie wiem, co to jest płaski bolec na czubku🤭

Edytowane przez sir.jax

Dzięki za szybką odpowiedź 

Jeszcze zostaje pytanie czy oryginał (z linku na końcu wpisu) 

"płaski bolec na czubku" haha no tak. Inaczej mówiąc zeszlifowane na płasko czubki bolców na tej wtyczce w takim razie starszego typu. 

Jutro wieczorem będę słuchać... Postaram się zrobić obszerna recenzje na dniach 

W akcji będzie Tunami, Alpha 3, Acrolink4030, Tara Labs rsc air

Na szybko z wtykow 

Aktualne 11n1 g i 28/38 g

28/38 grają węższą scena względem 11 oraz mają więcej detali, są bardziej dynamiczne, ale grają troszkę mniejsza średnica, jak by mniejszy głośnik. Większa rozdzielczość góry, jednak w tym jest pewne odstępstwo... Takie jak by wypaczenie barwy. Będąc przy barwie 28/38 przekazuję troszkę mniej barw niż 11 i więcej góry. 

Z koleji 11 jest zrównoważona, nie podkręca dynamiki, wyraźnie układa pozorne źródła w przestrzeni. Przekazuję trochę mniej informacji głównie mikro detali. Gorszy bas 

Barwa średnicy wydaje się przyjniejsza o większej palecie ale potrafi być szorstka i tu ważne który kabel to pokaże a który nie...

Tak samo z dynamika na jednym będzie brakować na innym w punkt by trochę uspokoić 

Do tego muszę dodać viborga 501 goła miedź 

Słychać przy sprzęcie z wysokiej półki że jest to klasa w dół, brak wyrafinowana 

Jednak energia i przekaz gruba kreską, pazur, przy tym bez większych odstępstw w reprodukcji barw, też się sprawdza np przy spokojnym gładkim ale bardzo detalicznym acrolinku 4030. Wtedy viborg 501cu jest w punkt. 

Edytowane przez radeks0
33 minuty temu, radeks0 napisał:

Jeszcze zostaje pytanie czy oryginał (z linku na końcu wpisu) 

To pytanie do sprzedającego. 

Wyglada na oryginał, tylko to nie jest jakiś rodzynek wśród kabli furutecha. 

FI 11ki, to słabe wtyki w sensie sonicznym.

Jest myśl aby poszły na niego 28/38g które i tak mam 

Jeszcze w planach mam kupić s55n i tcs31. Może ktoś chętny na jakieś zmiany 😉

I oczywiście postaram się również zrobić merytoryczną recenzje. Który jak gra, ale opisując w taki sposób aby można było wyciągnąć wnioski z różnic. Wtedy łatwiej zadecydować co kto potrzebuje

Edytowane przez radeks0

Fakt , jeszcze sobie wrogów nadrobię 😁

Chociaż takiego streszczenia brakuje, czytając 100 stron żeby uzyskać jakiś punkt zaczepienia jest dość męczące. 

Tak czy inaczej będąc w klubie furutecha czuje się zobowiązany 

No to sprawdźmy, jak z tą psychoakustyką jest 🤪.

s55n mówicie ?

IMG_1045.JPG

No dobra, jedziemy ...

IMG_1048.JPG

W intenetach piszą, że s55n potrzebuje z 800 h, aż psychoakustyka w pełni zadziała 😥.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

W intenetach piszą, że s55n potrzebuje z 800 h, aż psychoakustyka w pełni zadziała 😥.

Ach te internety, w takiej psychozie trzeba tak długo żyć, aby osiągnąć halucynacje słuchowe..😉

2 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

intenetach piszą, że s55n potrzebuje z 800 h, aż psychoakustyka w pełni zadziała 😥.

1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Ach te internety, w takiej psychozie trzeba tak długo żyć, aby osiągnąć halucynacje słuchowe..😉

Eeeeeee, to nie tak. Według "mądrych" halucynacje słuchowe są na początku, później już tylko oswojenie z dźwiękiem 😛

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.