Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Posiadam listwe zasilającą wloskiej firmy Lector. Zacna listwa. Myslalem czy by nie zmienic gniazd montazowych na lepsze, np ktores rodowanw furu. 

Kolega Jacek @sir.jax zasugerowal ze wieksza zmiane uslysze wymieniajac bezpieczniki w sprzecie. 

Co wy o tym myslicie? 

Troche boje sie wymieniac bezpieczniki w sprzecie na gwarancji, tym bardziej ze jak czytam, osoby to robiace wybieraja troche mocniejsze bezpieczniki z wiekszym przekrojem druta. Co mnie zastanawia, czy w przypadku spiecia taki wiekszy przekroj drucika nie rozlaczy urzadzenia za pozno? 

Generalnie bezpieczniki dla mnie sa czyms nowym, niesprawdzonym.

Bezpieczniki zdecydowanie korzystnie wpływają na dźwięk, mam wymienione w całym moim sprzęcie łącznie z zasilaczami liniowymi.

Też miałem na gwarancji streamer i zmieniłem bezpiecznik, nie mogąc tak długo czekać🤭

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Myslalem czy by nie zmienic gniazd montazowych na lepsze, np ktores rodowanw furu.

Ja bym tak zrobił.

34 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Posiadam listwe zasilającą wloskiej firmy Lector. Zacna listwa. Myslalem czy by nie zmienic gniazd montazowych na lepsze, np ktores rodowanw furu. 

Któreś, czyli fi-e30r ncf lub tańsze goldy. 

Nie wiem czy wydane środki na gniazda, zrekompensuje progres w brzmieniu. Możesz wymienić na początek 2szt na źródłach i zdecydujesz czy warto iść dalej..

Co do bezpieczników, to spróbuj acme cfc, ceny nie są jeszcze tak chore jak sr..

Możesz zamienić na taką samą wartość lub o stopień większy.

https://www.revolutionpower.com/audio-video-theater/fuses/acme-audio-labs

58 minut temu, adamek_68 napisał:

Bezpieczniki zdecydowanie korzystnie wpływają na dźwięk, mam wymienione w całym moim sprzęcie łącznie z zasilaczami liniowymi.

A ja to każdy przyniesiony ze sklepu sprzęt od razu "uzbrajałem" w taki bezpiecznik, gwarancja nie ma tu nic do rzeczy. Ten fabryczny również może się przepalić, a przeciez te audiofilskie również się przepalają, one nie są z drutu 5mm² 😉

Michał trochę boi się tych bezpieczników, a ja w kondycjonerze pozbyłem się gniazda IEC z bezpiecznikiem na takie bez bezpiecznika 😝

11 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Któreś, czyli fi-e30r ncf lub tańsze goldy. 

Mam w kondycjonerze Fi e-30 R NCF, miałem jedną sztukę e-30 Golda, to mułki na tle rodowanych NCFów, to lepszy jest już gigawatta srebrzony, też u mnie siedzi w kondycjonerze do zasilania słuchawkowca.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Kolega Jacek @sir.jax zasugerowal ze wieksza zmiane uslysze wymieniajac bezpieczniki w sprzecie. 

Co wy o tym myslicie? 

Troche boje sie wymieniac bezpieczniki w sprzecie na gwarancji, tym bardziej ze jak czytam, osoby to robiace wybieraja troche mocniejsze bezpieczniki z wiekszym przekrojem druta. Co mnie zastanawia, czy w przypadku spiecia taki wiekszy przekroj drucika nie rozlaczy urzadzenia za pozno? 

Generalnie bezpieczniki dla mnie sa czyms nowym, niesprawdzonym.

Zależy od sprzętu. Ja czy wepnę wzmacniacz do gniazda miedzinego czy rodowanego ncf robi dużą różnicę. Inne prezentacja sceny i barwa. U mnie lepsza scena na rodzie ale barwa na miedzi. Ja wolę miedź. Mogę "oddać" sztukę tego gniazda e30 ncf jakyś chciał.

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

@mikel to miedziany masz Viborga? Bo furutecha nie widziałem miedzianych.

Z NCFami też jest spoko barwa, pewno z Cu jest więcej nasycenia w barwie instrumentów.

26 minut temu, sir.jax napisał:

Michał trochę boi się tych bezpieczników, a ja w kondycjonerze pozbyłem się gniazda IEC z bezpiecznikiem na takie bez bezpiecznika 😝

🙂🙃🙂

Uważam, że barwy zawarte w materiale muzycznym, powinny oddawać klocki i głośniki, zaś wszystko inne, gniazda, wtyki, kable, itd. przekazywać jak najbardziej neutralnie, nie ograniczając potencjału i nie wprowadzając dodatkowych cech i zmian.

1 minutę temu, Cezary_58669 napisał:

Uważam, że barwy zawarte w materiale muzycznym, powinny oddawać klocki i głośniki, zaś wszystko inne, gniazda, wtyki, kable, itd. przekazywać jak najbardziej neutralnie, nie ograniczając potencjału i nie wprowadzając dodatkowych cech i zmian.

Dlatego warto łączyć wodę z ogniem w całym okablowaniu, czy zasilaniu.

Myślę, że akustyka ma tu więcej do powiedzenia, możesz mieć sprzęty, kolumny i kable nie wiadomo jakie, jak nie masz dobrej akustyki, to i tak będzie dokopa.

5 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Szanujemy Twoje zdanie jednak każdy ma inne bo ma inny gust nie wspominając o referencji do której to odnosi się owa neutralność 😁

22 minuty temu, sir.jax napisał:

@mikel to miedziany masz Viborga? Bo furutecha nie widziałem miedzianych.

Z NCFami też jest spoko barwa, pewno z Cu jest więcej nasycenia w barwie instrumentów.

Nie.. to zupełnie inny twór z innej listwy. Taka moja forma diy.

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

1 minutę temu, mikel napisał:

Szanujemy Twoje zdanie jednak każdy ma inne bo ma inny gust nie wspominając o referencji do której to odnosi się owa neutralność 😁

Pewnie, że tak. Przedstawiam tylko swój puntkt widzenia/słyszenia😉

38 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Co do bezpieczników, to spróbuj acme cfc, ceny nie są jeszcze tak chore jak sr..

Robiłem jedno podejście do bezpieczników w pre i końcówce. Słychać zmianę wyraźnie, tyle że u mnie to poszło w złą stronę, bo bezpieczniki były do d...

Były to czerwone Aucharmy. Nie polecam.

Czarku, ten sklep który podlinkowałeś jest w USA i sama wysyłka kosztuje 17 dolarów do PL. Da się to zamówić gdzie indziej? 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

16 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Robiłem jedno podejście do bezpieczników w pre i końcówce. Słychać zmianę wyraźnie, tyle że u mnie to poszło w złą stronę, bo bezpieczniki były do d...

Były to czerwone Aucharmy. Nie polecam.

Czarku, ten sklep który podlinkowałeś jest w USA i sama wysyłka kosztuje 17 dolarów do PL. Da się to zamówić gdzie indziej? 

Dobra, a ile czasu im dałeś i czy odwracałeś żeby porównać brzmienie?

Jak będziesz miał okazję, to sprawdź lub zamów sobie Wilmera niebieskiego z Alliexpress, jak dla mnie to ciekawy bezpiecznik, trochę mu brakuje do SR Orange, ale jest też ponad 2x tańszy.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Dobra, a ile czasu im dałeś i czy odwracałeś żeby porównać brzmienie?

Jak będziesz miał okazję, to sprawdź lub zamów sobie Wilmera niebieskiego z Alliexpress, jak dla mnie to ciekawy bezpiecznik, trochę mu brakuje do SR Orange, ale jest też ponad 2x tańszy.

Nie pamiętam, dosyć dawno to było, ale że dwa dni pograły. Tak, odwracałem. Zmiana była, ale dalej miałem poczucie skopania brzmienia. Z resztą, to nie tylko moja opinia o tych konkretnych bezpiecznikach.

31 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Zmiana była, ale dalej miałem poczucie skopania brzmienia. Z resztą, to nie tylko moja opinia o tych konkretnych bezpiecznikach.

Niewiele mi to mówi, swoją drogą 2 dni to za mało.

Nie sądzę, by ten Aucharm psuł brzmienie w porownaniu ze zwykłym standardowym bezpiecznikiem.

9 minut temu, sir.jax napisał:

Niewiele mi to mówi, swoją drogą 2 dni to za mało.

To mniej więcej tak jak tutaj się generalnie opisuje brzmienie np wtyków. Gra lepiej, gra gorzej, gorszy stosunek jakości do ceny, widełki można zamontować. 😁

Balans przesunął się w górę, obcięło dół pasma, dźwięk zrobił się jakiś sztuczny, misiowaty, mniej napowietrzony, ocieplony. Generalnie zamulony.

Tak, powrót do zwykłego bezpiecznika spowodował ulgę. Dlatego zaniechałem dalszego kombinowania, również w obliczu chorych cen za malutki kawałeczek rurki. Co nie oznacza, że do tematu ponownie nie podejdę. Tylko nie zapłacę za bezpiecznik 800zl. Bezpieczniki można zwrócić w ramach normalnego zwrotu za zakup przez internet, czy będzie problem?

Edytowane przez staropolanka2000

Teraz, staropolanka2000 napisał:

Bezpieczniki można zwrócić w ramach normalnego zwrotu za zakup przez internet, czy będzie problem?

W Audiofast możesz wypożyczyć za kaucją, jeśli spalisz kaucją przepada, jeśli uszkodzisz naklejkę potrącają w procentach.

Akurat mam do wzmaka Orange rozm.32x6,3 mm na testach (bez kaucji)  😉

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Balans przesunął się w górę, obcięło dół pasma, dźwięk zrobił się jakiś sztuczny, misiowaty, mniej zapowietrzony, ocieplony. Generalnie zamulony.

To miałeś wsadzony złotym kapslem w stronę pinu z fazą.

😉

4 minuty temu, sir.jax napisał:

To miałeś wsadzony złotym kapslem w stronę pinu z fazą.

Jak już wcześniej napisałem, były odwracane i dalej nie zachęcały by je zostawić. Wysłałem koledze i też posłał mnie z nimi do diabła. 😁

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Możesz wymienić na początek 2szt na źródłach i zdecydujesz czy warto iść dalej..

Tak myslalem o tym Furutech FI-E30 (R) NCF. Ale to dopiero po sprawdzeniu zasilacza Auralica. 

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Możesz zamienić na taką samą wartość lub o stopień większy.

https://www.revolutionpower.com/audio-video-theater/fuses/acme-audio-labs

Nie sa drogie, a uwazacie ze taku bezpiecznik na zasilaczu liniowym do routera czy switcha ma sens?

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Michał trochę boi się tych bezpieczników

Nowe klocki na gwaracji Jacusiu. Teraz nowy Auralic. Boje sie zeby cos sie nie spierdzielilo.... 

a ja w kondycjonerze pozbyłem się gniazda IEC z bezpiecznikiem na takie bez bezpiecznika

oooo, a dlaczego?

3 godziny temu, mikel napisał:

Mogę "oddać" sztukę tego gniazda e30 ncf jakyś chciał.

Co prawda jestem zniszczony finansowo po ostatnich zakupach, ale daj mi na priva wiadomosc

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Nie sa drogie, a uwazacie ze taku bezpiecznik na zasilaczu liniowym do routera czy switcha ma sens?

U mnie w  MuzgAudio siedzą mówiłem Ci już kiedyś.

A Moony wpięte mam do kondycjonera w gniazda fi e-30 R NCF,  żyli to co słyszałeś to na tych gniazdach. Teraz troszku inaczej, ale ...

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

oooo, a dlaczego?

Żeby było lepiej 😄

Listwy zasilające audio też nie mają  bezpieczników.

Edytowane przez sir.jax

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie mam w torze audio ani routera ani switcha, więc nie wiem. Warto zacząć od typowych urządzeń audio.

Wyłączasz urządzenie, odłączasz kabel, wymieniasz bezpiecznik i odwrotnie, urządzenie dalej jest na gwarancji.😉

Co do ceny, jak policzysz ilość urządzeń i bezpieczników, to już nie powiesz " nie są drogie"🤔

• 2 tygodnie później...
2 godziny temu, rpm napisał:

Jaki dać kabel do wtyczek Fi 50 NCF/Fi-E 50 NCF do źródeł ? Aby nie mulił. W cenie do ~1000 PLN za metr.

Pamiętam, że koledzy tutaj proponowali Alpha 3 lub TCS31, ale zaraz pewnie napiszą Ci co będzie dobre. Sam też potrzebuję do CD, DAC-a i wzmaka słuchawkowego i może pogodzę te dwa przewody, ale na tańszych 38/28 R.

Edytowane przez slawsim
41 minut temu, slawsim napisał:

Pamiętam, że koledzy tutaj proponowali Alpha 3 lub TCS31, ale zaraz pewnie napiszą Ci co będzie dobre. Sam też potrzebuję do CD, DAC-a i wzmaka słuchawkowego i może pogodzę te dwa przewody, ale na tańszych 38/28 R.

Właśnie mam w CD/DAC tcs31, tam najlepiej się sprawdził i zostaje.

Teraz, adamek_68 napisał:

Do wzmaka słuchawkowego też chyba go dam, bo nie widzę innego kandydata i od wzmaka chyba zacznę. Trzech od razu nie dam rady nabyć. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rpm napisał:

Jaki dać kabel do wtyczek Fi 50 NCF/Fi-E 50 NCF do źródeł ? Aby nie mulił. W cenie do ~1000 PLN za metr.

1. Acrolink 7N-PC4020

2. Neotech Nep 3003III

3. Furutech TCS 31

Kolejność nie przypadkowa😉, stawiam na nr 1.

W dniu 1.11.2024 o 17:14, Cezary_58669 napisał:

1. Acrolink 7N-PC4020

2. Neotech Nep 3003III

3. Furutech TCS 31

Kolejność nie przypadkowa😉, stawiam na nr 1.

Ten numer 1. zamieniłbym na Acrolink 7N PC 4030 leggenda , słuchałeś może?

U mnie były oba, co prawda na różnych wtykach... w zasadzie to wszystkie u mnie były i to kilkukrotnie  🤭

W dniu 1.11.2024 o 17:04, adamek_68 napisał:

Tak, ze źródłami wypada nieźle, bo np. w ścianie do kondycjonera (lub też listwy jak ktoś ma) miał straszną dziurę na średnicy, była dość mocno wycofana z DAC/streamer wypełnione było całe pasmo, grał równiej.

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)

Miałem tylko pożyczony 4020 na oryginalnych bialych wtykach. Świetnie się sprawdził u mnie na wszystkich źródłach, pre i zegarze ocxo. Mnie te 2,5mm2 wystarcza, bas nie jest przewalony tylko szybki i sprężysty, dobra naturalna średnica, bogata żywa góra i duużo przestrzeni. Kabel już oddałem, ale zamówiłem w angielskim mcru 1,5m (500zł), mam do obsadzenia rodowane IeGo. Mam nadzieję, że też będzie dobrze😉. Ten 4030 to już 6mm2.. 

14 godzin temu, sir.jax napisał:

U mnie były oba, co prawda na różnych wtykach... w zasadzie to wszystkie u mnie były i to kilkukrotnie  🤭

Tak, ze źródłami wypada nieźle, bo np. w ścianie do kondycjonera (lub też listwy jak ktoś ma) miał straszną dziurę na średnicy, była dość mocno wycofana z DAC/streamer wypełnione było całe pasmo, grał równiej.

Potwierdzam, od ściany do listwy się nie nadał, brzmi bardzo dobrze tylko CD/DAC

15 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Kabel już oddałem, ale zamówiłem w angielskim mcru 1,5m (500zł), mam do obsadzenia rodowane IeGo. Mam nadzieję, że też będzie dobrze😉. Ten 4030 to już 6mm2.. 

Nie wiem skąd Ty masz takie informacje, ale to nie jest prawda. Acro 7 N 4030 ma ok 3mm², a nie 6mm².

Zaś 4020 ok 2mm², wiem bo oprawiałem jeden i drugi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.