Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, sir.jax napisał:

Podobnie z obejma, nie na każdym kablu ta sama wartość

A od czego to zależy?

Coś czuję, że wszystkie kable, które sam robiłem za mocno skręcałem...😔

Jakie mogą być tego efekty?

Edytowane przez Ministerolnictwa
Teraz, Ministerolnictwa napisał:

A od czego to zależy?

Coś czuję, że wszystkie kable, które sam robiłem za mocno skręcałem...😔

Od kabla, jego zewnętrznej izolacji, jej twardości, średnicy kabla etc.

Więcej nie mogę powiedzieć 😉

Zaś korpusy zazwyczaj skręcamy podobnym momentem siły.

Zaciski na kablach różnymi.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

9 godzin temu, mariush74 napisał:

Nie, goły kabel. Widełki to w sumie znowu dodatkowy element a tego chciałem uniknąć. Wszystkie kable mam zarobione bez widełek.

Pewnie takie widełki też w wpływają na dzwięk, pytanie w jakim stopniu i czy to byłby pożądany kierunek..

Weź pod uwagę, że ten "dodatkowy element" jest zrobiony dokładnie z tego samego materiału co 50-tki, jak bardzo ważna jest powierzchnia styku chyba nie muszę tłumaczyć... co za tym idzie zawsze z widełkami fp209 jest lepiej!

10 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Wiem, że było ale przypomnij z jaką to siłą powinno się dokręcać śruby?

Kiedyś sobie wynotowałem z jakiegoś filmiku szkoleniowego Furutecha. Dotyczyło 50:

docisk przewodów w środku 80-120cN/m
docisk obudowa  (te od frontu) 30-50cN/m
docisk obudowa do kabla (docisk kabla, te z góry) 10-30 cN/m

Sam aż tak się nie wczuwałem, więc nie gwarantuję efektu.

5 godzin temu, patefonik napisał:

docisk przewodów w środku 80-120cN/m
docisk obudowa  (te od frontu) 30-50cN/m
docisk obudowa do kabla (docisk kabla, te z góry) 10-30 cN/m

Czy dobrze rozumiem, że to odpowiednio 0,8-1,2 Nm, 0,3-0,5 Nm i 0,1-0,3 Nm?

W dniu 25.11.2024 o 16:02, slawsim napisał:

Czy dobrze rozumiem

Myślę że tak, bo jak inaczej. Głowy nie dam. Jak napisałem, przekalkowałem to z filmiku furutecha na przyszłość. Wkrętaka dynamometrycznego nie posiadam więc nie ćwiczyłem. 

Zerknij do sklepów z narzędziami. Tak są wyskalowane wkrętarki z dynamometrem. 

W dniu 25.11.2024 o 16:02, slawsim napisał:

Czy dobrze rozumiem, że to odpowiednio 0,8-1,2 Nm, 0,3-0,5 Nm i 0,1-0,3 Nm?

Tak.

Godzinę temu, patefonik napisał:

Zerknij do sklepów z narzędziami. Tak są wyskalowane wkrętarki z dynamometrem. 

Jak brać to nastawny Wera od 0,3 ÷1,2Nm

https://sklep.narzedziamagmar.pl/14-cala/1941-wera-wkrętak-dynamometryczny-nastawny-03-12-nm-seria-7440-05074700001-4013288100641.html

Do tego bity Wera lub Wiha długie 50-70mm PH1 i PH2 plus PZ1 i PZ2.

Wera ma jeszcze wkrętaki precyzyjne hex przydają się do niektórych wtyków Bity długie też są z małymi rozmiarami takich końcówek.

Edytowane przez sir.jax

Czy taka zaciskarka nada się do widełek na przewód zasilający?

https://www.morele.net/silver-zaciskarka-do-kabli-0-5-16mm-srebrna-ex11070-7965945/

Chcę kupić "po taniości" żeby od czasu do czasu coś samemu zrobić.

11 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

https://www.morele.net/silver-zaciskarka-do-kabli-0-5-16mm-srebrna-ex11070-7965945/

To jest zaciskarka do tulejek.

Widły maja grubościenne tuleje i taką tuleję zaciska się matrycą do końcówek DIN. 

Swoją drogą te szczypce do tulejek można kupić taniej na allegro.

Możesz spróbować, ale stempla tym nie postawisz jak za po oca właściwej zaciskarki do widełek. 

Godzinę temu, Ministerolnictwa napisał:

Do widełek Furutecha musisz mieć tego typu zaciskarkę ,żeby zacisnąć. Mam tę. Zaciska bardzo dobrze.

20240110_153739.jpg

20241203_221424.jpg

16 minut temu, rpm napisał:

Do widełek Furutecha musisz mieć tego typu zaciskarkę ,żeby zacisnąć. Mam tę. Zaciska bardzo dobrze.

Znalazłem zaciskarkę tego typu, z tym, że ona jest na przewód 6 do 50mm. Trochę za duża chyba?

24 minuty temu, Ministerolnictwa napisał:

Znalazłem zaciskarkę tego typu, z tym, że ona jest na przewód 6 do 50mm. Trochę za duża chyba?

Kup sobie taką w zestawie z matrycami.

https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-koncowek-kabli-5-matryc-14076762422

Ja nie wyobrażam sobie taką wielką landarą do kabli energetycznych zaciskać widełki na przewodzie zasilającym, gdzie bardzo często kikuty muszą być naprawdę krótkie, bo korpusy wtyków zasilających są płytkie, zazwyczaj za płytkie, by tam zmieścić przewód z zaciśnietymi widełkami. Wtedy jak nic obejma w korpusie zaciska się na zbyt długich żyłach roboczych kabla, zamiast na izolacji zewnętrznej kabla.

Edytowane przez sir.jax

8 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Tak, jest tam matryca na 6mm i tej właśnie używam. Zaciśnięcie jest bardzo mocne. Miałem też zaciskarkę tego typu od Proteca ale tam matryca 6 mm nie zaciskała już tak mocno.

Ps. Używanie tej zaciskarki faktycznie nie jest wygodne ale zaciśnięcie jest bardzo pewne jak chodzi o widełki Furutecha. 

10 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

https://allegro.pl/oferta/zaciskarka-praska-do-kabli-tulejek-koncowek-0-5-16-11765751217

Maksymalnie po taniości. Mam i działa z fp-209 rewela!

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

5 godzin temu, rpm napisał:

Tak, jest tam matryca na 6mm i tej właśnie używam. Zaciśnięcie jest bardzo mocne. Miałem też zaciskarkę tego typu od Proteca ale tam matryca 6 mm nie zaciskała już tak mocno.

Ps. Używanie tej zaciskarki faktycznie nie jest wygodne ale zaciśnięcie jest bardzo pewne jak chodzi o widełki Furutecha. 

Powinna zacisnąć na tyle mocno by nie szło zdjąć wideł z przewodu, ale na tyle słabo, by nie uszkodzić i zmiażdżyć drucików. One muszą być tylko skompresowane/przytulone do siebie w tej tulei, ale nie zgniecione.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Powinna zacisnąć na tyle mocno by nie szło zdjąć wideł z przewodu, ale na tyle słabo, by nie uszkodzić i zmiażdżyć drucików. One muszą być tylko skompresowane/przytulone do siebie w tej tulei, ale nie zgniecione.

Trudno ocenić jak to robi ta praska Yato. Trza by zrobić przekrój miejsca zaciśnięcia.Możliwe że ona zgniata te druciki.🤔

Zdjęcie górne z audionirvany. Praska Yato ,którą mam obecnie zaciska tak samo.

Zdjęcie dolne moje. Zaciśnięcie przez praskę Protec.

Obie matryce to 6 mm.

Screenshot_20240606-134144_Opera.jpg

20240104_194156.jpg

Edytowane przez rpm

Nie zaciśnięte to raz a dwa zawinięte. Elektrony głupieją i zawracają jak na stadionie olimpijskim 😁

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

58 minut temu, mikel napisał:

Nie zaciśnięte to raz a dwa zawinięte. Elektrony głupieją i zawracają jak na stadionie olimpijskim 😁

Serio?

😂😂😂

9 godzin temu, mikel napisał:

Mam i działa

Używam podobnej zaciskarki , z tym,że do tulejek bardziej . Chyba trzeba mieć niezłą parę w rękach,żeby zacisnąć miedziane widełki ? Zaletą tej z linku, są dłuższe rączki .Trzeba będzie spróbować 🙂 

2 minuty temu, rpm napisał:

Furutech mógłby zacząć produkować mniejsze przekroje tych widełek. Byłoby łatwiej. 

Kiedyś produkował, dzisiaj sądostepne mniejsze widełki, ale innego producenta, mam ze 20szt 😁

Tulejka jest krótsza i spoko do korpusów Furutecha, czy Oyaide, a kikuty zył i tak muszą być nie dłuższe jak 2cm, żeby nie zapiąć obejmy na żyłach zamiast izolacji zewnętrznej.

2 godziny temu, rpm napisał:

Zdradzisz tajemnicę ?🙂 Jeśli to tajemnica.

Wcześniej @sir.jax pisał o krótszych widłach Viborga. To o tych myślisz? Widełki przyjmują przewód 3mm, a szpilki 3,3mm.

7 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Wcześniej @sir.jax pisał o krótszych widłach Viborga. To o tych myślisz? Widełki przyjmują przewód 3mm, a szpilki 3,3mm.

Na chwilę obecną jedyne co nam pozostaje to trwać mać w oczekiwaniu na zdradzenie tajemnicy.🙂

Panowie... Macie kasę (jesteście w klubie furutecha!), macie słuch (jesteście w klubie furutecha!) 😁 więc trochę pewnosci siebie. Jak będzie coś nie tak to przeciez od razu to usłyszycie. Ja np. nie brałbym widełek Viborga z tą ich srebrzoną warstwą. Prędzej przyciąłbym furutechy 😝 

.

1 godzinę temu, mikel napisał:

Panowie... Macie kasę (jesteście w klubie furutecha!), macie słuch (jesteście w klubie furutecha!) 😁 więc trochę pewnosci siebie. Jak będzie coś nie tak to przeciez od razu to usłyszycie. Ja np. nie brałbym widełek Viborga z tą ich srebrzoną warstwą. Prędzej przyciąłbym furutechy 😝 

Jeśli to faktycznie o Viborga chodzi to już wolę się męczyć z Furutechiem.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.