Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie wszyscy podzielają tę opinię, znam takich którym nie siadły nawet rodowane NCFy, a Wattgate RH już tak, podobnie z Oyaide i bardziej cenią te niż Furutecha.

Każdy ma różny gust i upodobania.

6 godzin temu, adamek_68 napisał:

Każdy ma różny gust i upodobania.

Może tak, ale naskrecalem się tego i to przeważnie na już używanych wtykach z rynku wtórnego do mnie trafiały komp,ety do skrecenia i jestem skłonny przychylić się do tych opinii.

U mnie tylko w jednym miejscu są wtyki spoza tej listy, ale system stoi na wtykach Oyaide nawet Enerr 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Miałem i mam Wattgaty i mialem Oyaide ale to Furutechy 28/38 złote mają to coś. Mimo tego że jest dużo detalu i wgląd w nagranie to jest ciepło i muzykalnie. Nie mogę przestać sluchać i nadal jestem oczarowany a takiego stanu dawno nie miałem bo wybredny jestem.

Nie wiem kiedy się odważę na zmiany bo na razie jest strach przed popsuciem 😄

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

11 minut temu, mikel napisał:

Miałem i mam Wattgaty i mialem Oyaide ale to Furutechy 28/38 złote mają to coś. Mimo tego że jest dużo detalu i wgląd w nagranie to jest ciepło i muzykalnie. Nie mogę przestać sluchać i nadal jestem oczarowany a takiego stanu dawno nie miałem bo wybredny jestem.

Nie wiem kiedy się odważę na zmiany bo na razie jest strach przed popsuciem 😄

Oyaide jakoś mi nie podchodzi, wolę Furutechy, jak nie chcesz popsuć a polepszyć to przeskocz na fi48.

14 minut temu, mikel napisał:

Furutechy 28/38 złote mają to coś.

To zależy z jakim kablem i w jakim systemie, kiedy robiłem na potęgę druty Illuminati to Wattgate RH od razu po zaprawieniu dawały więcej tego czegoś (byly uzywane iwygrzane), FI28/38 (nowe) które z illuminati robiłem na początku były nie do przyjęcia po jakimś czasie już lepiej, ale nadal było to swoiste "zmulanie", muzykalność była i owszem.

Od lat FI28/38 miałem w 3TS20 i ta gładkość i miękkość dawała się we znaki, ale to u mnie u kogoś z jasnym systemem, może być zupełnie w drugą stronę.

Obecnie mam na stanie (pożyczony) Furukawę sprzed 15 lat już wcześniej miałem trochę grubszy (żyły robocze) z tego samego źródła i mi pozamiatał w systemie na wtykach RH. 

Nie mam na razie wtyków (sensownych), może zamówię miks IeGo lub Oyaide P/C079 i sprawdzę, kabel jest tylko pożyczony, bo cena trochę zniechęca gdybym się zdecydował. 

11 godzin temu, adamek_68 napisał:

Oyaide jakoś mi nie podchodzi, wolę Furutechy, jak nie chcesz popsuć a polepszyć to przeskocz na fi48.

Zamierzam. Zastanawiam się jednak co z gniazdem w ścianie i w listwie. Rod NCF czy złoto. Kombinacji sporo. Kusi mnie nawet dać fi-e30 r ncf jako gniazdo ścienne. Jak coś pójdzie nie tak poprostu zamienię na złocone. U mnie na razie jest jeden NCF i jest to wejście IEC w listwie czyli Furutech FI-06r ncf. Fenomenalne gniazdo wg mnie i tanie.

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

3 godziny temu, mikel napisał:

Zamierzam. Zastanawiam się jednak co z gniazdem w ścianie i w listwie. Rod NCF czy złoto. Kombinacji sporo. Kusi mnie nawet dać fi-e30 r ncf jako gniazdo ścienne. Jak coś pójdzie nie tak poprostu zamienię na złocone. U mnie na razie jest jeden NCF i jest to wejście IEC w listwie czyli Furutech FI-06r ncf. Fenomenalne gniazdo wg mnie i tanie.

W ścianie mam Furutecha tego ściennego ncf, przedtem miałem Oyaide, dla mnie rewelacja, fi e 30 na pewno nie będzie takie jak scienne.

Poza tym wszystko mam na rodzie ncf i nie ma mowy o jakimś suszeniu jak to stereotyp o rodzie.

Furutech FI-06r ncf. Fenomenalne gniazdo wg mnie i tanie.

W preampie i końcówce mam IEC furutech inlet r bo np. Fi06 nie zmieści się a nie zamierzam nic piłować. 

Z ciekawości i dla próby założyłem IEC Oyaide które jest sporo droższe od Furu inlet, z jakże wielką radością wróciłem do Furutecha i to tego najtańszego. 

I nie mówię, że Oyaide jest złe, jeśli ktoś ma system jak żyletki to być może, że się sprawdzi.

W moim systemie wypada lepiej Furu rod.

Edytowane przez adamek_68
2 godziny temu, adamek_68 napisał:

ciekawości i dla próby założyłem IEC Oyaide które jest sporo droższe od Furu inlet, z jakże wielką radością wróciłem do Furutecha i to tego najtańszego. 

I nie mówię, że Oyaide jest złe, jeśli ktoś ma system jak żyletki to być może, że się sprawdzi.

W moim systemie wypada lepiej Furu rod.

O jakim gnieździe Oyaide mówisz bo są dwa?

Tak się składa,  że wymienilem furutecha gold z bezpiecznikiem na Oyaide bez bezpiecznika, ale nie w urządzeniu audio tylko w kondycjonerze i po kilku miesiącach wpiąłem na powrót furutecha równie szybko je wypiąłem.  A zapewniam, nie mam systemu jak żyletki, owszem bardzo rozdzielczy, muzykalny, chociaż na srebrze w sensie okablowania (Albedo) w zaadoptowanym akustycznie pokoju.

Mówię o tym Oyaide.

http://www.oyaide.com/en/products/ac_power_accessories/power-inlet-pp

Edytowane przez sir.jax

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Mówię dokładnie o tym samym, u mnie była porażka,  lecz jak już wspominałem, rzecz gustu, upodobania, system.

O co chodzi z tymi gniazdami i wtykami furutecha. Np. Przy gnieździe ściennym fp-sws zawsze od lat był opis "copper alloy" a od jakiegoś czasu mimo że to ten sam produkt bez żadnej zmiany w nazwie jest opis "pure copper".

Chodzi mi o to że jeśli poprzednio był to stop miedzi z czymś a teraz jest czysta miedź to powinno mieć to zdecydowanie wpływ na dźwięk.

Edytowane przez mikel

.

3 godziny temu, adamek_68 napisał:

Mówię dokładnie o tym samym, u mnie była porażka,  lecz jak już wspominałem, rzecz gustu, upodobania, system.

W jakim sensie porażka ?

@adamek_68

Dziwne, ale faktycznie w procesie wygrzewania dość mocno się zmieniał w te i wewte.

Miesiąc za krótki, by się ułożyło. 

W sumie w porównaniu do niego to tak mógłbym opisać powrót do złotego furutecha, zmulenie, kocyk, słabsza stereofonia, rozdzielczość i w barwie brakowało furutechowi do Oyaide. 

Pewno kwestia w którym miejscu systemu i co w tym systemie jest, zapytam tylko lutowałeś, czy użyłeś konektorów z kompletu?

Edytowane przez sir.jax

29 minut temu, sir.jax napisał:

@adamek_68

Dziwne, ale faktycznie w procesie wygrzewania dość mocno się zmieniał w te i wewte.

Miesiąc za krótki, by się ułożyło. 

W sumie w porównaniu do niego to tak mógłbym opisać powrót do złotego furutecha, zmulenie, kocyk, słabsza stereofonia, rozdzielczość i w barwie brakowało furutechowi do Oyaide. 

Pewno kwestia w którym miejscu systemu i co w tym systemie jest, zapytam tylko lutowałeś, czy użyłeś konektorów z kompletu?

Użyłem konektorów 

RCM sprzedaje kabel cyfrowy FX - Alpha Ag + CF-102 NCF R. Wiem, że już kiedyś o nim wspominałem. Ale może ktoś próbował tego kabla jednak w międzyczasie i ma jakieś przemyślenia, może ktoś porównywał z czymś? Bo wcześniej były jakieś komentarze, ale chyba raczej natury teoretycznej 😉 Chciałbym zrobić upgrade tego kabla między streamerem a DAC, na razie nic nie wiem. Polecono mi ten kabel jako good value. Ale chciałbym wiedzieć co znaczy to "good value". Np czy kupno Wireworld Platinum na ostatnim odcinku do streamera warte jest grzechu zakładając że system jest rozdzielczy? 

Nie znam kabelka o który pytasz, ale platinum Wireworlda sa bardzo dobre.

Używam Platinum Wireworlda jako  USB między Komputerem, a DDC Singxera i hdmi z singxera do DAC jako I2S. Są bardzo dobre. Dźwięk (chyba generalnie wireworlda)po stronie analogowej, ale zdecydowanie bardziej rozdzielczy i szczegółowy w zestawieniu z Furu GT 2 pro na ten przykład. 

Świetne cyfrówki SPDif to Kimber AGDL (kcag dedykowany cyfrze) po jaśniejszej stronie i Oyaide 510, po cieplejszej stronie mocy.

16 godzin temu, Sebastian_2020 napisał:

RCM sprzedaje kabel cyfrowy FX - Alpha Ag

Mam ten drut, ale na wtykach Kacsa RP-85ST srebrzone, zapiąłem na nim raz FT111R i wróciłem do KacSa.

Ważna informacja odnośnie tego coaxiala- producent zaleca minimum 1,20m, akurat ja zanabyłem 1,5m.

W dniu 19.05.2024 o 23:25, Sebastian_2020 napisał:

RCM sprzedaje kabel cyfrowy FX - Alpha Ag + CF-102 NCF R.

Miałem ten przewód w wykonaniu RCM i może zbyt pochopnie go sprzedałem. Grał w parze z FA-Alpha S22. Kolega wspomniał o Oyaide DR-510. Obecnie mam go razem z AZ-910. Spotkałem się z opinią, że DR-510 to najbardziej analogowy spośród cyfrówek i coś w tym jest, ale nie jest przymulaczem, przynajmniej w moim skromnym systemie słuchawkowym. Cały czas chodzi mi po głowie wrócić do FX-Alpha Ag + FX-Alpha S22 bo być może nie dałem wystarczająco czasu wtykom NCF. Miały w sobie to coś. Ewentualnie można je zamówić z wtykami FP-108 R, a potem zamontować NCF-y.

zapiąłem na nim raz FT111R

Wyjątkowo nieudane dźwiękowo wtyki Furutecha, ponadto pękają.

Ważna informacja odnośnie tego coaxiala- producent zaleca minimum 1,20m

Coś w tym jest, ponieważ ten 1,20 m grał u mnie lepiej niż 0,5 m.

Jakby ktoś był ciekawy to wysłałem maila bezpośrednio do furutecha z zapytaniem jak to jest z tymi zmianami przewodnika np. Kiedyś gniazdo ścienne FP-SWS(G) to był "copper alloy". Dziś to jest "pure copper". Odpowiedź jasno rozwiała wątpliwości że w części produktów (FP-SWS(G), FI-E38(G) itp.) faktycznie zamienili przewodnik na czystą miedź. Jako zwolennik złota cieszę się 😁

.

W dniu 20.05.2024 o 23:55, slawsim napisał:

Wyjątkowo nieudane dźwiękowo wtyki Furutecha, ponadto pękają.

Nie iskrzą, nie sieją górą, są moim zdaniem bezpieczne brzmieniowo, ale że pękają to nie wiem jak mogą pękać i co.

Jak się używa we właściwy sposób to nie wyobrażam sobie sytuacji w której wtyk pęka. 

faktycznie zamienili przewodnik na czystą miedź. Jako zwolennik złota cieszę się 😁

Z bezpośrednim pokryciem miedzi złotkiem bywa różnie, czasem dobrze kiedy jest jeszcze warstwa pośrednia np.srebro, bo bywa, że niektórzy kładą nikiel i dopiero złoto. 

Edytowane przez sir.jax

53 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie iskrzą, nie sieją górą, są moim zdaniem bezpieczne brzmieniowo, ale że pękają to nie wiem jak mogą pękać i co.

Jak się używa we właściwy sposób to nie wyobrażam sobie sytuacji w której wtyk pęka. 

Z bezpośrednim pokryciem miedzi złotkiem bywa różnie, czasem dobrze kiedy jest jeszcze warstwa pośrednia np.srebro, bo bywa, że niektórzy kładą nikiel i dopiero złoto. 

Wiem jak to bywa w przypadku Furutecha bo mam już dwa komplety 28/38 gold w nowej odsłonie czyli na miedzi. Miodzio! Na początku było ciepło i trochę za gęsto, potem dźwięk zbity i mało swobodny ale po +300h i ciepło i wybrzmienia i detal i scena 3d. Ja polecam i uwielbiam. Po odpowiedzi furutecha zamówiłem ścienne FP-SWS(G).

.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

ale że pękają to nie wiem jak mogą pękać i co.

To miałem na myśli. Nie obchodziłem się z nim brutalnie. Nawet bym o tym nie wiedział, ale w rozmowie na PW jeden z forumowiczów o tym wspomniał i gdy je ściągałem z Nemoi-1220 to zauważyłem pękniecie. Dla fotki wyjąłem fragment tworzywa. Jak jest pod sprężynką, można nie zauważyć 😁

20240522_143245.jpg

32 minuty temu, mikel napisał:

Po odpowiedzi furutecha zamówiłem ścienne FP-SWS(G).

Jak się przeglądało ofertę gniazd, wtyków od Furutecha,  to zazwyczaj FP to był fosforobrąz, a FT to stop miedzi.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Jak się przeglądało ofertę gniazd, wtyków od Furutecha,  to zazwyczaj FP to był fosforobrąz, a FT to stop miedzi.

Łoj ścienne FT zawsze było z czystej miedzi. Teraz oba FP i FT są z czystej miedzi (przewodnik).

.

8 minut temu, mikel napisał:

Łoj ścienne FT zawsze było z czystej miedzi. Teraz oba FP i FT są z czystej miedzi (przewodnik).

Pisałem, że FT było ze stopu miedzi i nie licz, że jest tam czysta miedź.

Zresztą czysta miedź jest miękka, czerwono ruda, stop zawsze ma choćby ok. 1% domieszek, nawet po to by była lepszym przewodnikiem i bardziej wytrzymala. O tym przewodnictwie miedzi ostatnio gdzieś czytałem. 

A swoją drogą czysty w dobrych proporcjach fosforobrąz wcale nie jest taki zły, niektóre wtyki Oyaide są z fosforobrązu, Wattgate chyba wszystkie i sonicznie są bdb.

To też warto przeczytać o miedzi:

https://www.metkom.pl/miedz/

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Nie wymieniają tam miedzi occ, to co oni mogą tam wiedzieć. Laicy. 🤪🤪🤪 Muszą poczytać fora audio, żeby się dokształcić. 😁

2 godziny temu, sir.jax napisał:

niektóre wtyki Oyaide są z fosforobrązu

Chyba wszystkie prócz topowych 004 i F1.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

16 godzin temu, sir.jax napisał:

Pisałem, że FT było ze stopu miedzi i nie licz, że jest tam czysta miedź.

Zresztą czysta miedź jest miękka, czerwono ruda, stop zawsze ma choćby ok. 1% domieszek, nawet po to by była lepszym przewodnikiem i bardziej wytrzymala. O tym przewodnictwie miedzi ostatnio gdzieś czytałem. 

A swoją drogą czysty w dobrych proporcjach fosforobrąz wcale nie jest taki zły, niektóre wtyki Oyaide są z fosforobrązu, Wattgate chyba wszystkie i sonicznie są bdb.

https://www.metkom.pl/miedz/

Jesteś w klubie znanego producenta przewodów i wtyków audio i uważasz że furutech się nie zna lub kłamie kiedy pisze "pure copper". Nie baw się w herezje tylko nabierz trochę ogłady 😄 Ja jak czegoś nie wiem to pytam u źródła co zrobiłem i nie mam podstaw żeby myśleć że jest inaczej niż zostałem poinformowany. Jak furutech robi coś ze stopu miedzi to wyraźnie pisze "copper alloy" np. na dzień dzisiejszy gniazdo FI-E30(G). 

I żeby nie było nie jestem super fanem miedzi tylko określonego dźwięku i na tym się skupiam. Kiedyś miałem ścienne FP-SWS(G) i nie pasowało mi jego brzmienie ale ponieważ przewodnik się zmienił to daję mu drugą szansę bo dziś do mnie dotrze.

Edytowane przez mikel

.

2 godziny temu, mikel napisał:

Jesteś w klubie znanego producenta przewodów i wtyków audio i uważasz że furutech się nie zna lub kłamie kiedy pisze "pure copper". Nie baw się w herezje tylko nabierz trochę ogłady 😄 Ja jak czegoś nie wiem to pytam u źródła co zrobiłem i nie mam podstaw żeby myśleć że jest inaczej niż zostałem poinformowany

A ja jak chcę się dowiedzieć to daję kawałek spilowanego metalu do sprawdzenia spektrometrem, a swoją drogą najlepiej się przekonać nacinając takie styki od wewnątrz korpusu wtyku. Zobaczysz, czy pojawi się czerwono ruda miedź. Ale to sprawdzanie na oko, a na oko to wiadomo.

Mógłbyś się zdziewić jak jesteśmy robieni w bambuko, skądiąnd wiem, że nie u każdego producenta miedź OCC widziała ową długokrystaliczną miedź OCC.

Jak furutech robi coś ze stopu miedzi to wyraźnie pisze "copper alloy" np. na dzień dzisiejszy gniazdo FI-E30(G). 

W polskiej dystrybucji jest napisane zawsze stop miedzi,  polecam przejrzeć oferty.

Swoją drogą nie ma co się podniecać, marketing dźwignią handlu i producenci też o tym wiedzą. 

Nie można być aż tak naiwnym i wierzyć każdemu producentowi na słowo,  tym bardziej, że niewielkim kosztem można naprawdę to sprawdzić w stosownym instytucie.

Ja jak czegoś nie wiem to pytam u źródła co zrobiłem

A źródło, które jest producentem zawsze odpowie tak, by pytający był zadowolony.

Naprawdę jesteś naiwny.

Kolega kiedyś sprawdził spektrometrem widły pewnej firmy i wyszło niezle g...o. A miała być miedź, zaś okazało się, że to był mosiądz j to jeszcze bardzo marnej jakości. 

Dystrybutor musiał przyjąć zwrot....

Tak, że ten...

😏

Możesz być spokojny, bo nie był to furutech, ale wszystko jeszcze do sprawdzenia, myślę, że za jakiś czas sam skuszę się na takie badanie wyrobu od furutecha. Spektrometr, czy inneprzyrządy pomiarowe składu stopów i metali dadzą sobie radę. 

Edytowane przez sir.jax

28 minut temu, sir.jax napisał:

A ja jak chcę się dowiedzieć to daję kawałek spilowanego metalu do sprawdzenia spektrometrem, a swoją drogą najlepiej się przekonać nacinając takie sty,i od wewnątrz korpusu wtyku.

Mógłbyś się zdziewić jak jesteśmy robieni w bambuko, skądiąnd wiem, że nie u każdego producenta miedź OCC widziała ową długokrystaliczną miedź OCC.

W polskiej dystrybucji jest napisane zawsze stop miedzi,  polecam przejrzeć oferty.

Swoją drogą nie ma co się podniecać, marketing dźwignią handlu i producenci też o tym wiedzą. 

Nie można być aż tak naiwnym i wierzyć każdemu producentowi na słowo,  tym bardziej, że niewielkim kosztem można naprawdę to sprawdzić w stosownym instytucie.

A źródło, które jest producentem zawsze odpowie tak, by pytajacy był zadowolony.

Naprawdę jesteś naiwny.

Kolega kiedyś sprawdził spektrometrem widły pewnej firmy i wyszło niezle g...o. A miała być miedź, zaś okazało się, że to był mosiądz j to jeszcze bardzo marnej jakości. 

Dystrybutor musiał przyjąć zwrot....

Tak, że ten...

😏

Możesz być spokojny, bo nie był to furutech, ale wszystko jeszcze do sprawdzenia, myślę, że za jakiś czas sam skuszę się na takie badanie wyrobu od furutecha. Spektrometr, czy inneprzyrządy pomiarowe składu stopów i metali dadzą sobie radę. 

Piłowanie, badania... Popadasz w paranoję. Nie tędy droga. Podążaj za brzmieniem nie za czystością materiału. Niby to już pisałeś ale... bawisz się w piłowanie i badania?! Mnie nie fascynuje puryzm i czystość ani w przewodnikach ani w dźwięku. Podzieliłem się informacją zwrotną od producenta i uznałem że warto to wspomnieć tu na forum bo być może inni tak jak ja chcą spróbować odmienionej wersji tych wtyków czy gniazd. Natomiast odnoszę wrażenie że zawsze po takim wpisie pojawiasz się pesymistyczny Ty że producent kłamie że trzeba piłować 🙃

Edytowane przez mikel

.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.