Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mikel napisał:

Kiedyś pisałeś "100 godzin i gra OK". U mnie po 100 nadal zbity, przytrzymany dzwięk... Muzyko wróć!

Zawsze daję max 100h na wszystko, po 60h już zaczyna być słychać z czym ma się do czynienia, czy to przewód, gniazdo, wtyk itp...

9 godzin temu, adamek_68 napisał:
12 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

W opinii znajomego złote 46 to bardzo dobre wtyczki, takie słodkie w przekazie. Nie jest z s55n zbyt misiowato, ciężko? Użyłeś tulejek do konfekcji, podpisałeś ekran? Ten kabel bez tulejek jest trudny w konfekcjonowaniu. Żyły są bardzo grube i zbudowane z wieeeeelu cieńszych od włosa drucików, które płaczą się niemiłosiernie. 

Rozwiń  

Do tych wtyków trzeba zakładać widełki, nie tulejki. 

Tak, je miałem na myśli 

9 godzin temu, adamek_68 napisał:

50-tki to najlepsze wtyki, po nich 48 ncf też są dobre.

A co 50ki robią lepiej od 48?

14 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

W opinii znajomego złote 46 to bardzo dobre wtyczki, takie słodkie w przekazie. Nie jest z s55n zbyt misiowato, ciężko? 

Może to chodzi o ten żółty kolor.

Kolor złota, pobudza tak wyobraźnie, że widzimy misia, misia koalę 🙂🤪.

Dlatego, żeby misio nie prześladował wtyk IEC dałem rodowany 48. 👍

...podpisałeś ekran? 

Oczywiście, podpisałem od strony schuko.

Użyłeś tulejek do konfekcji

Absolutnie nie,

ale proszę mnie nie naśladować

i nie robić tego samemu w domu pod nieobecność rodziców😃🤪.

Edytowane przez Krzysztof_56775

Żyły ..  zbudowane z wieeeeelu cieńszych od włosa drucików, które płaczą się niemiłosiernie. 

W tym upatruję kulturalnego mruczenia tego kabelka,

w tych zaplecionych drucikach jak włoski od nimfy z bagien nad Biebrzą 😜.

Płaczącej niemiłosiernie nimfy, bo żadna nimfa nie chce chodzić z łysą glacą,

ale co począć jak brać audiofilska druta potrzebuje i nie ma zmiłuj 🤪.

Edytowane przez Krzysztof_56775
10 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Tak, je miałem na myśli 

A co 50ki robią lepiej od 48?

Większa głębia, holografia, barwa analogowa, dostojność, taki Rolls Royce...🙂

9 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Oczywiście, podpisałem od strony schuko.

No to polecam spróbować odpiąć ekran. Gra to wtedy mniej wyczynowo a bardziej analogowo. Może się spodobać, choć różnice się są porażająco duże. 

Godzinę temu, adamek_68 napisał:

Większa głębia, holografia, barwa analogowa, dostojność, taki Rolls Royce...🙂

To jest właśnie ten dźwiękowy powidok który ciągle mam w uszach i który nie daje spokoju po wypożyczeniu kabla na piecdziesiatkach.  

Kto się znudził swoim rodowanym 38? Zapraszan jakby co 😁

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

W dniu 10.11.2024 o 11:08, Ministerolnictwa napisał:

No to polecam spróbować odpiąć ekran. Gra to wtedy mniej wyczynowo a bardziej analogowo. Może się spodobać, choć różnice się są porażająco duże. 

A wiesz, że ja słyszałem iż jest zupełnie na odwrót.

Bardziej wyczynowo gra z odpiętym spływem z ekranu.😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

13 minut temu, sir.jax napisał:

A wiesz, że ja słyszałem iż jest zupełnie na odwrót.

Bardziej wyczynowo gra z odpiętym spływem z ekranu.😉

Grunt że zgadzamy się w tym że gra inaczej 😄

18 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Grunt że zgadzamy się w tym że gra inaczej 😄

Akurat ja takich prób nie robiłem, bo mi się najzwyczajniej nie chce, ale takie opinie były często opisywane na forum.

48 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Potwierdzcie proszę czy to oryginał.

Zauważyłem jak zeszła warstwa rodu i widać miedź na blaszce od "ochrony". Identycznie zachowują się ichnie wtyki RCA, jakby były robione z żółtego sera, takie miękkie 🙂 Nawet kolor miedzi jest ten sam, ale to akurat nie jest tu żadnym dowodem.

2 minuty temu, slawsim napisał:

Zauważyłem jak zeszła warstwa rodu i widać miedź na blaszce od "ochrony". Identycznie zachowują się ichnie wtyki RCA, jakby były robione z żółtego sera, takie miękkie 🙂 Nawet kolor miedzi jest ten sam, ale to akurat nie jest tu żadnym dowodem.

Rod jest chyba najtwardszym materiałem, ale i to można zetrzeć jak się żongluje wtyczkami i kablami.

15 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Z tym że to nie jest ncf.

Myślałem, że FI e48 to seria tylko NCF, 46 jest bez NCF.

Teraz, sir.jax napisał:

Rod jest chyba najtwardszym materiałem, ale i to można zetrzeć jak się żongluje wtyczkami i kablami.

Dokładnie tak jest. Jak testujesz/porównujesz kable to jest to nieuniknione mimo starań. Sporo zależy od jakości gniazd np. RCA w sprzęcie.

8 minut temu, slawsim napisał:

Zauważyłem jak zeszła warstwa rodu i widać miedź na blaszce od

Ktoś ewidentnie chciał zobaczyć wcześniej czy to miedź. A sama miedz wygląda na dobrej jakości, czerwona taka, może na zdjęcie tak przeinacza. 

6 minut temu, sir.jax napisał:

Myślałem, że FI e48 to seria tylko NCF, 46 jest bez NCF.

Były wcześniej taki bez NCF.

48 NCF mają niebieski pasem, ten ma czarny. Jest w sieci dużo zdjęć tej wtyczki z czarnym paskiem. 

IMG_20241114_190655.jpg

Jakby był wtykany w dobre dziurki to by nie był taki zdarty 🙂

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

9 minut temu, mikel napisał:

Jakby był wtykany w dobre dziurki to by nie był taki zdarty 🙂

Wygląda jak celowo drapany i tak raczej było. To jest ślad po narzędziu bardziej niż styku gniazda.

3 minuty temu, slawsim napisał:

Wygląda jak celowo drapany i tak raczej było. To jest ślad po narzędziu bardziej niż styku gniazda.

Akurat w schuko gniazda najczęściej w tym miejscu wycierają styki wtyczki, więc niekoniecznie narzędzie.

Ja nie żongluję jak oszalały, a jednak we wtykach schuko w tych miejscach najwięcej śladow użytkowania niż na bolcach wtyczki.

Swoją drogą taki wtyk można rozebrać na części pierwsze i dać dogalwanizacji rodem, wiem że w Łodzi jakaś firma tym się zajmuję, bo znam kogoś kto się w to bawi.

Ale może w każdym większym mieście też są jakieś firmy,  pytanie czy galwanizują rodem, bo złotkiem i sreberkiem to nie ma problemu.

4 godziny temu, Ministerolnictwa napisał:

Kupiłem używkę Furutech Fi-e48r.

Potwierdzcie proszę czy to oryginał.

Nie spotkałem się z podróbkami fi48,

50-tki to na potęgę...

Również nie znalazłem nigdzie podrabianych 48, nawet na Alli. Dlatego zdecydowałem się kupić wtyczkę bez papierów 🙂

Godzinę temu, adamek_68 napisał:

50-tki to na potęgę...

50 ki są ładniejsze, pewnie dlatego tyle podróbek. 48 to przy nich szaraki i dla niewtajemniczonego niczym się nie różnią od wtyczki za trzypińćdziesiąt.

12 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Również nie znalazłem nigdzie podrabianych 48, nawet na Alli. Dlatego zdecydowałem się kupić wtyczkę bez papierów 🙂

50 ki są ładniejsze, pewnie dlatego tyle podróbek. 48 to przy nich szaraki i dla niewtajemniczonego niczym się nie różnią od wtyczki za trzypińćdziesiąt.

Mam fi48ncf i nie zgodzę się, że przy 50tkach to szaraki... to też piękne wtyki, szaraki to fi38 przy fi48🙂

Wiecie może ile czasu potrzebuje 3ts20 z wtyczkami 48 do wyraźnie słyszalnego wygrzania ?

Ps. Miałem kiedyś ten kabel przez jakieś 3 miesiące ale w poprzednim systemie się nie sprawdził. Może przebywał za krótko ?

7 minut temu, rpm napisał:

Wiecie może ile czasu potrzebuje 3ts20 z wtyczkami 48 do wyraźnie słyszalnego wygrzania ?

Ps. Miałem kiedyś ten kabel przez jakieś 3 miesiące ale w poprzednim systemie się nie sprawdził. Może przebywał za krótko ?

100h, po tym czasie już wszystko wiadomo.

Po 60h już słychać co to będzie. 

5 godzin temu, adamek_68 napisał:

100h, po tym czasie już wszystko wiadomo.

Po 60h już słychać co to będzie. 

Jeśli chodzi o Furutech AC Inlet (u mnie wersja złota) to wygrzał się w końcu już dźwięk się nie zmienia ale... jest lżej? Scena i przejrzystość na plus bez wątpienia no ale masy w instrumentach ubyło. U Ciebie było podobnie?

.

Przekladalem dziś wtyczki iec 28 na 50. One w środku są identyczne ! Różnią się tylko obudową. Wychodziłoby z tego że decydujący wpływ na to jak wtyczka gra ma korpus z którego jest zrobiona? Szok. 

IMG_20241115_184956.jpg

IMG_20241115_184512.jpg

IMG_20241115_184446.jpg

50 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Przekladalem dziś wtyczki iec 28 na 50. One w środku są identyczne ! Różnią się tylko obudową. Wychodziłoby z tego że decydujący wpływ na to jak wtyczka gra ma korpus z którego jest zrobiona? Szok. 

IMG_20241115_184956.jpg

IMG_20241115_184512.jpg

IMG_20241115_184446.jpg

Wszystko ma znaczenie.

Godzinę temu, mikel napisał:

Jeśli chodzi o Furutech AC Inlet (u mnie wersja złota) to wygrzał się w końcu już dźwięk się nie zmienia ale... jest lżej? Scena i przejrzystość na plus bez wątpienia no ale masy w instrumentach ubyło. U Ciebie było podobnie?

Nie pamiętam już tego, dawno to było.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.