Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję, wszystkim za przyjęcie do Klubu, mam nadzieję że pozostanę tu na dłużej. Jak trochę ochłonę i "pozbieram się" finansowo zajmę się „golizną” na ścianach, niestety na razie musi być tak jak jest.

Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Grzegorza Rogali z lutego tego roku, dotyczącą obu trybów pracy:

"Większość wzmacniaczy na lampach KT88 posiada taki przełącznik pracy lamp ,zdarza się że lampy EL34 także. W trybie ultraliniowym wzmacniacz wykorzystuje pełna moc lampy w triodowym połowę. W trybie ultraliniowym wzmacniacz gra dynamiczniej ,przestrzenniej i ma większą energię co zwykle jest korzyścią i w takim trybie większość owych wzmacniaczy jest używana ,ale zdarzaja się kolumny jasno brzmiące i efektywne (bardzo efektywne) wówczas tryb triodowy jest bardziej pasowny pod ten typ kolumn.Oczywiście nie można generalizować bo każdy z tych wzmacniaczy na KT88 ma inny styl dźwięku i dla każdego może być inaczej zwłaszcza po wymianie lamp sterujacych . Pamiętam jak lat temu 12 podłączalismy wyższy model Cabasse na jednym ze starszych modeli Cayina to korzystniejszy był tryb triodowy ,ale to rzadkość,zwykle lepiej będzie brzmieć w trybie ultraliniowym ."

Osobiście częściej słucham w trybie triodowym, na moje ucho jest łagodniejszy. Ale to zależy też od tego czego słucham i czy przez słuchawki czy kolumny. Niestety wzmacniacz więcej cieszy oko niż ucho (jak już to przez słuchawki), bo "czemu tak głośno słuchasz", "jesteś głuchy...?" (a gałkę odkręcam max na 9:00 i to rzadko, przy trybie triodowym potem dzieci idą spać i kicha... no i w rodzinie niestety króluje TV. Generalnie ujemny WAF niestety (musiałem się wyżalić...)

Tak jak nspisał Lord trybu triodowego nie należy utożsamiać z triodą. Jak słuchałem 70ki to zdecydowanie lepiej grał w trybie ultraliniowym

Wyzromek trzymam kciuki za wzrost WAF :)

Edytowane przez Rezyslaw

Ja bym jeszcze dopisał to iz w pentodach -tetrodach strumieniowych jakiego trybu używamy jest sprawą charakteru brzmienia danego modelu wzmacniacza a głównie na czym jest zbudowany prostownik we wzmacniczu ,bo w A70 T MK2 prostownik to dwie diody +lampa prostownicza to daje taką kombinację sprężystości i miękkiego analogowego charakteru i tutaj w przeważającej większości bardziej pasowny jest tryb ultraliniowy .

W przypadku prostownika krzemowego jak w CS55A który ma dynamikę jak dynamit tryb triodowy i 20 Watt mocy brzmi dobrze i bez najmniejszego wysiłku te 20 wat steruje Minas Anory . W CS55A sam używam tryby triodowego ,jezeli zakładam lampy EL34 czy 6CA7 to juz różnie czasem triodowy ,czasem ultraliniowy .

Mój znajomy ma A88T i używa trybu ultraliniowego (lampy sterujace 6SN7) , ale jak zamienił na lampy 6F8G Tungsol NOS to przeszedł na tryb triodowy .

Tu do własnego systemu, źródła ,kabli ,pokoju i kolumn a przede wszystkim do charakteru brzmienia wzmacniacza trzeba dobrać tryb pracy wzmacniacza lampowego na KT88, 6550 ,KT120, KT150 i pochodnych tych lamp .

Witam Panowie.

Jako bardzo zadowolony posiadacz A55 chciałbym zapytać innych posiadaczy tego zacnego wzmacniacza, czy wymiana kabla zasilającego w tym urządzaniu przynosi jakiś pozytywny efekt, pomijając ewentualny efekt wizualny :)

A ja chciałbym zapytać osoby, które słyszały, jak oceniacie brzmienie Cayinów 55, 70, 88 (wersje zwykłe, nie mk2) krótka piłka, 1., 2. i 3. miejsce? :-)

Takie pytanie techniczne.

Co jest bardziej przyjazne dla pracy wzmacniacza - tryb trioda czy ultralinear.

Ktory tryb bardziej przyjazdny, to nie powiem ale w trybie triodowym wyraznie slychac wieksze wypelnienie w dole pasma. Ta cech jest i korzystna i nie w zaleznosci od rodzaju nagrania. Jesli nagranie jest troche przebasowione, to zdecydowanie lepiej brzmi w trybie linearnym, gdyz w tym trybie bas jest bardziej konturowy, o dobrej odpowiedzi impulsowej, natomiast w trybie triodowym przy takim nagraniu bas robi sie zbyt napompowany, robi wrazenie zbyt dlugiego, spowolnionego o gorszej kontroli.

Edyt... dotyczy mojego A88T na lampach 6550 EH

Edytowane przez Lutek

Wyzromek trzymam kciuki za wzrost WAF :)

Na to nie ma szans, ale jak już zgromadzę zaskórniaki to rzucam hasło, parafrazując słowa pewnego utworu zespołu Piersi, "za swoje kupuję ja..."

Tymczasem gra pudło, a mnie musi wystarczyć wyjście słuchawkowe w moim Cayin'ie. Szczęściem spasowało się z moimi słuchawkami. I gra sobie nowy Szczęśniak z Herdzinem (prezent od żony...). Takie spokojne plumkanie na Świateczny relaks.

Wesołych Świąt!

Gość

(Konto usunięte)

Na to nie ma szans, ale jak już zgromadzę zaskórniaki to rzucam hasło, parafrazując słowa pewnego utworu zespołu Piersi, "za swoje kupuję ja..."

Tymczasem gra pudło, a mnie musi wystarczyć wyjście słuchawkowe w moim Cayin'ie. Szczęściem spasowało się z moimi słuchawkami. I gra sobie nowy Szczęśniak z Herdzinem (prezent od żony...). Takie spokojne plumkanie na Świateczny relaks.

Wesołych Świąt!

Na pocieszenie...mój kolega wyniósł sprzęt do komórki bo choinka w salonie się nie mieściła...polecenie Szanownej małżonki...

Pozdrawiam serdecznie :-)

Koledzy kolejny duży krok zmian w moim systemie.

Cayin A88TmkII oraz Cayin CDT15B

Troszkę fotek Wam zostawiam :P

Gra od pierwszych sekund fenomenalnie :)

post-11746-0-31341900-1451244049_thumb.jpg

post-11746-0-09957200-1451244050_thumb.jpg

post-11746-0-15584300-1451244051_thumb.jpg

post-11746-0-54795600-1451244051_thumb.jpg

post-11746-0-93162000-1451244051_thumb.jpg

post-11746-0-36382500-1451244135_thumb.jpg

post-11746-0-25471600-1451244136_thumb.jpg

post-11746-0-95546400-1451244136_thumb.jpg

post-11746-0-05920600-1451244138_thumb.jpg

post-11746-0-64531700-1451244153_thumb.jpg

post-11746-0-16747500-1451244171_thumb.jpg

post-11746-0-93128700-1451244171_thumb.jpg

post-11746-0-73010100-1451244172_thumb.jpg

post-11746-0-27705600-1451244173_thumb.jpg

post-11746-0-64992700-1451244173_thumb.jpg

post-11746-0-07065700-1451244174_thumb.jpg

post-11746-0-54582200-1451244174_thumb.jpg

post-11746-0-49838200-1451244345_thumb.jpg

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Wielu z Nas w tym wątku cieszy się ze wzmacniaczy Cayin. Wielu ma do nich podłączone "Tyskie Paczki"

Zastanawiam się jakie CD macie w systemie i jakimi RCA spinacie Cayin-a ze źródłem.

Jestem na etapie budowy systemu. Głośniki i wzmacniacz ok, ale zaczynam się rozglądać za CD.

Patryka klocek wygląda ciekawie, ale nie jest chyba łatwo dostać coś takiego z drugiej ręki, a nad takim rozkazaniem się zastanawiam.

Pytania o RCA wynika z faktu, iż mam w systemie no name z alle, w święta wpiąłem pożyczony Name od Van den Hula i różnica była słyszalna, a nie jest to chyba jakiś wybitny kabelek.

Jestem na etapie budowy systemu. Głośniki i wzmacniacz ok, ale zaczynam się rozglądać za CD.

Jakieś pół roku temu też miąłem tren dylemat i po wielu próbach osłuchów odtwarzaczy w cenach nawet do 12k. zaryzykowałem zakup w ciemno CDT-17A Mk2 i jestem bardzo zadowolony :) Edytowane przez dlmtb

Brawo Patryk ☺. Zakupy robiłeś w Chinowie czy w kraju ?

Oczywiście że w kraju!

Mam fachowy serwis, wsparcie, gwarancję, instrukcje, przystosowany do Naszego zasilania (prądu) itd.

http://cayin.eu/

"Lampa nie umiera nigdy"

Oczywiście że w kraju!

Hmmm.... to dziwne bo model CDT-15B to model z przed paru lat który został zastąpiony przez CDT-15A Mk2. Myślałem że kupiłeś go w Chinowie bo tam jeszcze jest dostępny.

cedek używany, nową wersję CDT-15AmkII chciałbym ale już kasy brak :P

Używany ale widać że stan gabinetowy :) Gratuluję zakupów.

Panowie, takie pytanie teoretyczne.

Czy podłączenie lampowego wzmacniacza Cayina do lampowego CD Cayina, bądź innego z lampą...

Nie powoduje zbytniego ocieplenia dźwięku i wypchnięcia średnicy ?

W moim przypadku trzy systemy były/są oparte na wzmacniaczu lampowym/odtwarzaczu lampowym i nie wniosło nadmiernego ocieplenia.

Dały efekt zamierzony ale nie przesadzony.

Natomiast ważna jest całość bo kolumny i okablowanie też dają od siebie. Poza tym każdy system oraz preferencje są inne ☺

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.