Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym zabobonem rozprawiliśmy się chyba powyżej. Znowu próbujesz robić idiotów z ludzi.

To chyba pan próbuje z ludzi robić idiotów twierdząc , że informacja ( muzyka , film , kod DNA-zapis życia itd.) nie wymaga inteligencji , jeśli jest inaczej , to proszę tu na forum przedstawić nam przykład takiego fenomenu - wspólnie go rozważymy .

Twierdzenie , że brak informacji , to też informacja nie wyjaśnia zagadnienia informacji zapisanej w kodzie genetycznym czy na płycie cd , które to są dowodem zapisanych weń informacji .

Piotr

Napisałem co było trzeba powyżej, we wpisie z 27.07.2012 - 18:48. Użyłem przy tym najprostszego, potocznego znaczenia słowa informacja - dobrze by było gdyby definicja informacji, jaką próbujesz nieudolnie sklecić, zawierała również to znaczenie. Inaczej stanie się niewiele wartym bełkotem.

Radziłbym oprócz tokowania jeszcze czytać i próbować zrozumieć to co piszą inni. To może nawet pomóc skuteczności przekonywania. Chyba że zależy Ci wyłącznie na otrzymaniu swojej porcji szyderstw, za które zostaniesz nagrodzony w zaświatach przez swoje bóstwo. Nie powiem, są związki wyznaniowe o takiej strategii.

Napisałem co było trzeba powyżej, we wpisie z 27.07.2012 - 18:48. Użyłem przy tym najprostszego, potocznego znaczenia słowa informacja - dobrze by było gdyby definicja informacji, jaką próbujesz nieudolnie sklecić, zawierała również to znaczenie. Inaczej stanie się niewiele wartym bełkotem.

Radziłbym oprócz tokowania jeszcze czytać i próbować zrozumieć to co piszą inni. To może nawet pomóc skuteczności przekonywania. Chyba że zależy Ci wyłącznie na otrzymaniu swojej porcji szyderstw, za które zostaniesz nagrodzony w zaświatach przez swoje bóstwo. Nie powiem, są związki wyznaniowe o takiej strategii.

Informacja nie może powstać w procesach statystycznych, gdyż nie zawierałaby wtedy m.in. syntaktyki, semantyki.

PS proszę wkleić post w którym podał pan definicję informacji - nie mogę znaleźć

Brahman!

Brahman ( sanskryt ब्राह्मण ) – w filozofii indyjskiej i hinduizmie bezosobowy aspekt Absolutu posiadający w pełni cechę wieczności

Bezmiar niematerialnej informacji we wszechświecie oraz w organizmach żywych dowodzi , że TWÓRCA musi być osobą, musi posiadać naturę osobową. Obala to poglądy ezoteryczne oraz buddystyczne twierdzące, że Bóg jest ideą bezosobową, np. kosmiczną energią. Ponieważ informacja jest wielkością niematerialną i nie może być wytworem procesu materialnego możemy wnioskować, że nadawca musi posiadać niematerialną komponentę czyli ducha.

I co z tym przykładem jakoby informacja zawarta w żywych organizmach nie była wytworem inteligencji ? Czy długo każe nam pan czekać na oświecenie ?

I kto tu próbuje robić idiotów z dyskutantów ?

Piotr

Wszystko jest informacją.

Na dodatek sam z tego korzystasz w celu udowodnienia, że Bóg stworzył wszystko.

Ciągle brak jednolitej logiki w poglądach. Tak jest, jak się nie ma własnych a wierzy w cudze.

Wszystko jest informacją.

Na dodatek sam z tego korzystasz w celu udowodnienia, że Bóg stworzył wszystko.

Ciągle brak jednolitej logiki w poglądach. Tak jest, jak się nie ma własnych a wierzy w cudze.

Informacją o czym ?

Piotr

Informacja nie może powstać w procesach statystycznych, gdyż nie zawierałaby wtedy m.in. syntaktyki, semantyki.

A dlaczego informacja miałaby zawierać syntaktykę i semantykę? To raczej domena języka a nie informacji.

PS proszę wkleić post w którym podał pan definicję informacji - nie mogę znaleźć

A niby dlaczego miałbym tu definiować informację? Przedstawiłem tylko jedną z wielu cech które powinna obejmować definicja informacji żeby nie była bełkotem. Ponieważ powyższe twierdzenia posługują się ewidentnie skopaną definicją informacji, są nic nie warte.

Jak w fizyce - jeżeli choć jeden wiarygodny eksperyment przeczy teorii, wyrzucamy teorię do kosza.

A dlaczego informacja miałaby zawierać syntaktykę i semantykę? To raczej domena języka a nie informacji.

A niby dlaczego miałbym tu definiować informację? Przedstawiłem tylko jedną z wielu cech które powinna obejmować definicja informacji żeby nie była bełkotem. Ponieważ powyższe twierdzenia posługują się ewidentnie skopaną definicją informacji, są nic nie warte.

Jak w fizyce - jeżeli choć jeden wiarygodny eksperyment przeczy teorii, wyrzucamy teorię do kosza.

Choćby dlatego :

Co to jest informacja? Definicja w naukach przyrodniczych powinna być precyzyjna i zrozumiała. Musi ściśle i jednoznacznie określać swój zakres tzn. zawierać tylko definiowane przedmioty i wykluczać wszystko pozostałe. Np. w ścisłej definicji fizycznej: energia = siła x droga. Nie możemy brać pod uwagę różnych potocznych znaczeń energii.Podobnie informacja powinna być zdefiniowana w sposób ścisły, nie potoczny.

Ścisła definicja informacji zawiera pięć różnych poziomów. Informacja posiada następujące cechy:

1. Statystyka - informacja wyróżnia się specyficznym uporządkowaniem swych elementów składowych.

2. Syntaktyka - informacja jest podana w logicznym systemie, który można odczytać - np. reguły gramatyczne języka, czy alfabet Morse'a.

3. Semantyka - informacja posiada logiczne znaczenie jako przekaz treści - np.: pociąg do Wrocławia odjedzie o 16:00, z peronu czwartego.

4. Pragmatyka - informacja nadaje się do praktycznego wykorzystania np. w działaniach i procesach w systemach fizycznych, biologicznych.

5. Apobetyka - wykorzystanie informacji w procesach skutkuje w osiągnięciu logicznego celu.

Jeśli brakuje jednej z tych cech w danym kodzie, to kod ten nie jest informacją.

Przypomnę , że mówimy o informacji warunkującej życie biologiczne !

Piotr

Będąc informatykiem pewnie zdajesz sobie sprawę , że INFORMACJA nigdy nie powstaje samoczynnie w wyniku przypadku.] Nie mamy żadnego przykładu samorzutnego powstania informacji bez udziału inteligentnego projektanta. INFORMACJA zawsze wymaga inteligencji.

Bzdura!

Def: Informacja (łac. informatio – przedstawienie, wizerunek; informare – kształtować, przedstawiać) – termin interdyscyplinarny, definiowany różnie w różnych dziedzinach nauki; najogólniej – właściwość pewnych obiektów, relacja między elementami zbiorów pewnych obiektów, której istotą jest zmniejszanie niepewności (nieokreśloności).

Informacja jest właściwością. To podejście obiektywne.

W podejściu subiektywnym, informacja istnieje jedynie względem pewnego podmiotu, najczęściej rozumianego jako umysł, gdyż jedynie umysł jest w stanie nadać elementom rzeczywistości znaczenie (sens) i wykorzystać je do własnych celów.

Rozumiesz definicję? Chcesz się wycofać ze swego bluźnierstwa?

Jaki by nie był wszechświat, materia, cokolwiek, będzie obdarzone informacją! Nie ważne czy stworzył to Bóg, czy powstało samoistnie, czy istnieje od zawsze… obdarzone jest informacją.

A więc nie potrzeba tu żadnego Projektanta.

Krzysztof , to samo mógłbym powiedzieć o Tobie , koncepcja 10 wymiarów jest tylko domysłem a nie naukowym faktem .

Jak będzie udowodniona to z właściwą sobie pewnością okrzykniesz to jako misterną konstrukcję projektanta!?

Nie czekaj! Niech Projektant da ci jakiś znak! Jak to jest z tymi wymiarami?

Nie wiesz. Zostałeś sam. Nie ma tego w waszych książeczkach. A i sam Bóg nie objawił wam tego.

Nie wiecie nic ponad to co wymyślił Człowiek.

Gdzie jest Bóg?

A tu coś na temat informacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę to bardziej skomplikowane niż ci się wydaje.

Ukryta Zawartość

Mnie uczyli w szkole że siła razy przesunięcie to praca. I ktoś tu sobie wyciera mordę pojęciem "ścisły".

Ale myśleć , to cię nie nauczyli .

W=Fst spraca = siła styczna x droga lub

energia =siła x droga

Bzdura!

Def: Informacja (łac. informatio – przedstawienie, wizerunek; informare – kształtować, przedstawiać) – termin interdyscyplinarny, definiowany różnie w różnych dziedzinach nauki; najogólniej – właściwość pewnych obiektów, relacja między elementami zbiorów pewnych obiektów, której istotą jest zmniejszanie niepewności (nieokreśloności).

W podejściu subiektywnym, informacja istnieje jedynie względem pewnego podmiotu, najczęściej rozumianego jako umysł, gdyż jedynie umysł jest w stanie nadać elementom rzeczywistości znaczenie (sens) i wykorzystać je do własnych celów.

Jaki by nie był wszechświat, materia, cokolwiek, będzie obdarzone informacją! Nie ważne czy stworzył to Bóg, czy powstało samoistnie, czy istnieje od zawsze… obdarzone jest informacją.

Jak będzie udowodniona to z właściwą sobie pewnością okrzykniesz to jako misterną konstrukcję projektanta!?

Nie wiesz. Zostałeś sam. Nie ma tego w waszych książeczkach. A i sam Bóg nie objawił wam tego.

Gdzie jest Bóg?

Prawa natury dotyczące informacji.

Są cztery prawa natury w odniesieniu do informacji:

1. Informacja jest fundamentalną wielkością niematerialną a nie właściwością materii.

2. Czynnik materialny taki jak procesy fizyczne czy chemiczne nie może stworzyć wielkości niematerialnej.

3. Informacja nie może powstać w procesach statystycznych, gdyż nie zawierałaby wtedy m.in. syntaktyki, semantyki.

4. Informacja może pochodzić tylko od inteligentnego nadawcy, tzn. twórczego, samodzielnie myślącego, działającego w określonym celu i posiadającego własną wolę.

Z czwartego prawa wynikają prawa dodatkowe:

4a. Każdy kod oparty jest na wzajemnej umowie pomiędzy nadawcą i odbiorcą dotyczącej zgodnego rozumienia pięciu zasadniczych cech informacji.

4b. Nie ma nowej informacji bez inteligentnego nadawcy.

4c. Cały łańcuch przekazu informacji można prześledzić w tył, aż do źródła tej informacji, czyli do inteligentnego nadawcy. Np. gdy słuchamy radia jesteśmy świadomi, że to nie radio jest źródłem informacji, nie maszt radiowy, ale nadawca programu – konkretna osoba. Nadawca nie zawsze musi być widzialny, ale zawsze musi być, jeśli mamy do czynienia z informacją.

Zastanów się Krzysztof i nie pisz bzdur .

A tu coś na temat informacji.

Ukryta Zawartość

Trochę to bardziej skomplikowane niż ci się wydaje.

Nic tu nie napisali ponad to , co przedstawiłem w prostszy i bardziej zrozumiały sposób ale widać tego nie dostrzegłeś , ważniejszy jest dla ciebie upór .

Bzdura!

Gdzie jest Bóg?

Grzesiu zastanów się zanim cokolwiek wkleisz z Wikipedii ? cytuję Twoje słowa : Rozumiesz definicję? Chcesz się wycofać ze swego bluźnierstwa?Jaki by nie był wszechświat, materia, cokolwiek, będzie obdarzone informacją! Nie ważne czy stworzył to Bóg, czy powstało samoistnie, czy istnieje od zawsze… obdarzone jest informacją.- obdarzone jest informacją jak sam napisałeś , czy rozumiesz , że nie ma informacji bez twórcy tej informacji ?

Co podkreśla wklejka z Wikipedii , którą wkleiłeś :W podejściu subiektywnym, informacja istnieje jedynie względem pewnego podmiotu, najczęściej rozumianego jako umysł, gdyż jedynie umysł jest w stanie nadać elementom rzeczywistości znaczenie (sens) i wykorzystać je do własnych celów.

Ukryta Zawartość

Piotr

Jesteś niereformowalny.

Wyraźnie w definicji jest:

„właściwość pewnych obiektów, relacja między elementami zbiorów pewnych obiektów, której istotą jest zmniejszanie niepewności (nieokreśloności”

Zaś odnośnie subiektywnego podejścia do informacji, że powstaje w np. twoim mózgu. Nie jest to wartość obiektywna.

Nie rozumiesz definicji.

Nie musi być twórcy informacji. Ona jest.

Twój przypadek jest zwyczajnie beznadziejny. Wszędzie widzisz Boga. To nie zarzut. Tylko nie ma możliwości przekonać ciebie do czegokolwiek.

Ty za twórcę informacji uważasz Boga, ja Wielki Wybuch…

energia =siła x droga

Analfabeta fizyczny i do tego złośliwy.

Fizyki w szkole nie miałeś czy co? Tego akurat uczą w podstawówce.

energia =siła x droga

Prawa natury dotyczące informacji.

Są cztery prawa natury w odniesieniu do informacji:

4. Informacja może pochodzić tylko od inteligentnego nadawcy, tzn. twórczego, samodzielnie myślącego, działającego w określonym celu i posiadającego własną wolę.

Z czwartego prawa wynikają prawa dodatkowe:

4a. Każdy kod oparty jest na wzajemnej umowie pomiędzy nadawcą i odbiorcą dotyczącej zgodnego rozumienia pięciu zasadniczych cech informacji.

4b. Nie ma nowej informacji bez inteligentnego nadawcy.

Skąd ty bierzesz te wszystkie mądrości ludowe.

A co powiesz na czerwoną dupę pawiana. To informacja dla innych pawianów. Ciekaw jestem co pawiany chcą przez to powiedzieć i czy są tego świadome. Wiele zwierząt porozumiewa się ze sobą.

Jeżeli sam sobie te mądrości wymyślasz to radzę ci nie myśl tyle, nie jesteś przyzwyczajony. Możesz sobie tym krzywdę zrobić.

Analfabeta fizyczny i do tego złośliwy.

Fizyki w szkole nie miałeś czy co? Tego akurat uczą w podstawówce.

Skąd ty bierzesz te wszystkie mądrości ludowe.

A co powiesz na czerwoną dupę pawiana. To informacja dla innych pawianów. Ciekaw jestem co pawiany chcą przez to powiedzieć i czy są tego świadome. Wiele zwierząt porozumiewa się ze sobą.

Jeżeli sam sobie te mądrości wymyślasz to radzę ci nie myśl tyle, nie jesteś przyzwyczajony. Możesz sobie tym krzywdę zrobić.

Ty nadal nie myślisz lub udajesz aby się spierać , co ma wspólnego wzór W=Fst spraca = siła styczna x droga z prawami natury informacji obowiązujące w kodzie genetycznym ?

Jesteś niereformowalny.

Wyraźnie w definicji jest:

„właściwość pewnych obiektów, relacja między elementami zbiorów pewnych obiektów, której istotą jest zmniejszanie niepewności (nieokreśloności”

Zaś odnośnie subiektywnego podejścia do informacji, że powstaje w np. twoim mózgu. Nie jest to wartość obiektywna.

Nie rozumiesz definicji.

Nie musi być twórcy informacji. Ona jest.

Twój przypadek jest zwyczajnie beznadziejny. Wszędzie widzisz Boga. To nie zarzut. Tylko nie ma możliwości przekonać ciebie do czegokolwiek.

Ty za twórcę informacji uważasz Boga, ja Wielki Wybuch…

Grzegorz zostawmy Boga , załóżmy że nie istnieje , pozostaje pytanie , kto jest Twórcą informacji w kodzie genetycznym ? Wiadomo , że informacja nie powstaje samorzutnie , bez udziału inteligencji .

Piotr

Wiadomo , że informacja nie powstaje samorzutnie , bez udziału inteligencji .

no chyba, że przypadek.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ty nadal nie myślisz lub udajesz aby się spierać , co ma wspólnego wzór W=Fst spraca = siła styczna x droga z prawami natury informacji obowiązujące w kodzie genetycznym ?

Ja tylko chciałem zwrócić uwagę że sam sobie wycierasz sobie mordę ścisłością wiedzy a jako przykład dajesz wzór na pracę i twierdzisz że jest to wzór na energię.

Wybacz ale jak twoja wiedza na temat ewolucji jest taka ścisła jak wiedza fizyczna (nie widzisz różnicy między pracą a energią a ta jest dosyć zasadnicza i jest nawet wzór wyrażający tą różnicę ΔE = W) to dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu. Ty nie przyjmujesz pewnych argumentów do wiadomości bo nie jesteś w stanie tych argumentów zrozumieć. Jak już wcześniej pisałem łatwiej by było nauczyć szympansa tabliczki mnożenia niż tobie wytłumaczyć prawa rządzące ewolucją. A ponieważ ich nie zrozumiałeś to je odrzucasz.

Ponieważ informacja jest wielkością niematerialną twierdzenie, że Wszechświat zawierający informację powstał tylko z materii i energii jest fałszywe.

Ja tylko chciałem zwrócić uwagę że sam sobie wycierasz sobie mordę ścisłością wiedzy a jako przykład dajesz wzór na pracę i twierdzisz że jest to wzór na energię.

Wybacz ale jak twoja wiedza na temat ewolucji jest taka ścisła jak wiedza fizyczna (nie widzisz różnicy między pracą a energią a ta jest dosyć zasadnicza i jest nawet wzór wyrażający tą różnicę ΔE = W) to dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu. Ty nie przyjmujesz pewnych argumentów do wiadomości bo nie jesteś w stanie tych argumentów zrozumieć. Jak już wcześniej pisałem łatwiej by było nauczyć szympansa tabliczki mnożenia niż tobie wytłumaczyć prawa rządzące ewolucją. A ponieważ ich nie zrozumiałeś to je odrzucasz.

A gdzie ja podałem wzór na pracę i twierdziłem , że to energia ?

Piotr

Ponieważ informacja jest wielkością niematerialną twierdzenie, że Wszechświat zawierający informację powstał tylko z materii i energii jest fałszywe.

Ładna teoria a teraz proszę o dowód. Informacja może być zapisana jedynie w materii i przenoszona tylko przy pomocy energii a wiec nie może istnieć bez energii i materii a to oznacza że najpierw była energia i materia a później powstała informacja.

A gdzie ja podałem wzór na pracę i twierdziłem , że to energia ?

Jak widzę z pamięcią też u ciebie nie najlepiej.

Tutaj

Np. w ścisłej definicji fizycznej: energia = siła x droga. Nie możemy brać pod uwagę różnych potocznych znaczeń energii.

Sam nie jesteś świadom tego jakie bzdety pociskasz.

Ciekawe pytanie postawiłeś , moje uznanie !

Poniżej masz link z odpowiedzią :

Ukryta Zawartość

Na początku było SŁOWO ! (informacja)

Ukryta Zawartość

Piotr

To ja w międzyczasie poczytam sobie to co jest pod tym linkiem a ty odszczekaj że energia=siła*przesunięcie. Tylko proszę głośno i wyraźnie HAU, HAU.

Ciekawe pytanie postawiłeś , moje uznanie !

Poniżej masz link z odpowiedzią :

Ukryta Zawartość

Na początku było SŁOWO ! (informacja)

Daleko nie musiałem czytać.

INGENEZA jest pierwotną informacją kodowana układami superstrun w jądrach atomów.

Czyli że bez superstrun tej informacji by nie było. Na początku były superstruny a nie słowo.

Ukryta Zawartość

>> 23031970

Jaka jest semantyka i syntaktyka informacji, tej od paradoksu informacyjnego czarnej dziury?

Nie myśl że przepisując definicje bez zrozumienia, i nie odnosząc się do logicznych argumentów w dyskusji przekonasz kogokolwiek do swoich infantylnych wizji Boga i stworzenia.

Grzegorz zostawmy Boga , załóżmy że nie istnieje , pozostaje pytanie , kto jest Twórcą informacji w kodzie genetycznym ? Wiadomo , że informacja nie powstaje samorzutnie , bez udziału inteligencji .

Ależ ja zaprzeczam aby informacja nie mogła powstać samorzutnie!

Więc o czym się przekonywać?

Natomiast pogadać sobie możemy...

Jeśli kod genetyczny stoi za właściwym różnicowaniem się komórek, a życie jak WIADOMO jest pochodną EWOLUCJI, to:

Oczywiste jest, że wykształciły się określone schematy DNA.

Materia jak materia, przekształca się, zmieniając zakres i wartość informacyjną. Ot cała tajemnica DNA, choć wspaniale misterna, coraz bardziej zrozumiała.

Jak będzie na 100% zrozumiała oznaczać to będzie, iż Człowiek posiadł wiedzę życia. Gdyby pochodziło ono od Boga nie mógłby tego uczynić.

Kawałek po kawałku, ludzkość poznaje tajemnicę wszystkiego. Ty i tobie podobni robią wszystko, czerpiąc z tych doświadczeń, aby dezawuować wiedzę.

Zwróć się do Boga. Niech on da ci wiedzę i przepisy. Już raz jakiś gościu zszedł z tablicami z jakiejś góry. Wówczas były to przykazania jak żyć, wiedza na tamte czasy…

Te czasy wymagają innej wiedzy. Dlaczego Bóg jej nie dał?

To ja w międzyczasie poczytam sobie to co jest pod tym linkiem a ty odszczekaj że energia=siła*przesunięcie. Tylko proszę głośno i wyraźnie HAU, HAU.

INGENEZA jest pierwotną informacją kodowana układami superstrun w jądrach atomów.

Czyli że bez superstrun tej informacji by nie było. Na początku były superstruny a nie słowo.

Albo bez igenezy , pierwotnej informacji by nie było superstrun , superstruny są potrzebne aby przenosić , zapisywać informację ?

>> 23031970

Jaka jest semantyka i syntaktyka informacji, tej od paradoksu informacyjnego czarnej dziury?

Nie myśl że przepisując definicje bez zrozumienia, i nie odnosząc się do logicznych argumentów w dyskusji przekonasz kogokolwiek do swoich infantylnych wizji Boga i stworzenia.

Skoro uważasz , że jestem infantylny , to przytoczę ci słowa Hawkinga w tej materii :

Stephen Hawking zorganizował konferencję prasową, aby poinformować o zrewidowaniu swojego poglądu na temat tego, że czarne dziury niszczą wszystko, co w nie wpadnie. Obecnie uważa, że czarne dziury są skonstruowane w ten sposób, że informacja ma szansę wydostania się z nich.

Nowe odkrycia Hawkinga prawdopodobnie mogą pomóc rozwiązać tak zwany paradoks informacyjny czarnej dziury, jedną z ważniejszych zagadek współczesnej fizyki.

Profesor Hawking nie ujawnił jeszcze matematycznego aparatu, który stoi za nowym pomysłem, ale pojawiły się już pierwsze przecieki co do niego pochodzące z grupy seminaryjnej profesora na University of Cambridge. Gary Gibbons, jeden z uczestników seminarium, powiedział, że nowa definicja czarnej dziury zaproponowana przez Hawkinga nie posiada wyraźnie zarysowanego horyzontu zdarzeń, który ukrywa wszystko, co znajduje się we wnętrzu czarnej dziury przed dostrzeżeniem z zewnątrz.

Ależ ja zaprzeczam aby informacja nie mogła powstać samorzutnie!

Więc o czym się przekonywać?

Natomiast pogadać sobie możemy...

Jeśli kod genetyczny stoi za właściwym różnicowaniem się komórek, a życie jak WIADOMO jest pochodną EWOLUCJI, to:

Oczywiste jest, że wykształciły się określone schematy DNA.

Materia jak materia, przekształca się, zmieniając zakres i wartość informacyjną. Ot cała tajemnica DNA, choć wspaniale misterna, coraz bardziej zrozumiała.

Jak będzie na 100% zrozumiała oznaczać to będzie, iż Człowiek posiadł wiedzę życia. Gdyby pochodziło ono od Boga nie mógłby tego uczynić.

Kawałek po kawałku, ludzkość poznaje tajemnicę wszystkiego. Ty i tobie podobni robią wszystko, czerpiąc z tych doświadczeń, aby dezawuować wiedzę.

Zwróć się do Boga. Niech on da ci wiedzę i przepisy. Już raz jakiś gościu zszedł z tablicami z jakiejś góry. Wówczas były to przykazania jak żyć, wiedza na tamte czasy…

Te czasy wymagają innej wiedzy. Dlaczego Bóg jej nie dał?

Nie jest tak jak mówisz , uważam , że wiedza z zakresu wszystkich dziedzin nauki coraz bardziej zbliża nas do poznania Boga , Wyższej Inteligencji itp. Nauka i Bóg nie muszą i nie wykluczają się wzajemnie , to my ludzie ich dzielimy swoją arogancją .

Piotr

Czarna dziura promieniuje (paruje). Skoro promieniuje, zgodnie z tym co napisałem wcześniej musi opuszczać ją informacja (z materią (energią)).

Więcej.

Istnienie białych dziur (wielki wybuch był i jest efektem tego zjawiska) tworzących informację może oznaczać tyle, że między wszechświatami dochodzi do wymiany informacji.

Odszczekam jak Ty odszczekasz swoje bzdury , które napisałeś , cytuję : Pulsowanie pulsara obserwowane z odległości milionów lat świetlnych to też informacja. Kto jest twórcą tej informacji? I co chciał nam pulsar przez to powiedzieć? pulsar wysyła sygnały a nie informację !

Czarna dziura promieniuje (paruje). Skoro promieniuje, zgodnie z tym co napisałem wcześniej musi opuszczać ją informacja (z materią (energią)).

Więcej.

Istnienie białych dziur (wielki wybuch był i jest efektem tego zjawiska) tworzących informację może oznaczać tyle, że między wszechświatami dochodzi do wymiany informacji.

Grzegorz jest to wielce prawdopodobne , sam Hawking się mylił również w kwestii czrnych dziur , zerknij na link :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Skoro uważasz , że jestem infantylny , to przytoczę ci słowa Hawkinga w tej materii :

Wydawało mi się że w ostatnim czasie dyskutowaliśmy o informacji, a konkretnie o Twoim bzdurnym twierdzeniu że informację może wygenerować wyłącznie inteligencja.

Schodzenie w bok i przepisywanie z googla co tam wyskoczy w temacie zupełnie pobocznych zagadnień, przytaczanych tu wyłącznie jako ilustracja części składowych głównego problemu, nie jest sposobem przekonania kogokolwiek do swoich racji czy wizji.

Takie dyskusje "ale te czarne dziury są skomplikowane, praise the lord! hallelujah!" to możesz uskuteczniać w Sali Królestwa Świadków Jehowy. Znajdziesz tam wielu wdzięcznych słuchaczy, tylko musiałbyś zrobić sobie jakiś nie rzucający sie w oczy interface do googla żeby błyszczeć.

PS. Fakt że ktoś napisał jakąś definicję informacji na internecie (właśnie znalazłem że jest to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie czyni jej od razu wartościową. To jak z tym gościem co zobaczył na płocie napis "d..a", pogłaskał i mu drzazga weszła. Słowu pisanemu nie należy wierzyć bezkrytycznie.

Ukryta Zawartość

Odszczekam jak Ty odszczekasz swoje bzdury , które napisałeś , cytuję : Pulsowanie pulsara obserwowane z odległości milionów lat świetlnych to też informacja. Kto jest twórcą tej informacji? I co chciał nam pulsar przez to powiedzieć? pulsar wysyła sygnały a nie informację !

Oczywiście że wysyła informację.

Jak myślisz co mają na myśli fizycy mówiąc że informacja o materii która dostała się do czarnej dziury ginie bezpowrotnie.

Twoja definicja informacji to sposób jak mały Jasio który jeszcze nie zna fizyki (nie potrafi odróżnić pracy od energii) wyobraża sobie informację. Pojęcie informacji jest o wiele szersze.

Zresztą dałem ci przykład informacji która ma na celu sprowokowanie odpowiednich działań i jest zupełnie nieświadoma n.p. feromony u samic które mają informować samca o możliwości rozmnożenia się.

Ale obawiam się że tak samo jak nie rozumiesz różnicy między pracą i energią tak samo nie zrozumiesz pojęcia informacji.

Istnieje taka teoria w szachach która mówi że to poziom umiejętności najgorszego gracza wyznacza poziom gry. Uważam że podobnie jest z poziomem tej dyskusji i że ta jest na żenująco niskim poziomie a powodem tego jesteś ty. Brak ci najbardziej podstawowej wiedzy żeby podyskutować, nie rozumiesz wypowiedzi innych i w kółko wklejasz te same argumenty które zostały dawno obalone przez innych. Dyskutowanie z tobą jest po prostu nudne. Ileż można w kółko pisać to samo tylko ubrane w inne słowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.