Skocz do zawartości
IGNORED

AVR260 + Tannoy Mercury V4 (jaki kabel do kolumn?)

slimlukas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zestaw HK Avr260 + Tannoy Mercury V4. Podłączone jest to kabelkiem głośnikowym Bandridge LC1254. Bas na tym kabelku jest ok ale zabiera mi trochę góry i przeskadzajki nie są wyraźne. Chciałbym wymienić kabelki ale niestety niewiem na jakie. Mam kilka typów ale niewiem czy dobrze się kieruję. Szukam czegoś nie drogiego. Prosze o jakieś podpowiedzi.

Typy kabli to: Van den Hul The Snowline / Chord Carnival Silverscreen / Jantzen Audio OFC 925.

Moze ktoś poleci jakiś inny kabel warty uwagi?

W Twojej konfiguracji sugerowałbym podany przez Ciebie model Van den Hul The Snowline.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Taśma Jantzena za 5zł/m - wystarczy w zupełności.

Zapytaj też o nowe zwrotnice do tych kolumn - zagrają lepiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11945-0-23365700-1331967328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma Jantzena jest ok ale będe miał problem aby ją podłączyć przez moje bananki które są badrziej przeznaczone na plecionke a taśme trzeba by lutować i wtedy pojawią się problemy. Do tego Van den Hul The Snowline.jakoś tak sceptycznie podchodzę. Znajomy posiada kabel z tej firmy (inna seria niż Snowline) ale także przymierza się do wymiany.go na Jantzena.

Taśma Jantzena jest ok ale będe miał problem aby ją podłączyć przez moje bananki które są badrziej przeznaczone na plecionke a taśme trzeba by lutować i wtedy pojawią się problemy

Masz rację - ja miałem konfekcjonowaną taśmę wtykami bananowymi. Obecnie używam innych kabli głośnikowych, ale taśmę miło wspominam.

witam,widze ze kablomania rozkreca sie pelna gemba,

nawet do najnizszych modeli ampli kina domowego ludzie dobieraja kabelki,

niedlugo beda dobierac kable do slychawek w swych Mp3,pozdrawiam.

Jeśli sądzicie że wymiana kabli w tanich sprzętach audio to głupota to dlaczego po zmiuanie okablowania dźwięk także się zmienia i jest to różnica zauważalna ??? Poprostu chciałbym bardziej dopasować dźwięk do swoich upodobań poniważ a stać mnie na hi-end tak jak innych kolegów z forum. Poprostu chciałbym zmienić kabel na lepszy i szukam podpowiedzi.

Jeśli sądzicie że wymiana kabli w tanich sprzętach audio to głupota to dlaczego po zmiuanie okablowania dźwięk także się zmienia i jest to różnica zauważalna ??? Poprostu chciałbym bardziej dopasować dźwięk do swoich upodobań poniważ a stać mnie na hi-end tak jak innych kolegów z forum. Poprostu chciałbym zmienić kabel na lepszy i szukam podpowiedzi.

nastepny audiofil o sluchu absolutnym:)

Jak niema się nic do powiedzenia to najlepiej pokrzyczeć i poobrażać.

Myślę że pytanie zostało skierowane do tych co słyszą zmianę dźwięku przy zmianie kabla, a nie do tych drugich.

slimlukas

zobacz HOTLINE SPIRAL SILVER.

Nie wiem, czy próbowałeś kabli solid np.AQ. Żeby się przekonać, czy to byłby ruch we właściwym kierunku, możesz na próbę podłączyć kolumny np. kablem telefonicznym (solid 2 X 0,5 mm); myślę, że nie przeinwestujesz, wydając z 10 czy 15 zł, a przekonasz się, czy o takie zmiany ci chodzi. Jeśli tak, to Reson czy AQ (IMHO mają trochę za duże przekroje), lub jeszcze coś innego, ewentualnie mogę polecić np. taśmę, która też jest dość szczegółowa. Co do "psucia" basu, to kable częściej zmieniają równowagę tonalną, niż rzeczywiście coś degradują.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

HOTLINE SPIRAL SILVER wygląda ok ale problem z przetestowaniem go i troche cena mnie tłucze po kieszeni ;) Testowałem za to różnego rodzju kable telefoniczna i elektryczne. Co kabel to inna barwa ale ten telefoniczny ku mojemu zdziwieniu grał nawet fajnie. Zastanawiam się nad tym jaki wpływ ma ilość żył w kablu. Solid core czy plecionka ? Jak ilość żył i przekrój kabla ma wpływ na dźwięk. Poczytałem trochę o tej naskórkowości i sam już niewiem które lepsze. Mam jeszcze jednego kandydata: JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N

Najlepszy jest ten , który Tobie najlepiej "zagra".

Ja nie mając doświadczenia w kabelkach, najpierw słuchałem jak zmieniają dźwięk a dopiero później zainteresowałem się jak jest robiony.

Jedynym wyznacznikiem powinno buć ucho bo ten sam kabel w jednym systemie się sprawdzi a w innym nie.

Miałem do testów różne kabelki nawet dwukrotnie droższe ale ten z moim systemem zgrał się najlepiej.

Ulotki to bełkot marketingowy.

Każdy wybór powinien zaczynać się i kończyć odsłuchem.

• 8 miesięcy później...

Moim skromnym zdanie nawet najtańsze systemy powinny mieć dobrane kable, wiem z swojego doświadczenia. Jak miałem Kino domowe miałem kable ALPHARD DA VINCI 2x2,5 i było OK. Ostatecznie zmieniłem KD na wzmacniacz i już nie dało się słuchać, bas cały czas dudnił i wciskał się wszędzie, średnie cofnięte a góra metaliczna nie czytelna i strasznie męcząca. Po wymianie na moje stare kable Bandridge LC1254 zupełnie inne brzmienie. Bas zdecydowanie złagodniał średnie nabrały wyrazistości a góra przestała męczyć.

Mam zamiar jeszcze trochę poeksperymentować z kablami i wymienić na inne, szukam kabla który da mi trochę więcej basu niż Bandridge LC1254 a jednocześnie dobry środek i nie męczącą górę.

HOTLINE SPIRAL SILVER wygląda ok ale problem z przetestowaniem go i troche cena mnie tłucze po kieszeni ;) Testowałem za to różnego rodzju kable telefoniczna i elektryczne. Co kabel to inna barwa ale ten telefoniczny ku mojemu zdziwieniu grał nawet fajnie. Zastanawiam się nad tym jaki wpływ ma ilość żył w kablu. Solid core czy plecionka ? Jak ilość żył i przekrój kabla ma wpływ na dźwięk. Poczytałem trochę o tej naskórkowości i sam już niewiem które lepsze. Mam jeszcze jednego kandydata: JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N

Możesz spróbować Jantzen Solid Core BI-Wire na wysokie żyły 0.5mm a na niskie 1mm u mnie wprowadziło to lepszą selekcję cena kabla nie straszy :)

Miałem wcześniej Snowline z Pylon Pearl i grało to razem bardzo fajnie. Ale jak zmieniłem głośniki na V4 to już nie było to, bas był jakiś taki lejący . Walczyłem z kablami około tygodnia i wybrałem Van Den Hul cs122 i jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.