Skocz do zawartości
IGNORED

Własny ogród , ogródek, ogrodnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Fox.

Żebym nie musiał wstawić fotki z moimi narzędziami klasy "buszmen" albo "surwiwal"...

Zobaczyłbyś tam maczetę, kilka noży w tym ze stałą klingą, toporki, (...)

Drżę cały okropnie, ale zapytam: Jesteś z Krakowa lub Niu Huty?

Nie byłem nigdy w Buszu ani w surwiwalu. Ale urodziłem się w lesie. I tam żyję.

To teraz wiem, dlaczego ciągle jesteś nie ogolony.

Edytowane przez dziadekwłodek

Jestem ze Szczecina Włodku.

Spoko.

Już wyrosłem z survival`owych przygód. Ale nie powiem, fajnie bywało...

Niemniej zaskakuję niekiedy znajomych na jakichś imprezach z ogniskiem jak rozpalam je krzesiwem... i to mokrą podpałką :-)

A z Fox`em jesteśmy umówieni, jak tu piźnie to ja jadę do niego, jak tam toi on jedzie do mnie...

Na krety mam dwa przygarnięte ze schroniska koty- braciki. Przynoszą od czasu do czasu czarne truchełka.

A palenisko rozpalam przy pomocy dmuchawy gorącego powietrza. Kilkanaście lat. Mam ogrzewanie kominkowe.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• 1 miesiąc później...

Zauważyłem dziś, że czosnek mi wyrósł na jakieś 5 cm ponad glebę...

A co do miskantów, toż przecież najładniej zimą wyglądają...

Przytnij na początku kwietnia jakieś 5 cm ponad glebą. Zakładam, że ruszą w maju, jak to miskanty...

• Użytkownicy+

Dwa tygodnie temu, Ksawery zabrał mi trochę gontu z altany... Miałem nieco zapasu, to jakoś połatałem. Niestety, za późno widocznie kładłem i gont nie przylgnął do dachu, temperatury były za niskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

U nas było epicentrum Ksawerego, naprawdę mocno wiało. Drugi raz już mam nadzieję się to nie zdarzy do wiosny, słoneczko wtedy zrobi swoje.

Ktoś zajmuje się cytrusami? Mam posadzone kalamondino, cytrynę i pomelo. Przyciąłem trochę żeby więcej gałązek puściły. Dałem d... bo jak byłem młodszy miałem cytrynę na 2 metry i w końcu którejś zimy ją wywaliłem bo opadła z liści... Zapomniałem na amen że się ich na zimę wyzbyła :) Zastanawiam się czy prócz nawozów do cytrusów i ziemi do nich są jakieś dobre sposoby na to żeby zdrowo rosły? Na owoce nie mam co liczyć, chociaż z jednej pestki poszły dwa krzaczki, więc jest szansa że za 5 latek coś się pojawi. Eksperymentalnie zostawiłem jedną cytrynę na zewnątrz, zobaczymy czy da radę przetrwać zimę. Nawet jak nie będą owocować to zostaną wykorzystane jako ustrój akustyczny ;)

• 1 miesiąc później...
  • Użytkownicy+

Już mnie nosi... Byłem trochę powycinać leszczyny, pograbiłem itp. Kret fajnie pokopał kopce, całość trochę jeszcze ponura, ale i tak się cieszyłem widokiem. Oczywiście jak powiedziałem znajomym o krecie, zaraz miałem 100 sposobów na jego pozbycie się... Komu to przeszkadza? Nigdy się nie poddam modzie, na ogród projektowany z linijką i ekierką, obsadzonego tujami. Znajomy nazwał ten typ - architektura cmentarna.

Niestety, znów kilka gontów zerwało z dachu altany, już nic nie robię, poczekam do wiosny. Będzie też trza jakieś ławy i stoły pozbijać, chciałbym coś z bali wyciosać. Zobaczymy, co się uda zrobić, bo plany są spore :)

• Moderatorzy

ja wyczyściłem po zimie budki lęgowe w ogrodzie ,

usunąłem wszystkie śmieci i robale,

na spód dałem trochę świeżego suchego siana, przyciętego tak by ptaki mogły coś z nim powojować.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wiosna się zbliża w wraz z nia temat mojego tarasu. Markiza już kupiona czeka na montaż. Taras jednak będzie z drewna modrzewiowego. Konstrukcja i deski. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, czy roztaw słupów betonowych w więżbie ok. 90x150, na to krokwie 14x18cm byłby wystarczający? Nie chciałbym dawać dodatkowych łat tylko od razu do tych krokwi przykręcił deski. Rozstaw pomiedzy belkami wynosiłby ok. 78cm.

Mogło by tak być?

Wydaje mi się, że 78cm to za dużo bez podparcia. Wszystko zależy także od grubości desek tarasowych, ale mimo wszystko, to dużo. Rozmawiałem z kolegą, który kilka tarasów robił (ale pracuje w ogólnie pojętej budowlance wykończeniowej) i zalecał podparcie co 50 cm. I tak też zamierzam zrobić. W przeciwnym razie deski będą Ci pracować, uginać się, a tego raczej nei chcesz.

Ale być może ktoś inny coś podpowie jeszcze. Zawsze można także pogooglać - w sieci czytałem parę artykułów na temat budowania tarasu.

Mój taras odwleka się nadal - po przetarciu drzewa akacjowego okazało się, że było dużo odrzutu i trzeba nową partię przetrzeć. Ale gościu z tartaku zimą zarzucił tarcie i dopiero w marcu, kwietniu zamierza rozpocząć znowu pracę i pojechać wyciągnąć drewno z lasu... Wkurzam się, ale co zrobić.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No mogę oczywiście dać troche cieńsze krokwie i na to łaty i dopiero dechy.

Ale wolałbym żeby tych miejsc styku było jak najmniej. Muszę z jakimis wykonawcami, stolarzami pogadać.

No dzwoniłem właśnie do budowlańca który robi domy z bali z dużymi tarasami.

Podobno jak dam deskę modrzewiową 3cm grubą to prawie 80cm pomiędzy krokwiami w zupełności wystarczy. Podobno nie ma szans, żeby się coś uginało. Jutro pojadę na tartak zamówić drewno to zrobię próbę:-)

Akacji u nas niestety nie udało mi się zdobyć. Będzie więc modrzew i olej.

Chcesz tą akację zapuszczać jakimś drewnochronem czy tylko będziesz olejował?

Przewidujesz jakieś dystanse pomiędzy legary a deski?

I jeszcze mam pytanie do użytkowników markiz tarasowych.

Używacie ich też podczas deszczu?

Edytowane przez HQ150
  • 3 tygodnie później...

No to w tym tempie na wiosnę powinieneś mieć już owoce :)

Przypomina mi się mój teściu który równo w godzinę zrobił grilla taki obrotny człowiek ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość papageno

(Konto usunięte)

Grilla to bym nie robił i w 24 godziny. Nic mnie tak nie wk***ia, jak widok szeroko uśmiechniętego amerykańskiego idioty w fartuszku i w rękawicach, odwracającego mięso z powagą godną poszukiwania kwarków. A w tle plastikowy dom, sztuczny trawnik i debilnie uśmiechnięta żona, z porcelaną w ustach i kilogramami nadwagi na biodrach. A ogrodnictwo ogranicza się do wsadzenia (w rękawiczkach) paru sadzonek dostrczonych w doniczkach przez firmę. Co za obrzydliwa rzeczywistość.

Panowie szukam jakiejś myjki ciśnieniowej, w przystępnej cenie (300zł).

Może w tej kwocie ma ktoś coś takiego sprawdzonego.Na rynku, jest

tego bardzo dużo, i chyba od ceny jaką podałem dopiero się zaczynają

te ustrojstwa.Nie potrzebuję nic wypasionego, i co będzie działać 12h

na dobę.Ma to służyć sporadycznie, umycie pol bruku, samochodu itp.

Będę wdzięczny za sugestie, propozycje. Pozdrawiam :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Sporadycznie 12 h na dobę?!

Mam jakiegoś dużego żółtego Karcher`a. Kiedyś z 700zł. Działa sporadycznie od 10 lat.

umycie pol bruku, samochodu

Jak będziesz mył to wieczorem aby nikt nie podkablował że używasz detergentow.

Za mycie samochodu tam gdzie SM grasuje wlepiaja mandaty. Chyba że tylko spłukujesz bez "piany"

Inaczej musisz mieć osadniki itp infrastrukturę :)

Obecnie Nilfisk Alto dawniej znany pod marką niemiecką WAP firma solidniejsza od Karchera.

Ukryta Zawartość

Ta za 450zł była by już z ciśnieniem 120Bar optymalna do tych prac dorywczych co potrzebujesz, myjki z cisnieniem 110Bar i mniejszym to takie zabawki wody nalejesz sporo a nie domyjesz.

W komplecie masz także dyszę rotacyjną którą o 70% możesz skrócić czas mycia np. lekko omszałych płyt kamiennych.

Ukryta Zawartość

Dlaczego jest solidniejsza od Karchera?

Pracowałem w tej samej hali z kolegą który obok mnie serwisował urządzenia Karchera, pójdę dalej za ciosem; brałem udział przy wykonywaniu prototypowych urządzeń wprowadzanych przez firmę Karcher na rynek. Nie piszę negatywnie o Karcherze!!! Wap po prostu ma lepiej dopracowane produkcyjne know how; jak to mówią diabeł śpi w szczegółach.

Tak na chłopski rozum różnica miedzy Hondą a Toyotą nie wielka ale jednak jest :)

Oczywiście Karcher i Wap to nie najwyższa pólka no ale przecież kolega chce coś taniego solidnego i w budzecie ok 300zł

Z mojej strony uważam temat pytania "dla czego" za zakończony.

Kiedy sadzicie gandzię?

Przysnąłeś na led-ach zbiory są cały rok ;)

No to przecież o te konkretne lepsze szczegóły pytam. Konkretnie proszę napisz co mają lepsze.

Naprawdę mnie to interesuje.

Konkretnie trwałość!!!

Przykład z własnego podwórka; kupiłem sobie za namową kolegi z serwisu Karchera u konkurencji (firma Komplex w Poznaniu) 18 lat temu 50 litrowy odkurzacz WAP SQ550-31 przeszedł parę solidnych remontów,gruz, cyklinowanie,e.t.c. spadł ze schodów (pół pietra) ściągał niestężona samopoziomującą posadzkę "słynnej" firmy Atlas i dale pracuje cicho i ciągnie jak smok :)

Byłbym zapomniał dalej są worki do tego modelu pewnie się nie chce psuć mimo turbiny na szczotkach :) WAP Nilfisk Alto robi odkurzacze dla FESTO pod ich marka i ich kolorami to też o czymś świadczy!

Aktualnie mam w pracy 3 urządzenia pro firmy Karcher, Myjka po naprawie i może 2 godzinach pracy zaczyna mieć problemy z podgrzewaniem wody. Niedawno w 60 litrowym odkurzaczu wymieniana była turbina, pracował dorywczo 4 lata?! Byłbym zapomniał jest szorowarka ale Nilfisk Alto codziennie używana przez 2-3 godziny w firmie od 4 lat były jej przestoje ale spowodowane np. przytkaniem dysz ściągających skomplikowanej budowy kawałkami śmieci lub osadzeniem brudu na turbinie ściągającej brudną wodę.

Edytowane przez ASURA

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.