Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

W sumie racja, w związku z f formalnymi zgłoszeniami na panel, autorowi proponujemy założyć odrębny wątek we właściwym dziale i podrzucić info na panel. Wtedy tam przeniesiemy posty.

Edytowane przez SlawekR

Popieram każdego,kto buduje gramofony.Ogrom pracy do wykonania i przeciwności do pokonania należy doceniać.Jestem wprowadzony w temat od dawna i kibicuję z ogromną nadzieją na sukces..Gdybym w okolicy miał takie możliwości wykonawcze...!!!

Właśnie,.... dobrym taktem byłoby, wypomnieć, iż zanim podjąłem decyzję o wykonaniu, konsultowałem się z Panem Andrzejem już od dawna, Pan Andrzej, nakreślił mi talerz, wykonał moduł sterujący, i wypożyczył komplet silniczków,... i konsultacje nadal trwają, Dziękuję,.. i na pewno się odwdzięczę.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Azus.

Piękna robota, zamiatam przed Waćpanem piórem z kołpaka :)

Niezależnie od tego podobny szacunek dla dwóch pozostałych Konstruktorów.

Załóż wątek na temat Twojego gramofonu i pokaż czasami jak się robota posuwa.

Popieram każdego,kto buduje gramofony.

Andrzeju , wielki szacunek !!

Sam chciałem zbudować gramofon DIY i zawsze można było liczyć na pomoc

może jakaś praca doktorska " wpływ ludzi pozytywnie zakręconych , na rozwój ...... "

Pozdrawiam

Edytowane przez witek64

Nie moglem się powstrzymać - takia impresja dot. plinty. ;))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Piękna plinta. Jeśli idealny kształt Gibsona Les Paul, biorę bez zastanawiania się ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

... a do kompletu to:

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

<br />Piękna plinta. Jeśli idealny kształt Gibsona Les Paul, biorę bez zastanawiania się ;) <br />
To jest do zrobienia....

Nic nie wezmę za pomysł ;))

Jeśli idealny kształt Gibsona Les Paul

Odrysowany prawie dokładnie.

Też bym wziął :)

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dołączam do klubu. Pro Ject 5.1, którego miałem nie sięga AF do pięt.

Panie Andrzeju, baaaaardzo dziękuję, jestem mega zadowolony.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez panerai_47
  • Redaktorzy

Na marginesie częstych dyskusji jakie wkładki pasują do Ad Fontes, mogę dodać kolejny typ. ZYX R-50 okazał się bardzo pasujący charakterem brzmienia do tego gramofonu wyposażonego w ramię OL. Przypuszczam że ramię AdF w wersji do wkładek o średniej podatności również będzie stanowiło dobre zestawienie z tą wkładką. Charakter stosunkowo łagodny, muzykalny. Wkładka jest średnio droga, ale jak na MC już niekoniecznie, a producent bardzo konkretny. Dobra alternatywa dla Audio Techniki AT OC9.

W końcu chyba się skusze na AF - jaką wkładkę do 1500 polecacie ? Wstępnie przymierzam się do Goldring 1042

W końcu chyba się skusze na AF - jaką wkładkę do 1500 polecacie ? Wstępnie przymierzam się do Goldring 1042

i to jest słuszna koncepcja. tez zamierzam ja kupić.

a AF polecam, jeszcze nigdy tak pozytywnie nie zaskoczył mnie dzwięk. Zakup u mnie był totalnie w ciemno, dzięki opiniom na forum.

• Redaktorzy

Lepiej od tego Goldringa zagrala u mnie Sumiko Blue Point No. 2. Z tego co wiem bardzo dobrze grala w AdFontesie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

to wkładka MC, AF jest raczej pod MM-ki

azus, zdjęcia zrobię jak bede miał trochę czasu.

Edytowane przez panerai_47

AF jest dla wszystkich rodzajów wkładek.MM czy MC nie ma znaczenia.Liczy się waga wkładki-nie większa niż 10 gram i podatność nie mniejsza niż 15.Dla miłośników ciężkiego MC w rodzaju Denon 103 robię już ramiona o masie efektywnej 22 gramy.Po prostu muszę wiedzieć jaką wkładkę będziemy instalować aby dobrać detale..A

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dynavector 20x ma 9.2 g, czyli nawet na lekkim ramieniu wychodzi rezonans ok, przyjmując, że dla 10 Hz podatność będzie w granicach 1,8 - 2. Próbował już ktoś Dynavectora na standardowym ramieniu AF ?

Polecam wszystkim zainteresowanym moja wkładkę, topowy model MM od ClearAudio, która grała na Fontesie. Było rewelacyjnie. Zrównowazony przekaz w całym pasmie, całkowicie muzyczny z zachowaniem szczegółowości i detali.

Patrz podpis. Wkładka przegrała ok. 250-300 godzin. Po sprzedazy Fontesa i przesiadce na ZOnteka leży bezuzytecznie w pudełeczku. Niech słuzy komuś innemu.

Cena do dogadania, wyjściowo powiedzmy 1900 zł.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość chml

(Konto usunięte)

Dynavector 20x ma 9.2 g, czyli nawet na lekkim ramieniu wychodzi rezonans ok, przyjmując, że dla 10 Hz podatność będzie w granicach 1,8 - 2. Próbował już ktoś Dynavectora na standardowym ramieniu AF ?

Ja mam dwa Dynavectory, 10x5 (H) i 20x2 (L) na ramieniu "węglowym". Nie wiem czy Pan Andrzej jakoś specjalnie zmodyfikował moje ramię, poza cięższą płytką, do której mocowana jest wkładka. Obie wkładki grają tak dobrze, że nie mam ochoty na poszukiwania lepszego dźwięku.

Tak, w miarę ... uniwersalny w zalezności od wkładki jaka wisi na Twoim ramieniu :):):).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ja mam dwa Dynavectory, 10x5 (H) i 20x2 (L)

Także mam ramię węglowe. pomiedzy 10x a 20x są spore różnice w brzmieniu?

Jakich pre używacie z AF, czy jakiś model jest w miarę uniwersalny ?

Zapomniałem dopisać że wkładka to Goldring 1042 lub 2300.

Biorę też pod uwagę zakup wersji cięższego ramienia i wtedy wkładka ATOC9 II.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Biorę też pod uwagę zakup wersji cięższego ramienia i wtedy wkładka ATOC9 II.

Zwracam uwagę ,że wkładka Atoc9 II jest wkładką o wiekszej podatności niż wynika to z danych fabrycznych. Wkładki japońskie podatność mają podawaną dla 100Hz a nie jak dla reszty świata dla 10Hz. Stąd zamieszanie i problemy z dopasowaniem do ramion. Dla przykładu denon dl 103 ma podawaną podatność 5 a w rzeczywistość ta wkładka ma ok 10.Ciężko jest oszacować jaka jest rzeczywista podatność takiej wkładki(dla 100Hz),ale jeden z naszych forumowiczów podawał mnożnik ok. 1,4 czyli w wypadku Audio Technica 9x1.4 =12,6. Zaznaczam ,że jest to wartość w przybliżeniu.

Zwracam uwagę ,że wkładka Atoc9 II jest wkładką o wiekszej podatności niż wynika to z danych fabrycznych. Wkładki japońskie podatność mają podawaną dla 100Hz a nie jak dla reszty świata dla 10Hz. Stąd zamieszanie i problemy z dopasowaniem do ramion. Dla przykładu denon dl 103 ma podawaną podatność 5 a w rzeczywistość ta wkładka ma ok 10.Ciężko jest oszacować jaka jest rzeczywista podatność takiej wkładki(dla 100Hz),ale jeden z naszych forumowiczów podawał mnożnik ok. 1,4 czyli w wypadku Audio Technica 9x1.4 =12,6. Zaznaczam ,że jest to wartość w przybliżeniu.

Propozycje są różne, często spotyka się inny mnożnik

"Compliance is measured differently by Western and Japanese companies. Western companies measure at 10 Hz, and Japanese companies measure at 100 Hz. To convert a Japanese figure to a Western one, multiply by 1.75. You're probably looking for a cartridge with compliance between 12-20 cu (~7-11 cu for Japanese specs). Dynamic compliance is what you want to pay attention to. You can ignore the static specs."

Gość chml

(Konto usunięte)

Także mam ramię węglowe. pomiedzy 10x a 20x są spore różnice w brzmieniu?

Są różnice. Na moim preampie i w moim specyficznym torze (Manleye i elektrostaty) lepiej gra wkładka 10x5. Kiedy miałem pożyczonego Steelheada, różnica w dźwięku na korzyść 20x2 była słyszalna. Na Chinooku lepiej gra tańsza wkładka.

Jeśli pytasz, czy droższa wkładka gra zauważalnie lepiej niż tańsza - odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie.

Edytowane przez chml
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Propozycje są różne, często spotyka się inny mnożnik http://www.reddit.com/r/vinyl/comments/18uail/finding_a_low_or_moderatecompliance_cartridge/

"Compliance is measured differently by Western and Japanese companies. Western companies measure at 10 Hz, and Japanese companies measure at 100 Hz. To convert a Japanese figure to a Western one, multiply by 1.75. You're probably looking for a cartridge with compliance between 12-20 cu (~7-11 cu for Japanese specs). Dynamic compliance is what you want to pay attention to. You can ignore the static specs."

Cholera ,to jeszcze bardziej gmatwa sprawę. Nie rozumiem tego podejscia producentów japońskich do podawania takiej podatnosci wkładek. Może ktoś mądry to wytłumaczy?

Powód jest taki sam , jak w przypadku , kierownicy nie z tej strony , gwintów calowych i jednostek miary :)

I pewnie wszyscy się pytają : dlaczego w europie, jest tak dziwnie i inaczej

Szkoda tylko ,że nie ma jednego przelicznika !! Ja czytałem o 1,8 , ale .........

• Pokaż nowe odpowiedzi