Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

By zaciemnić jeszcze bardziej, czytałem o 1,5 x. Sam stosuję przelicznik, który podał miniabyr z uwagi na to, że z tą wartością spotykałem się najczęściej. Przy tym kalkulatorze:

http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html

podany jest zakres od 1.5 - 2.0 a więc wyśredniona wartość to 1.75 x.

Polecam wszystkim zainteresowanym moja wkładkę, topowy model MM od ClearAudio, która grała na Fontesie. Było rewelacyjnie. Zrównowazony przekaz w całym pasmie, całkowicie muzyczny z zachowaniem szczegółowości i detali.

Patrz podpis. Wkładka przegrała ok. 250-300 godzin. Po sprzedazy Fontesa i przesiadce na ZOnteka leży bezuzytecznie w pudełeczku. Niech słuzy komuś innemu.

Cena do dogadania, wyjściowo powiedzmy 1900 zł.

Pozdro

To jest Maestro V2 ?

V1. Wkladka grala u mni ok. 9 miesiecy. Nowa kosztowała 934 EUR z tego co pamietam.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

U mnie w tej chwili AF pracuje z wkładką ZYX R-100, ale ramię Origin Live Zephyr. Tak czy inaczej ciągle potwierdza się teza, że AF to napęd, do którego można montować przetworniki z wysokiej półki. Planuję w przyszłości wyremontować mojego Sheltera 901 i ją też wypróbować na AF.

• 1 miesiąc później...

Cisza.

W takim razie chciałbym pokazać, co dzięki uprzejmości pana Andrzeja, zrobiłem w swoim egzemplarzu AdFontes.

W sumie nic wielkiego:) Zmienił się stabilizator obrotów, tzn. dostał nową obudowę z nadrukami. Przy okazji stylistycznie zgrywa się z pre Linear Audio Research LPS-1. Następnie silnik dostał nową podstawę. Dzięki temu można było zastosować odłączany kabel i od podstawy silnika i od stabilizatora. Dodatkowo teraz jest możliwe stosowanie różnych kabli zasilających w stabilizatorze. Jest też nowy docisk, niestety fornir jest jeszcze nie polakierowany dlatego jest jaśniejszy od plinty.

Poniżej fotki obrazujące zmiany.

Pozdrawiam i dziękuję Panie Andrzeju:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33627-0-63030800-1407517055_thumb.jpg

post-33627-0-14553000-1407517064_thumb.jpg

post-33627-0-44258600-1407517070_thumb.jpg

post-33627-0-42240800-1407517090_thumb.jpg

post-33627-0-22492000-1407517098_thumb.jpg

post-33627-0-85035500-1407517104_thumb.jpg

post-33627-0-69889500-1407517110_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe logo ? Ładne !

Na Andrzeja , zawsze można liczyć :)

Co ma na celu , umożliwienie stosowania różnych kabli zasilających ?

Co ma na celu , umożliwienie stosowania różnych kabli zasilających ?

Moim zdaniem nic:)

Co do kabla, ktory wychodzil z silnika, przy przestawianiu silnika, kabel czesto ukladal mi sie pod piankowymi nozkami. Denerwowalo mnie to, wiec pomyslalem, ze przeciez moze byc odlaczany i wychodzic z boku a nie od spodu. Kwestia estetyki, nic wiecej.

Co do kabla zasilajacego w stabilizatorze to samo. Dla mnie osobisciej ladniej to wyglada. Ponownie kwestia estetyki.

Ładnie zgrałeś ten stabilizator z wyglądem LARa - wygląda jak byłby to jeden komplet. Tylko potencjometr też mógłby być taki jak w LARze a przynajmniej trochę podobny. Ale fajnie to wygląda.

Ładnie zgrałeś ten stabilizator z wyglądem LARa - wygląda jak byłby to jeden komplet. Tylko potencjometr też mógłby być taki jak w LARze a przynajmniej trochę podobny. Ale fajnie to wygląda.

I taki będzie, 30mm od Farnella (chyba).

Cisza.

W takim razie chciałbym pokazać, co dzięki uprzejmości pana Andrzeja, zrobiłem w swoim egzemplarzu AdFontes.

W sumie nic wielkiego:) Zmienił się stabilizator obrotów, tzn. dostał nową obudowę z nadrukami. Przy okazji stylistycznie zgrywa się z pre Linear Audio Research LPS-1. Następnie silnik dostał nową podstawę. Dzięki temu można było zastosować odłączany kabel i od podstawy silnika i od stabilizatora. Dodatkowo teraz jest możliwe stosowanie różnych kabli zasilających w stabilizatorze. Jest też nowy docisk, niestety fornir jest jeszcze nie polakierowany dlatego jest jaśniejszy od plinty.

Poniżej fotki obrazujące zmiany.

Pozdrawiam i dziękuję Panie Andrzeju:)

...Cześć! Wygląda obłędnie, mam nadzieję, że dźwięk temu towarzyszący jest również obłędny...ja cieszę się od wielu lat skromnym AN TT 1, obecnie zaopatrzonym w okazyjnie nabyte topowe Grado i gra to, moim zdaniem, obłędnie....pozdrawiam miłośników analogu....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cisza.

No fakt, jakby nie patrzeć wakacje , tak więc kazdy korzysta ze słońca i pogody. Ja u siebie zauważyłem, że mniej teraz słucham Fonciaka. Jakoś tak do zimnego piwka bardziej mi pasuje płyta CD ;)

Ale jak jesień przyjdzie, to znów wszystko wróci do normy...

Bardzo fajnie to wykombinowałeś z tym regulatorem . Warunek konieczny w tym wypadku, to że LAR jest docelowym pre lub na bardzo długi czas. W sumie, może on byc faktycznie na długi czas ;)

A docisk dużo więcej wazy od oryginalnego ?

robiz

LAR w sumie jest docelowy. Chyba, ze Pan Czyzewski zrobi nowy to kupie kolejny. Przywiazuje sie do polskich marek:)

Docisk oryginalny 309gr nowy 527gr.

• 2 tygodnie później...

Miło wrócić z urlopu i zobaczyć,że coś się zmieniło...A

Cześć Andrzej.

A konkretnie co masz na myśli. Jakie to zmiany ?

robiz

Galka zmieniona. Tak wyglada trio jak gra:)

Plus polakierowany i wklejony fornir. Nie udalo mi sie osiagnac koloru plinty, ale jest dobrze:) Docisk prezentuje sie bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

post-33627-0-33694700-1408904788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja z dwoma ramionami i mocowaniem do jednej podstawy....Tak w przypływie wakacyjnego rozleniwienia.Dość praktyczna ale duuuuża..

Ukryta Zawartość

post-12382-0-52723800-1409241054_thumb.jpg

post-12382-0-55707800-1409241071_thumb.jpg

post-12382-0-21014100-1409241089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja z dwoma ramionami i mocowaniem do jednej podstawy....Tak w przypływie wakacyjnego rozleniwienia.Dość praktyczna ale duuuuża..

Kurna blaszka duże to, to... widzę , że sterownik od obrotów teraz razem z silnikiem ? To wygodniejsze rozwiązanie jest ? Czy tak wyszło w " przypływie wakacyjnego rozleniwienia;)

robiz

Edytowane przez robiz

Wersja sterownika powstała jako prototyp dla UNITRY.Zrobiłem kilka detali więcej i jest..Upierdliwa we wstępnej regulacji.Zasilane z trafa ala ładowarka..A

Dość praktyczna ale duuuuża..

No nie , tak dużo miejsca na półce to nie mam :)

Natomiast silnik i sterowanie , jako jeden moduł , to dobra droga i jedna kostka mniej , jeszcze to trafo

Ja mój troszeczkę zmodyfikowałem , żeby pasował do reszty , wszystko przeniesione na tylną ściankę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To drugie ramię tak bez podnoszeńia ciężarów robi?

:)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• 3 tygodnie później...

Na stronie lokalnej-włocławskiej telewizji jest zarejestrowana rozmowa na temat moich gramofonów,ich historii i założeń które mi przyświecały..W sumie trochę nudno i długo,ale gdyby kogoś interesowało.W końcu na temat..Wpisuje się tv kujawy zakładka przez dziurkę od klucza , materiał z 3 września.Nie umiem wpisać bezpośredniego odnośnika-przepraszam.A

Miło Cię widzieć Andrzeju! Fajny program. Cieszę się bardzo z Twoich sukcesów i planów! Trzymam kciuki i pozdrawiam. Maciek

PS. A link do programu poniżej (może zadziała?)

www.tvkujawy.pl/archiwum/przez-dziurke-od-klucza

Ukryta Zawartość

albo

http://www.tvkujawy.pl//plugins/system/videobox/player.php?video=

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) &autoplay=1&start=

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Na stronie lokalnej-włocławskiej telewizji jest zarejestrowana rozmowa na temat moich gramofonów

Hmmm...

Jakbym był nie przekonany to bym się przekonał :)

Na stronie lokalnej-włocławskiej telewizji jest zarejestrowana rozmowa na temat moich gramofonów,ich historii i założeń które mi przyświecały..W sumie trochę nudno i długo,ale gdyby kogoś interesowało.W końcu na temat..Wpisuje się tv kujawy zakładka przez dziurkę od klucza , materiał z 3 września.Nie umiem wpisać bezpośredniego odnośnika-przepraszam.A

Andrzeju ,GRATULACJE

miło mi Cię widzieć i słyszećw okienku, po 1,5roku.

Troche nam sie sypneło - trzymaj się energetycznie.

Wielkie Dzięki,

Tad

p.s niech Moc bedzie z Tobą

• Pokaż nowe odpowiedzi