Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego teraz mam VdH Colibri, byc moze jako jedyny w Polsce.

I juz nie na Fontesie.

Pozdro

I co ciekawe dzisiaj tego Colibri z gramofonem i ramionami za pierdylion zlotych zabił magnetofon lampowy z 1965 roku z tasmą komercyjną z lat 60-ych za kilka dolarów. Magnetofon to byl wtedy potezny wydatek bo cos ok. 500 USD piszac z pamieci.

Napisalem, jak ma byc muzykalnie to CA, analitycznie to Goldring.

Jak ma być zajebiscie przyjemnie, analogowo to magnetofon szpulowy :).

Pozdro

No dobra ... trochę pojechałem. Mój gramofon zabija dopiero taśma dwuśladowa na 38 cm/sek z dobrego profesjonalnego magnetofonu. Za jakies powiedzmy 4 tysie plus tasma za powiedzmy 100 USD.

Ale ten mały lampiak też sobie radzi.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Znalazłem w wątku pomiary pana Andrzeja - wersja 14calowa, cyt.: "Ramię w wersji lekkiej-rurka węglowa,headshell grubości 3 mm,śruba plastikowa-masa efektywna 10,2 grama. Przeciwwaga o masie 150g".

Opierając się o pomiar ciężaru mojego ramienia bez przeciwwagi (14g) kalkulator ze strony luckydemon.co.uk podaje dla mojego ramienia masę 10,3g (przeciwwagę wpisałem domyślnie 150g, bo niestety waga którą posiadam nie mierzy już takich wartości). Doliczając wagę wkładki ca (bez śrubek) wychodzi ok. 12,2g... czyli co, mogę rozumieć, że matematycznie da radę?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Znalazłem w wątku pomiary pana Andrzeja - wersja 14calowa, cyt.: "Ramię w wersji lekkiej-rurka węglowa,headshell grubości 3 mm,śruba plastikowa-masa efektywna 10,2 grama. Przeciwwaga o masie 150g".

Opierając się o pomiar ciężaru mojego ramienia bez przeciwwagi (14g) kalkulator ze strony luckydemon.co.uk podaje dla mojego ramienia masę 10,3g (przeciwwagę wpisałem domyślnie 150g, bo niestety waga którą posiadam nie mierzy już takich wartości). Doliczając wagę wkładki ca (bez śrubek) wychodzi ok. 12,2g... czyli co, mogę rozumieć, że matematycznie da radę?

TAK.

Niektórzy chwalą sie swoimi gramofonami to dla czego ja miałbym tego nie robić.

Proszę bardzo. Stoi u mnie od jakiś trzech miesięcy ...

03.212950487.2.jpg?h=BL8dBppfIX_CfHdzTiA2MA&e=1413842400&cmd=scale&width=979&height=550

04.212958731.2.jpg?h=zSj1GYJymBhIh1ymwz3fjA&e=1413842400&cmd=scale&width=733&height=550

03.212952431.2.jpg?h=NCJu46aNFnNXtmQ3CAAEgQ&e=1413842400&cmd=scale&width=886&height=497

On nie jest polerowany, tylko toczony na połysk. Z bliska widać dokładnie delikatne rowki toczenia. Według mnie wygląda to jeszcze lepiej niż polerowane.

On nie jest polerowany, tylko toczony na połysk.

Ciekawa technika :)

A i tak wygląda świetnie !!

Masz dzielony zasilacz ?

• Redaktorzy

A czy ten talerz jest jakoś zabezpieczony po toczeniu, typu anodowanie/lakierowanie?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam,chcę kupić Ad Fontes od Pana Andrzeja i mam pytanie,gdzie w Szczecinie mógłbym posłuchać tego cuda,bo wiem,że w mieście jest już paru szczęśliwych posiadaczy....Pozdrawiam

Niektórzy chwalą sie swoimi gramofonami to dla czego ja miałbym tego nie robić.

Proszę bardzo. Stoi u mnie od jakiś trzech miesięcy ...

03.212950487.2.jpg?h=BL8dBppfIX_CfHdzTiA2MA&e=1413842400&cmd=scale&width=979&height=550

04.212958731.2.jpg?h=zSj1GYJymBhIh1ymwz3fjA&e=1413842400&cmd=scale&width=733&height=550

03.212952431.2.jpg?h=NCJu46aNFnNXtmQ3CAAEgQ&e=1413842400&cmd=scale&width=886&height=497

obrazków brak :(.

Pozdro

obrazków brak :(.

Ależ są :)

Hmm. Ja też ich teraz nie widzę. Wstawiam jeszcze raz:

03.212950487.2.jpg?h=s-VwcekdbSSRnNtVzTmphw&e=1414015200&cmd=scale&width=893&height=501

04.212958731.2.jpg?h=i1YY92rJy7UXEQ6cdqRArw&e=1414015200&cmd=scale&width=893&height=669

03.212950707.2.jpg?h=qBg9xuxSieAoq18heFe_Tg&e=1414015200&cmd=scale&width=893&height=501

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Nowa konfiguracja AdFontes: z dodanym firmowym ramieniem i talerzem podwyższonym o 1,5 cm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Nowa konfiguracja AdFontes: z dodanym firmowym ramieniem i talerzem podwyższonym o 1,5 cm:

A dlaczego podniosłeś talerz? Kwestia zwiększenia masy, dopasowanie do podstawy ramienia czy jakieś inne przyczyny?

PS. Już widzę moją panią sprzątającą jak podnosi podstawkę ramienia, wyciera blat pod nią i ostrożnie stawia na swoim miejscu.

W końcu można tolerować pewne dziwactwa zleceniodawcy no ale kurz tez trzeba wytrzeć :-P

Już widzę moją panią sprzątającą jak podnosi podstawkę ramienia, wyciera blat pod nią i ostrożnie stawia na swoim miejscu.

Ałł. To boli.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Konstruktora , jak i posiadaczy AdFontesa z góry przepraszam , muszę jednak napisać , to ramię wygląda po prostu okropnie. :(

Konstruktora , jak i posiadaczy AdFontesa z góry przepraszam , muszę jednak napisać , to ramię wygląda po prostu okropnie. :(

Kredensy tak mają ;).

To jest ... STYL :).

Pozdro

• Redaktorzy

A dlaczego podniosłeś talerz? Kwestia zwiększenia masy, dopasowanie do podstawy ramienia czy jakieś inne przyczyny?

PS. Już widzę moją panią sprzątającą jak podnosi podstawkę ramienia, wyciera blat pod nią i ostrożnie stawia na swoim miejscu.

W końcu można tolerować pewne dziwactwa zleceniodawcy no ale kurz tez trzeba wytrzeć :-P

Musiałem, dla łatwiejszej regulacji ramienia OL, było na dolnej granicy wytrzymałości :-) Natomiast co do ramienia AF, to wymaga korekty konstrukcyjnej. Sam Andrzej potwierdził, że kolce nie są optymalnym rozwiązaniem, ale przydają się jeśli dokładnie nie wiadomo, jak wysokie ma być ramię. Służą za dodatkowa regulację. Ponieważ zamawiając ramię nie wiedziałem, ile dokładnie dodam na talerzu, to tak na razie zostało. Ponieważ teraz już wiem, będę zamawiał metalowy krążek na dół podstawy ramienia, w miejsce tych kolców. Poprawi stabilność, bo dam mu nieco większą średnicę niż dotychczasowa podstawa, i zwiększy jednocześnie masę całości. Takie ramię będzie znacznie trudniejsze do przypadkowego przesunięcia. A na koniec całość stanie na osobnym stoliku przeznaczonym tylko na analog, więc nic się nie będzie pętać w pobliżu. Czyli, jak mawia mój kumpel, "gdy opadną wszystkie liście, widać będzie zajebiście". No i na koniec zainstaluję tam odnowionego Sheltera 901. A co...

Ponieważ teraz już wiem, będę zamawiał metalowy krążek na dół podstawy ramienia, w miejsce tych kolców. Poprawi stabilność, bo dam mu nieco większą średnicę niż dotychczasowa podstawa, i zwiększy jednocześnie masę całości.

Optycznie też dużo wniesie. Na razie wygląda jak lądownik księżycowy ;-)

Moja "wariacja" na temat AdFontes. Po jakichś... 4 latach udało mi się poskładać części do kupy :-)

Serdeczne podziękowania dla Pana Andrzeja za pomoc, porady no i podstawowe części (ramię, talerz i łożysko)!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi