Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również przeprowadzałem pomiary tylko w trochę innej dziedzinie. Otóż mój samochód jadąc z prędkością 50 km/h spala 5 litrów benzyny na 100 kilometrów. Jadąc 100 km/h spala 7 litrów. Stąd wniosek, że poruszając się jakimkolwiek autem dwa razy szybciej, spalamy tylko 2 litry benzyny więcej. Tak mi wychodzi.

Ja wiem, że to nie jest forum dla liczących i że naukę ma się tutaj w delikatnej pogardzie ale nie istnieje żaden przelicznik podatności wkładki dla różnych częstotliwości pomiarowych i istnieć nie może - każda wkładka jest inna i każdą trzeba sobie z osobna pomierzyć.

Oczywiście każdy ma prawo wyboru metody wyznaczenia podatności wkładki zgodnie z ze swą wiedzą i doświadczeniem, a nawet własnym przeczuciem. Co prawda wyznaczanie parametru compilance za pomocą metody obliczania spalania w funkcji prędkości jest jakimś novum, jednak ja pozostanę przy rzetelnie wykonanych przez Ryszarda obliczeniach potwierdzonych własnymi doświadczeniami.

Uwaga o pomierzeniu każdej wkładki i przeliczeniu jej indywidualnego compilance jest jak najbardziej słuszna, ponieważ rozrzut parametrów poszczególnych egzemplarzy tej samej wkładki jest dość wysoki.

Pozdrawiam serdecznie.

Włodek.

• 3 tygodnie później...

Dołączam do klubu posiadaczy Ad Fontes-a : )

tak to u mnie się prezentuję.

Dziękuję Panie Andrzeju : )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-57078-0-39157100-1418468187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Stalowe kolce nie maja zadania tlumic drgan! Bo to niemozliwe.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość chml

(Konto usunięte)

Stalowe kolce nie maja zadania tlumic drgan! Bo to niemozliwe.

Ee tam, niemożliwe od razu. Na audiofilskim stoliku kolec magicznie zamienia drgania w ciepło, przecząc przy okazji troszkę pierwszej zasadzie termodynamiki. Ale kto tam by się zasadami przejmował, jak gra.

Edytowane przez chml

Damian ciesz się muzyką i nowym nabytkiem i nie czytaj tych dyrdymałów...

Pozdrawiam...

Tak też czynię : ) Panowie grubo przesadzacie, po pierwsze nie jest to stolik za ...k zł a myślę, że ładny stabilny mebelek.

Też mam stolik od Rogoza i poza świetnym wykonaniem i wyglądem (mi się osobiście podobają) oraz możliwością dojścia do kabli z każdej strony bez konieczności przestawiania mebli (jak to maja moi niektóry koledzy), stolik ten nie wnosi nic więcej. Wręcz przy mocniejszym tupnięciu w podłogę drgania są rewelacyjnie przez stolik przenoszone na Ad Fontesa:) Dziś bym już nie kupił takiego stolika:)

- miałem to opisac w winylmanii, ale podepnę się tu a propos

- będzie o ustawieniu gramofonu, ale nie o szablonach, azymutach i innych takich tam, tylko o ustawieniu na stole, ławie, stoliku audiofilskim itp.

- otóż jakiś czas temu przesunąłem swój gramofon na biurku z poz. A do pozycji B, żeby mi nie zasłaniał telewizora - i zauważyłem, że momentami zaczął się wzbudzac, co objawiało się buczeniem o niskiej częstotliwości w tle muzyki - wyraźnie słyszalne w przerwach między utworami

- było to bardzo irytujące a nawet wkurzające - kręciłem nóżkami gramofonu, które są przecież sprężynujące i powinny tłumic drgania, ale nic nie pomagało - co ciekawe te niepożądane efekty częściej występowały na lżejszej wkładce panasonica niż na cięższej mf-ce - jakoś nie wiązałem tych przykrych efektów ze zmianą ustawienia gramofonu

- na szczęście kiedyś potrzebowałem większej powierzchni biurka i przesunąłem gramofon z powrotem do poz. A - od razu zauważyłem, że te niepożądane wzbudzenia zniknęły natychmiast jak ręką odjął i szybko zdałem sobie sprawę, dlaczego.

Otóż w pozycji B nogi gramofonu były ustawione na drgających częściach blatu tzw. strzałkach, a w poz. B w punktach mocowania podpór czyli węzłach, które nie drgają ...eureka ! - morał - ustawiajcie nogi gramofonu w węzłach....pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość chml

(Konto usunięte)

Rogoz robi bardzo ładne stoliki, to fakt. Nie mają one jednak nic wspólnego z wytłumianiem czegokolwiek.

Pod Fontesa proponuję podłożyć grubą sklejkę - 30 - 40 mm. Można sobie taką sklejkę skleić z kilku innych sklejek. Jest lepsza niż MDF. Ja też używałem z dobrym skutkiem starej platformy Troks, chyba już nie produkowanej.

• Redaktorzy

Ee tam, niemożliwe od razu. Na audiofilskim stoliku kolec magicznie zamienia drgania w ciepło, przecząc przy okazji troszkę pierwszej zasadzie termodynamiki. Ale kto tam by się zasadami przejmował, jak gra.

W przypadku kolca chodzi o jak najmniejsza powierzchnie styku platformy antywibracyjnej przylegajacej do stolika. Podobnie z kolcami pod kolumnami.

A drgania rozpraszane sa np. w wibroizolatorach - w czesci gumowej i zamieniane sa w cieplo na skutek nieustannej pracy i odksztalcaniu sie gumy.

Co do materialow na blaty czy platformy uwazam ze wzgledu na strukture materialu od sklejki lebszy jest jednak MDF. Poza tym jest o wiele latwiejszy w obrobce skrawaniem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Rogoz robi bardzo ładne stoliki, to fakt. Nie mają one jednak nic wspólnego z wytłumianiem czegokolwiek.

Pod Fontesa proponuję podłożyć grubą sklejkę - 30 - 40 mm.

No ale właśnie w stoliku Rogoza mam taki blat. 5 cm sklejki.

• 5 tygodni później...

Koledzy AD fonciaki pomożecie, kot pozbawil mnie igly w Sumiko BP 2, więc szukam znowu, cos do 2k, do muzyki klasycznej przede wszystkim, wielkie dzięki za jakieś rady, preamp Pro-Ject Tube Box SE II(lampy ukrianskie),

Pozdrawiam

Koledzy AD fonciaki pomożecie, kot pozbawil mnie igly w Sumiko BP 2, więc szukam znowu, cos do 2k, do muzyki klasycznej przede wszystkim, wielkie dzięki za jakieś rady, preamp Pro-Ject Tube Box SE II(lampy ukrianskie),

Pozdrawiam

Próbowałeś kiedyś Ortofon 540MKII, ewentualnie 530?

A jak trzeba by zmienić ramię w AdFontes aby Benz Micro Gold powiesić?

Sumiko BP 2,to chyba tym MC ,jak nie to polecam 2M BLACK (do 2000zł) idealne do lekkiego ramienia węgiel w AF.

Pozdro,

Tad

Octagon>

kalibrowałem naście dni temu -kredensa- z ramieniem o rurce nie węglowej ,czyli chyba wersja do wkładek małopodatnych.

przy wkładce o podatności x10 ,częstotliwość rezonansowa ramie wkładka wd. feickerta wyszła 8,9Hz.

pozdr.

Gość vasa

(Konto usunięte)

A jak trzeba by zmienić ramię w AdFontes aby Benz Micro Gold powiesić?

Pewnie nic nie trzeba zmieniać.

Teoria mówi że BM Gold na ramieniu 8g będzie miał 11 Hz - czyli poprawnie.

Ja grałem przez dłuższy czas BM ACE na SME 3009 III doważonym do 8g i pomiar pokazywał rezonans na 10 Hz czyli zgodnie z teorią.

Nie wiem jaka jest masa ramienia w Twoim Fontku ale jeżeli jest w przedziale 10-20g to mechanicznie będzie na pewno bezpiecznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi