Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Kolumn - czego sie spodziewać

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytac co myślicie o tuningu kolumn. Posiadam MA RX8 i chiałbym je wygłuszyć matami bitumicznymi i zmienić kondesatory i rezystory na Mundorfa. Co o tym myślicie. Jak wychodzą takie przeróbki

Poczytaj opisy brzmienia kolumn po modyfikacjach, dowiesz się czego można się spodziewać.

Tu masz pomiar swoich MA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy zamkniętym BR charakterystyka wygląda ok, przy otwartym jak to w relatywnie taniej kolumnie podłogowej dla fanów techniawy i łupiącego po klacie basu.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czym jest dla Ciebie owa klasa... Można sprawić, że zagrają lepiej. Tylko czy warto się w modyfikacje w tym przypadku? Chyba nie - plastikowe kosze wooferów i strojenie BR takie jak to wyżej opisałem.

Witam

Chciałem zapytac co myślicie o tuningu kolumn. Posiadam MA RX8 i chiałbym je wygłuszyć matami bitumicznymi i zmienić kondesatory i rezystory na Mundorfa. Co o tym myślicie. Jak wychodzą takie przeróbki

nie zawsze najlepszy kondensator daje najlepsze brzmienie z danym glosnikiem, na wymianie kondow mozna najwiecej zyskac,

mundorf supreme i hovland musicap to fajne kondy

rezystory mills, albo superes (tansze) tez sa dobre i gladkie.

pozdro

ps.

zamknac br i wytlumic komore w pelni jakas watolina, dobry pomysl, ale wszystko do dzialu diy, tam chlopaki dobrze doradza.

napewno mozna zyskac na jakosci basu i konturowosci kosztem jego ilosci, a jesli dudni teraz to dobra modyfikacja moze tylko poprawic.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Modyfikacje czegokolwiek maja sens kiedy wie sie co sie robi => zakres modyfikacji jest zaplanowany pod katem konkretnych efektow. Inne to eksperymenty , ktore moga cos poprawic ale z regoly owa poprawe slysza tylko wlasciciele sprzetu i ew. ci , ktorzy tej modyfikacji na zyczenie wlasciciela dokonywali. Najczesciej bardzo proste zabiegi dostosowujace akustyke pomieszcenia , kosztujace ulamek kwoty jakiejs modyfikacji przynosza skutki faktycznie wymiere/slyszalne ale maja bardzo powazna wsrod audioFeel'i wade => nie ma sie czym na forum pochwalic... 8)

Rochu,

jest wiele takich kwiatków w tej zakładce...

-ale napisać nie mogę, bo twój Kolega znów mnie wytnie i zbanuje

:)

pzdr

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jasne że nie są Hi End i niepotrzebny sarkazm, tylko co dla was to Hi End ??? wszystko to co powyżej 10tyś??

Miałem na odsłuchu RX8 i Dynaudio 340 Focus to już chyba początek HIEND ? i powiem tak Dynaudio to mocno przeszacowane kolumny nie zachwyciły mnie i nie było tak dużej różnicy abym zmieniał RX8 i dopłacił 23 tysiące aby móc się nosić jak paw i powiedzieć mam Hiendowe kolumny. Co dalej Focal Elektra ?? HAHA kupa zero basu słaba średnica no chyba że mój Acuu 550 i DP 75 to budżet i nie grają z takimi zaawansowanymi kolumnami.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

DP-75 to istotnie BDB odtwarzacz. Troche juz sie siwizna przypruszyl ale ponoc fajne laski lubia eleganckich szpakowatych facetow z klasa w dobrej konycji... :) Jesli chodzi o Focal'a/JMLaba to rowniez nie palam entuzjazmem. Poza tym HE sam w sobie to taka dziwna instytucja o ktorej wielu mowi ale nikt do konca nie potrafi owego HE zdefiniowac. Dla wyczynowych audioFeel'i jest juz nawet segment "True High End" :D

Jasne że nie są Hi End i niepotrzebny sarkazm, tylko co dla was to Hi End ??? wszystko to co powyżej 10tyś??

Miałem na odsłuchu RX8 i Dynaudio 340 Focus to już chyba początek HIEND ? i powiem tak Dynaudio to mocno przeszacowane kolumny nie zachwyciły mnie i nie było tak dużej różnicy abym zmieniał RX8 i dopłacił 23 tysiące aby móc się nosić jak paw i powiedzieć mam Hiendowe kolumny. Co dalej Focal Elektra ?? HAHA kupa zero basu słaba średnica no chyba że mój Acuu 550 i DP 75 to budżet i nie grają z takimi zaawansowanymi kolumnami.

Nie stresuj się.Koledzy nie chcieli ciebie urazić. Po prostu uważają że te MA to high end raczej nie jest.

Z Dynaudio też nie jest wiele lepiej.High End to te najwyższe modele a reszta to po prostu dobre HiFi.

Podobnie Focal. Mnie też nie podobały się Electry i też dla mnie to nie High End, który w Focalu zaczyna się od serii Utopia i to wcale nie od tych małych.

Accuphase te wyższe modele to jest High End choć dość masowy.

Kolumny które powinny być najdroższe w systemie a niektórzy uważają nawet że wartościowo powinny stanowić połowę ceny

systemu to 10000zł to trochę za mało.

Ja wiem że pieniądze nie grają ale to co gra zawsze ma swoją cenę...niestety!

Napisano 08.04.2012 - 22:03

Witam

Możesz spodziewać się zmiany charakterystyki po zmianie kondensatorów i rezystorów. Zmiana elementów na lepsze to łatwa pokusa, ale sęk w tym, że efekt może być odwrotny od zamierzonego. Bawiłem się w to wielokrotnie kilka lat temu i wiem, że za każdym razem wymieniając element, trzeba skorygować jego wartość. Przykładowo: Millsy mogą być 12 i 5 W. Grają kompletnie inaczej. 12 W rozjaśniają brzmienie dość mocno w stosunku do np. polinkowych metalizowanych. 5 W wygładzają. Stosując 12 W Millsa czasem trzeba dać wartość o 1 rząd wyższą (przy założeniu, że mówimy o rezystorze szeregowym), aby lekko przyciszyć górę. To tylko przykład, powtarzam. Zmieniając i rezystor i któryś kondensator bardzo trudno dojść do ładu. Może być fajnie, a może się wszystko sp.....ć. Maty bitumiczne na boczne ścianki są raczej ok, jeśli nie wpłyną istotnie na zmianę pojemności komory.

Szukaj lepszego dźwięku i takiego który tobie odpowiada i nie przejmuj się klasyfikacjami czy coś już jest high end czy jeszcze nie, czy może jeszcze niedawno było high end a już nie jest.

To wszystko nie ma znaczenia.

Witam

Jeśli wierzysz w to że zmiana jedego porządnego kondensatora na inny przynosi zmianę brzmienia, to wyjdzie tak jak wierzysz :)

Jeśli chcesz im "zdjąć" basu, to oczywiscie - zamknij BR, co prawda wtedy spadek -6dB będzie już przy 50Hz czyli zapomnij o niskim basie, ale pewnie przestanie dudnić.

Lepiej powiedz, co jest nie tak, co najbardziej boli - to będzie można cokolwiek poradzić.

Jeśli postawiłeś je na liniach modów pomieszczenia, i w dodatku pechowo Twoje miejsce na kanapie też wypada na takowej, to wcale bym się nie zdziwił, gdybyś przy takiej charakterystyce przetwarzania miał "górkę" na basie tak z 15dB względem średniej, a ze 20dB różnicy głośności między kawałkiem 2-5KHz.

Próba "tuningu" poprzez wymianę kondensatorów to wybacz, trochę jakbyś próbował pozbyć się luzu w układzie kierowniczym samochodu, zmieniając śruby mocujace koła na droższe.

Wiara czyni cuda, ale tylko subiektywnie niestety :)

Zamiast "tuningować kolumny", moze najpierw spróbuj je poprawnie ustawić?

Robiłeś jakiekolwiek pomiary w pomieszczeniu? Sprawdziłeś gdzie przebiegają u Ciebie linie modów?

Pytam retorycznie, potraktuj to jako podpowiedź.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Jeśli wierzysz w to że zmiana jedego porządnego kondensatora na inny przynosi zmianę brzmienia, to wyjdzie tak jak wierzysz :)

Jeśli chcesz im "zdjąć" basu, to oczywiscie - zamknij BR, co prawda wtedy spadek -6dB będzie już przy 50Hz czyli zapomnij o niskim basie, ale pewnie przestanie dudnić.

jeśli chcesz więcej basu to ustaw je w samym rogu a zyskasz 9dB. Jeśli chcesz niższego zejścia to pokombinuj z compound itd,itd :)

kapitalne hobby i nie można się nudzić :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jeśli chcesz więcej basu to ustaw je w samym rogu a zyskasz 9dB.

Czy "zyskasz", "ile" i na jakich częstotliwościach- to zależy od pomieszczenia. 9dB byłoby prawdziwe w pustym sześcianie o idealnie odbijających scianach, w mieszkaniu może być różnie. bardzo różnie.

Jeśli chcesz niższego zejścia to pokombinuj z compound itd,itd :)

Jeśli chcesz niskiego zejścia, bez niechcianej "nadwyżki" na wyższym basie - zapomnij o 18cm "wooferach". Fizyki nie przeskoczysz.

kapitalne hobby i nie można się nudzić :)

Cóż mówisz...miałem kiedyś tak "nudno" grające kolumny, że naprawdę nudziły i nużyły :)

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Jeśli chcesz niskiego zejścia, bez niechcianej "nadwyżki" na wyższym basie - zapomnij o 18cm "wooferach". Fizyki nie przeskoczysz.

Zapomniałem już dawno u mnie 38 cm robi pewną różnicę ale dalej chciało by się lepiej, np 2x38cm na kanał, lub push pull :).

Pól roku temu poszły fajne vintage pudełka z 80cm wooferkami. Wtedy ludzie wiedzieli jak się cieszyć dźwiękiem :)

Dziś wąskie przednie ścianki są w ofensywie i małe głośniki o dużym skoku membrany z walącym po uszach efektem Dopplera, mało kto marzy o +200litrowych skrzynkach!

Zapomniałem już dawno u mnie 38 cm robi pewną różnicę ale dalej chciało by się lepiej, np 2x38cm na kanał, lub push pull :).

Pól roku temu poszły fajne vintage pudełka z 80cm wooferkami. Wtedy ludzie wiedzieli jak się cieszyć dźwiękiem :)

Dziś wąskie przednie ścianki są w ofensywie i małe głośniki o dużym skoku membrany z walącym po uszach efektem Dopplera, mało kto marzy o +200litrowych skrzynkach!

W pełni podzielam zdanie kolegi. Do basu powinny być konkretne litraże skrzynek i duże przetworniki i tak się to robi w High Endzie.

Proszę rzucić okiem np na kolumny McIntosh XRT2K gdzie pracuje 6 x 12 calowych przetworników, w Avalon ISIS pracują 2 x 13 calowe, w Grand Utopiach 1 x 16 cali i 1 x 11 cali.

Podobnie poważnie do basu podeszli w dużych Wilsonach, w Canton Reference 1.2, w Legacy i wielu innych.

Trochę w High Endzie nie idzie to moim zdaniem w dobrym kierunku. Bo buduje się owszem duże przetworniki ale są one mocowo rozpasane i niestety coś za coś!

Po prostu źle pracuja na niskich poziomach głośności (masa membrany,cewek,sztywność zawieszenia i takie tam) a przecież w domach używamy małych mocy a i kubatura nie wymaga tak wysokich SPL.

Trochę w High Endzie nie idzie to moim zdaniem w dobrym kierunku. Bo buduje się owszem duże przetworniki ale są one mocowo rozpasane i niestety coś za coś!

Po prostu źle pracuja na niskich poziomach głośności (masa membrany,cewek,sztywność zawieszenia i takie tam) a przecież w domach używamy małych mocy a i kubatura nie wymaga tak wysokich SPL.

Coś jest na rzeczy ale te duże kolumny nie są przewidziane do pokoi 10-15m2.

Są przewidziane do pomieszczeń od 40m2 w górę. Pewnie że zagrają i w 25m2 ale znacznie lepiej poczują się w 50m2 a jeszcze lepiej w 80 czy 100m2.

A gdy metraż jest większy to i moc trzeba im podać wieszą nawet do cichego słuchania.

Coś jest na rzeczy ale te duże kolumny nie są przewidziane do pokoi 10-15m2.

Są przewidziane do pomieszczeń od 40m2 w górę. Pewnie że zagrają i w 25m2 ale znacznie lepiej poczują się w 50m2 a jeszcze lepiej w 80 czy 100m2.

A gdy metraż jest większy to i moc trzeba im podać wieszą nawet do cichego słuchania.

Można spokojnie policzyć jaka moc wystarczy żeby odtworzyć forte orkiestry (98dB) w 400 m3 dużym pomieszczeniu (na ok 120m3 uzywa sie np. ok 1-1,5wata mocy wzmacniacza). Nikt jakoś nie liczył ile mocy trzeba do wytworzenia pianissimo possibile w takim dużym pomieszczeniu. Dla ułatwienia dodam że hałas własny pomieszczenia na poziomie 25dB jest bardzo dobry a zrozumiałość dźwięku jest właściwością mechanizmu słyszenia ucha i dochodzi do -15dB od poziomu szumów tła. Czyli najcichszy dźwięk powinien mieć poziom 10dB.

Teraz zobaczmy który High Endowy głośnik-kolumna odtwarza liniowo dźwięk na tak niskim poziomie głośności.

Myślę ze nie ma takiego :(

80cm jest fajne, ale do nagłośnienia 150m2 klubu.

Taka membrana swoje waży, i nie masz najmniejszych szans na ciche słuchanie z czymś takim, zanim w ogóle drgnie, to środek i góra będą już nieźle rozkręcone :)

W typowych u nas pomieszczeniach 15-40m2 przy założeniu że chcemy słuchać z normalną głośnością, czasem wręcz cichutko - idealne wydają się 25-30 cm, może lepsze 22'', oczywiście pod warunkiem ze wysokoskuteczne.

I oczywiście nadal takie głośniki są, i kolumny na nich zbudowane też. I wcale nie trzeba majątku wydać.

Ukryta Zawartość

Oczywiście, do mniejszego pomieszczenia można spokojnie zjechać do 22-25 cm i zniknąć z projektu jednego średniotonowca, pewnie poświęci się ze 2-3dB skuteczności i z 5Hz zejścia na niskim dole, ale skrzynie zmniejszą się i to sporo. Tak samo jak cena zresztą, pewnie z $200 w dół.

Nie trzeba szukać vintage - zresztą po co, powiedzmy sobie szczerze, zniekształcenia starych głośników dziś są trudne do przyjęcia, nawet współczesne są dalekie od ideału.

A jak ktoś chce wierzyć że dwa 6'' to to samo co jeden 12'', to strzałeczka i powodzenia, nie mój problem.

Ale, tak w ogóle, zjechaliśmy w straszny off-topic, przepraszam autora wątku, z mojej strony zapada już cisza :)

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem skąd u kolegi taka pewność że to były 80 do nagłośnienia jakiegoś klubu? nic więcej o nich nie pisałem.

Jaka membrana? ile waży?

To że ogólnie nisko tonowce lecą na pysk z efektywnością poniżej 50Hz to wszyscy wiemy ale były takie trudne konstrukcje które leciały na pysk dopiero od 25Hz

Możemy nie wydawać majątku, efektów też możemy nie osiągać. Ktoś poniósł badania nad czymś konkretnym i to musi się zwrócić i dla tego ekstremalne konstrukcje kosztują czy nam się to podoba czy nie! W czasie okupacji pito herbatę z marchewki i jakoś było, teraz marchewkę pije się dla niej samej i może tak jest lepiej.

Jestem na etapie wymiany niskotonowego. Max mogę 15cali na froncie 100 litrowej paczki zmieścić. Z głowy możecie jakieś polecić do lampy?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

To co pisali koledzy, dział DIY, podaj co masz, zadaj pytanie co możesz uzyskać i jakim kosztem, wtedy podejmiesz decyzję.

Z moich skromnych doświadczeń nie ma sensu wymienić elementów na inne lepsze, to najłatwiejsze, taka pokusa pójścia po najmniejszej linii oporu, lecz nie zawsze dająca oczekiwany efekt !

Jeżeli już inwestujesz w nowe elementy to nie wymieniać 1:1 tylko warto pokusić się o nowy projekt zwrotnicy, ale jak wspomniałem ja i inni koledzy to domena działu DIY

powodzenia !

wpis dotyczy oczywiście zapytania tomii241

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.