Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Kolumn - czego sie spodziewać

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytac co myślicie o tuningu kolumn. Posiadam MA RX8 i chiałbym je wygłuszyć matami bitumicznymi i zmienić kondesatory i rezystory na Mundorfa. Co o tym myślicie. Jak wychodzą takie przeróbki

Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, co chcesz osiągnąć, co chcesz zmienić, bo że po grzebaniu będzie grać inaczej, to pewne, tylko czy lepiej? To już mniej pewne. Drugie pytanie, czy potrafisz osiągnąć te zmiany, których oczekujesz. Modyfikacja kolumn, na dodatek tak rozbudowanych jak Twoje MA może trwać latami. Czy nie lepiej czas i kasę spożytkować np. na lepsze przewody głośnikowe?

Chciałem zapytac co myślicie o tuningu kolumn

Po co zadajesz pytanie które było zadawane na tym forum setki razy ?

Trudno poszukać ?

Patrząc na zwrotnicę tych kolumn to zacznij od cewek.

Ale masz czym je pomierzyć ?

chiałbym je wygłuszyć matami bitumicznymi

Jeżeli dawać maty to minimum 5-6mm - zmniejszy Ci się obudowa i rezonans pudła - poradzisz - z tym sobie ?

Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, co chcesz osiągnąć

Tu się zgodzę - nie zawsze lepiej będzie tym lepiej dla Ciebie.

Mundorf to dobry kierunek - zwłaszcza Supreme.

Czy nie lepiej czas i kasę spożytkować np. na lepsze przewody głośnikowe?

Z tym się nie zgodzę.

Co dadzą super przewody na zewnątrz jak w środku są takie po 2PLN za metr ?

Zacznij od tych przewodów ( w środku ).

Polecam RSONA w wersji 1mm i możesz dać ten cieńszy do tweetera

Oczywiście wewnątrz to podstawa, ale nie usłyszysz różnicy, jak będziesz tego słuchał przez jakieś głośnikowe linki 4 mm2, albo jeszcze grubsze. Tu trzeba podejść całościowo, a może się zdarzyć, że wymiana dwóch kondensatorów, kabli wewnętrznych i głośnikowych da efekt, którego byś się nigdy nie spodziewał. Najgorsze może być to, że in plus , a może in minus, zależy od oczekiwań. Póki nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. A do tweetera, moim zdaniem, najwyżej 0,5 mm średnicy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tanie i kiepskie kolumny można w tens sposób ulepszyć, droższe i lepsze - ulepszyć albo pogorszyć. Zawsze najpierw majstruj w jednej, będziesz mógł porównać. Uważaj na wymianę cewek - ważna jest rezystancja!

Kiedy ktoś zadaje tak lamerskie pytania, jak autor wątku, a ktoś jemu odpowiada: "wymień to, później to, nastepnie to na tamto, a na końcu..." To wypada dopowiedzieć: "a na końcu klupnij się w łeb"... Bo na okablowanie dałeś 250zł, na cewki 120zł, na kondensatory i rezystory 300zł, a efekt jest taki, że uszy bolą, bo nie mając bladego pojęcia za co się bierzesz słuchasz stroicieli na odległość. Wszystkie elementy tworzą spójną całość, ich cechy wzajemnie na siebie oddziaływują. Jak można komuś w ciemno poradzić, "założ taki kabel", "wymień cewki", "koniecznie Supreme" itp? Nie ma takiej możliwości, aby tak "forumowo" porzegrzebane kolumny zagrały od strzału. Niestety, cewek, kondensatorów, rezystorów trzeba mieć multum, całą gamę, kolejne, zbliżone do siebie wartości i dopierow wtedy można budować nowe, o kilka klas lepsze brzmienie. Tylko że koszty wtedy są znacznie wyższe. Chyba że poprzestaniemy na słuchaniu Mundorfa, zamiast słuchać muzyki...

Kiedy ktoś zadaje tak lamerskie pytania, jak autor wątku, a ktoś jemu odpowiada: "wymień to, później to, nastepnie to na tamto, a na końcu..." To wypada dopowiedzieć: "a na końcu klupnij się w łeb"... Bo na okablowanie dałeś 250zł, na cewki 120zł, na kondensatory i rezystory 300zł, a efekt jest taki, że uszy bolą, bo nie mając bladego pojęcia za co się bierzesz słuchasz stroicieli na odległość. Wszystkie elementy tworzą spójną całość, ich cechy wzajemnie na siebie oddziaływują. Jak można komuś w ciemno poradzić, "założ taki kabel", "wymień cewki", "koniecznie Supreme" itp? Nie ma takiej możliwości, aby tak "forumowo" porzegrzebane kolumny zagrały od strzału. Niestety, cewek, kondensatorów, rezystorów trzeba mieć multum, całą gamę, kolejne, zbliżone do siebie wartości i dopierow wtedy można budować nowe, o kilka klas lepsze brzmienie. Tylko że koszty wtedy są znacznie wyższe. Chyba że poprzestaniemy na słuchaniu Mundorfa, zamiast słuchać muzyki...

No no...

Rodzi nam się kolejny forumowy " fachowiec "

Ale najpierw polecam czytać ze zrozumieniem i dopiero odpowiadać.

Nikt nie napisał " koniecznie Supreme " wiec czego się czepiasz ?

A akurat Supreme to jedne z niewielu kondensatów najmniej ( i najlepszych do zwrotnic ) wnoszących od siebie i z czystym sumieniem mogę je polecić.

Nie pisałem o " charakternych " Silverach , Goldach mundorfach czy Jantzenach.

Ale też zaznaczyłem wyraźnie że ogólne lepiej po tych wymianach dla właściciela wcale nie muszą się okazać zmianami na lepsze.

Resona też mogę polecić bo to dobry i dosyć uniwersalny drut do okablowania kolumn i też niewiele wnosi od siebie w tym przypadku.

I w stosunku do tego co jest w środku będzie lepszy i tyle.

Niestety, cewek, kondensatorów, rezystorów trzeba mieć multum, całą gamę

Przesadzasz.

Wystarczą dobre , dobrze dobrane cewki bezrdzeniowe i rezystory Millsa .

A o " brzmieniu " różnych kondensatorów też można sporo poczytać i dobrać pod siebie .

Czego się spodziewać ? ano kłopotów i to dużych ze sprzedażą kolumn :-)

Nie zawsze.

Każdy klocek który modyfikowałem sprzedałem bez straty złotówki a przeważnie z zarobkiem.

Niestety tak jest że opinie na temat danego kondensatora mogą być super a w konkretnym przypadku może się okazać ze to po prostu u nas nie będzie grać, jestem już po 2 tuningu kolumn, nie tak dawno skończyłem zabawę z moimi eposami i powiem że na jednej parze kondów się nie skończyło przeleciały SCR MKP, SCR KP, Jentzen Audio Superior, mundorf mcap. siadły dopiero te ostanie czyli trochę kaski mi ten tuning zjadł. A więc muszę się zgodzić z przedmówcą że zwykle bywa tak że na jednej parze się nie kończy, bo nie mamy tego odniesienia do innych. Mało z tego uważam że dobór elementu zwrotnicy to sprawa indywidualna każdy system gra inaczej już nawet pomijam warunki akustyczne pomieszczeń, oczywiście zgodzę się że w podejściach po dana firmę konda warto poczytać o nim, ale kropkę nad i można postawić dopiero po odsłuchu w swoim systemie

Po co zadajesz pytanie które było zadawane na tym forum setki razy ?

Trudno poszukać ?

Patrząc na zwrotnicę tych kolumn to zacznij od cewek.

Ale masz czym je pomierzyć ?

Jeżeli dawać maty to minimum 5-6mm - zmniejszy Ci się obudowa i rezonans pudła - poradzisz - z tym sobie ?

Tu się zgodzę - nie zawsze lepiej będzie tym lepiej dla Ciebie.

Mundorf to dobry kierunek - zwłaszcza Supreme.

Z tym się nie zgodzę.

Co dadzą super przewody na zewnątrz jak w środku są takie po 2PLN za metr ?

Zacznij od tych przewodów ( w środku ).

Polecam RSONA w wersji 1mm i możesz dać ten cieńszy do tweetera

okablowanie polecam od qba.com.pl maja montarzowe neotecha za 16zl/mb miedz monokrystaliczna 1mm. pojedynczy wystarcza spokojnie do kopulki i sredniaka. moje nisko srednio mam polutowane podwojnie choc pewnie i pojedynczy by wystarczyl. 16zl mb miedz nomokrystaliczna n6. rewelacja cena.

Dążąc do zrobienia czegoś jak najlepiej stosuje się jak najlepsze części

A skoro :

Niestety tak jest że opinie na temat danego kondensatora mogą być super a w konkretnym przypadku może się okazać ze to po prostu u nas nie będzie grać

Może trzeba szukać przyczyny gdzie indziej ?

Może to ten kondensator jest dobry ale odsłania inne niedoskonałości i zamiast czepiać się jego czasem warto popatrzeć na resztę ;)

SCR MKP, SCR KP, Jentzen Audio Superior, mundorf mcap

SCR MKP jest bardzo słaby , KP nie znam.

Superior Z Cap musi DŁUGO grać i ze względu na swoją przejrzystość tylko do bardzo dobrych systemów o czym było już wielokrotnie na forum.

Mundorf M Cap jest dość uniwersalny , ale Supreme łączy jego cechy z większym detalem , przestrzenią , tłem i konturem bez zapędów za które jest właśnie ganiony czerwony Jantzen Superior.

Mało z tego uważam że dobór elementu zwrotnicy to sprawa indywidualna każdy system gra inaczej już nawet pomijam warunki akustyczne pomieszczeń, oczywiście zgodzę się że w podejściach po dana firmę konda warto poczytać o nim, ale kropkę nad i można postawić dopiero po odsłuchu w swoim systemie

Doświadczenie kosztuje :/

Niestety tak jest że opinie na temat danego kondensatora mogą być super a w konkretnym przypadku może się okazać ze to po prostu u nas nie będzie grać, jestem już po 2 tuningu kolumn, nie tak dawno skończyłem zabawę z moimi eposami i powiem że na jednej parze kondów się nie skończyło przeleciały SCR MKP, SCR KP, Jentzen Audio Superior, mundorf mcap. siadły dopiero te ostanie czyli trochę kaski mi ten tuning zjadł. A więc muszę się zgodzić z przedmówcą że zwykle bywa tak że na jednej parze się nie kończy, bo nie mamy tego odniesienia do innych. Mało z tego uważam że dobór elementu zwrotnicy to sprawa indywidualna każdy system gra inaczej już nawet pomijam warunki akustyczne pomieszczeń, oczywiście zgodzę się że w podejściach po dana firmę konda warto poczytać o nim, ale kropkę nad i można postawić dopiero po odsłuchu w swoim systemie

z tymi kondami rzeczywiscie jest roznie. ale scr to raczej sredniak u mnie zalozony powodowal chropowatosc i to w roznych miejscach aplikowany. supreme jest w miare pewniakiem. ma dobre wywazenie miedzy szczegolowoscia a gladkoscia. polecam na wysokotonowca. ale trzeba zaaplikowac i sie przekonac.

Dążąc do zrobienia czegoś jak najlepiej stosuje się jak najlepsze części

A skoro :

"Niestety tak jest że opinie na temat danego kondensatora mogą być super a w konkretnym przypadku może się okazać ze to po prostu u nas nie będzie grać"

Może trzeba szukać przyczyny gdzie indziej ?

Może to ten kondensator jest dobry ale odsłania inne niedoskonałości i zamiast czepiać się jego czasem warto popatrzeć na resztę ;)

A może po prostu dany kond nie zagra dobrze z danym przetwornikiem czy elektroniką :) Niedoskonałości owszem i tak też bywa, a co do tej reszty to właśnie chyba chodzi o to żeby się dopasować do tego co mamy, a nie wstawić kondensatory za X zł i na siłę potem wymieniać kolejno co popadnie bo przecież musi być dobrze :) Idąc takim tokiem myślenia można się zapędzić w tych wymianach pytanie tylko czy koszty poniesione będą adekwatne do tego.

Muda, to raczej Ty się tu uzurpujesz na cudotwórcę, który za pomocą forumowych wskazówek zrobi z MA RX8 - Nautilusy... Cynicznie odwróciłeś sens mojej wypowiedzi. Autor wątku jeśli nie wie czego chce, jeśli nie zna się na tym, co chce poprawiać, niech lepiej idzie na piwo lub na spacer z psem, a wyjdzie to jemu i kolumnom na zdrowie.

Cały sens DIY oraz tuningowania zachodzi tylko wtedy, gdy wie się, co się chce osiągnąć, i ma się na tyle wiedzy, by to móc osiągnąć.

Mój pierwszy tuning kolumn polegał zaledwie na wymianie okablowania... Audioquesty przewróciły system do góry nogami, przeróbka zwrotnicy zajęła mi dwa lata i kilkaset złotych... Dziś wiem, że wystarczyło kupić za 3zł rezystor...

<<Mundorf M Cap jest dość uniwersalny , ale Supreme łączy jego cechy z większym detalem , przestrzenią , tłem i konturem bez zapędów za które jest właśnie ganiony czerwony Jantzen Superior.>>

Źle zaaplikowany Supreme zabrzmi gorzej niż dobrze zaaplikowany tani kondensator. Właśnie dlatego czasami odczuwamy szok, gdy po otwarciu wspaniale brzmiącej skrzynki okazuje się, że są tam cewki rdzeniowe, kondensatory foliowe i ceramiczne rezystory...

Muda, to raczej Ty się tu uzurpujesz na cudotwórcę, który za pomocą forumowych wskazówek zrobi z MA RX8 - Nautilusy... Cynicznie odwróciłeś sens mojej wypowiedzi. Autor wątku jeśli nie wie czego chce, jeśli nie zna się na tym, co chce poprawiać, niech lepiej idzie na piwo lub na spacer z psem, a wyjdzie to jemu i kolumnom na zdrowie.

Cały sens DIY oraz tuningowania zachodzi tylko wtedy, gdy wie się, co się chce osiągnąć, i ma się na tyle wiedzy, by to móc osiągnąć.

Mój pierwszy tuning kolumn polegał zaledwie na wymianie okablowania... Audioquesty przewróciły system do góry nogami, przeróbka zwrotnicy zajęła mi dwa lata i kilkaset złotych... Dziś wiem, że wystarczyło kupić za 3zł rezystor...

<<Mundorf M Cap jest dość uniwersalny , ale Supreme łączy jego cechy z większym detalem , przestrzenią , tłem i konturem bez zapędów za które jest właśnie ganiony czerwony Jantzen Superior.>>

Źle zaaplikowany Supreme zabrzmi gorzej niż dobrze zaaplikowany tani kondensator. Właśnie dlatego czasami odczuwamy szok, gdy po otwarciu wspaniale brzmiącej skrzynki okazuje się, że są tam cewki rdzeniowe, kondensatory foliowe i ceramiczne rezystory...

dobrze powiedziane jeżeli nie wiesz jakie brzmienie chcesz uzyskać to lepiej tego nie rób, w zasadzie bezpiecznie i przynosząca poprawę jest wymiana rezystorów cementowych na lepsze, drutowe bezindukcyjne bifilarnie nawijane np wspomniane milsy, dodają więcej przejrzystości, nie psują tego co ktoś starał się osiągnąć budując kolumny.

Mam prośbę do wszystkich fachowców znawców : Proszę nie nad interpretować moich słów nie pisałem że chcę to zrobić sam, i do kolegi Jedrka idź i pierdolinij się w głowę sam potem coś pisz jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to nie czytaj w ogóle. Kórwa co temat co forum zaraz jakieś przepychanki czy wy do chu..... potraficie tylko gadać głupoty a może tak zapytać NP: kolego czy komuś to zlecasz, ? Wiecie co czasami się zastanawiam po co niektórzy wchodzą na fora.

Mam prośbę do wszystkich fachowców znawców : Proszę nie nad interpretować moich słów nie pisałem że chcę to zrobić sam, i do kolegi Jedrka idź i pierdolinij się w głowę sam potem coś pisz jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to nie czytaj w ogóle. Kórwa co temat co forum zaraz jakieś przepychanki czy wy do chu..... potraficie tylko gadać głupoty a może tak zapytać NP: kolego czy komuś to zlecasz, ? Wiecie co czasami się zastanawiam po co niektórzy wchodzą na fora.

heh ;)

Nie, piwa już więcej nie polecam, ale relanium tak. "Gadać głupoty"? Cały temat, włącznie z twoimi wulgarnymi komentarzami podsumuje tak...

Tomii, wszedłem na to forum, by Ci poradzić, byś nie tracił kasy i czasu, a Ty mi ubliżasz.

Muda, to raczej Ty się tu uzurpujesz na cudotwórcę

Po takich wpisach wcale się nie dziwie że ci co maja coś do powiedzenie nie udzielają się w takich wątkach.

który za pomocą forumowych wskazówek

Nie znasz mnie i nie wiesz co , kiedy , jak i z czym robiłem.

A miałem i robiłem wiele i są to moje a nie forumowe opinie.

Autor wątku jeśli nie wie czego chce

Jak nie spróbuje to się nie dowie.

Ale po co ma próbować z byle czym.

Jak robić to raz a konkretnie.

Dlatego z pewnego poziomu bym nie schodził

przeróbka zwrotnicy zajęła mi dwa lata

Ło matko !

To ileś Ty miał tam części ?

Źle zaaplikowany Supreme zabrzmi gorzej niż dobrze zaaplikowany tani kondensator

Zauważ ze właśnie Supreme stosuje w najdroższych konstrukcjach choćby Sonus Faber czy B&W

Dlaczego dobrze nie aplikują tanich kondensatorów ?

Bo jak coś ma być zrobione porządnie to na konkretnych częściach.

nie psują tego co ktoś starał się osiągnąć budując kolumny

No proszę Cię :).

Jeszcze wierzysz w " poświecenie " , " lata badań " , testów i dobieranie części ?

Tu się robi interes - jak za jak najmniej sprzedać jak najdrożej i żeby to jakoś grało :)

To nie ten zakres cenowy.

Ps.

Do założyciela wątku.

Jak chcesz robić - nie idź w półśrodki.

Zacznij od kabli , cewek i rezystorów.

Możesz dać maty i filc do wygłuszenia ( w moich wpisach znajdziesz więcej na ten temat ) .

Posłuchaj , pomyśl co byś chciał uzyskać poprzez zmianę kondensatorów .

Przeczytaj to co jest w dwóch poniższych linkach i sam zdecyduj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

POWODZENIA !

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<<Zauważ ze właśnie Supreme stosuje w najdroższych konstrukcjach choćby Sonus Faber czy B&W>>

Doprawdy? I myślisz, że robią to za pośrednictwem forum audiostereo? Franco Serblin dochodził do swojej wiedzy nie latami, a dekadami. Jak sam mówi, spalił w kominku dziesiątki kolumn... Trzeba wiedzieć, jaką wartość, na jakie napięcie, w jakiej konfuguracji i do których głośników oraz z jakim okablowaniem... i pod jakiego...klienta.

I myślisz, że robią to za pośrednictwem forum audiostereo?

Nie wiem co ma oznaczać ten wpis .

Ale wierz mi że są takie firmy w kraju które wzorują się na pewnych wpisach i doświadczeniu osób z tego forum.

Franco Serblin dochodził do swojej wiedzy nie latami, a dekadami. Jak sam mówi, spalił w kominku dziesiątki kolumn... Trzeba wiedzieć, jaką wartość, na jakie napięcie, w jakiej konfuguracji i do których głośników oraz z jakim okablowaniem... i pod jakiego...klienta.

Część to prawda , cześć reklama :)

Pomyśl - spalił byś w " kominku " dziesiątki kolumn ?

No tak , miał tyle kasy że sobie robił i palił :)

Jedno jest pewne , że jak ma być coś super to nie ma miejsca na kompromisy.

Stosuje się komponenty z najwyższej półki .

Trzeba wiedzieć, jaką wartość

Przecież nikt tu nie pisze o zmianach wartości elementów tylko zastąpienie tanich lepszymi.

jak to się mówi z gówna bicza nie ukręcisz więc, nie zawsze droższe i lepsze komponenty w danej konfiguracji zagrają lepiej, zwłaszcza że same przetworniki też nie są najlepsze możliwe i też mają swój charakter, tylko najtańsze jakie udało się sprzedać w tej cenie produktu finalnego, więc również elementy zwrotnicy często dobiera się takie żeby kamuflowały pewne wady, a coś innego z kolei uwypuklały

btw zwrotnica to nie dom żeby budować ją 2 lata

<<Przecież nikt tu nie pisze o zmianach wartości elementów tylko zastąpienie tanich lepszymi.>>

Kiedyś też byłem tak naiwny, że wystarczy kupić elementy o tych samych wartościach, tylko lepsze... Później okazywało się, że z obudową jest coś nie tak, bo dudni, że basreflex jest zły, bo dźwięk napuchł, że wysokotonówka jest do wymiany, bo sieje... I że w ogóle jest do kitu, a miało być tak cudownie... W ogóle ta dyskusja jest stratą czasu: gość nie wie, co chce poprawić i szuka kogoś, kto by napisał, co ma poprawić...

<<Pomyśl - spalił byś w " kominku " dziesiątki kolumn ?

No tak , miał tyle kasy że sobie robił i palił :)>>

Hihi, kilka par już spaliłem...

Ale faktycznie wy tu pierdu pierdu:) a kolega zadał konkretne pytanie na które nikt nie odpowiedział " jak wychodzą takie przeróbki" Głownie zależy od potencjału zastosowanych przetworników w kolumnie, ale w większości przypadków daje efekt na + o ile producent nie spierniczył czegoś i nie poukrywał wad przetworników maskując to odpowiednio dobranymi elementami, i o ile wie co się robi można podnieść sporo na jakości, szczególnie na wysokich tonach. Dobrze jak byś napisał nad czym chcesz popracować w nich i co ci nie odpowiada :) Jeśli ma to być globalny tuning to zacznij od sekcji wysokotonowej, ja osobiście wstawił bym na początek białego mundorfa i dobry rezystor na wysokich, potem wygrzanie i odsłuch miłej zabawy :)

Do kolegi Jędrka to cytat z twojej wypowiedzi Kiedy ktoś zadaje tak lamerskie pytania, jak autor wątku, a ktoś jemu odpowiada: "wymień to, później to, nastepnie to na tamto, a na końcu..." To wypada dopowiedzieć: "a na końcu klupnij się w łeb" Bez obrazy naprawdę nucz się czytać ze zrozumieniem bo mam wrażenie że nawet nie rozumiesz tego co piszesz.

Wybrałem Mundorfa co o tym sądzicie??

Kondensatory Mundorf Mcup Supreme do tweetera

Kondensatory Mundorf Mcup Supreme silver/gold/oil do tweetera

Kondensatory Mundorf Mcup 400V do średniaka

Rezystory Mundorf MResist Supreme do tweetera

Mata bitumiczna

Do kolegi Jędrka to cytat z twojej wypowiedzi Kiedy ktoś zadaje tak lamerskie pytania, jak autor wątku, a ktoś jemu odpowiada: "wymień to, później to, nastepnie to na tamto, a na końcu..." To wypada dopowiedzieć: "a na końcu klupnij się w łeb" Bez obrazy naprawdę nucz się czytać ze zrozumieniem bo mam wrażenie że nawet nie rozumiesz tego co piszesz.

Wybrałem Mundorfa co o tym sądzicie??

Kondensatory Mundorf Mcup Supreme do tweetera

Kondensatory Mundorf Mcup Supreme silver/gold/oil do tweetera

Kondensatory Mundorf Mcup 400V do średniaka

Rezystory Mundorf MResist Supreme do tweetera

Mata bitumiczna

Więc będziesz słuchał stroicieli na odległość, będziesz słuchał Mundorf Mcup Supreme, będziesz słuchał Supreme gold, Supreme silver...itd. Będziesz się zachwycał, że masz full wypas kondziołki, dopóki ktoś nie postawi obok dobrze zestrojonych głośników, a wtedy zajęczysz sobie po cichu, zapewniam. Wybrałeś się z motyką na księżyc i co niektórzy w tej wyprawie maczali łapki.

Owszem kondensatory są ważne, ale nie aż tak jak się co poniektórym zdaje a już na pewno nie zastąpią poprawności projektowania zwrotnicy lub kiepskiej jakości przetworników( wcale nie twierdzę że masz kiepskie)

W wypadku gdy ktoś wydaje więcej na elementy zwrotnicy niż na głośniki w kolumnach nie pozostaje nic innego jak twardy reset czyli kupić sobie młotek gumowy i walnąć się tym młotkiem w środek czoła.

jakie pojemności będziesz wymieniał? jak kondnsatory to i warto cewkę w torze niskotonowym podminić na powietrzną. Po wymianie zmiana na plus będzie ale i koszt znaczący bo kondemsatory silver/gold/oil do tanich nie należą. Może wstaw w torze wysokotonowym silver/oil. Kondensatory które nie są w szeregu to na tak drogie nie pomieniaj, szkoda kasy. To z praktycznego punktu widzenia.

zostaw w spokoju te kondensatory, są tam polipropyleny wydasz bóg jeden wie ile na nowe magiczne, a czy będzie lepiej to wcale nie jest pewne, przyjrzyj się tej zwrotnicy cewki rdzeniowe to jest tani badziew który powinieneś wymienić przynajmniej na średniotonowym, rezystory cementowe też najtańsze możliwe... kondensatory nie są tu wcale najsłabszym ogniwem. Ne chce mi się wstawiać obrazka ale widmo miało dołek na średnicy więc tu należy przede wszystkim trochę poprawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.