Skocz do zawartości
IGNORED

Czy powinno się karać za poglądy?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Wytnij se ten guz na mózgu bo niedługo będziesz wpychał sobie kanapki do dupy.

U niego to norma, szkoda klawiatury:)

Facet ma pięćdziesiątkę i dalej myśli, że maturę zdawał w jednym z najlepszych liceów w Polsce. Megalomania do mega potęgi:(

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Il Dottore - komune przeżyłem (aczkolwiek tą schyłkową, a i to jako młody dość człowiek), i nie jestem zwolennikiem wieszania kogokolwiek za cokolwiek.

Wg mnie - zdecydowanie należy karać za szerzenie nienawiści. Za szerzenie poglądów totalitarnych (komunizm, nazizm, faszyzm) - również (aczkolwiek

daleki jestem od wieszania :) ). Ogólnie, to raczej nie zmieniałbym obecnych przepisów prawa. Problem nie z przepisami, ale z tymi, którzy kontrolują ich

łamanie i stosowanie.

Wolnosc slowa albo jest albo jej niema.

Wiekszasc pragnacych dorwac sie do wladzy ma poglady totalitarne, tyle ze ich na ogol nie glosi tylko wciela po wygraniu wyborow.

A dlaczego poglady komunistyczne, nazistowskie czy faszystowskie nie maja prawa byc gloszone? Kto ma orzekac jak klasyfikowac dane poglady???

W PRL'u niemal kazde glosy krytykujace partie byly orzekane jako nazistowskie, faszystowskie, imperialistyczne, anty-ludowe itp itd.

W USA wszelkie poglady niewygodne wladzy byly i sa uwazane za komunistyczne i antydemokratyczne i napietnowane a byly karane.

Przestepstwem jest oszczerstwo i zdrowe prawodawstwo latwo sobie z tym moze poradzic ale rzeczywistosc jest taka, ze wielu politykow jesli nie wiekszosc politykow w Polsce i wielu krajach posluguje sie oszczerstwem niemal na codzien. Co to znaczy szerzenie nienawisci? Np.: Iksinski kradnie i oszukuje narod. Czy jest to szerzenie nienawisci do Iksinskiego? W ktorym miejscu sie zaczyna szerzenie nienawisci?

Aby szerzyc bezposdstawna nienawisc to zawsze trzeba popelnic przestepstwo oszczerstwa. Na to sa lepsze lub gorsze paragrafy w kazdym prawodawstwie tylko nie zawsze oszczercow sie sciga. Jesli nie ma oszczerstwa to gloszona jest prawda. Prawda im dluzej skrywana tym wieksze oburzenie wywoluje i nieraz nienawisc i szczera chec ukarania. Czy prawda jest zla?

pozdrawiam,

Poglądy skrajne faszystowskie komunistyczne są zazwyczaj samowytłumialne niszowe. Poza tym wywodza sie z czasów wojennych i ich specyficznej propagandy. Sam pamietam taką angielską tezę że Hitler lubił jak mu Ewa Braun szczała do buzi. Odczuwam po prostu że w opowiesciach antyhitlerowskich, czy antystalinowskich jest sporo bajki. Jak naprawdę wyglądała wtedy codziennosc realu juz sie spod tych zafałszowań nie dowiemy.

Obecnie najpowszechniejszą metodą kneblowania poglądów jest syndrom poprawności politycznej. Orwell przy tym to pikus a jego czarni bohaterowie [na tle poprawnosci politycznej] uprawiali swoj proceder przynajmniej względnie otwarcie i z podniesioną przyłbicą. Autocenzura dzisiejszej poprawnosci jest skryta, szczurza bezideowa. Ba dziś w ogóle posiadanie tzw. poglądów jest uważane w zasadzie za niepoprawne.

Il Dottore - komune przeżyłem (aczkolwiek tą schyłkową, a i to jako młody dość człowiek), i nie jestem zwolennikiem wieszania kogokolwiek za cokolwiek.

Wg mnie - zdecydowanie należy karać za szerzenie nienawiści. Za szerzenie poglądów totalitarnych (komunizm, nazizm, faszyzm) - również (aczkolwiek

daleki jestem od wieszania :) ). Ogólnie, to raczej nie zmieniałbym obecnych przepisów prawa. Problem nie z przepisami, ale z tymi, którzy kontrolują ich

łamanie i stosowanie.

Bardzo mądra i wyważona wypowiedź. Widać, że jej autorem jest człowiek myślący. Szacunek.

Pozwalam sobie jednak pozostać przy swoich poglądach. Wieloletnie przemyślenia i doświadczenia skłaniają mnie do wyrażenia opinii, że nie ma to jak ustrój warstwowy: warstwa komunistów - warstwa ziemi. :)

Po prostu pewne zarazy należy dusić w zarodku. Inaczej epidemia się rozprzestrzenia i już nie ma żartów, bo ludzie giną milionami.

Faszyzmu w czystej postaci w Polsce nie ma - może RAŚ trochę faszyzuje ale oni akurat g*** mają do powiedzenia i g*** mogą zrobić.

Natomiast są w Polsce ugrupowania o prawicowo - narodowym charakterze, które z faszyzmem mają tyle wspólnego co koń z koniakiem.

Jednakowoż jest faktem, że czerwone ścierwa nazywają członków tych ugrupowań faszystami - to czysta propaganda. kto jej ulega - ten ma słaby mózg.

Ugrupowania prawicowo - narodowe to jedyna nadzieja na zachowanie tożsamości Polski w dzisiejszych czasach.

Młodzież winna tłumnie wstępować w ich szeregi, bo "jestem Polakiem i mam obowiązki polskie". Nie muszę przypominać, który wybitny Polak to powiedział.

Pytanie: co zrobić z takimi? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wałesa wzywa do uzycia sil porzadkowych, na wyprzodki. Czyzby Donald ma wypuscic ZOMO na ulice?

Koło historii zatoczyło obrót. Żałosne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absolutnie nie! Tusk i TW Bolek to przecież sługusy komuny - szczucie ZOMO na ludzi to dla nich normalka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tutaj kiedys byla tego rodzaju moderacja ktora zdecydowanie stronniczo banowala takich bardziej prawicowych userow. Oczywiscie przy biciu piany, ze to prawica jest zagrozeniem dla wolnosci slowa :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.