Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz NADa, nowy czy używany?

Lukasz70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. To mój pierwszy post na forum, które czytuję już od dłuższego czasu.

Postanowiłem się zarejestrować i napisać ten wątek, bo liczę na Waszą pomoc, a przynajmniej na konstruktywne wskazówki, czy ukierunkowanie w temacie.

Zacznę od tego, że w pomieszczeniu 20mkw mam zestaw kina domowego (5.1) zbudowany o kolumny Celestion, z kolumnami F28 na czele. Całość napędza amplituner Marantza SR6005. Z dźwięku w kinie jestem zadowolony, jak dla mnie Marantz gra kulturalnie i bez nadmiernego efekciarstwa. To tyle o kinie domowym w dziale stereo. Teraz chciałbym do tego zestawu dołożyć wzmacniacz stereo. Liczę, że jakość odtwarzanej muzyki stereo się polepszy, dodatkowo "odciążę" marantza, wykorzystując jego pre out. Muzyka klasyczna stanowi większość mojej kolekcji na cd, ale są też płyty Fitzgerald, Norah Jones, Arethy Franklin, Ray'a Charlesa, kończąc na Lanie Del Ray. I teraz zasadnicze pytanie, czy do tych kolumn i takiego rodzaju słuchanej muzyki kierować się w stronę wzmacniaczy NADa: modelu C326bee, czy szukać spośród używanych, jak C350 albo C352 jeżeli są zdecydowanie lepsze od tego C326? A może wybrać zupełnie inny model/innego producenta, może Arcam A18? Sam już nie wiem... Na pewno będę chciał je przesłuchać ale liczę, że pomożecie mi wybrać "kandydatów" do tego. Z góry dziękuję za pomoc!

Witaj,

czy sprzęt nowy czy używany, to musisz zdecydować samemu - każde rozwiązanie ma zalety i wady.

W Twojej konfiguracji zastosowanie wzmacniacza marki NAD jest dobrym rozwiązaniem. Będziesz słyszał ewidentnie przyrost jakości. Gdybym jednak miał polecić moim zdaniem najbardziej optymalne rozwiązanie, zastosowałbym stereofoniczną końcówkę mocy Audiolab 8200 P.

Zwróć uwagę na takie rozwiązanie i sugeruję odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Lepej będzie jak kupisz używany.Nad c326,320,316 czy inne najtańsze mają umiarkowaną moc i możliwości dynamiczne natomiast model c35x pod tym względem jest lepszy(będzie to miało znaczenie przy wymagających kolumnach).Jeśli chodzi o klasę brzmienia od modelu c316 do c356 właściwie różnic nie ma(dostaniesz tylko trochę inne brzmienie na pewno nie lepsze) dopiero model c375BEE daje pod tym względem więcej.Jest jeszcze jedna opcja możesz kupić używanego nada i oddać go do przeróbki dzięki temu można osiągnąć wiele tanim kosztem :)

Witaj.

Nad + Marantz to dobre rozwiązanie. Mam takie i sobie chwalę. Jest jednak jeden minus. Aby Nad działał w trybie koncówki mocy musisz rozpiąć zworki łączące 'main in' i 'pre out'. Dokonuje się tego tylko przy wyłączonym wzmacniaczu. Częste przepinanie zworek nie należy do wygodnych czynności. Jest to niewątpliwym minusem tej konfiguracji. Dzisiaj zdecydowałbym się na Marantz PM700x lub PM800x zamiast Nad-a. Te dwa mają możliwość przechodzenia w tryb końcówki przyciskiem z przodu wzmaniacza. Dużo wygodniej.

x= 3 albo 4.

Polecam rozejrzeć się za starym Harman Kardonem z serii PM, np. PM 655, kosztują około 400 zł, chyba wszystkie modele tej serii mają na froncie wygodny przycisk do rozłączania końcówki, używam tego wzmacniacza już kilka lat jako końcówki mocy, z przedwzmacniaczem lampowym.

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem! Mam kilka pytań, odnośnie Waszych wypowiedzi.

@Q21

Proponujesz sprawdzić tego Audiolaba 8200P, możesz wyjaśnić zasadę połączenia ampli+końcówka. Rozumiem, że ona będzie zasilała fronty, a jak przy słuchaniu muzyki? Albo inaczej jak się ma konfiguracja ampli+wzmak do ampli+końcówka mocy w stereo?

Zatem na początek przesłucham nowych wzmacniaczy. NADa C326 bee i Marantza PM 7004, w przypadku tego drugiego, nie wiem, czy dźwięk nie będzie za bardzo "chłodny" ze zbyt ostrą górą. No ale nie słuchałem, więc zobaczymy...

@Gummo

Jeżeli dźwięk Nada będzie mi bardziej odpowiadał, to wybiorę jego. Zdaję sobie sprawę, że to przekladanie zworek jest mega niewygodne, jak się nie ma łatwego dostępu do sprzętu. Ja niestety tak mam. Brzmienie, czy funkcjonalność...

@init0

Dzięki za opinię. Jeszcze bardziej jestem ciekaw, jak to zagra.

@Raziel

A jakieś konkretne propozycje, modele? Żebym miał świadomość, co jest godne uwagi, a czego unikać?

Kup C320 , C320BE czy C350 i zrób jak ja tutaj zrobiłem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Największym ograniczeniem takich NADów są te beznadziejne moduły w preampie i Soft Clipping którego też trzeba wywalić.

Przy takiej przeróbce w śmiesznej cenie wskakujesz na poziom 4-6kzł

Ukryta Zawartość

Witam

To ja też bardzo prosze o poradę.

Mój posiadany sprzęt do odtwarzania muzyki to:

-CD Technics SL-PG480a (jest już ze mną ponad 10 lat)

-Amplituner Denon AVR 1610 (kupiony jako urządzenie uniwersalne do słuchania muzyki jak i KD)

-głośniki podłogowe Monitor Audio MR6

Jak pisałem amplituner był niezbędny jako urządzenie uniwersalne, ale zdecydowałem sie na zakup osobnego wzmacniacza stereo maksymalnie do 1500 (nowy) i głownie myśle o wzmacniaczu NAD C316BEE. Pan z obsługi sklepu internetowego zaproponował właśnie tą firmę dla odmiany dla "japończyka". Mogę go kupić u mnie w mieście ale nie mam mozliwości odsłuchu (malutki sklepik)

Moje pytanie do Was jest takie: czy faktycznie będzie to duża odmiana w odsłuchu w porównaniu z ampli Denona? Jak byscie wytłumaczyli tą odmiane. Czy warto przekonywać żone że właśnie tego NAD-a mi brakuje w szafce ze sprzętem :) ?

z góry dziekuje

nady są ok ale to raczej wzmaki do mocniejszej muzyki a to przez dynamikę i bas, do klasyki i jazzu weź cos innego np ca swietnie sie sprawdzi,

Bez urazy , ale większej bzdury to dawno nie czytałem.

Czy warto przekonywać żone że właśnie tego NAD-a mi brakuje w szafce ze sprzętem :) ?

z góry dziekuje

Robisz błąd.

Za 1500zł kupisz używany wzmacniacz o niebo lepszy od tego NADa

Nie oszukujcie się.

Dobrze grające wzmacniacze zaczynają się od około 4000zł

Jednym z fenomenów jest lampa Yaqin MC-100B która za 2500zł nowa gra wybitnie

A do 1000zł można mieć w idealnym stanie przerobionego NADa jak wyżej .

I taki przerobiony NAD vs ten 316BEE to jak by porównać VW Passata do Lupo

muda44, dzieki za odpowiedź

Proszę wiec o pomoc w wyborze uzywanego NADa....na alledrogo jest kilka modeli, proszę o pomoc w wyborze:

- NAD C350 - 900pln

- NAD C352 - 1200pln

- NAD C340 - jak na razie licytacja

a może coś innego do 1000pln?

Jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Co prawda trzeba dokupić pilota (ok. 80 zł) ale myślę, że i tak warto.

Ukryta Zawartość

hmmm, według Ciebie ten bedzie najodpowiedniejszy z tych czterech? Nie mam jakiejkolwiek możliwości odsłuchu wiec muszę polegać na opiniach osób które miały doczynienia z podobnym sprzetem.Tak dla informacji to ma napędzać MA MR6

Nie będzie najmniejszego problemu. To bardzo wydajny wzmacniacz.

Z zewnątrz nie wygląda na mocarza - jak wszystkie NADy, ale zerknij na zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawno temu miałem c319. Z tych tu wymienionych Nadów pewnie najlepszy w stosunku jakość/cena byłby ten c317 . Z tą wydajnością bym nie przesadzał, z drugiej strony MA MR6 chyba nic lepszego nie potrzebuje, bo ten NAD c317 chyba w sensie ogólnych mozliwosci troche wyzej od nich jest lokowany.

- NAD C350 - 900pln

dźwiękowo to nie wiem czy dałbym tyle za C370 (na plus że to dość nowy i bardzo mocny wzmacniacz), C350 za taką cenę to żart

w okolicach tej kwoty kupisz odrobinę starszego, ale 2 klasy wyżej HK 680

c317 nie znam, ale generalnie im starsze Nady tym lepsze, grają bardziej muzykalnie i bardziej nasyconym dźwiękiem

muda44, dzieki za odpowiedź

Proszę wiec o pomoc w wyborze uzywanego NADa....na alledrogo jest kilka modeli, proszę o pomoc w wyborze:

- NAD C350 - 900pln

- NAD C352 - 1200pln

- NAD C340 - jak na razie licytacja

a może coś innego do 1000pln?

Niestety te i droższe szare NADy to tylko i nadal budżetówka.

Jak chcesz coś do łojenia i żeby Ci kolumny wyrywało to rozglądaj się za Pioneerem serii 7x7 np 717 , 757 ...

Taki Pioneer 717 przy NADzie 317 czy 370 jest wykonany i wygląda jak milion dolarów .

Choć sam kiedyś wmawiałem sobie " filozofię " jakoby taniość na zewnątrz miała się przełożyć nad walory brzmieniowe.

Ale to nadal będzie tylko łojenie - bełkot przy którym nie będziesz dawał jak najgłośniej ale wręcz będziesz jak najbardziej ściszał.

Te szare NADy różnią się brzmieniem ale nie są to duże różnice.

Nie będzie tak że wstawisz taki wzmacniacz , włączysz i pierwsze słowa to będą O! Kur..a ale to gra !

Dlatego nie warto pchać się w coś takiego.

I albo kupisz C320 , 320BEE z myślą o modyfikacji ( w tysiącu się zamkniesz ) i będzie Ci to grała na wysokim poziomie , albo szukaj coś w stylu Roksana Caspiana , Naima i w podobnej klasie.

Ale będzie dużo drożej .

Jeżeli byś miał więcej kasy to bym Ci polecił Yaqina MC-100B ale to 2,5 koła + 1000zł na dobre lampy sterujące.

Jeszcze lepszy i śmiesznie tani jest forumowy wzmacniacz UGODA.

Tu już możemy pisać o HI ENDzie.

Ale Ugoda NIE ZAGRA z średniej klasy czy tym bardziej budżetowa resztą .

Z zakupem C320 czy 320BEE możesz mieć problem bo dużo ich robię , polecam a przez co szybko znikają z rynku SH .

W tej chwili mam do robienia C350 - nie ma rewolucji w stosunku do C320 , a też w ten sam sposób ( pionowe moduły - bufory ) spieprzyli dobry wzmacniacz.

Dzieki wszystkim za pomocne uwagi,duzo sie dowiedziałem dzieki Wam...no właśnie i teraz zadaje sobie pytanie, czy dalej słuchać muzyki na ampli Denona co przy pewnych ustawieniach jest całkiem ok czy wydać kilka-kilkanaście setek na wzmacniacz po zakupie którego z moich ust nie padną słowa tak jak napisał muda44: o kur... ale to gra. Chciałbym kupić cos co bedzie zupełna odmianą dla ampli, ale wiadomo że grać to bedzie na MA MR6 (nie ma opcji zmiany na tą chwilę), W przyszłości (1-2lata) mam zamiar zakupić do drugiego małego pokoju monitory podstawkowe i wtedy ten wzmacniacz do nich zawędruje. Może teraz bardziej rozjaśniłem czego potrzebuje. Jesli macie jeszcze cheć podpowiadać to proszę o uwagi.

Gwarantuję, że jak zamiast amplitunera kina domowego wepniesz jakikolwiek normalny wzmacniacz stereo za 500 zł to właśnie tak powiesz: o kur... ale to gra.

Amplitunery kina nie mają dobrego stereo. Żadne.

Gwarantuję, że jak zamiast amplitunera kina domowego wepniesz jakikolwiek normalny wzmacniacz stereo za 500 zł

Sam mam ampli Yamahy 663 i TO NIE GRA.

Miałem też na próbę jakiegoś Denona za prawie 10 koła i też nie szło na tym słuchać muzyki.

Ampli jest do KD i tam jest jego miejsce - filmy.

wepniesz jakikolwiek normalny wzmacniacz stereo za 500 zł to właśnie tak powiesz: o kur... ale to gra.

Będzie lepiej i to wyraźnie ale że tak napiszę - dupy nie urwie :)

Dalej to będzie bełkot a nie przyjemność ze słuchania muzyki

Nie idź w półśrodki !

Szkoda czasu , kasy itd.

Jest dokładnie tak jak napisał kolega muda44.

Kiedyś słuchałem jak ampli Yamaha 657 został dosłownie rozmłotkowany przy pomocy maleńkiego Rotela 931.

Zgadzam się, że za nowy, naprawdę dobry wzmacniacz dzisiaj trzeba niestety wydać ok 4 tyś. choć są wyjątki. Oczywiście ceny w naszym kraju:)

Ale trzeba mieć też resztę toru, a przede wszystkim należyte kolumny i odpowiedni pokój.

Mało tego - przeskok z amplitunera na wzmacniacz stereo jest dość drastycznym doświadczeniem. Czasem lepiej nie rzucać się na za głębokie wody, bo okaże się, że pozostały sprzęt też nadaje się do wymiany. A wtedy już łatwo się utopić.

No tak, wszystko fajnie wyjaśniacie ale przez to mam coraz wiekszy....mętlik w głowie :)...zawsze tak jest że jak chce sie coś kupić i ma sie na to środki to znajdzie sie coś lepszego :)

OK, krótko i na temat określam swoje cenowe preferencje na tą chwile:

-wzmacniacz do 1500pln (uzywany lub nowy) podłączony do podłogówek MA MR6 ( w planach jest adaptacja do słuchania muzyki mniejszego pokoju 2x3,5m i zakup głosników podstawkowych w klasie Dali Lektor lub podobne do których go bedę równiez chciał podłączyc)

- CDek jaki na tą chwilę posiadam (nie tyrajcie mnie:) to Technics SL-PG 480A...mam go on nowego od ponad 10 lat, może przyjdzie czas na zmiany

-mieszkam w bloku wiec nie zależy mi na bardzo mocnym i głośnym słuchaniu muzyki, bardziej na miłym i delikatnym dla ucha (lubie posłuchać muzyki ale audiofilem nie jestem)

Jak macie jeszcze cierpliwość to proszę o poradę, wiecej juz nie bede Wam du..y zawracał :)

Dzieki wszystkim za pomocne uwagi,duzo sie dowiedziałem dzieki Wam...no właśnie i teraz zadaje sobie pytanie, czy dalej słuchać muzyki na ampli Denona co przy pewnych ustawieniach jest całkiem ok czy wydać kilka-kilkanaście setek na wzmacniacz po zakupie którego z moich ust nie padną słowa tak jak napisał muda44: o kur... ale to gra. Chciałbym kupić cos co bedzie zupełna odmianą dla ampli, ale wiadomo że grać to bedzie na MA MR6 (nie ma opcji zmiany na tą chwilę), W przyszłości (1-2lata) mam zamiar zakupić do drugiego małego pokoju monitory podstawkowe i wtedy ten wzmacniacz do nich zawędruje. Może teraz bardziej rozjaśniłem czego potrzebuje. Jesli macie jeszcze cheć podpowiadać to proszę o uwagi.

Widać, że wszystkie podpowiedzi są bardzo fachowe, a wszystko zależy przede wszystkim od tego ile na taki wzmaczniacz chcesz wydać kasy. Napewno przejście z ampli KD da już duży efekt przy najtańszym wzmaku NAD.

No tak, wszystko fajnie wyjaśniacie ale przez to mam coraz wiekszy....mętlik w głowie :)...zawsze tak jest że jak chce sie coś kupić i ma sie na to środki to znajdzie sie coś lepszego :)

OK, krótko i na temat określam swoje cenowe preferencje na tą chwile:

-wzmacniacz do 1500pln (uzywany lub nowy) podłączony do podłogówek MA MR6 ( w planach jest adaptacja do słuchania muzyki mniejszego pokoju 2x3,5m i zakup głosników podstawkowych w klasie Dali Lektor lub podobne do których go bedę równiez chciał podłączyc)

- CDek jaki na tą chwilę posiadam (nie tyrajcie mnie:) to Technics SL-PG 480A...mam go on nowego od ponad 10 lat, może przyjdzie czas na zmiany

-mieszkam w bloku wiec nie zależy mi na bardzo mocnym i głośnym słuchaniu muzyki, bardziej na miłym i delikatnym dla ucha (lubie posłuchać muzyki ale audiofilem nie jestem)

Jak macie jeszcze cierpliwość to proszę o poradę, wiecej juz nie bede Wam du..y zawracał :)

Kup Nada c320bee używanego i oddaj do tuningu lepszej opcji chyba nie ma przy takim budżecie.Mieszkasz w bloku więc moc tego nada będzie w pełni wystarczająca.

Kup Nada c320bee używanego i oddaj do tuningu lepszej opcji chyba nie ma przy takim budżecie.Mieszkasz w bloku więc moc tego nada będzie w pełni wystarczająca.

nawet jak bym sie zdecydował na NADa 320BEE to niestety na np. allegro brak tego modelu :( chyba trzeba poczekać

Używane 320 chodzą po ok. 600 zł - dokładasz 150 zł, kupujesz 317 i masz o wiele lepszy wzmacniacz.

Nie mam nic przeciwko tunnigowi - mądry zabieg może przynieść wymierne skutki, ale później "poprawianego" klocka łatwo nie sprzedasz. Każdy chce kupić niegrzebany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.