Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY - prośba o ocenę projektu

cynamonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy dobrze umieściłem ten temat, ale nie widzę żadnego działu dla nie doświadczonych.

Trafiły do mnie przypadkiem pewne kolumny DIY. Zwróciłem na nie uwagę, bo zauważyłem nie najgorsze przetworniki (2 x midbass Mission i wysokotonowy Vifa) zamontowane symetrycznie. Po rozkręceniu okazało się, że zwrotnica zbudowana jest na markowych podzespołach, a przewody połączeniowe są srebrne.

Speców od zwrotnic proszę o sprawdzenie, czy zwrotnica jest prawidłowo zaprojektowana.

2012-04-17195248-1.jpg

Pojemność obudowy to około 20 litrów, a średnica BR 60 mm.

Jak na moje ucho, grają całkiem przyjemnie, ale na pewno było by lepiej, gdyby zrobić im nowe obudowy, bo tych na pewno nie robił stolarz. Dodatkowo są fatalnie wykończone foliową okleiną. Jeżeli elektrycznie okażą się prawidłowe (lub ktoś mi pomoże ze zwrotnicami), to mam zamiar zrobić od nowa obudowy z MDF-u pokrytego fornirem.

Mam też pytanie, czy kształt obudowy ma duże znaczenie? Obecne są wysokie i bardzo wąskie, a może dało by się z nich zrobić jakieś podstawkowce (trochę szersze i głębsze).

Jeżeli bym zrobił nowe obudowy, to do jakiej częstotliwości stroić BR?

a elektrycznie wygląda prawidłowo?

Czy takie szeregowe połączenie przetworników jest prawidłowe?

Gdzie mogę znaleźć materiały na temat zwrotnic, projektowania, pomiarów? i czy z podstawową wiedzą na temat akustyki jestem w stanie sobie z tym poradzić?

Szeregowe połączenie głośników może być prawidłowe, choć większość konstruktorów unika. Gorzej z kondensatorami - 4.7uF szeregowo z 1uF daje łączną pojemność 0.82uF a więc bardzo mało. Żeby pojemności się dodawały, trzeba je łączyć równolegle.

Nic też nie wiemy o impedancji znamionowej użytych głośników, jeżeli są one 8ohm, całość zupełnie niepotrzebnie będzie miała 16ohm. Nawet jeżeli głośniki są 4ohm, cewka filtrująca połączenie szeregowe (o łącznej impedancji 8ohm) wygląda na za małą, dla prawidłowej BSC minimum to 1.5mH.

Brak tłumika na gwizdku to kolejny krok w stronę jazgotu.

Szeregowe połączenie głośników może być prawidłowe, choć większość konstruktorów unika. Gorzej z kondensatorami - 4.7uF szeregowo z 1uF daje łączną pojemność 0.82uF a więc bardzo mało. Żeby pojemności się dodawały, trzeba je łączyć równolegle.

Nic też nie wiemy o impedancji znamionowej użytych głośników, jeżeli są one 8ohm, całość zupełnie niepotrzebnie będzie miała 16ohm. Nawet jeżeli głośniki są 4ohm, cewka filtrująca połączenie szeregowe (o łącznej impedancji 8ohm) wygląda na za małą, dla prawidłowej BSC minimum to 1.5mH.

Brak tłumika na gwizdku to kolejny krok w stronę jazgotu.

No właśnie po co wchodzić w koszty łącząc kondensatory szeregowo.

Żeby pojemności się dodawały, trzeba je łączyć równolegle.

:) aż tak zielony nie jestem. Poza tym myślę, że ktoś je celowo tak połączył..

Przetworniki wysokotonowe mają na pewno 6 Ohm, a midbasy z tego co pamiętam to też 6 Ohm.

Może ktoś mi podsunie jakiś projekt kolumn z wykorzystaniem tych przetworników?? Najlepiej z projektem zwrotnic, bo nie bardzo mam czas, aby zagłębiać się w teorię ich projektowania. Ze strojeniem BR sobie poradzę.

Myślałem też o skopiowaniu kolumn Mission 700, bo te midbasy są instalowane w tych kolumnach. Wysokotonowe z Mission 700 też mam gdzieś w domu. 700-etki grają całkiem nieźle, bo niedawno miałem je u siebie. Trzeba by tylko zdobyć schemat zwrotnicy.

Mam też głośniki od Celestionów F2 i Vify D25AG-35-06 z aluminiową kopułką. Może z nich da się coś zrobić?

kondensator 0,82uF idzie kupić bez problemu więc tym bardziej jest nie zrozumiałe łączenie w taki sposób dwóch... Nie mówiąc że jest to chyba dosyć dziwna wartość w tym miejscu, bardziej chyba by pasowało te równoległe połączenie.

No właśnie po co wchodzić w koszty łącząc kondensatory szeregowo.

Teoretycznie tak grają dużo lepiej. Patrz najwyższe modele JBL. Oczywiście pomiędzy nimi jest polaryzacja napięciem stałym :).

No ale tutaj na taki patent się nie zanosi :).

Po pierwsze nie wiemy co te głośniki Missiona mogą impedancja to jedno pasmo przenoszenia to drugie .... faza to trzecie :) faktycznie połaczenie szeregowo to ma ogół max zły pomysł.

Takie numery robi się tylko jesli głośniki mają max mała impedancję jesli są to małe głośniki " nie trudne " to takie połączenie jest po prostu głupie, nie bujmy sie tu nazw ....

To że ktoś polutował to srebrem i użył kondenstorów MKP i cewek na taśmie ... (tak se szczeliłem) daleko od tego aby coś te głosniki mogły ....

Co do głośników od tyłu

ta Vifa to żadne cudo od podstawowy głosnik za dosłownie parę złotych

Te missiony tez bez cudów

kupione na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Za 100 fkę

Czyli mniej niż nie które tonisle :)

Pewnie z jakis rozbitków :)

Prawda ale prawdziwa

Wąskie paczki to nie głupi pomysł :)

Co można z tego połaczyc ? najpierw trzeba by zobaczyć co potrafią te niskotonowce - sred

pozniej mozna dobierac reszte ...

Ukryta Zawartość

Czyli od czego zacząć jeżeli chcę wykorzystać te przetworniki (4szt. Mission CF130/78 4ohm i 2szt. Vifa TC20TD05-06 6ohm)? Znajdę gdzieś ich parametry? Poza tymi, które mogę zmierzyć. (Mam generator i oscyloskop)

Wiem, że te przetworniki to żadne cudo, chociaż w Mission 700 grają całkiem nieźle. Mam też w domu 702e z podobnymi przetwornikami tylko 150mm.

To będzie moja pierwsza konstrukcja (nie licząc tych z lat szkoły, czyli np. skopiowania ZGC-50 itp.) i chcę zrobić z tego co mam, żeby w razie niepowodzenia nie żałować. Poza tym mam na czym słuchać i robię to tylko dla zabawy. Jeżeli coś z tego wyjdzie to pewnie wstawię je do sypialni lub kuchni.

Nie bym był złosliwy

W internecie jest całe mnustwo kalkulatorów, opisów, książek itd ... proponuję aby nie isć na łatwiznę poszukać i samemu sobie policzyć ....

Vify powinieneś znaleść chyba że były to robione głosniki na missiona wtedy nie znajdziesz

Głośników missiona na pewno nie znajdziesz - na ale próbuj dr. google wiele wie ....

Tyle w temacie

Jak już nic nie nie znajdziesz, to proponuję podłączyć generator do wzmacniacza, a jego wyjście obciążyć głośnikiem bez obudowy; membraną do góry z szeregowym rezystorem, rzędu np. 10 Ohm. Na zaciski głośnika oscyloskop i przemiatając powoli określić przynajmniej prowizorycznie Fr membrany(max na oscyloskopie). Mam nadzieję, że będzie poniżej 55 Hz. Możesz potem zainstalować je do obudowy ( >15 litrów), strojąc BR ( średnica min. ok 70 mm) na Fr. Wielkiego błędu nie będzie. Zwrotnicy nie proponuję, bo to złożona sprawa. Można podłączyć tę Vifę w miarę bezpiecznie co najwyżej przez poliester 3,3 uF (a najlepiej 2,2 uF) w zgodnej fazie do tych, szeregowo połączonych średnio-nisko. Technicznie odpowiedzialności nie biorę, ale powinny się jakieś dźwięki wydobyć. Zwrotnice w starych Tonsilach bardziej złożone nie były. Przecież nawet nie wiadomo, czy one się nadają do BR, czy do zamkniętej (Qts). Jakimś wyznacznikiem może tu być wentylowanie albo nie tylnej strony membrany siatką, otworem lub małym tunelem. Zanim wyrzucisz, możesz spróbować; na własną odpowiedzialność

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli chce Ci się z nimi bawić -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Coś pokombinuję, wkładkę mikrofonową już kupiłem.

Wsadzić obydwa midwoofery w układzie MTM do obudowy min 15 litr ?? Jaka pojemność maksymalna?, bo może wyjdą z tego jakieś wąskie podłogówki.

audioburak, te przetworniki na pewno nadają się do BR, bo użyte są kolumnach Mission 700, które mają dwa małe otwory BR

• 4 miesiące później...

Będę pierwszy raz próbował zaprojektować zwrotnicę (najprawdopodobniej w Speaker Workshop)

Nie będę zakładał osobnego tematu, a mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:

1. Jak głęboko osadzić mikrofon pomiarowy w rurce?

2. Przedwzmacniacz jest konieczny?

3. Czy podczas projektowania zwrotnicy głośniki w systemie d'Appolito traktować jako jeden o odpowiednio podanej impedancji?

4. Jak mierzyć impedancję (w funkcji częstotliwości) głośników, które będą pracować równolegle (d'Appolito)? Osobno i później liczyć, czy razem tak jak mają pracować?

5. Są jeszcze jakieś pomiary, które wykonuje się inaczej dla systemu d'Appolito niż dla zwykłego 2-drożnego?

6. Czy w Speaker Workshop uzyskam wszystkie dane (pomiary) głośnika niezbędne do zaprojektowania zwrotnicy? Czy potrzebuję jeszcze jakieś dane katalogowe?

7. Czy Speaker Workshop wykona pomiar zgrania fazowego głośników?

1. Jak głęboko osadzić mikrofon pomiarowy w rurce?

Tak by jego front licowałú sie z koncem rurki.

2. Przedwzmacniacz jest konieczny?
Zalezy od karty dzwiekowej, zwykle nie.

7. Czy Speaker Workshop wykona pomiar zgrania fazowego głośników?
NIe wiem, ja uzywam holimpulsa, jest prostszy w obsludze, ale nie umozliwia projektowanai zwrotnic na kompie tylko same pomiary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - post z 21 sierpnia o zgraniu fazowym.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.