Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaczniacz estradowy + kolumny domowe

Sean12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pierwszy post na tym foum i mam kilka zagadnień.

Planuję budowę małego nagłośnienia w pokoju. Jestem zwolennikiem mocnego basu (nie techno i wieś łup łup ). Wiem , że estrada w domu to porażka , ale co z wzmacniaczami ? Domowe wzmaki o dużej mocy są dosyć drogie. Jak by to wyglądało w zestawieniu np kolumn typu stx lub altus z wzmacniaczem estradowym stx lub innej firmy ?

Ewentualnie jakiś ampli + kolumny domowe i do tego wzm. est. + 2 suby .

Czyli 2 główne pytania .

Wzmak estrada + kolumny co i jak

Wzmak estrada + suby co i jak

Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/94028-wzmaczniacz-estradowy-kolumny-domowe/

Planuję budowę małego nagłośnienia w pokoju. Jestem zwolennikiem mocnego basu (nie techno i wieś łup łup ). Wiem , że estrada w domu to porażka , ale co z wzmacniaczami ? Domowe wzmaki o dużej mocy są dosyć drogie. Jak by to wyglądało w zestawieniu np kolumn typu stx lub altus z wzmacniaczem estradowym stx lub innej firmy ?

Czyli 2 główne pytania .

Czyli 2 główne pytania .

To ma być zestaw do muzyki czy do przewracania mebli ?

Bierzesz Elmuza, Unitrę RWM czy coś podobnego i jazda.

Jeśli masz suby bez zwrotnic to potrzebujesz do tego aktywnego crossovera żeby obciąć sygnał powiedzmy powyżej 100Hz.

p.s

Droga estrada w domu nie jest porażką, umiejętnie zrobione kolumny bez problemu dorównają a nawet będą lepsze od "normalnych" kolumn.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie nie nie nie... Źle mnie zrozumieliście. Ja nie chcę w domu estrady . Pytam się tylko o zastosowanie wzmacniaczy estradowych do kolumn DOMOWYCH i o opinie o wzmacniaczach stx. Do subów wiem że trzeba zastosować filtry. Myslałem nad korektorem graficznym unitry albo najzwyklejsze zwrotnice.

Więc ponawiam pytanie. Jak zagrają kolumny domowe pod wzmakiem estradowym + jakiś korektor graficzny. Czy jakość będzie dużo gorsza od domowego wzmacniacza ? Jeżeli tak to zastosował bym domowy wzmacniacz , a suby na estradzie.

A co myślicie o końcówce mocy sharpa 8800 ?

W tej cenie będzie kicha. A te Sharpy to też padaczki ale za grosze będzie łupać.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie nie nie nie... Źle mnie zrozumieliście. Ja nie chcę w domu estrady .

Wzmacniacz estradowy + Altus da Ci właśnie dźwięk z estrady. Optymalny sprzęt do urządzania dyskotek w domu. Do słuchania z nastawieniem na max detali/przestrzeń/minimalne zniekształcenia zupełnie się nie nadaje.

Wzmacniaczy estradowych można w ostateczności używać w domu. Mają jednak sporo bardzo uciążliwych wad.

Po pierwsze, są głośne - głośno pracuje trafo (buczy) oraz wentylatory chłodzące końcówki. Wyłączenie wentylatorów powoduje bardzo mocne nagrzewanie urządzenia (lub zadziałanie zabezpieczeń i wyłączenie).

Po drugie, niewygodne sterowanie głośnością. Nie dość, że nie mają pilota, to potencjometry (niestety analogowe) są dwa - oddzielnie dla lewego i prawego kanału. Ustawienie równej głośności jest strasznie niewygodne. Raczej trzeba nastawić się na przedwzmacniacz.

Po trzecie, ich projekt i wykonanie uwzględnia granie max głośno (a mniej na np małe zniekształcenia) co jest ważne na scenie, a nie w domu.

Po czwarte, obudowa, waga, jakość i precyzja wykonania jest niedostosowana do domu (ale to akurat można znieść).

Audiophools - goo.gl/NJkF8

To akurat topowe wzmacniacze ale na pewno nie tania seria XLS. Trzeba się rozglądać za Macrotechami ale znowu większość ma potężną moc i prądu też trochę zjada. Z lepszych marek PA to wiadomo Labgruppen, Camco, JBL, QSC i tym podobne

Od siebie polecam Urei 6230 albo 6260, genialne pasywnie chłodzone końcówki o brzmieniu dobrej domowej integry. 6 wielkich tranzystorów Sankena pracujących na 35% nominalnej mocy. np. taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może być bardzo ciężko go upolować w Polsce, na zachodzie da się je po €150-200 kupić.

Jeszcze stare Yamahy, w szczególności P2200 są świetne ale te już kosztują.

Ukryta Zawartość

Estradowy sub z estradowym wzmacniaczem? Czemu nie, buta będzie miało ale może brakować zejścia. Nie oczekuj cudów poniżej 35-40Hz.

Drugim problemem jest to że taki sub potrzebuje mocy i przy cichym sluchaniu będzie słabo słyszalny.

a po co ci wzmak estradowy w domu? ani to wyglada ani gra, to sprzęd stworzony do grania głośno w b.dużych pomieszczeniach, poza tym możesz kupić dobry wzmacniacz o dużej mocy nieetradowy tylko domowy i dźwiek o niebo lepszy, kup sobie nada 372 (moc 2x150w) podepnij altusy 200 lub 300 albo stx i mury możesz kruszyć zachowując przy tym dobrą jakość

Bardziej chodziło mi o sub domowy + wzmak estrada. Bo jak wiadomo kupić wzmacniacz domowy o mocy powyzej 250rms za dobrą cenę to nie jest zbyt łatwo

a po co ci wzmak estradowy w domu? ani to wyglada ani gra, to wzmaki stworzone do bardzo głosnego grania w dużych pomieszczeniach, mozesz spokojnie kupić wzmak do użytku domowego o dużej mocy i będzie o wiele lepiej, np nad 372 2x150w spokojnie wystarczy, w 30m na godz 9:30 jest juz bardzo głosno, podepnij do niego altus 200 lub 300 a bedziesz miał estradowe zacięcie przy dobrej jakości dźwieku

radark dobrze prawi. Nie potrzebujesz estradowej końcówki do domowych zastosowań. Stracisz bardzo dużo na jakości dźwięku. Zresztą głośniki które podałeś nadają się TYLKO do robienia jazgotliwego i syczącego hałasu, przy gównianym buczącym i dudniącym pseudobasem, który nawet nie jest w stanie zejść nisko i cofniętą nieczytelną średnicą. Uwierz mi wyrośniesz z biegiem czasu z bezsensownego łupania i zaczniesz zwracać uwagę na jakość. Wtedy przyda ci się normalna końcówka. Poszukaj sobie bardzo dobrych starszych końcówek np.: Yamahy M-60/M-65 (2x170w 8ohm, pobór 1150w) lub jak masz fundusze to M-80/M-85 lub MX-1000 (2x260w 8ohm, 1700w poboru). To są piekielnie mocne maszyny (prawdziwa minimalna moc znamieniowa przy obciążalności obu kanałów i THD=0,003%) które na 40-50% swoich możliwości bez problemu wyplują membrany basowców z tych "śmiesznych" kolumn które podałeś i nawet się nie zrobią letnie. Bez problemów podłączysz pod nie dwie, a nawet 3 pary kolumn, gdyż są stabilne przy 1-2omach. Taka M-85 lub MX-1000 jest w stanie oddać 660w przy 4 omach , 880 przy 2 omach i około 1100w przy 1 omie mocy dynamicznej. Uwierz mi sprzęt który próbujesz zbudować nadaje się tylko do robienia hałasu i to na imprezie gdzie wszyscy są nawaleni i nikt nie zwraca uwagi na to co i gdzie gra. Nawet gówniane techno nie zagra poprawnie. Mówisz "mocny bass" a czy kiedykolwiek słyszałeś z dobrych kolumn dźwięk tak niski, że aż nie słyszalny, ale dający się poczuć na całym ciele i powodującym zmianę ciśnienia w pokoju i bezproblemowe trzeszczenie okien, drzwi, mebli, itp. i to przy kilku watach mocy. To jest właśnie prawdziwy bas a nie dudnienie, buczenie bez najmniejszej kontroli altusów, czy jakiś gównianych subwooferów.

Przecież te kolumny podałem jako przykład. Wiadomo , że nie kupie jakichś high endowych kolumn za 15k...

I dzięki za polecenie wzmacniaczy domowych. A co z kolumnami ? Co byście polecili w granicach do 2 tys ?

Np możesz kupić takie dynaudio:

Ukryta Zawartość

Wysokotonówki są łatwe do naprawy (sam powinieneś dać radę, ew jakiś spec za mniej niż 100zł).

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Chyba w życiu nie nie słyszałeś dużych kolumn.... Altus 140 narobi wystarczająco hałasu a co dopiero 300.

Moim zdaniem o taki sprzęt powinieneś pytanie nie tutaj ale na forum Elektrody.

Chyba w życiu nie nie słyszałeś dużych kolumn....

Chyba w życiu nikt cię nie nauczył kultury i tego ,że nie ocenia się ludzi nie znając ich....

Przez ostatnie kilka lat zajmuje się estradą więc wiem co to duże kolumny...

Elektrodę zostawię bez komentarza ...

Mam altusy 140 aktualnie i nie robią one jakiegoś super wrażenia. Jakość jest przeciętna , a basu brakuje.

Nie wiem czym się ludzie kierują podniecając się altusami... Miałem przez pewnien okres czasu stx f180 i brzmiały dużo lepiej od tych altusów...

Ponawiam prośbę o przedstawienie kilku możliwości kolumn stereo do 2k zł.

Sam pokazujesz swój poziom kultury tą wypowiedzią...gdybyś przez ostatnie lata zajmował się estradą wiedziałbyś dobrze co z czym się je.

Ide stąd :-)

Powiedz mi , co ma wspólnego estrada z kolumnami domowymi ?

Jakoś nikt nie jest tak rozrzutny żeby udostępniać swój sprzęt komuś aby sobie popróbował ze swoimi kolumnami...

Pomyśl trochę zanim coś napiszesz.

Tak masz racje idź stąd , nie potrzeba więcej takich cwaniaków jak ty czy :discomaniac71, ememka , Imacman . Wszyscy skończyli rozwój na 3ciej klasie podstawówki .

Ludzie! 600W? Po co to komu.... Mój ma 2x12W i pięknie gra!

Estradowe końcówki mocy są nastawione na duże obciążenia i tylko w tych granicach mają mniejsze zniekształcenia, chociaż ja osobiście wolę, żeby było ich więcej :) Takie końcówki są nastawione na granie w ciężkich warunkach i bardzo często w granicach maksymalnego obciążenia. Nie mają one być detaliczne, ciepłe, tylko mają oddać jak najwięcej mocy w peaku przy zachowaniu sprawności..... Czy, w takim razie, te końcówki są złe? Nie! Zostały zaprojektowane do innych zadań....., ale nie do domowego użytku.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.