Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ten procek będzie pasował ?

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Takie szybkie pytanie....

Mam starą płytę główną MSI 7046 VER1.

LGA 775 FSB 800 MHz CPU 3GHz Intel Pentium 4 630 HT.

Chciałem coś zmienić na lepsze, więc kupiłem procka Intel Pentium D 925/4MB/ 3GHz/ 800MHz FSB/ LGA 775

Tak więc wszystko się zgadza, ale w instrukcji do tej płyty mowa jest o najnowszym procku jaki tam wchodzi Intel Pentium 4 HT. Teraz nie wiem, czy będę mógł zamontować tego Pentium D 925 ? Chłodzenie już kupiłem odpowiednie.

Według mnie nie.

CPU

Supports Intel® Pentium 4 Prescott LGA775 processors in LGA775 package.

Supports up to Pentium 4 3XX, 5XX sequence processor or higher speed.

Supports Intel Hyper-Threading Technology.

Chipset

Intel® 915P chipset

- Supports FSB 533/800MHz.

Spróbuj, na pewno nie wybuchnie :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No spróbuję gdy tylko dostanę przesyłkę. W razie czego niewielka strata. Bo zapłaciłem za ten procek razem z chłodzeniem 45zł. Ale gdyby ktoś wiedział coś więcej to piszcie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na stronie MSI wprowadź nazwę płyty z książeczki jaką dostałeś z płytą główną.

MSI lubi być sadomasochistyczne i stosuje dwa rodzaje oznaczeń tej samej płyty gł.

Np. MS-7369 i K9N Neo V2 / V3 to ta sama płyta. Niestety MSI dawno już olewa starszych klientów (w sensie tych co kupili dawniej) i w ich archiwum pewnie jej nie znajdziesz.

Ale po podaniu tej dłuższej nazwy Twojej płyty i randce z google dokopiesz się do szczegółowej listy procesorów.

Na stronie MSI nie ma tej płyty MS 7046. Chociaż są różne inne z seri MS o niższych numerach, które są chyba starsze. Płyta ta ma rzeczywiście chipset 915P, co można przeczytać w instrukcji, i co pokazuje program CPU ID.

Tak więc nic z tego. Znalazłem gdzieś w necie info w języku angielskim, że można zamontować Pentium D w tej płycie, tylko trzeba zaktualizować bios. Ale może się mylę, bo w zasadzie nie znam angielskiego :-)

No nic....

Dzięki Panowie !

Pytanie czy dokopie się do tego modelu Biosu, bo z tym różnie bywa. MSI była dość chytrusowata jeśli chodzi o Biosy upgradujące płyty do nowych CPU. Ale na jakiś fanowskich stronach masz dużą szansę trafić.

A stronę w obcym języku wrzuć sobie w google translator - da się zrozumieć - ja często tak buszuję po francuskich forach, a znam zaledwie z 20 słów w tym pięknym języku ;P

Ewentualna przesiadka na dwa rdzenie byłaby mniej kłopotliwa, gdyby nowe procesory były kompatybilne z wcześniejszymi chipsetami. Niestety, nie do końca tak jest - na łagodniejszy upgrade CPU mogą liczyć jedynie posiadacze płyt głównych opartych na chipsecie nForce4 SLI Intel Edition, który miał premierę kilka miesięcy temu i powinien poradzić sobie z obsługą dwurdzeniowców. Natomiast starsze produkty Intela - i915, i925 - niestety nie obsługują nowych Pentium D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To wyjaśnia wszystko.

Założyłem tylko nowe, lepsze chłodzenie procesora i wiatrak do obudowy. W drodze jest zasilacz Corsair 650W.

Jak na moje potrzeby, to ten Pentium 4 HT( 630/2M/800FSB) jest wystarczający.

Jak mi szlag trafi płytę główną, to wtedy trzeba będzie pomyśleć o czymś lepszym. Tylko i z tym jest problem, bo te nowe płyty główne mają czasem tylko jedno gniazdo PCI. Tak więc wszystko co stare było by praktycznie do wywalenia . Wszystkie moje karty na PCI oraz pamięci DDR RAM. Ciekawe czy jest płyta główna z chipsetem obsługującym Pentium D, ale na pamięci DDR RAM i z większą ilością gniazd PCI. No i jeszcze żeby grafika była na PCI Express. Z tego co widzę na Allegro, to raczej nie......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.