Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  103 członków

Emotiva Klub
IGNORED

Emotiva klub

Rekomendowane odpowiedzi

Do współpracy z Windows 10 niezbędne jest zainstalowanie sterowników dostępnych na stronie www.emotiva.pl/instrukcje.  

Edytowane przez Eemeryt

Panowie

U mnie w systemie zagościł nowy DAC. SMSL Sanskrit 10 Mk2. Bardzo niepozorne i małe pudełeczko. Choć obudowa ładna i cała z Alu.(przynajmniej tak wygląda). Najważnjejsze jednak, że dźwięk uległ poprawie. Szukałem większej separacji i przestrzeni, oderwania dźwięku od głośników i to dostałem. Zauważam dużą poprawę w odniesieniu do DAC w TA100.jest fajne wypełnienie dźwięku, takie lekkie zaokrąglenie.  Miałem problemy z lekkim brumieniem basu w niektórych utworach. Przesuwałem kolumny, zmieniałem kable, zatykałem otwór bass-refleks. A teraz wszystko pięknie poukładane. Jest i ładna delikatna góra i bas jak trzeba.

DAC wzięty na testy. Ale słucham i słucham. Od sprzętu odejść nie mogę. Zatem Sanskrit zostaje.

W dniu 4.02.2022 o 19:49, gimza napisał:

No nic, MC-700 zamówione. Zobaczymy jak to gra😀

Minęło parę miesięcy z procesorem MC-700, obejrzałem sporo koncertów i filmów może napiszę parę słów.  W moim systemie Emotiva podłączona jest do otwarzacza Oppo 95 po HDMI i dalej do końcówek mocy. Impulsem do zakupu procesora była awaria części analogowej Oppo - niestety nie dało się tego ogarnąć, sam napęd i HDMI jest sprawne dlatego stanąłem przed problemem zakupu pełnego amplitunera albo procesora dźwięku. Prawie kupiłem Denona 3700, ale koniec końców stwierdziłem, że bez sensu ładować kasę w kolejne końcówki mocy w ampli (raczej gorszej jakości od tego co mam) skoro na półce stoi już sprzęt.

Ceny procesorów jakie są każdy widzi czyste szaleństwo, MC-700 wydaje się dość budżetową (względnie) sympatyczną opcją. Jedyny problem przed zakupem to hejt jaki się wylewał na ten sprzęt, głównie po forach amerykańskich, nigdy nie wiadomo czy prawdziwy czy nie. No ale zaryzykowałem...

Okazuje się, że hejt ma pewne uzasadnienie. MC-700 lubi czasem zgubić obraz. np. na Netflixie podczas uruchamiania kolejnego odcinka serialu albo przy przejściu z menu blue ray do filmu. Czasem coś tam zapiszczy w głośnikach przy zmianie filmu (niektóre DACi tak robią), etc. Jednak jak to wszyscy wiedzą Amerykanie są wygodni i lubią ponarzekać. Wszystkie problemy jakie miałem z MC-700 udało się rozwiązać w 3 sek poprzez przełączenia na chwilę na jakieś inne wejście HDMI i z powrotem na to właściwie. Jakiś pewnie jest babol w obsłudze protokołu HDMI, którego Emotivie nigdy nie udało się rozwiązać. Menu procesora może jest specyficzne, ale jest tam wszystko czego trzeba, nie wiem po co te narzekania. Oczywiście wszystko mogłoby być bardziej przejrzyste, ładniejsze, przezroczyste, kolorowe, ale chyba nikt kupuje procesora, żeby wpatrywać się cały czas w ustawienia. No ale najważniejsze czyli dźwięk...

No to najpierw filmy. Porównując do wspomnianego Oppo, który miał wszystkie ustawienia do setupu głośników(ALE nie miał kalibracji!) to kalibracja EmotQ, która jest na pokładzie MC-700 robi doskonała robotę. Pokój mam w miarę przygotowany akustycznie, ale widziałem, że MC-700 sporo skorygował i efekty słychać. Efekty na filmach, która znam na pamięć są dużo lepiej oddane, słychać więcej szczegółów, przejścia surround są rewelacyjnie oddane. Tutaj naprawdę bezapelacyjny PLUS na korzyść MC-700. 

Co do koncertów, które zupełnie inaczej się słucha niż filmy. Oppo kreował zupełnie inną sceną dźwiękową. Scena to było czarne tło na których grały instrumenty i śpiewał wokalista, wszystko było sklejone, reprezentowało doskonałą całość, sprawiało naprawdę wrażenie obcowania na żywo. Barwa dźwięku też zupełnie inna. Może nie taka jak kompakty za kilka tysięcy złotych, ale było naprawdę nieźle.

MC-700 gra bez tła, instrumenty po prostu pojawiają się, wycięte jak nożem, doskonale umiejscowione (lepiej niż w Oppo), ale mniejszy jest wgląd w mikro detale. Barwa też jakby zimniejsza. No ale tutaj wkracza znowu kalibracja: fragmenty piosenek (np. Amy Winehouse, Bruce Springsteen, którzy nigdy nie nauczyli się mówić po angielsku) nagle stały się dla mnie zrozumiałe. Dodam jedynie, że nigdy nie idę na łatwiznę i nie korzystam z lyricsów 🙂 

Także jakbym miał wybrać filmy to na pewno MC-700. Jakby miał wybrać koncerty, mimo niewątpliwych plusów MC-700 to jednak pozostałbym przy Oppo i jego przetwarzaniu surround na analog. A już w ogóle to Oppo z kalibracją by rozłożyło wszystko na łopatki, ale Oppo to niestety już przeszłość, która nie powróci.

Może uda mi się kiedyś zorganizować amplituner z preoutami i porównać do MC-700...

W dniu 30.04.2022 o 11:23, KrzysztofMa napisał:

Panowie

U mnie w systemie zagościł nowy DAC. SMSL Sanskrit 10 Mk2. Bardzo niepozorne i małe pudełeczko. Choć obudowa ładna i cała z Alu.(przynajmniej tak wygląda). Najważnjejsze jednak, że dźwięk uległ poprawie. Szukałem większej separacji i przestrzeni, oderwania dźwięku od głośników i to dostałem. Zauważam dużą poprawę w odniesieniu do DAC w TA100.jest fajne wypełnienie dźwięku, takie lekkie zaokrąglenie.  Miałem problemy z lekkim brumieniem basu w niektórych utworach. Przesuwałem kolumny, zmieniałem kable, zatykałem otwór bass-refleks. A teraz wszystko pięknie poukładane. Jest i ładna delikatna góra i bas jak trzeba.

DAC wzięty na testy. Ale słucham i słucham. Od sprzętu odejść nie mogę. Zatem Sanskrit zostaje.

Jak po paru dniach odsłuchu z Twoim zadowoleniem z zakupu ? Jest dalej na plus czy może już spowszechniało i nie ma tego pierwszego zadowolenia , jakiego producenta użyłeś  przewody jako łączówkę z wzmacniaczem ? Sam myślę czy zakupić ,, coś ,, do polepszenia szczególnie przestrzeni sceny dzwiękowej i zastanawiam sie czy ten DAC będzie w stanie mi to udostępnić.

Dalej banan na twarzy😁

Słucham i bardzo mi się podoba. 

Możesz wypożyczyć Sanskrita i pewnie Toppinga też z Mp3store. Warto posłuchać i przekonać się na własnej skórze. Bylbym ciekaw Twoich opinii. Na razie DAC podłączony kabelkami Wireworld. Zarówno RCA jak i coax. Seria Luna 8

Dzięki za potwierdzenie dobrego wyboru , a ja rozmawiałem z użytkownikiem prawie takiego samego zestawu jak mój czyli BasX A2 i PT1 tylko z małą różnicą On posiada KEF Q750 a ja Q550 . Posiada do tego zestawienia SMSL M200 który wybrał po testach w swoim zestawie , a jak mi powiedział do ,, walki ,, staneły jeszcze Twój SMSL 10 MKII Topping E50 . 

No tak. SMSL potrafi wnieść zmianę w systemie. Potwierdza to też kolega  MuadDib który użytkuje m500. Szczerze to mój pierwszy zewnętrzny DAC. I padło na małego Sanskrit. Przewertowałem sporo informacji na kilku forach angielskich odnośnie SMSL i porównań z Toppingiem. Stąd wybór prawie w ciemno na podstawie pochlebnych opinni. Nie ukrywam że kierowałem się też ceną. A stosunek jakości do ceny w tym przypadku jest bardzo korzystny. Jak będę miał okazję spróbuję wyższych modeli.

Z opini użytkowników Sanskrit 10 MKII jasno wynika że w tym puapie cenowym jest to top urządzeń więc nie dziwi i Twoje zadowolenie z dokonanego wyboru. Mi kolega namieszał w głowie ponieważ ,, dorzucił ,, do SMSL M 200  DAC IFI Zen One Signature który wczoraj pożyczył na odsłuch w swoim zestawie av , a który zrobił na nim dość dobre wrażenie . Podobnie do Ciebie też muszę ograniczać wydatki i muszę znaleźć coś w rozsądnej cenie , może uda się upolować jakąś promocję , a zakup da mi pełne zadowolenie .

5 godzin temu, Eemeryt napisał:

Z opini użytkowników Sanskrit 10 MKII jasno wynika że w tym puapie cenowym jest to top urządzeń więc nie dziwi i Twoje zadowolenie z dokonanego wyboru. Mi kolega namieszał w głowie ponieważ ,, dorzucił ,, do SMSL M 200  DAC IFI Zen One Signature który wczoraj pożyczył na odsłuch w swoim zestawie av , a który zrobił na nim dość dobre wrażenie . Podobnie do Ciebie też muszę ograniczać wydatki i muszę znaleźć coś w rozsądnej cenie , może uda się upolować jakąś promocję , a zakup da mi pełne zadowolenie .

Jeśli chcesz zaoszczędzić i kupić SMSL polecam sklep gdzie wrzucę link na końcu. Długo szukałem aż zamówiłem w hifiexpress i powiem tak nie dosyć że jest taniej to jeszcze idzie trafić na promocje , tak jak było w moim przypadku gdzie dorwałem mojego SMSL M500 MKII za 1700 zł a cena w InstalAudio z Konina była 2700 zł !!!! 

Ja kupowałem tutaj ===> https://hifi-express.com    

Faktycznie nie złe przebicie cenowe , niektóre ceny za urządzenia audio są zbyt wygórowane. Dobry Twój DAC , chociaż dla moich potrzeb wzmak słuchawkowy jest zbędny , ale za taką cenę trzeba brać i nie narzekać 😉.

• 3 tygodnie później...

Panowie poczytałem ostatnio o przewodzie Belden 8402 i jest dość dobrze oceniany na forach i tak pomyślałem wykorzystać go jako łączówkę do PT1 z A2 . Posiadacie takie lub podobne zestawienie , jeżeli tak to proszę o swoje wrażenia , oceny tego przewodu.

Tu jest ciekawy test RCA i właśnie jest on uwzględniony. Co do samego Belden'a nie testowałem ale słyszałem bo dużo amerykanów go testowało i wrzucało testy do sieci na forach w końcu  to amerykański producent produktów sieciowych, łącznościowych i kablowych. Ja osobiście oparłem się tylko na okablowaniu Ricable i jak na razie zaprzestałem eksperymentować. Jedynie co zmieniłem to szafkę pod sprzęt 😁.

Głośnikowe Ricable Magnus MKII dają mi zadowolenie , RCA Primus miałem i dobrze wspominam , ale.. poczytałem o tym Belden 8402 i jego dość dobrej prezentacji sceny dzwiękowej naszła mnie myśl o sprobowaniu w moim zestawie. Na obiecaną  prezentację przewodu od @SoundClub przestałem liczyć a chciałbym spróbować ,, czegoś odpowiedniego ,, w moim zestawie 😀

@Eemeryt

Zrób sobie lub zamów DIY na naprawdę świetnym kablu Neotech NEI-3003 mk III, możesz oczywiście także na wyższych modelach Neotecha ale chyba nie rozmawiamy tu o systemach za minimum 50 - 100 tysi, możesz również na niższych, Twój wybór. 😉 W tej grupie cenowej (200 - 600 PLN) żaden ze znanych mi kabli RCA tzw. "znanych i cenionych" firm nie ma moim zdaniem podejścia. Sprawdzałem, nawypożyczałem się... również od kumpli. Nie ma bata. Koszt w sumie naprawdę relatywnie niewielki a radość ogromna. Czysty jak strumień, takie było moje pierwsze spostrzeżenie, to mój najlepszy zakup od dawna. Na Allegro i na Olx sprzedaje jeden facet, zresztą bardzo miły i pomocny człowiek. Oczywiście to wszystko jeżeli cenisz czystość, względną neutralność... i jeszcze raz czystość... przekazu. Chcesz łączówki analogowe wzmak-cedek - proszę bardzo, chcesz pojedyńczy kabel... będzie jeszcze taniej. Ten Pan zrobi to o co poprosisz. Beldena nie sprawdzałem ale wszystkie przerobione przeze mnie popularne - WireWorld, Chord, Qed, Audioquest, Mogami i kilka innych w ww. widełkach cenowych to IMO nie ta sama liga co Neotech, choć Mogami i Qed też mi nawet pasowały do moich klocków, "nawet" ale to też zdecydowanie nie ten poziom. Za dwa konfekcjonowane kabelki do połączenia wzmak-cedek o długości 2 × 0,75 m zapłaciłem niespełna 300 PLN. Za dwa... Jeżeli potrafisz zrobić to sam, to wyjdzie Cię jeszcze taniej, nawet z droższymi wtykami. Wydaje mi się że z Neotechem jest małe ryzyko że nie trafisz, słyną z neutralności... oczywiście w tej cenie, zawsze możesz kupić droższe kable tej marki. Niczego nie popsują, co najwyżej poprawią przekaz i wyciągną z nagrań nowe, nieznane szczegóły. Czyste, neutralne, może lekko analityczne ale bez żadnych szaleństw na górze, dla mnie bomba. Podpinałem je do droższych systemów u moich znajomych i coś mi się wydaje że z całego mojego toru będą chyba ostatnie... do wymiany. Wszystko delikatnie, decydują niuanse... jak zawsze. Na tyle je znam i za to je lubię. 

PS: Wiem że piszę jakbym był niezdrowo podniecony i do tego jeszcze pod wpływem,  ale naprawdę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ktoś mi je polecił... i tak poszło. Oczywiście, tak jak zwykle wszystko zależy od kompatybilności z Twoim torem, choć tu bym się raczej nie przejmował... chyba że sięgniesz po wyższe, bardziej wyspecjalizowane modele Neotecha... choć i tu dochodzą mnie słuchy o świetnych właściwościach tych kabelków, bez względu na cenę.

D.C.

Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

Dzięki @Cichy71 za swoje spostrzeżenia odnośnie przewodów , a odnośnie Twojego zadowolenia które tu opisałeś z zakupu przewodu wcale się nie dziwię , najważniejsze że znalazłeś czego szukałeś 😃. Wydaje się mi że Neotech mk3003 i Belden 8402 mają podobną konstrukcję ( a może się pomyliłem ) więc mogą prezentować podobne walory. Nie szukam do swojego zestawu przewodów za więcej niż 300 zł ponieważ miałem kilka których cena przekraczała 600 zł. a dla mnie nie ,, zagrały ,, jak bym chciał. Ostatnio w szafie znalazłem Wireworda Terra który zagrał jak dla mnie lepiej niż chwalony Atlas Equator za większą kwotę , a żeby było ciekawiej to zwykły kupiony parę lat temu na Allegro przewodzik nie ustępuje tym firmowym . Może jest tu zauważalna szerokość sceny dzwiękowej poza tym znaczących różnic w moim zestawie nie słyszą 😉

6 godzin temu, Eemeryt napisał:

Dzięki @Cichy71 za swoje spostrzeżenia odnośnie przewodów , a odnośnie Twojego zadowolenia które tu opisałeś z zakupu przewodu wcale się nie dziwię , najważniejsze że znalazłeś czego szukałeś 😃. Wydaje się mi że Neotech mk3003 i Belden 8402 mają podobną konstrukcję ( a może się pomyliłem ) więc mogą prezentować podobne walory. Nie szukam do swojego zestawu przewodów za więcej niż 300 zł ponieważ miałem kilka których cena przekraczała 600 zł. a dla mnie nie ,, zagrały ,, jak bym chciał. Ostatnio w szafie znalazłem Wireworda Terra który zagrał jak dla mnie lepiej niż chwalony Atlas Equator za większą kwotę , a żeby było ciekawiej to zwykły kupiony parę lat temu na Allegro przewodzik nie ustępuje tym firmowym . Może jest tu zauważalna szerokość sceny dzwiękowej poza tym znaczących różnic w moim zestawie nie słyszą 😉

Belden podobną konstrukcję? No zbudowane są raczej trochę inaczej, piszę o przewodnikach, spójrz na przekrój. Terra jest OK, podobnie jak Luna czy przede wszystkim Solstice (w podobnej cenie) ale IMO to nie ta sama liga. Po prostu płacisz za markę - WireWorld i cały, zaawansowany marketing. U mnie właśnie podstawowe tańsze przewody, przede wszystkim  bardzo porządny Cross-Tech (naprawdę porządny ale było za dużo ciężkiego basu, być może komuś innemu by przypasował) miały jednak inną charakterystykę, inną budowę.. i pomimo wszystko znacznie się różniły, moim zdaniem - in minus. Ale OK, ostatecznie to Ty masz być zadowolony. Osobiście jestem raczej sceptycznie nastawiony do wszelkiej kablologii ale musiałem zrobić mały przegląd sytuacji, chyba ostatni raz - na kolejne 2-3 lata. Musiałem się upewnić.

Piona. 🙂

D.C.

Tak jak myślałem co do konstrukcji to się pomyliłem , chodziło mi o budowę przewodu tzw. podwójny coaxial która jest zastosowana w Mogami 2497 który brałem/orę pod uwagę . Za dużo wstępnego przeglądania , czytania opisów 😉

@Eemeryt

To jest podobno bardzo dobry kabelek, mam znajomego który leci właściwie tylko na Mogami... dosłownie do wszystkiego, także te tańsze, zupełnie budżetowe modele. Chwali je, ja miałem na próbie tylko to podwójne RCA ale troszeczkę tańsze niż 2497.

Parka tego Mogami 2497 powinna kosztować jakieś 100 PLN mniej niż parka Neotecha NEI-3003. Ja wiem że wszystko zależy od całego toru, każdy element coś zmienia, coś dodaje (chyba że zaczynamy się bawić w mega neutralne kable od 2 tysi za metr... w górę)... więc trudno o jedną, jedyną, absolutną prawdę. U mnie przy trójcy - Rotel, Marantz plus małe Emotiva, Neotech oczyścił brzmienie. Stało się krystalicznie czyste, bas w punkt (z małym marginesem na możliwości tych monitorków,), przestrzeń, więcej powietrza ale bez żadnych chamskich wyostrzeń, żyletek, itp, itd.  Wiem że to tylko quasi poetyckie pitolenie rodem ze znanych periodyków... ale IMO te kabelki to pełna kultura. Mogami też był czysty, w miarę neutralny, zdjął mi trochę basu ale nie rozbujał tak tego brzmienia, nie poprawił sceny (stała się węższa np. w porównaniu z Qed,-ami czy z tanim ale naprawdę porządnym Cross,-Techem,) , nie pomógł aż tak bardzo jakbym tego chciał. Oczywiście, wszystko to są niuanse do których z czasem przyzwyczaja się nasz słuch. Ja po kilku dniach znów spróbowałem z innymi znanymi kablami i wtedy dopiero nabrałem pewności że u mnie na 100 % zostanie Neotech. Każdy potrzebuje czegoś innego, każdy ma inne oczekiwania. I jest także oczywiste to że te zmiany są minimalne, wyczuwalne ale jednak w skali mikro (i o tym także trzeba pamiętać, mikro a nie makro,)... choć ja akurat testowałem i RCA i głośnikowe, więc zmiany były trochę bardziej namacalne, oczywiste.

D.C.

Od godzinki Emotiva połączona Mogami 2497 i już teraz mogę napisać że jest dobrze , o to mi chodziło . W porównaniu do poprzedników jest na pewno muzykalniejszy z dobrze zlokalizowaną sceną dzwiękową w której można odróżnić dzwięki , a do tego pogłębiła się w porównaniu do Wirewold Terra . Mam wrażenie że scena się nie poszerzyła , ale na pewno poprawiła się głębia , niskie to kolejne zadowolenie szybkość i precyzja dla mnie na plus.  Muszę posłuchać jeszcze parę godzinek różnej muzy i zobaczę czy pierwsze pozytywne wrażenia będą również za parę dni...  

@Eemeryt

Fakt, kilka dni to mus. Mogami to naprawdę kulturalne kabelki i nie trzeba wydawać wielkiej kasy żeby mieć radochę. 👍 A następny będzie Furutech, tak po japońskiej linii....😉😁✌️

D.C.

@Eemeryt

To będzie tak: Mogami - skrętka na Tajwan i Neotech - no i w końcu japoñski król królów. Zapiszmy to , włóżmy do butelki i zakopmy. Za kilka lat odkopiemy i będziemy mieli niezły ubaw. 😜😁✌️

D.C.

Edytowane przez Cichy71

Widzę że eksperymentowanie idzie pełną parą 😉. Ja na szczęście zakończyłem pogoń za króliczkiem. A jak wrócę z pracy to wrzucę fotkę z nową szafeczką 😎. Teraz jeszcze chodzi mi po głowie zamienić swój gramofon Denon'a na Rega Plenar 3 White 😍

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.