Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

To Clinton jest na tym zdjęciu?... :-)

Ops... dopiero teraz przeczytałem ten wpis. Nieee, to tylko front camera się włączyła. Wystarczy ulec urokowi Lasku Wolskiego, omsknie się paluszek no i gotowe.

Ano takie ma znaczenie, że wymiana obsadki na np. srebrzoną może przynieść jeszcze większą poprawę.

Posrebrzenie guzik da bo efekt naskórkowości będzie tutaj pomijalny, choć nie wątpię że zaraz znajdą się tacy co zadadzą kłam tej tezie :D. Ale wymiana na solidniejszy przewodnik to już jak najbardziej.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ano takie ma znaczenie, że wymiana obsadki na np. srebrzoną może przynieść jeszcze większą poprawę.

Piszesz o gotowych srebrzonych obsadkach? Ktoś takie robi? Czy wymontować zwykłe i dać do posrebrzenia. Ma to sens? Może srebrzenie może wykonać producent kabli srebrnych np. Albedo. Mam blisko.

Jeśli chcesz wymontować zwykłe i dać do posrebrzenia, to odradzam. Stawiam na to że obsadka posiada stalowe miedziowane elementy, srebrzenie tego czegoś wyprane jest z sensu.

Trochę sensu poproszę.

Posrebrzenie guzik da

A nie zgadzam się, posrebrzane będą zawsze lepsze od niklowanych.

Jeśli chcesz wymontować zwykłe i dać do posrebrzenia, to odradzam. Stawiam na to że obsadka posiada stalowe miedziowane elementy, srebrzenie tego czegoś wyprane jest z sensu.

Owszem, jest wyprane. Ja mówię o takich wykonanych z posrebrzanego mosiądzu.

gniazdo-oprawka-bezpiecznika-do-druku-20-szt-1050012.jpg

W przypadku powyższych można się nawet pokusić o wykonanie we własnym zakresie z kawałka srebrnej blaszki.

Witam

Gdyby ktoś potrzebował, to zapraszam na priv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zostało potwierdzone czy to spekulacje?

Do tej pory nikt z tego forum nie wymieniał obsadki na srebrną lub rodowaną, a może z palladu i z platyny, więc? Eksperymenty przed nami:) Nikt nie chce być pionierem?

A może jednak wymieniali. Tylko nie piszą o tym na forum, bo nie chce im się kłócić z tymi, co to dla nich każdy wzmacniacz gra tak samo.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

gniazdo-oprawka-bezpiecznika-do-druku-20-szt-1050012.jpg

W przypadku powyższych można się nawet pokusić o wykonanie we własnym zakresie z kawałka srebrnej blaszki.

Najprostszy sposób - to wyciąć z cienkiej srebrnej blaszki 4 paseczki po 5mm szer. i odpow. wysokości razem z nóżką , wlutować je do środka podstawki i dogiąć do jej kształtu. Oryginalna stalowa , sprężynująca blaszka będzie służyła za docisk , a srebrna będzie przewodzić. Ewentualnie trzeba by powiększyć otwór w pcb pod dodatkową nóżkę , albo wywiercić nowy obok.

Jak wrócę z majówki do domu to zrobię foty moich srebrzonych oprawek bezpiecznikowych.

Nie ma potrzeby. Nie pytałem o samą wymianę oprawek na lepszą. Pytałem czy ktoś sprawdzał, że wymiana oprawek da większą poprawę niż wymiana bezpiecznika.

To to najprostsze! Wlutować zamiast gniazda bezpiecznikowego kawał srebrnego drutu,tylko że moim zdaniem wtedy jest to totalna partyzantka na własne życzenie!

Po mojemu gniazdo bezpiecznikowe jak i sam nie przewatowany!!! bezpiecznik musi być!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Będzie różnica, bo poprawi się przewodnictwo. Styki srebrne z czasem polepszają swoje parametry w przeciwieństwie do niklowanych, dodatkowo kriogenizacja dołoży kolejny postęp. Dalej świeża cyna, nowy przewodnik w torze przepływu napięcia, musi się "wyrobić" itd. zmian będzie cała masa i z czasem będą kolejne.

Dobra zabawa gwarantowana na wiele tygodni, miesięcy.

Pozdrawiam

Pygar

Będzie różnica, bo poprawi się przewodnictwo. Styki srebrne z czasem polepszają swoje parametry w przeciwieństwie do niklowanych

Właśnie usprawniłem b. drogi wzmacniacz, w którym w którym srebrne styki przekaźników polepszyły swoje parametry. Właściciel przeżył szok, że jego pupil potrafi tak grać...

Trochę sensu poproszę.

wąskie gardło

koniec ptaszka

siada nam na kolanach

w pysk daje

najwęższe gardło

przyjemnością skorzystam

mógłbym wjechać

do tego najwęższego gardła

camera

Miało być o bezpiecznikach, a tu jakiś casting do filmu chyba się odbywa;-)

Kiedy będzie zamówienie z Parts C, bo faktycznie może warto spróbować zapewnić bezpiecznikom lepsze warunki niż te w standardzie...

Właśnie usprawniłem b. drogi wzmacniacz, w którym w którym srebrne styki przekaźników polepszyły swoje parametry. Właściciel przeżył szok, że jego pupil potrafi tak grać...

Musze poprawić samego siebie: styki tak polepszyły swoje parametry, że przekaźniki wymagały wymiany. Tak ma się teoria do praktyki.

Trochę sensu poproszę.

Przekaźniki mają inną zasadę działania, tam powstaje łuk prądowy jak w aparacie zapłonowym. Takie rozwiązanie gdzie mamy do czynienia z przeskokiem iskry jest tożsame ze spawaniem tyle, że rozłożonym w czasie na kilka lat i w mikroskali.

Na powierzchni styku "rośnie" kropeczka/kuleczka metalu, którą w końcu trzeba usunąć papierem ściernym i wypolerować obie powierzchnie styków, dotyczy to tylko przekaźników rozbieralnych, niehermetycznych.

Pozdrawiam

Pygar

@pygar, nie wymyślaj nowej teorii względności i odłącz spawarkę od...... -----1!

W przekaźnikach niskoprądowych nie występuje łuk elektryczny. A takie przekaźniki występują w torach audio. Sama nazwa "przekaźnik" wskazuje, że jest to element, który nie posiada komory gasikowej (do gaszenia łuku) więc ich praca nie może odbywać się pod obciążeniem. W audio co najwyżej występuje śniedzenie lub patynowanie srebra z uwagi na dostęp powietrza i tylko to "może" powodować wzrost rezystancji styku.

Pygar, litości...Tyle teoria, a teraz przełóż ją na przełącznik wejść którego srebrne styki zapyziały od kilkuletniego nieużywania, czy też impulsator. Co więcej, najczęściej problemy te powstają podczas braku eksploatacji sprzętu. Dobre przełączniki mają konstrukcję pozwalającą na usuwanie nalotu w czasie przełączania, zaś styki przekaźnika skonstruowane są tak, że zachodzi zjawisko samooczyszczania. Tak w skrócie.

Nie wiesz, nie pisz...

Trochę sensu poproszę.

Przekaźniki mają inną zasadę działania, tam powstaje łuk prądowy jak w aparacie zapłonowym. Takie rozwiązanie gdzie mamy do czynienia z przeskokiem iskry jest tożsame ze spawaniem tyle, że rozłożonym w czasie na kilka lat i w mikroskali.

Cos kolega pomieszal, na stykach przekaznika nie ma przeskoku iskt, zbyt male napiecie, zbyt maly prad i zbyt mala czestotliwosc sygnalu.

W aparacie zaplonowym iskra pojawia sie na skutek zaniku napiecia na uzwojeniu. Takie zjawisko oczywiscie wystepuje w przekazniku tyle ze nie na jego stykach a na cewce, stad zawsze rownolegle do uzwojenia podlaczona jest dioda.

Styki ulegaja uszkodzeniu na skutek sniedzenia stykow, dlatego najlepszym wyjsciem byloby zastosowanie przekaznikow hermetycznych RT V np M4Y Omrona, takie przekazniki potrafia wykonac miliony cykli zalaczenia i odlaczenia zestykow bez oznak zuzycia przelaczajac moc nie wieksza od kilku W

Delikatnie sprostuję. M4Y absolutnie nie jest hermetyczny, tak jak i wszystkie wariacje R15.

Trochę sensu poproszę.

Mam przekaźniki z przezroczystymi obudowami i jak wyłączę światło, to widać przeskok iskry - Panowie znawcy :-).

Piszę o praktyce a nie o koncercie życzeń.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.To że czegoś nie widać, to nie znaczy że tego nie ma :-).

Ręce opadają. Jaki pzrekaźnik, jakie napięcia - gdzie, co, jak? Po co to piszesz? Trochę sensu poproszę. Ja z przekaźnika też mogę zrobić lampę łukową żaden problem...

Jeszcze raz, łopatologicznie: Styki przekaźnika mają zdolność samooczyszczania. Najczęściej styk pada od nieużywania. Przekaźniki na wyjściu końcówki mocy przełączają małe prądy, najczęściej wyrównują potencjał, a używanie w domu wzmacniacza to wbrew pozorom praca na pojedynczych watach, tak więc nawet gdy załączą one mocny repertuar to obciążenie styków jest znikome.

W kość to mogą, i to ostro, dostawać przekaźniki po stronie pierwotnej transformatora zasilającego, o ile takowe są. Sęk w tym, że problemy z nimi są pomijalne.

Trochę sensu poproszę.

Delikatnie sprostuję. M4Y absolutnie nie jest hermetyczny, tak jak i wszystkie wariacje R15.

Chodzilo mi o typ podstawy M4Y, musialbym zerknac w pracy jakie dokladnie ma oznaczenie ten blaszany hrmetyczny Omron.

Mam przekaźniki z przezroczystymi obudowami i jak wyłączę światło, to widać przeskok iskry - Panowie znawcy :-).

Piszę o praktyce a nie o koncercie życzeń.

Ciezko to nazwac iskra, i to jeszcze we wzmacniaczu Audio.

Mogę się nie znać ale całe życie wydawało mi się, że takie małe świecące w ciemności, żółto-niebieskie to może być iskra ale faktycznie mogę się mylić i to nie jest iskra tylko duszki-elektrony :-)

Pozdrawiam

Pygar

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.