Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Przebrnąlem przez wszystkie wpisy.

Zanim jednak mozolnie dotarlem do końca zrobiłem eksperyment. Mianowicie zalicowałem bezpiecznik złotym drutem 0,4 mm i tak przygotowany bezpiecznik zapodalem wczoraj do wzmaka a później do kondycjonera.

Wy się tu spierajcie a ja nie mam się nad czym zastanawiać, bo wniosek jest jeden - bardziej ograniczająca dźwięk oprócz bezpiecznika może być jedynie przerwa w obwodzie.

Jako, że kompromisów trzeba się wystrzegać ominąłem bezpiecznik i to dopiero rewolucja! Na prawdę polecam.

Owocowych przepychanek, pozdrowionka wracam do poukładanego dźwięku.

Drodzy forumowicze, kupujcie sobie bezpieczniki jakie tylko chcecie, czy to za 70gr lub za 400zł, byle ten bezpiecznik miał takie parametry jakie zaleca producent. Taki bezpiecznik w sytuacji kryzysowej jest niezbędny. Ja wiem, że jestem tu raczej traktowany jak zaraza i "niewierzący" ale dla waszego bezpieczeństwa, nie pomijacie tego elementu gwoździem lub podobnym.

zamiast obowiązkowo, nie mając o tym większego pojęcia, poigrać sobie z prądem. ;)

Daj spokój, nie chodzi o igranie z prądem, chociaż taka podmianka właśnie tym jest....

Chce się mieć poczucie bezpieczeństwa - bezpiecznik, nieważne jaki, musi mieć parametry zgodne z zaleceniami producenta, ale 100% gwarancji nie ma

Ale komu się przepalił bezpiecznik????

Bi mi tylko w przypadku awarii elektrycznej spaliło cały zasilacz w kompie - pomimo wpięcia w listwę z bezpiecznikiem i filtrem, ino takiej zwykłej, co zmienia faktów.....więc co???

Jego bym nie łączył z pozostałą dwójką....ale nie byłem ani u Niego, ani u Ciebie, więc na podstawie wpisów na forum nie będę wróżył z fusów u kogo, co i jak gra...

A kto ci każe wróżyć z fusów lub wpisów.Pisać można co się chce i co ślina na język przyniesie .Konfabulantów mamy tu wielu.Ja walę co chwila zdjęcia, nie mam nic do ukrycia. Swoje poczynania dokumentuję, a Oni co walą...? Wbrew pozorom zdjęcie sprzętu i akustyki pomieszczenia powiedzą więcej niż Ci się wydaje. Wklej swoje będziemy mieli pogląd.

ale dla waszego bezpieczeństwa, nie pomijacie tego elementu gwoździem lub podobnym.

Dalej nie rozumiesz tego, o czym my Ci tu klarujemy już od dłuższego czasu. Nikt tu nie każe komukolwiek zastąpić bezpiecznik na stałe gwoździem. To ma być krótkotrwały eksperyment, który uzmysławia w dobitny-oczywisty sposób czym to miejsce jest w konstrukcji urządzenia. Ja jechałem miesiąc na zrobionym przez siebie bezpieczniku z kapsli po bezpieczniku Furutecha i srebrnozłotych drucikach Siltecha G5 i nic się nie stało. Był to szaleństwo ale wykop był taki, że nie można było przestać słuchać. Trzeba pewne rzeczy przejść praktycznie by zorientować się o co tu chodzi.

Cholera...muszę się zająć branżą audio...moja popularność rośnie... ;-))))

Jeszcze więcej takich wpisów "kuriozów" jakie serwujesz a zostaniesz największym AntyTuzem w całej galaktyce:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Daj spokój, nie chodzi o igranie z prądem, chociaż taka podmianka właśnie tym jest....

Chce się mieć poczucie bezpieczeństwa - bezpiecznik, nieważne jaki, musi mieć parametry zgodne z zaleceniami producenta, ale 100% gwarancji nie ma

Ale komu się przepalił bezpiecznik????

Bi mi tylko w przypadku awarii elektrycznej spaliło cały zasilacz w kompie - pomimo wpięcia w listwę z bezpiecznikiem i filtrem, ino takiej zwykłej, co zmienia faktów.....więc co???

A u mnie gra najlepiej gra z uchylonym oknem na ścianie za kolumnami ...rozumiem , że mam wywalić okno ?;)

Dobrze , że lato idzie ;)

A u mnie gra najlepiej gra z uchylonym oknem na ścianie za kolumnami ...rozumiem , że mam wywalić okno ?;)

Dobrze , że lato idzie ;)

Zrobiłeś już sieciówki ? Daj znać jak wyszło i jak gra .Pzdr.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

więc co

Jak masz różnicówkę to nic ...można zawatować .

W najgorszym wypadku coś się lekko zjara w środku ..;)

Zrobiłeś już sieciówki ? Daj znać jak wyszło i jak gra .Pzdr.

Nie zrobiłem , AZ zostają .

Przyczyna jest prosta , dobrze zrobiona sieciówka DIY wychodzi cenowo prawie tyle co świetny firmowy kabel z drugiej ręki .

Koszt samego materiału na dobrą sieciówkę to 2-3 tys. Wtyki , miedź POCC plus srebro 4 N .

Nietrudno wyobrazić sobie jakie g....siedzi w sieciówkach firmowych to 10 000...

Ja żadnych Demiurgów sieciowych nie potrzebuję , a po ostatnich " wyczynach " z linią zasilającą szkoda

mi " nerw" na zatrudnianie " kablowych " fachowców .

Okablowałem się w całości IC Neotechem NEI3002 plus http://www.hificollective.co.uk/phono_plugs/neotech-nerocc-upocc-copper-gold-plated-plug.html

Głośnikowym NES 3004 , zasilanie AZ Absolute do źródła i GMki , jedynie phono to Electraglide .

Dalej nie rozumiesz tego, o czym my Ci tu klarujemy już od dłuższego czasu. Nikt tu nie każe komukolwiek zastąpić bezpiecznik na stałe gwoździem. To ma być krótkotrwały eksperyment, który uzmysławia w dobitny-oczywisty sposób czym to miejsce jest w konstrukcji urządzenia. Ja jechałem miesiąc na zrobionym przez siebie bezpieczniku z kapsli po bezpieczniku Furutecha i srebrnozłotych drucikach Siltecha G5 i nic się nie stało. Był to szaleństwo ale wykop był taki, że nie można było przestać słuchać. Trzeba pewne rzeczy przejść praktycznie by zorientować się o co tu chodzi.

Na czas testów mozna zrozumieć, jednak cytowałem uzytkownika, który mówił, że sobie tak zostawia, więc pozwoliłem sobie dać poradę. Ja tak jeszcze zapytam Ciebie, czy jest jakis element\dodatek w branzy audio, który uważasz za oszustwo ? tak z ciekawości pytam.

Jak masz różnicówkę to nic ...można zawatować .

W najgorszym wypadku coś się lekko zjara w środku ..;)

Nie zrobiłem , AZ zostają .

Przyczyna jest prosta , dobrze zrobiona sieciówka DIY wychodzi cenowo prawie tyle co świetny firmowy kabel z drugiej ręki .

Koszt samego materiału na dobrą sieciówkę to 2-3 tys. Wtyki , miedź POCC plus srebro 4 N .

Nietrudno wyobrazić sobie jakie g....siedzi w sieciówkach firmowych to 10 000...

Ja żadnych Demiurgów sieciowych nie potrzebuję , a po ostatnich " wyczynach " z linią zasilającą szkoda

mi " nerw" na zatrudnianie " kablowych " fachowców .

Okablowałem się w całości IC Neotechem NEI3002 plus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośnikowym NES 3004 , zasilanie AZ Absolute do źródła i GMki , jedynie phono to Electraglide .

Rozumiem Ciebie i wiem jak można się wkurzać na fachowców. Ja zatrudniłem kogoś z dalszej rodziny a i tak był problem w stylu

co to ja sobie nie wymysliłem a i takto nic nie da. Przy okazji zrobił zwarcie i o mały włos musiałbym zrywać część podłogi - jednym

słowem brak słów. Współczuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak cytowałem uzytkownika, który mówił, że sobie tak zostawia

Przecie robi to na własne ryzyko. Ja jechałem miesiąc i miesiąc strachu mi wystarczy, nie powtórzę tego. Permanentny strach może porządnie wykończyć. Chyba że ktoś lubi taki rodzaj pobudzenia. Był tu gość który jechał pół roku i nic też się nie stało.

Ja tak jeszcze zapytam Ciebie, czy jest jakis element\dodatek w branzy audio, który uważasz za oszustwo ? tak z ciekawości pytam.

Czy ja wyglądam na takiego co wszystko testuje cokolwiek pojawia się na rynku? Np. piegów, malowania i skrawania CD nie testowałem i dlatego na ten temat się nie wypowiadam. Komentuję tylko to, co sam zbadałem u siebie i naocznie widziałem i słyszałem u kogoś. Zajmuję się podstawowymi najbardziej niezbędnymi rzeczami i nic co do tej pory zakupiłem i samodzielnie zrobiłem nie jest zbyt dużym bublem. Sporo wątpliwości wzbudzają we mnie wszelakie pianki akustyczne. One praktycznie tylko psują.

Dużym oszustwem jest branie kupy szmalu za produkty zbudowane z części ze szrotu a sprzedawane w ładnym opakowaniu jako wyjątkowo luksusowe. Dużo jest kondycjonerów zachodnich które działają słabo a kosztują fortunę. Oszustwem są w większości recenzje-reklamówki w prasie. Tam wszystko gra wyśmienicie. To tak pokrótce gdyż można by było pisać i pisać:)

Jakie srebro na sieciówkę polecasz.Te Neotechu to miedź srebrzona. Pełne srebro to mają do IC tylko. Przymierzam się do wyprodukowania własnej na topowej biżuterii Furutecha.

Przecie robi to na własne ryzyko. Ja jechałem miesiąc i miesiąc strachu mi wystarczy, nie powtórzę tego. Permanentny strach może porządnie wykończyć. Chyba że ktoś lubi taki rodzaj pobudzenia. Był tu gość który jechał pół roku i nic też się nie stało.

Czy ja wyglądam na takiego co wszystko testuje cokolwiek pojawia się na rynku? Np. piegów, malowania i skrawania CD nie testowałem i dla tego na ten temat się nie wypowiadam. Komentuję tylko to, co sam zbadałem u siebie i naocznie widziałem i słyszałem u kogoś. Zajmuję się podstawowymi najbardziej niezbędnymi rzeczami i nic co do tej pory zakupiłem i samodzielnie zrobiłem nie jest zbyt dużym bublem. Sporo wątpliwości wzbudzają we mnie wszelakie pianki akustyczne. One praktycznie tylko psują.

Dużym oszustwem jest branie kupy szmalu za produkty zbudowane z części ze szrotu a sprzedawane w ładnym opakowaniu jako wyjątkowo luksusowe. Dużo jest kondycjonerów zachodnich które działają słabo a kosztują fortunę. Oszustwem są w większości recenzje-reklamówki w prasie. Tam wszystko gra wyśmienicie. To tak pokrótce gdyż można by było pisać i pisać:)

Dzieki za odpowiedz, bylem po prostu ciekawy. Wracając do tematu, wiem, że ktoś to robi na własne ryzyko, jednak uważam, że warto informować o mozliwych konsekwencjach takich działań. Oczywiscie, moze to działac 100 lat i nic się nie stanie a może i się zjarać po tygodniu bo akurat pech jakiś. Jezeli ktoś na forum by pisał, że ma plan wlozyc widelec do kontaktu to też starał bym sie go odwieść od takiego pomysłu, mimo ze to jego ryzyko :)

Jezeli ktoś na forum by pisał, że ma plan wlozyc widelec do kontaktu to też starał bym sie go odwieść od takiego pomysłu, mimo ze to jego ryzyko :)

Ja jestem za tym jednak by każdy choć raz poznał działanie prądu na człowieka. Takie "popieszczenie" jest pouczające:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jakie srebro na sieciówkę polecasz.Te Neotechu to miedź srebrzona. Pełne srebro to mają do IC tylko. Przymierzam się do wyprodukowania własnej na topowej biżuterii Furutecha.

http://www.hificollective.co.uk/wires/neotech-gp-oag-gold-plated-silver-wire.html

http://www.hificollective.co.uk/wires/neotech-LEST-rectangular-silver-wire.html

I ekstremalnie

http://www.hificollective.co.uk/wire/neotech-sost-occ-silver-wire.html

Kupujesz 50-70 metrów takich kabli łączysz , pleciesz w odpowiedniej geometrii i masz hiper kabel zasilający ;)

Trzeba jeszcze dobrać geometrię ;)

....tylko że użytkownicy coś nie dzielą się radochą z posiadanego cuda tu na forum.

Prawdziwi milosnicy hi-endu raczej nie zagladaja na audiostereo, ani nie traca czasu na grzebanie w internecie ..... To proste masz hi-end - to sluchasz muzyki. Nie masz hi-endu to klepiesz w klawiature.

TUX

Kupujesz 50-70 metrów takich kabli łączysz , pleciesz w odpowiedniej geometrii i masz hiper kabel zasilający ;)

Trzeba jeszcze dobrać geometrię ;)

Ale to wychodzi minimum 13 tys z biżuterią.

Czy ja wyglądam na takiego co wszystko testuje cokolwiek pojawia się na rynku? Np. piegów, malowania i skrawania CD nie testowałem i dlatego na ten temat się nie wypowiadam. Komentuję tylko to, co sam zbadałem u siebie i naocznie widziałem i słyszałem u kogoś. Zajmuję się podstawowymi najbardziej niezbędnymi rzeczami i nic co do tej pory zakupiłem i samodzielnie zrobiłem nie jest zbyt dużym bublem. Sporo wątpliwości wzbudzają we mnie wszelakie pianki akustyczne. One praktycznie tylko psują.

A sprawdzales dzialanie nakladki na plyty cd w postaci cienkiego krążka z karbonu? Co do kondycjonera to polecam Ci wyprobowanie DB4 .Tani a rozwala 2-3razy drozsza konkurencje. U mnie swietnie sprawdza sie nawet z takim monstrum jak Jazz Wile.

Ja jestem za tym jednak by każdy choć raz poznał działanie prądu na człowieka. Takie "popieszczenie" jest pouczające:)

Przerobilem dwa razy. Mawiaja do trzech razy sztuka ale jednak wolalbym by ten trzeci mnie ominął ;)

Prawdziwi milosnicy hi-endu raczej nie zagladaja na audiostereo, ani nie traca czasu na grzebanie w internecie ..... To proste masz hi-end - to sluchasz muzyki. Nie masz hi-endu to klepiesz w klawiature.

TUX

Ja klepię z pracy jak mam czas. Popołudniami nie klepię w klawiaturę gdyż mam ciekawsze rzeczy do roboty.

Rozumiem TUX, że Ty i przed południem nie możesz oderwać się od swojego hajenda. Jaki ty szczęśliwy jesteś:) Z kapitału leci?

A sprawdzales dzialanie nakladki na plyty cd w postaci cienkiego krążka z karbonu? Co do kondycjonera to polecam Ci wyprobowanie DB4 .

Karbonu nie próbowałem więc wszystko przede mną.Kondycjoner Enerra z ich topowym kablem mam i to załatwiło konkurencję wszelką.

Chciałeś ekstremalnie ze srebra :)

Z miedzi wychodzi taniej .

Miedź ociepla i pompuje dźwięk więc odpada. Na PW zapytanie posłałem.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Karbonu nie próbowałem więc wszystko przede mną.Kondycjoner Enerra z ich topowym kablem mam i to załatwiło konkurencję wszelką.

Zamiast karbonu połóż drugą płytę od góry na ' odwyrtkę " byle czarna była .

Taki dodatkowy docisk .

Patent Tomklego .

Z miedzią to nie jest tak do końca ...zawsze możesz łączyć przewodniki srebrne z miedzianymi i odpowiednimi wtykami .

Tylko to kupa zabawy , takie strojenie kabla ;)

Pomyliłeś adresata, zapytaj o to Diogenesa .

To wypróbuj. Warto. Koszt niewielki a poprawa jest. Gadżet zdecydowanie wart wydanej kwoty i jeden z najtanszych i najprostrzych upgredow naszego systemu.

Jesli chodzi o Enerra,mialem przez kilka tyg u siebie ich Point One. Dobry sprzet ale przegral w porównaniu z DB.

Jesli chodzi o Enerra,mialem przez kilka tyg u siebie ich Point One. Dobry sprzet ale przegral w porównaniu z DB.

Mam ten DC blokerem i jest rewelacyjny. Hydry, Giggawaty i inne się nie umywają.

DB nie znam. Przybliż trochę.

Mam ten DC blokerem i jest rewelacyjny. Hydry, Giggawaty i inne się nie umywają.

DB nie znam. Przybliż trochę.

Mam topową listwę Enerra ( ponieważ mam ambiwalentny stosunek do kondycjonerów ) gdzie połączenia gniazd i same gniazda ( częściowo ) wykonano

z czystej miedzi.Znaczący i pozytywny efekt dźwiękowy.

Topowy kondycjoner Enerra z DC Blokerem i koniecznie z ich topowym kablem gdyż idealnie współpracują tworząc bardzo dobry produkt przewyższający konkurencję zachodnią o cenach nie mających nic wspólnego z ich jakością praktyczną. Stabilizuje prąd właściwie i dźwięk codziennie jest taki sam rano i w nocy. Czy czegoś więcej trzeba? Chwali się staranne wykonanie.Gniazda solidnie trzymają wtyczki, ale mogłoby być ich jednak 8.

Konstruktor wycenia ten zestaw na 20 000 zł i w niczym nie przegiął. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy.

Topowy kondycjoner Enerra z DC Blokerem i koniecznie z ich topowym kablem gdyż idealnie współpracują tworząc bardzo dobry produkt przewyższający konkurencję zachodnią o cenach nie mających nic wspólnego z ich jakością praktyczną. Stabilizuje prąd właściwie i dźwięk codziennie jest taki sam rano i w nocy. Czy czegoś więcej trzeba? Chwali się staranne wykonanie.Gniazda solidnie trzymają wtyczki, ale mogłoby być ich jednak 8.

Konstruktor wycenia ten zestaw na 20 000 zł i w niczym nie przegiął. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy.

Topowa listwa Enerra z DC blokerem i 6 gniazdami została wyceniona na 7000 bez kabla. Dzieki uprzejmości pana Sylwestra z firmy Wile , zrobił mi

specjalny przewód od listwy do gniazdka prądowego z wtyczką 20A . Zastosowanie Wile od sciany do listwy spowodowało pełny i nieograniczony

przepływ prądu ( tak jakbyśmy odkręcili mocniej kurek wody ) z czego zresztą słyną sieciówki Wile oprócz samej energetyczności dźwięku.

Postaram się sprawdzić skuteczność kondycjonera Enerr w niedalekiej przyszłości ale jak dotąd to wszelkie próby użycia kondycjonerów kończyły

się na sporym ale i jednocześnie negatywnym wpływie na dźwięk systemu.

Wiem, że pytanie nie na miejscu, bo wieje stron wątek ma, jednak chciałbym krótką tylko odpowiedź uzyskać. Warto we wzmacniaczu wymienić bezpiecznik? Coś się zmieni na plus? Jestem przygłuchy, bardzo długo musiałem się wsłuchiwać, by usłyszeć różnicę pomiędzy MP3 a FLAC. I uznałem, że różnica jest, ale jeśli słuchamy nieuważnie, to jest to mało istotne. Z drugiej strony dążę do tego, by pliki mieć jednak w gęstych FLAC. Tu różnica jest znaczna. Zatem warto inwestować w bezpiecznik?

wysłane z P9 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.