Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tu nie chodzi o kraj ani o wolność - tu chodzi o dopasowanie i jak słusznie zauważyłeś hifi nowy, jesteśmy w zakładce hi-end, więc tym bardziej ma to znaczenie, znaczy dopasowanie ma znaczenie. Jak sobie wyobrażasz? Wzmacniacz za pięćdziesiąt tysi euro, a bezpiecznik za kilka stówek? Nie ma prawa zagrać!

Parker's Mood

Ale tu nie chodzi o kraj ani o wolność - tu chodzi o dopasowanie i jak słusznie zauważyłeś hifi nowy, jesteśmy w zakładce hi-end, więc tym bardziej ma to znaczenie, znaczy dopasowanie ma znaczenie. Jak sobie wyobrażasz? Wzmacniacz za pięćdziesiąt tysi euro, a bezpiecznik za kilka stówek? Nie ma prawa zagrać!

nie widzisz w tym jakiejś sprzeczności? kupujesz wzmacniacz za piećdziesiąt tys. euro, w którym zamontowany jest jakiś biedny bezpiecznik i musisz go we własnym zakresie updatować?

To nie do końca o to chodzi. Ma się tobie podobać, nie jest powiedziane ze bezpiecznik za 100zł nie zagra lepiej niż ten za 400zł dla ciebie. A słuchasz na tym na co cie stać.

Czym może się różnic HiFi-Tuning Supreme 3

od tego Verictum - X Fuse za. 90€

Proszę, nie żartuj sobie - jesteś w hi-endzie! Cóż to za cena 90€? Absolutne niedopasowanie tu zachodzi - to nie będzie grało ze wzmacniaczem za 50 tysi €.

90€ jest dobre do hi-fi.... W hi-endzie ten numer nie przejdzie...

Parker's Mood

Proszę, nie żartuj sobie - jesteś w hi-endzie! Cóż to za cena 90€? Absolutne niedopasowanie tu zachodzi - to nie będzie grało ze wzmacniaczem za 50 tysi €.

na sotheby's można "wyhaczyć" niedrogo, wysadzane diamentami

To że wzmacniacz kosztuje 50 tysi € nie musi oznaczać że gra. Dla jednych gra dla innych nie. Nie patrz tylko przez cenę. Podeślij propozycje bezpieczniaka za "....tysiąc, albo dwa...." pewnie chętnie forum zobaczymy te cudeńka. Miałeś je u siebie lub słuchałeś. Ja takowych nie widziałem i nie słyszałem.

to jest dla mnie ciekawe stwierdzenie. skoro wycinają wysoka górę to zamiast zrobic to zwrotnica mogę wykorzystac wlasności bezpiecznika

masz może pomiary tych zmian?

Na pomiarach wychodzi a w realu już nie. Nie wierz we wszystko w co zmierzysz. To jest audio a nie programowanie maszyny cyfrowej .

To że wzmacniacz kosztuje 50 tysi € nie musi oznaczać że gra. Dla jednych gra dla innych nie. Nie patrz tylko przez cenę. Podeślij propozycje bezpieczniaka za "....tysiąc, albo dwa...." pewnie chętnie forum zobaczymy te cudeńka. Miałeś je u siebie lub słuchałeś. Ja takowych nie widziałem i nie słyszałem

A ten za 65 tysi €? Zagra? Nie znam bezpich za kilka tysi, ale moim zdaniem są za tanie do sprzętu za kilkadziesiąt tysi - niedopasowanie za taniego bezpiego jest widoczne gołym okiem - to nie ma prawa zagrać!

Parker's Mood

Oj, to szkoda. Jaki jest sens stosowania bezpiecznika niezwykłego za kilka stówek do sprzętu za, powiedzmy, kilkadziesiąt tysięcy, nie wspominając już o tych zestawach za kilkaset tysięcy? Przecież z góry wiadomo, że to nie zagra? Jak bezpiecznik nie będzie kosztował co najmniej ze trzy tysie dolców, to prawdopodobnie można zapomnieć o dobrym graniu? Tak, czy nie?

I po co te negatywne emocje? Kompleksy proponuje leczyć gdzie indziej.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Krążą pogłoski, ze juz niedługo, lada moment jedna z polskich firm wprowadzi do sprzedaży bezpiecznik za ponad 1000 PLN !!

Ma to byc nokaut dla konkurencji.

----------------------------------------------------

Czym może się różnic HiFi-Tuning Supreme 3

od tego Verictum - X Fuse za. 90€

Myślę podobnie - HiFi Tuning Supreme to max i rozsądek.

Krążą pogłoski, ze juz niedługo, lada moment jedna z polskich firm wprowadzi do sprzedaży bezpiecznik za ponad 1000 PLN !!

Ma to byc nokaut dla konkurencji.

A niech sobie będzie nokaut, na pewno dla jelonków których nie brakuje na AS i w ogóle.

A ten za 65 tysi €? Zagra? Nie znam bezpich za kilka tysi, ale moim zdaniem są za tanie do sprzętu za kilkadziesiąt tysi - niedopasowanie za taniego bezpiego jest widoczne gołym okiem - to nie ma prawa zagrać!

Możesz napisać o co ci chodzi i co robisz na forum? Tak kolegów nie znajdziesz,. Pleść głupoty i prowokować innych to każdy g .... potrafi i do tego sprzętu audio nie potrzeba. Proponuje zmienić pokój ponieważ nic mądrego nie masz do powiedzenia w temacie bezpieczników.

Dziękujęmy

Możesz napisać o co ci chodzi i co robisz na forum? Tak kolegów nie znajdziesz,. Pleść głupoty i prowokować innych to każdy g .... potrafi i do tego sprzętu audio nie potrzeba. Proponuje zmienić pokój ponieważ nic mądrego nie masz do powiedzenia w temacie bezpieczników.

Dziękujęmy

Nie przejmuj się to typowe dla Chicago vel MarkN. Gościowi się nudzi, jest samotny i lubi zaczepki

Dziękujęmy

Ależ proszę bardzo, tylko dlaczego dziękujesz w liczbie mnogiej? Jest was dwóch? Czy jesteś wyznawcą kultu bezpiego? Po co te nerwy? Grzecznie pytam, bo widzę niedopasowanie - na oko od razu widać, że nie zagra - w hi endzie ten numer nie przejdzie. Bezpi musi kosztować - nie ma innej drogi. Do hi-fi można użyć tańszych, takich za dwadzieścia €, ale w hi-endzie? No coś ty hifi nowy? Tam wystąpi niedopasowanie - przecież nie muszę ci chyba pisać o tak oczywistych oczywistościach?

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie ma sensu przepłacać za Verticum jak można kupić HIFI Tuning Supreme Copper (z czapkami Cadas) i może się okazać że będzie lepiej i taniej.

Jest to możliwe, podzielam Twoją pozytywną opinię na temat Supreme Copper, przy czym ocena możliwa jest jedynie poprzez weryfikację we własnym systemie. Mnie się wydaje, że miedziany Supreme sprawdzi się lepiej w systemach zbliżonych do neutralności, natomiast Verictum w tych jaśniejszych i chłodniejszych. Supreme Silber z kolei w typowo lampowych, czyli ciepłych i gęstych. To tak w dużym uproszczeniu oczywiście.

@tomkly, ale Verictum jest tez srebrny jak Supreme Silber,

dla porównania:

HiFi-Tuning Supreme

1. 99% Silber + 1% Gold (Kappen + Schmelzleiter!)

1. Geloetet mit Mundorf Supreme Lot (Gold/Silber)

2. Schwarzer Keramikkoerper mit goldenem Aufdruck

3. Kryogenisch behandelt

4. RoHS-konform

5. Handmade in Germany

Verictum

1. 100% srebro

2. ceramiczne

3. Kriogenizacja

4. wlasna technologia Technologię X.

5. ręcznie polerowany

Zdecydowałem się, kupuje HiFi-Tuning Supreme Silber do Maka

Gerard w moim systemie używałem monobloków McIntosh MC601 przez prawie dwa lata. Stosowałem różne bezpieczniki, w tym również HiFi Tuning Supreme. Są dobre ale grają bez wyrazu zwłaszcza na średnicy. Mają dobrą dynamikę, scena też bez uwag.Na tym tle Verictum X-Fuse gra przynajmniej równie dobrze. Zgadzam się z Tomkiem, że preferuje średnicę, która jest znaczenie lepsza niż u Niemca. Natomiast obcinania pasma, o którym pisze HiFi Nowy nie zanotowałem. Być może mam za słaby system albo mam inne wersje płyt Watersa i Pink Floyd :) Obecnie używam bezpiecznika Verictum X-Fuse w Audio Research Reference 150 i nadal Verictum nic nie obcina. Pozdrawiam

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gerard w moim systemie używałem monobloków McIntosh MC601 przez prawie dwa lata. Stosowałem różne bezpieczniki, w tym również HiFi Tuning Supreme. Są dobre ale grają bez wyrazu zwłaszcza na średnicy. Mają dobrą dynamikę, scena też bez uwag.Na tym tle Verictum X-Fuse gra przynajmniej równie dobrze. Zgadzam się z Tomkiem, że preferuje średnicę, która jest znaczenie lepsza niż u Niemca. Natomiast obcinania pasma, o którym pisze HiFi Nowy nie zanotowałem. Być może mam za słaby system albo mam inne wersje płyt Watersa i Pink Floyd :) Obecnie używam bezpiecznika Verictum X-Fuse w Audio Research Reference 150 i nadal Verictum nic nie obcina. Pozdrawiam

CD mam 1 japońskie wydania i master sound:) ale może za słabe. MSFL sprzedałem . Zapytaj artuku sam był w szoku jak był u mnie i później byłem u niego z HIFI tuning a wcześniej miał verticum. To już na pewno 2 systemy na których potwierdza się to co pisze. Obydwa systemy oparte na lampie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To już na pewno 2 systemy na których potwierdza się to co pisze. Obydwa systemy oparte na lampie.

System Artura z racji na ciepło brzmiące kolumny zdecydowanie potrzebuje wszelkich form ożywienia, więc rozumiem że Supreme Silber zagrał u niego lepiej. Z lampami ARC jest już inaczej, wolę osobiście Verictum od Silbera, aczkolwiek różnice pomiędzy nimi nie są duże. Jak chodzi o monosy MC601 to tu uwidacznia się zdecydowanie przewaga Verictum. Sądzę, że można by się pokusić o próbę tego typu uogólnienia które zaproponowałem powyżej, choć jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich uogólnień;-) Natomiast wracając do systemu Artuku, tam jest zbyt wiele ciepłych elementów, ja bym przede wszystkim wymienił MIT MI-350, które w mojej ocenie obcinają skraje (przynajmniej ten najwyższy) pasma. Tak jak pisał Mark11, ja u siebie też nie zaobserwowałem jakiegokolwiek cięcia pasma, jeśli już to utratę mikroszczegółów wynikającą z zagęszczenia środka. Czyli mniej więcej to samo co robią kable MIT;-)

System Artura z racji na ciepło brzmiące kolumny zdecydowanie potrzebuje wszelkich form ożywienia, więc rozumiem że Supreme Silber zagrał u niego lepiej. Z lampami ARC jest już inaczej, wolę osobiście Verictum od Silbera, aczkolwiek różnice pomiędzy nimi nie są duże. Jak chodzi o monosy MC601 to tu uwidacznia się zdecydowanie przewaga Verictum. Sądzę, że można by się pokusić o próbę tego typu uogólnienia które zaproponowałem powyżej, choć jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich uogólnień;-) Natomiast wracając do systemu Artuku, tam jest zbyt wiele ciepłych elementów, ja bym przede wszystkim wymienił MIT MI-350, które w mojej ocenie obcinają skraje (przynajmniej ten najwyższy) pasma. Tak jak pisał Mark11, ja u siebie też nie zaobserwowałem jakiegokolwiek cięcia pasma, jeśli już to utratę mikroszczegółów wynikającą z zagęszczenia środka. Czyli mniej więcej to samo co robią kable MIT;-)

Ja nie mam kabli MIT

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja nie mam kabli MIT

Ale z tego co pamiętam masz lampy Kondo oraz okablowanie Sulek. Czyli bardzo ciepłe zestawienie. Ja mam w okablowaniu mnóstwo srebra (KS1130 + KS3035) więc próby założenia typowych srebrnych bezpieczników czy też nawet zworek powodowały nadmierne rozjaśnienie dźwięku. Reszta toru determinuje wybór bezpiecznika. Sądzę, że u Ciebie lepiej niż Supreme Copper mógłby zagrać wariant Silber, jeśli oczywiście masz taki tor jak napisałem.

Ale z tego co pamiętam masz lampy Kondo oraz okablowanie Sulek. Czyli bardzo ciepłe zestawienie. Ja mam w okablowaniu mnóstwo srebra (KS1130 + KS3035) więc próby założenia typowych srebrnych bezpieczników czy też nawet zworek powodowały nadmierne rozjaśnienie dźwięku. Reszta toru determinuje wybór bezpiecznika. Sądzę, że u Ciebie lepiej niż Supreme Copper mógłby zagrać wariant Silber, jeśli oczywiście masz taki tor jak napisałem.

Mam kable SULKA i bardzo sobie je chwale, ale bezpieczniki testowałem na Tara Labs Zero EDGE i Siltech DC

Ja nie mam kabli MIT

Robiłem porównania na DAC Gryphona. Zarówno HiFi Tuning Supreme 3 Copper, jak i Verictum wypadły bardzo dobrze i trochę podobnie. Żadnego obcinania skrajów pasma nie zauważyłem. Może na lampach tak się dzieje?

Robiłem porównania na DAC Gryphona. Zarówno HiFi Tuning Supreme 3 Copper, jak i Verictum wypadły bardzo dobrze i trochę podobnie. Żadnego obcinania skrajów pasma nie zauważyłem. Może na lampach tak się dzieje?

Sylwku na lampach też jest OK. Gram jak napisałem aktualnie na kombinacji ARC Reference 150 i McIntosh C1000 i w obydwu urządzeniach siedzą Verictum X-Fuse. Obcinania tak jak w Twoim systemie nie stwierdziłem. Natomiast w ciepło i gęsto zestawionych kombinacjach być może Verictum zbyt mocno akcentuje średnicę.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Natomiast w ciepło i gęsto zestawionych kombinacjach być może Verictum zbyt mocno akcentuje średnicę.

Jak chodzi o monobloki Sphinxa, to naprawdę ożyły to założeniu im Xów. W tym przypadku poprawiło się rozciągnięcie i wypełnienie niższego podzakresu basu.

3 od góry

To są bardzo dobre kable. Z tego co pisałeś, to u siebie zastąpiłeś je Sulkami. Słyszałem dobre opinie o tych ostatnich od kilku szacownych userów. Muszę kiedyś wziąć od Ciebie na odsłuchy. Na forum pojawiło się dużo niepotrzebnych złośliwości pod ich adresem, a podobno grają całkiem zacnie.

Jak chodzi o monobloki Sphinxa, to naprawdę ożyły to założeniu im Xów. W tym przypadku poprawiło się rozciągnięcie i wypełnienie niższego podzakresu basu.

To są bardzo dobre kable. Z tego co pisałeś, to u siebie zastąpiłeś je Sulkami. Słyszałem dobre opinie o tych ostatnich od kilku szacownych userów. Muszę kiedyś wziąć od Ciebie na odsłuchy. Na forum pojawiło się dużo niepotrzebnych złośliwości pod ich adresem, a podobno grają całkiem zacnie.

Tez tak mysle. Warto posluchac zeby miec zdanie. Wiele osob po posluchaniu zastapilo nimi juz wiele zacnych kabli. Ale lobby sklepowe mocno dziala na forum i chce szybko zdyskredytowac konkurencje.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tez tak mysle. Warto posluchac zeby miec zdanie. Wiele osob po posluchaniu zastapilo nimi juz wiele zacnych kabli. Ale lobby sklepowe mocno dziala na forum i chce szybko zdyskredytowac konkurencje.

Konkurencja w przedziale cenowym zbliżonym do 5 tys. zł jest faktycznie bardzo duża, więc każdy nowy produkt odbiera potencjalny kawałek tortu. Podejrzewam zresztą, że w tym przedziale kable Sulka są jednym z liderów, bo mają relatywnie krótki kanał dystrybucji, co powoduje minimalizację kosztów pośredników. Gdyby puścić je przez salony audio, to cena byłaby przynajmniej o 30% wyższa niż obecnie. Stąd też brak entuzjazmu lobby sklepowego, producent nie daje im zarobku. Jak zwykle rynek zweryfikuje, która z dróg jest właściwa. Swoją drogą to w sklepach niewiele jest dobrych kabli, które można nabyć za 5 tys. zł, przynajmniej analizując ceny katalogowe. Rynek kablarski dawno temu odleciał w kosmos. Mnie zainteresowała recenzja Marka Dyby, postrzegam go jako jednego z najbardziej rozsądnych recenzentów. Problem tkwi w tym, że Marek pisze, że dla niego są to kable istotnie droższe od używanych na codzień, co utrudnia mu ocenę. W moim przypadku są to kable istotnie tańsze, więc może łatwiej będzie dokonać stosownego porównania;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.