Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Malujesz na bordowo paznokcie ;)

Tylko na specjalne okazje ;)

A serio wiele rozwiazań wydawało nam się niedorzecznych a jednak się przyjęło. Skoro Amerykanie to sprzedają to czemu nie spróbować i nie zrobić do testów? Przecież to nic nie kosztuje :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy wiesz jak tam złożyć zamówienie. Mailowo?

Miałem ostatnio ten bezpiecznik pożyczony od kolegi, kupiony na tej aukcji:

http://www.ebay.de/itm/222066016651?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Spisywał się świetnie, ale nie wiem czy to wersja miedziana czy srebrna. A Twoim zdaniem , jaka?

Napisz tam maila, na pewno Ci odpiszą. Na moje oko to jest wersja Silber. A jak się spisuje Gargantua?

Już widzę jak niektórzy w audiofilskim zapędzie omijają topowym Nordostem..... licznik elektryczny ;)

Lepiej pociągnąć do elektrowni, lub najbliższego transformatora. ;)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A jak się spisuje Gargantua?

Gargantua spisuje się świetnie, tylko musiałem sprzedać interkonekt RCA między pre a końcówką - Stereovox Colibri (nawiasem mówiąc bardzo dobry w swojej cenie). Po wpięciu Gargantui wysokie tony, szczególnie talerze stały się niesamowicie zaokrąglone. Pozornie było to przyjemne, taki miód, ale nienaturalne. Teraz jest tam Audioquest Panther XLR. Potwierdza się opinia, że Krelle grają zdecydowanie lepiej po XLR.

Na moje oko to jest wersja Silber.

Zgadza się - napisałem maila do gościa.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Potwierdza się opinia, że Krelle grają zdecydowanie lepiej po XLR

Krelle grają w zasadzie jedynie po swojej magistrali, bądź po XLR (podobnie zresztą jak ARC). Łączenie ich po RCA to audiofilska zbrodnia;-) I o dziwo dobrze wypadają ze srebrnym okablowaniem. Nie wiem co tam jest w środku Panthera, ale dźwiękowo przypomina kable srebrne.

Sprzedawać to raczej nie z kilku powodów. Nie zrobię badań obciażeniowych, to co zrobię może nie spełniać funkcji bezpiecznika, nie chcę aby ktoś szargał moje imię gdy uszkodzi sobie przez przypadek lub głupotę sprzęt itd :)

A czy bezpieczniki mają zapobiec awarii, czy tylko ją ograniczyć w skutkach?

Bo jak tylko ograniczyć... to pies trącał, i tak później trzeba naprawić ;)

Irek.N.

Oczywiście zapobiec.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo jak tylko ograniczyć... to pies trącał, i tak później trzeba naprawić ;)

Początkujący elektronik uważa, że bezpiecznik to element, który ma chronić jakiś obwód

czy urządzenie przed uszkodzeniem, nie dopuszczając do nadmiernego wzrostu prądu

w przypadku przeciążenia czy zwarcia. Takie wyobrażenie nie jest do końca prawdziwe.

Owszem, w niektórych obwodach bezpiecznik rzeczywiście ma pełnić taką rolę. W zaskakująco wielu przypadkach bezpiecznik ma zupełnie inne zadanie. Przykładowo bezpiecznik sieciowy obecny w wielu urządzeniach nie jest w stanie skutecznie ochronić

przed uszkodzeniem, a jedynie ma nie dopuścić do dalszych uszkodzeń, przede wszystkim do powstania pożaru czy wybuchu.

Cytat z :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do ściągnięcia w pdf.

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Należy zachować większą dawkę ostrożności przy obsłudze końcówki mocy. Na przykład nie przepinać kabli głośnikowych przy włączonej, co ja miałem wcześniej w zwyczaju;-)

Nie ma dymu bez ognia a odp. jest zawarta w kilku wpisach. Odpowiedzialna, doświadczona i nie śpiesząca się osoba awarii raczej mieć nie będzie :)

Jest kolega w błędzie. Awaria może się przytrafić zawsze i wszędzie, każdemu. Zresztą wybór lutowania bezołowiowego, jak by gwarantuje wcześniej czy później kłopoty. Taki obecnie jest styl produkcyjny - tanio i nie na zawsze :(

Kolego dzett - toczony bezpiecznik zapewni maksymalną poprawę moim zdaniem, a z skutecznością zabezpieczenia będzie tak samo jak przy mocno przewymiarowanym audiofilskim. W zasadzie to oba przenoszą funkcję "bezpiecznika" gdzieś w środek układu :), nad czym się więc zastanawiać?

Miłego.

Irek.N.

Wiadomo, że zdarzyć może się każdemu ale czy nie po to tkwimy w tym szaleństwie aby sprawiało nam ono jak największą przyjemność? Tak jak powiedział Tomek trzeba zachować ostrożność, bez niej można spalić wszystko nawet na normalnych bezpiecznikach.

Tak jak powiedział Tomek trzeba zachować ostrożność, bez niej można spalić wszystko nawet na normalnych bezpiecznikach.

Co masz konkretnie na myśli pisząc, że trzeba zachować ostrożność? Jeżeli masz belkę zamiast bezpiecznika, to oprócz sprzętu możesz spalić dom. Mając bezpiecznik spali się tylko sprzęt.

Bezpiecznik jedynie ma nie dopuścić do dalszych uszkodzeń, przede wszystkim do powstania pożaru czy wybuchu. Inna sprawa, jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia.

Przecież zacytowałem specjalistę od bezpieczników....!!!!! Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Jeżeli ktoś chce podjąć ryzyko w imię lepszego dźwięku, to jego sprawa, ale nie można mówić, że będąc ostrożnym, można nie dopuścić do spalenia sprzętu tylko dlatego, że w sprzęcie jest bezpiecznik.

Jeżeli ktoś chce podjąć ryzyko w imię lepszego dźwięku, to jego sprawa, ale nie można mówić, że będąc ostrożnym, można nie dopuścić do spalenia sprzętu tylko dlatego, że w sprzęcie jest bezpiecznik.

Jeżeli ktoś chce podjąć ryzyko w imię lepszego dźwięku, to jego sprawa, ale nie można mówić, że będąc ostrożnym, można nie dopuścić do spalenia sprzętu. W tym miejscu ma byc kropka i nic ponadto :-)

Czołem. Nie dajmy się ponosić emocjom :) Po pierwsze widziałem sporo spalonych wzmacniaczy a sam spaliłem 2 :) i w żadnym z nich nie zadziałał bezpiecznik! To co robię robię dla siebie i na swoją odpowiedzialność wiedząc, że dodatkowe zabezpieczenie mam w kondycjonerze ale o tym pisałem już wyżej :) napisałem też, że można zrobić cieńsze bezpieczne bezpieczniki. Znajomi którzy usłyszeli różnicę poprosili o wykonanie właśnie takich bezpiecznych. Będę robić na prośbę kilku znajomych bezpieczniki ze srebra. U mnie raczej się nie sprawdzą ale u innych mogą.

Pozdrawiam Sławek

Właśnie powstał typowy bezpiecznik na bazie miedzi. Zaraz aplikacja i wygrzewanie. Następny krok to wosk pszczeli w środku na podobieństwo tych amerykańskich :)

Miłego dnia :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze widziałem sporo spalonych wzmacniaczy a sam spaliłem 2 :) i w żadnym z nich nie zadziałał bezpiecznik!

To właśnie poprzednicy próbowali przekazać. Bezpiecznik sieciowy z samej nazwy ochrania sieć a nie urządzenie w środku.

Oczywiście są jeszcze bezpieczniki w skrzynce.

Ale jak i tam też ktos sobie wstawi zamiast sztabkę złota to już mozna sąsiadów pozbawić zasilania. O ile w pionie też juz ktoś....:)

Należy zachować większą dawkę ostrożności przy obsłudze końcówki mocy. Na przykład nie przepinać kabli głośnikowych przy włączonej, co ja miałem wcześniej w zwyczaju;-)

Tak że wtedy należy postępować jak z jeżem ;)

Inną sprawą jest np. uszkodzenie elektroniki w czasie (proces niby naturalny) jakiś kond wyleje straci pojemność a gdzie indziej zaczyna iśc duży prąd mogący spowodować kolejne uszkodzenia elektroniki lub pożar i takie sytuacje dobry bezpiecznik TYLKO ZABEZPIECZA.

Typ bezpieczników stosowanych nagminnie jak widzimy mają totalny konflikt z audio i należało by zastosować innego typu zabezpieczenia a to wydatek właśnie tych wypaśnych bezpieczników ale nie chodzi o takie zabezpieczenie tylko inne rozwiązanie techniczne kosztujące właśnie jakieś 350zeta na obwód.

Może dożyjemy w audio takich czasów że będzie możliwa taka opcja za dopłata w fabrycznie nowym urządzeniu?

Jak na razie głupie oszczędności księgowe i głupia!!! autocenzura konstruktorów wygrywa!

Właśnie powstał typowy bezpiecznik na bazie miedzi. Zaraz aplikacja i wygrzewanie. Następny krok to wosk pszczeli w środku na podobieństwo tych amerykańskich :)

Do Andrzejków zdążysz nie spiesz się tak ;)

Ale jak i tam też ktos sobie wstawi zamiast sztabkę złota to już mozna sąsiadów pozbawić zasilania. O ile w pionie też juz ktoś....:)

Podejrzewasz że u nas w kraju mieszka ktoś z Emiratów Arabskich?

Sławek, ja biorę na testy zarówno miedziany jak i srebrny. Na wosk pszczeli mogę poczekać;-)

Ja z uporem maniaka twierdzę że jest to jednak czysty 100% wosk Carnauba ;P

Myślę że to nie fer działać na podświadomość głownie męskiej części użytkowników forum.

Proponuję wrócić do meritum; albo bezpieczniki albo cycory.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bezpiecznik nie chroni przed zwarciem, tylko przed jego skutkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Laska

Gratuluję wykonania i sesji zdjęciowej rodem z katalogów produktów dla Audiofilii.

Widzę przed Tobą świetlaną przyszłość :-)

Nie zmarnuj takiego potencjału !

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Mi też przydałaby się jakaś żywa modelka do prezentacji własnych wyrobów :-)

Panie i Panowie oto jest :)

Ukryta Zawartość

Dla tych którzy lubią sygnaturę kondensatorów z woskiem. Można powiedzieć, że odczucia są zbliżone. Zanim wpadłem na pomysł jak je robić to zmarnowałem 10 bezpieczników i kilka godzin. Opłacało się :)

Rafael - nie narzekaj na ten cud natury ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.