Skocz do zawartości
IGNORED

Apel do sprzedających na aukcjach sprzęt CD

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy oglądam aukcje, czasami aż mi podchodzi gdy czytam np. taki tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Co do mozliwosc i jakosc dzwieku nie bedziemy sie rozpisywac kazdy audiofil wie co potrafi oddac to cudo"

Audiofilem jestem już parę lat, ale za cholerę nie wiem, co TO CUDO potrafi. Prawdopodobnie NIC ponad przeciętność.

Dlatego apeluję, by nie cytować w każdej aukcji Stalina ("każdy komsomolec dokładnie wie, że...") bo szlag może trafić. O pisaniu poprawnie po polsku już nie wspomnę, bo to pewnie przekroczy możliwości oferenta.

Apel nr2 jest taki, żeby nie nadużywać HI END

Ukryta Zawartość

MINIWIEŻA SONY CMT-ED1 "HI-END" TANIO!! - cena kup tera: 115zł ("tera" napisałem specjalnie - pasuje do oferty)

jeżeli to takie HI END, to dodaj człowieku ze dwa zera, to przynajmniej zarobisz porządnie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie śmieszą jeszcze takie dopiski np. ktoś wystawia wzmacniacz Harman Kardon i dopisuje NIE YAMAHA, NIE DENON.

A mnie śmieszy takie zadecie. Wyluzujcie Panowie, ktoś chce sprzedać, ktoś chce kupić , normalka?

Swiadomy kupujący oleje taka aukcje, inny nie

there are no answers, only choices ....

Mnie śmieszą jeszcze takie dopiski np. ktoś wystawia wzmacniacz Harman Kardon i dopisuje NIE YAMAHA, NIE DENON.

Nie wiesz czemu ludzie tak robią? To proste... Dopisując do tytułu kilka innych nazw zwiekszają ilość osób znajdujących ich aukcje. Ktoś szuka yamahy , denona i wpisuje takie nazwy w wyszukiwarke to i harman się pokaże. Pomysłowość dźwignią handlu :)

Głos wołającego na puszczy.

Sprzedający jeśli uznaliby że to pomoże w uzyskaniu wyższej ceny pisaliby iż to: "osobisty wzmacniacz Stalina, Królowej Kleopatry, Napoleona."

A jeśli za każdy przeczytany post na tym forum który miał zachęcić do kupna tego i owego (jako Hi-Endu) dostawałbym 100 zł miałbym lepszą furę niż wojewódzki z tvn. I panią od wody też !!!

Ale oczywiście masz rację, z mała różnicą ja nie jestem Audiofilem, za taką obelgę gotów jestem wyzwać na pistolety. (Ja słucham muzy, nie stolika pod lampę)

Meloman tak, audiofil - prędzej piekło zamarznie..... ;P

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Określenie "znawcy wiedzą, co ten sprzęt potrafi" lub "znawcy (audiofile, fachowcy) znają możliwości tego (...)" znaczy przeważnie, że sam sprzedający nie bardzo wie coś sensownego o sprzęcie. A im z głębszego śmietnika wygrzebano truchło, tym zachwyty większe. I do tego "oldschool" i "vintage". Zawsze jednak brakuje frazy "wygrzebane na niemieckim śmietnisku".

Taki już urok serwisów aukcyjnych.

Dodatki w rodzaju "nie Denon" mają na celu przyciągnąć szukających danej marki w nadziei, że jednak przyjrzą się ofercie. Typowy zabieg marketingowy i niestety trzeba się z nim pogodzić. Zgadzam się z przedmówcą - więcej luzu.

Ale przeciez to logiczne ze nikt nie napisze ze to tylko poprawny, czy OK sprzet! Po co komu tylko poprawnie grajacy sprzet, ludzie chca hi endu za grosze! :-)

Takze nie dziwia mnie dopiski klasyk, vintage czy hi-end.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Każdy ma prawo wyboru a prawa handlu są nieubłagalne.........niestety

Świadomy rzeczywiście nawet nie zwróci uwagi na te cuda a nieznający się na materii ma po to fora. Problem leży chyba głębiej. Coraz mniej fachowych porad na, chociażby, tym forum. Zwróćcie uwagę kto ostatnio doradza, zarejestrowani w tym, bądź w zeszłym roku a wpisów mają po 200 i więcej

Nie wiesz czemu ludzie tak robią? To proste... Dopisując do tytułu kilka innych nazw zwiekszają ilość osób znajdujących ich aukcje. Ktoś szuka yamahy , denona i wpisuje takie nazwy w wyszukiwarke to i harman się pokaże. Pomysłowość dźwignią handlu :)

Dokładnie tak ;) wyszukiwarki index'ują wszystkie frazy - a potencjalni klienci którzy nie chcieli kupić dostaną taką aukcję w wynikach i może się skuszą...

Odnośnie forumowiczów to rzeczywiście ostatnio straszny wysyp a co jeden to więcej ma do powiedzenia.

Używanie w nazwie aukcji marek innych sprzętów to nie polski wynalazek. Na zagranicznych jebajach jest to samo.

Co do opisów na allegro, to zapomnieliście wspomnieć, że furorę robi także fraza 'wtajemniczeni wiedzą co to za sprzęt i nie trzeba objaśniać'.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja nie zwracam na takie rzeczy uwagi jak idiotyczne opisy charakteru sprzętu. Kieruję się tym co wiem sam.

Co do błędów, to tylko wzbudzają u mnie litość. Ale muszą to być już naprawdę rażące błędy.

Denerwuje mnie natomiast zubożenie słownictwa w naszym języku polegające na używaniu (w celu określenia stanu urządzenia) wyłącznie wyrazu: "idealny". Można zakupić kilka urządzeń i raz, że jakiekolwiek nie spełnia tego kryterium wynikające z definicji wyrazu, a dwa, że zakres tego ideału (często rozkładu) jest i tak w każdym z nich inny.

Sami jesteście sobie winni!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

to sa metody na zwiekszenie szansy sprzedania towaru wiec chetnych na wystawianie takich aukcji zeby towar sie sprzedal bedzie duzo (podejrzewam ze kazdy wystawiajacy aukcje chce sprzedac towar) wiec nie ma co dyskutowac temat mozna by zamknac tym zdaniem

chwilowy brak działalności w audio.

Ale o co sie tak plultać? ostatnio widziałem ze producencji materiałów instalacycjnych typu jakieś tam złącza, kabelki sieci lat, silniczki, psztycki w rodzaju tych sprzedawanych przez TME Multisortelektronik tez uzywają na swoje lepsze produkty nazwy Hi-End nawet jeśli chodzi o jakiś psztyczek za kilkanaście złotych.

Wiec nie tylko hiendy z alledrogo mozna kupować.

Pomijając fakt, że samo kreślenie - "hi-end", jest marketingowym bełkotem.

najbardziej mnie bawi napiś "najnowsza seria ( albo coś w ten deseń ) w klockach z połowy lat 90 tych co jest częste w opisie popularnych marek

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.