Skocz do zawartości
IGNORED

Sugden A21a + Sonus Faber Concertino + Thorens 160

Henryk V

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten model "DeCapo i" i już nie chce mieć innych...Powiem w skrócie -rewelacja!

swietna przestrzeń ,szybkosc,precyzja,stereofonia ,wspaniała muzykalność i ten bas jak z podłogówek...

Kiedyś z Sugdenem -tylko koncowką mocy A21AP grały rewelacyjnie,mają wysoką skutecznosc i głosnik nisko-sredniotonowy niefiltrowany ,właściwie zwrotnicy nie ma ,bo jest tylko na wysokich jeden wysokiej jakosci kondensator olejowy,Zdobycie na rynku wtórnym raczej graniczy z cudem.Swietnie graja z lampą i tranzystorem w klasie A

Podlaczylem gramofon i Sonus Faber.. czyli jestem w 40% drogi.

Na poczatek U2, Yes, Genesis, Eric Clapton, Santana, Sting, Police.. hm srednio, Sade lepiej, dopiero Marillion zrobilo na mnie wrazenie.

Wrzucilem to czemu ta cala zabawa ma sluzyc

Joe Henderson - Live at the Village Vanguard; Page One - nowy Blue Note

Miles Davis - at Plugged Nickel, Chicago vol.2

Coltrane, Impressions,

Getz meets Mulligan - japan i in.

Fortepian, saksofon, brzmia swienie, scena, przetrzen... idealnie.

Czekam na Sugdena i szukam kabelkow i wkladki do TD160

Dopiero jak wzmak podłączysz - będzie jazzzzzda. Kolumny to jeszcze nic... :) Najlepsze wciąż przed Tobą! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niezłą ma efektywność ta kolumienka i bez zwrotnicy , chętnie bym jej posłuchał .

Ukryta Zawartość

Piotr

Czyli nihil novi... :)

Trick z bezpośrednim podłączeniem midwoofera oferuje też w swoich pięknych kolumnach włoska firma Diapason

diappic1.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość partick

(Konto usunięte)

tak mi się przypomniało, że tam nie było 4,7 tylko 2x 2,2 µF. a że słuchano wtedy z konturem i tonami na max, to kopułki się paliły - rozwiązaniem było odcięcie jednego z kondensatorów - bo i tak nikt nie słyszał zmiany, a kasa w portfelu zostawała :)

no i nie dość, że był tam głośnik 8", to i obudowa zamknięta - wiadomo jak to grało... nie najciekawiej ;)

patrick >>> Tak to gralo w latach 80' poniewaz o sygnale bobrej jakosci mozna bylo tylko pomarzyc wiec potrzebny byl ,,kontur,, i tp upiekszacze potegujace tylko szumy a nie czyste pasmo i to sa fakty.

Od 2 dni mam w domu Unitry ZGc 40-8-580 po calkowitej regeneracji i odnowieniu skrzynek ,powiem tylko jedno gdyby tak graly w 85 roku to na dyskoteki koledzy nosili by mnie na lektyce zebym je tylko tam chcial zabrac !

Wracajac do SF ,mialem kilka roznych modeli w domu a 2 z nich bylem wlascicielem kilka lat sa nimi Minuetto i Minima Amator,oba monitory z dusza i slodkim dzwiekiem z tym ,ze Minimy pod kazdym wzgledem lepsze i od Minuetto jak i Concertino ale dostac obecnie z drugiej reki graniczy z cudem.

PMC sluchalem na AS i przyznam iz zrobily na mnie duze wrazenie ,3A do Sugdena czy lampy beda jednak lepsze i wygladaja lepiej:)

robix

Zapytam z ciekawości bo rozglądam się za wzmacniaczem do Electa Amator 1, Sugden nie jest przypadkiem za ciemny do nich?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przede wszystkim - za słaby. 25W nie pogoni Electy.

Jak już Pure Class A to zdrowe 50W: Celuj w Krella, Audio Analogue, Accuphase, Luxmana...

A jak klasa AB to 150-200W. Znów Krell się kłania.

Wymarzony partner dla Electy, która zasługuje na waty najlepszej jakości.

Przyszedl wzmacniacz... gra.. ladnie, bardzo ladnie

Brakuje mi jednej przejsciowki wiec na razie bez pre i winyla... z iPhona ;)

Kable Audioquest Forest + (bi-wire) w drodze - nic innego na razie nie znalazlem.. beda w miare ok?

No a jak niby ma grać? Bardzo brzydko? :)

Gratulacje! :)

Zapytam z ciekawości bo rozglądam się za wzmacniaczem do Electa Amator 1, Sugden nie jest przypadkiem za ciemny do nich?

Electa Amator 1 ma słabszy bas od 2 ale skoro już masz 1 to musisz mieć mocny ale muzykalny tranzystor 200W/8.

Lampa nie poradzi sobie z jedynką.Krell może być za 'suchy ' w brzmieniu.Classe CA 200,CA 300,CA 400 powinno sprostać

ale najlepiej SPRAWDZIĆ samemu.Dobry będzie również PASS z nowej serii XA.

Wracajac do SF ,mialem kilka roznych modeli w domu a 2 z nich bylem wlascicielem kilka lat sa nimi Minuetto i Minima Amator,oba monitory z dusza i slodkim dzwiekiem z tym ,ze Minimy pod kazdym wzgledem lepsze i od Minuetto jak i Concertino ale dostac obecnie z drugiej reki graniczy z cudem.

MINIMA jest faktycznie najlepszym MONITOREM ale ma swoje OGRANICZENIA w basie który schodzi zaledwie do 55 HZ ale jest

go słychać i przy dobrym systemie SF mogą pokazać NAJWYŻSZĄ KLASĘ BRZMIENIA.Lubią się bardzo z tranzystorowym

Audio Research i okablowaniem Transparent Audio.Bardzo trudne do zdobycia.Będę miał za 2 miesiące do sprzedania/prawdopodobnie/

W takim razie EA2 są przebasowane :) Mogłem je mieć €225 taniej ale wolałem EA1 ze względu na lepsze głośniki (Esotar i Skaaning).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

W takim razie EA2 są przebasowane :) Mogłem je mieć €225 taniej ale wolałem EA1 ze względu na lepsze głośniki (Esotar i Skaaning).

Miałem Electy 1 i nie byłem z nich zadowolony bo w pomieszczeniu 50m grały bez dobrego basu.Dopiero Extremy sprostały

moim wymaganiom i byłem naprawdę ukontentowany.

No paaaanie, dla Electy to może max 25m2 a nie hangar 50m2 :-)

W małym pomieszczeniu skubańce schodzą dość nisko i czuć bas.

No to życzyć panu tylko powodzenia !!!

polaczylem Sugdena i Concertino kablem Audioquest forest +, ale cos mi nie pasuje.. jest troche jasniej i bardziej przestrzennie, ale jakby za duzo gory sie zrobilo,

Chyba sprawdze je z JBL e90, Mission 780 z HK, z Denonem raczej nie sadze, zeby sie polubily.

Jestem fanem starego SF od lat,sluchalem prawie wszystkiego co stworzyl F.Serblin i jednak EA 1 to monitor ktory w relacji jakosci do ceny wygrywa z reszta braci.

Uwielbiam Guarneri Homage za jakosc i wyglad lecz to EA1 sa blizsze prawdy.

Mam maly pokoj (18m2) wiec takie minitory potrafia juz zwalic z sofy:)

EA2 czy Signum maja juz inne wysokotonowce co niestety wplynelo in minus w mojej ocenie na ich brzmienie co nie oznacza ,ze graja zle poniewaz Serblin potrafi robic paczki i to slychac.

robix

robix, też grasz na EA1?

Unitra Tonsil ZgC-40-8-581

Podział pasma akustycznego zrealizowano kondensatorem 4,7 µF w torze głośnika wysokotonowego.

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych kolumn jak były z początku produkcji nawet w tamtych latach żadne cudo brak basu ewidentny na górze tekstylna kopółka o zawieszeniach nie chce mi się pisać :)

Średnie tony ogólnie mdło.

No to życzyć panu tylko powodzenia !!!

ach ten sarkazm tym razem słuszny w akustyce cudów nie ma!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

robix, też grasz na EA1?

Posprzedawalem wszystko w diably juz jakis czas temu i jest mi lzej,choroba zaleczona a obecnie bawie sie tanim sprzetem z epoki PRL:)

Mialem EA1 w domu i sluchalem tez wiele razy w roznych miejscach i zawsze graly genialnie ale najmniej cukrowaly ze wszystkich podstawkowych SF jakie slyszalem.

Jak sprzedalem SF Mimina Amator z Cyrusami to przez 2 lata nie moglem sie ogarnac ze sprzetem ,bo nic nie chcialo tak pieknie grac barwa jak ten zestraw,dopiero AN i Manley dalo mi to czego szukalem (tez sprzedalem z powodow przyziemnych niestety).

Generalnie gdybym dysponowal wolna gotowka to dalej SF byl by na liscie zakupow audio.

robix

• 6 miesięcy później...

do Sonus Faber Electa EA II bedzie lepszy amp mcintosh ew. pre i koncowka, krell np Kav300i, lampa Yaquin.. Luxman, cos innego.. kable nordost red dawn, kimble 8TD, 12TD, audio forrest+, zeby bylo ciekawie, gleboko, szeroko, jazz, King Crimson itp..

Owszem w pewnych zestawieniach Nordost sprawdza się dobrze ale zawsze można dobrać coś lepszego.

Kiedyś byłem wielkim fanem tych kabli ale w miarę doświadczeń zrozumiałem, że mają jednak pewne znane od lat wady,

że są bardzo drogie i że można do systemu dobrać znacznie lepsze kable,

Miałem ostatnio słynnego Odina XLR, legenda wśród kabli i chyba najdroższy IC na świecie.

Jako pasjonat dobrych kabli z ciekawością pojechałem z nim do chaty, wpiąłem z wielkimi oczekiwaniami i....dupa!!

Kabel zagrał słabiutko!! Owszem dużo góry, szybkość, konturowy bas, duża przestrzeń ale odchudzona średnica, słabe barwy,

brak wypełnienia, jakiś dziwny rodzaj szorstkości.

Grał na poziomie Sky-a, który jest 10x tańszy.

To połowę a nawet 3x tańsze kable jak Acrolink DA6300 czy Synergistic Research Element Copper/Tungsten/Silver pozamiatały tego Odina

jak dzieciaka!! Zagrały pod każdym względem dużo lepiej.

Tak więc teza o wielkiej klasie Nordostów jest niestety mocno przesadzona.

Właśnie nie jest tak że to kable z klasą do systemów z klasą bo na high endowych systemach z klasą wyraźnie widać słabości

kabli tej marki.

Ale na tańszych, budżetowych systemach o ciemnym brzmieniu faktycznie te kable mogą się dobrze wpasować.

Sam mam w swojej bogatej kolekcji kabli IC Frey i to jest fajny kabel w detalu do 4000zł ale Odin za 70000zł nie jest wiele lepszy.

Dziwne, ze u Ciebie Odin malo sie rozni od Frey bo u mni Tyr byl zdecydowanie lepszy od Frey a raczej watpie by moj system byl bardziej rozdzielczy od Twojego.

Slyszalem taki system na nordoscie...Wadia, Adyton i Kef Blade..system gral bardzo dobrze jak na cyfrowe zrodlo...to na poparcie Twojej tezy, ze nordost nie sprawdza sie w vardzo dobrych systemach. Ponadto jest na swiecie wielu uzytkownikow bardzo drogich systemow nierzadko drozszych niz Twoj i z dziwnych wzgledow Ci ludzie nie narzekaja. Juz pisalem nordost z burmesterem faktycznie gra jakos ostro, ale to nie znaczy, se system musi byc zmulony by brzmialo wszystko dobrze z tymi kablami. W porownaniu do mita przynajkniej serii Magnum nordost jest i tak blizszy neutralnosci.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Użytkownicy+

Kable Audioquest Forest + (bi-wire) w drodze - nic innego na razie nie znalazlem.. beda w miare ok?

W miarę? Jak zechcesz kupić coś droższego, to sprawdź dokładnie. Być może, to koniec Twoich poszukiwań kabla... Jeśli jednak będziesz sprzedawał, to daj znać na PW :)

W dużym schodzą tak samo ... jak każde kolumny mają stałe pasmo (chyba że piszesz o rezonansach pomieszczenia, które są w innych miejscach przy różnych gabarytowo pomieszczeniach).

Swoją drogą zastanawiam się jak Wy słuchacie swoich kolumn? Sofy macie postawione przy ścianie, a kolumny przy przeciwległej? W ten sposób to głównie słychać odbicia od ściany za plecami = bas zniekształcony, aczkolwiek taki rezonans może się podobać (dla mnie tak się słuchać nie da ... chyba że przez 2 minuty dla "fun'u"). Tak czy inaczej w pomieszczeniu 50m kw słucha się znacznie lepiej maluteńkich monitorków nawet, niż w pomieszczeniu 12 m kw. ... pod warunkiem że w obu przypadkach jesteśmy oddaleni od kolumn o np. 1,5 m

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.