Skocz do zawartości
IGNORED

Wytlumienie obudowy zamkniętej

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie kupiłem kolumny w zamkniętej obudowie o wymiarach mniej więcej 650 x 380 x 300 mm. Rozkręciłem i widzę, że wełna (materiał tłumiący) jest tylko na tylnej ścianie obudowy.

1) Czy to jest okey ? Czy boczne ściany / dolna i górna nie powinny być również wyłożone wełną ?

2) Jaki materiał zastosować do tłumienia ? Widzę, że sprzedawana jest wełna owcza. Czy jest jakaś duża różnica pomiędzą tą wełną owczą, a "budowlaną" wełną mineralną ?

Wielkie dzięki za podpowiedź.

pozdr

donic

https://www.audiostereo.pl/topic/94459-wytlumienie-obudowy-zamkni%C4%99tej/

ad.1 Ilość wełny jest prawdopodobnie optymalnie dobrana przez producenta, ale zawsze można poeksperymentować.

ad. 2 Wełna mineralna jest najlepszym (niedocenianym i niesłusznie unikanym) materiałem tłumiącym dla większości obudów. Wełna owcza jest przereklamowana. Nic tak dobrze nie tłumi częstotliwości poniżej 300 Hz jak właśnie wełna mineralna.

ad.1 Ilość wełny jest prawdopodobnie optymalnie dobrana przez producenta, ale zawsze można poeksperymentować.

ad. 2 Wełna mineralna jest najlepszym (niedocenianym i niesłusznie unikanym) materiałem tłumiącym dla większości obudów. Wełna owcza jest przereklamowana. Nic tak dobrze nie tłumi częstotliwości poniżej 300 Hz jak właśnie wełna mineralna.

Kolumny są dosyć stare (ok. 40 lat). Sądzisz, że już wtedy producenci "bawili się" w dobieranie optymalnej ilości i grubości wytłumienia ?

pozdr

donic

Przed wojną japońską (tak mniej więcej z okresu ww) miałem kolumny; chyba od Chopina, Videotonu, gdzie do obudowy była wtryśnięta pianka - jakby lateksowa i miejsca zostawiono tam tylko tyle, żeby wlazł głośnik. Luz chyba nie przekraczał 1 cm. Oczywiście musiało być szczelnie. A grało, jak na tamte czasy całkiem nieźle. Sposobów może być wiele.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trochę z innej bajki lecz nie chcę zakładać osobnego wątku. Otóż w zwrotnicach lewej i prawej kolumny są kondensatory, które powinny mieć 8uF. Dzisiaj pomierzyłem je (właściwie Kolega) i w jednej kolumnie jest to mniej niż 7uF, a w drugiej ok. 8uF. Czy taka różnica stanowi jakiś problem (niesymetryczność) i należałoby wymienić kondensatory, czy też zignorować to bo i tak się tego nie usłyszy ?

pozdr

donic

Trochę z innej bajki lecz nie chcę zakładać osobnego wątku. Otóż w zwrotnicach lewej i prawej kolumny są kondensatory, które powinny mieć 8uF. Dzisiaj pomierzyłem je (właściwie Kolega) i w jednej kolumnie jest to mniej niż 7uF, a w drugiej ok. 8uF. Czy taka różnica stanowi jakiś problem (niesymetryczność) i należałoby wymienić kondensatory, czy też zignorować to bo i tak się tego nie usłyszy ?

pozdr

donic

Lepiej żeby były równe gdy są to kondy w wysokotonowym głośniku.

Witam.

Właśnie kupiłem kolumny w zamkniętej obudowie o wymiarach mniej więcej 650 x 380 x 300 mm. Rozkręciłem i widzę, że wełna (materiał tłumiący) jest tylko na tylnej ścianie obudowy.

1) Czy to jest okey ? Czy boczne ściany / dolna i górna nie powinny być również wyłożone wełną ?

2) Jaki materiał zastosować do tłumienia ? Widzę, że sprzedawana jest wełna owcza. Czy jest jakaś duża różnica pomiędzą tą wełną owczą, a "budowlaną" wełną mineralną ?

Wielkie dzięki za podpowiedź.

pozdr

donic

Jeśli głośnik ma miękkie zawieszenie (Qms powyżej 6) to oznacza że trzeba mocniej wytłumić, ale to też zależy od zamierzeń konstruktora.

Jeśli głośnik ma twarde zawieszenia nie trzeba wytłumiać a jest to wręcz szkodliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.