Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC(USB+LAPTOP +pliki wysokiej rozdzielczosci)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowalem sie na zamowienie CALYX DAC 24/192+CLPS i kabel USB (Wireworld Silver Starlight).

Mam prosbe do kolegow co znaja sie na laptopach,moj stary TOSHIBA nawala i musze go zmienic, chyba nie ma jakiegosc specjalnie dedykowanego do audio laptopa,mam na mysli specjalnie dobrego do sciagania i przechowywania plikow wysokiej rozdzielczosci i potem dobrze wspolpracujacego z moim Calyxem,wiem ze jakies odpowiednie parametry musi miec,moj ponadto musi byc uniwersalny, bo bedzie potrzebny tez do TV,gier,filmow itd, dlatego nie moze byc mniejszy niz 17inch,komletnie nie znam sie jakiej firmy teraz sa najlepsze laptopy?cena musi nie przekroczyc ok 650fun(3500zl),ostatnio co widzialem na amazon to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo prosze o doradzenie, co teraz jest niezawodne i spelnia warunki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście kupił bym netbooka.

Jest to bardzo ciche rozwiązanie.

Dane mógłbyś trzymać na zewnętrznym dysku. Choć on będzie najgłośniejszym rozwiązaniem w tym zestawieniu. No ale zawsze będziesz mógł temu zaradzić :).

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Bardzo prosze o doradzenie, co teraz jest niezawodne i spelnia warunki?

Każdy z tych laptopów jak się nagrzeje to będzie słychać wiatrak. A przy Windows to nie jest trudne. To są raczej rozwiązania budżetowe.

Rozwiązaniem również budżetowym, ale sensownym byłaby Nokia Booklet 3G. To najcichszy netbook, jaki w ogóle istnieje. Jednak pod pewnymi warunkami. Windows nie chodzi zdecydowanie najszybciej na tym sprzęcie, więc należałoby znaleźć fachowca i zlecić mu:

- dokładny lifting Windowsa, powinno działać w systemie absolutne minimum programów i usług (tańsza wersja);

- przygotowanie spersonalizowanej wersji odchudzonego Linuksa z odtwarzaczem w roli "shella" (droższa wersja)

Jeszcze tańszy byłby Cocktail Audio + dobry jak najcichszy dysk. To byłoby jeszcze taniej, bo około 2000.

Ale naprawdę porządne rozwiązania zaczynają się wraz z dobrym ultrabookiem, np. Lenovo U300 z dobrym i dużym dyskiem SSD.

• 3 tygodnie później...

Ponieważ jestem w trakcie poszukiwań DAC-a w przedziale 4-8k i większość z nich ma wejście USB to z czystej ciekawości sprawdzałem różnice między wejściem USB i Coax. Do tej pory były to: Hegel 11 i 20, Antelope Zodiak (podstawowy) i Young; teraz jest Calyx a będzie jeszcze Moon 300D. Nie wdając się w to jak każdy z nich gra a tylko w różnice między USB i Coax każdego z nich, u mnie było tak:

- Hegel 11 i 20 - różnice b.duże

- Zodiak - przepaść

- Young - różnica spora ale najmniejsza w tej stawce.

Dodam jeszcze tylko że wejście słuchawkowe w Zodiac-u to jakaś jedna wielka pomyłka.

Ponieważ jestem w trakcie poszukiwań DAC-a w przedziale 4-8k i większość z nich ma wejście USB to z czystej ciekawości sprawdzałem różnice między wejściem USB i Coax. Do tej pory były to: Hegel 11 i 20, Antelope Zodiak (podstawowy) i Young; teraz jest Calyx a będzie jeszcze Moon 300D. Nie wdając się w to jak każdy z nich gra a tylko w różnice między USB i Coax każdego z nich, u mnie było tak:

- Zodiak - przepaść

Dodam jeszcze tylko że wejście słuchawkowe w Zodiac-u to jakaś jedna wielka pomyłka.

Jak byś porównał granie Hegel 11 z Young poprzez USB ? Który spisał się lepiej ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

- Zodiak - przepaść

Na korzyść czego? USB?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

globtroter1

W każdym przypadku na korzyść Coaxiala.

Piotr83

Nie porównywałem ich po USB. Wyglądało to tak, że zaczynałem od Coaxiala i gdzieś po 2 dniach sprawdzałem USB - spadek jakości był tak duży że odsłuch po USB trwał może z 10 min.

globtroter1

Piotr83

Nie porównywałem ich po USB. Wyglądało to tak, że zaczynałem od Coaxiala i gdzieś po 2 dniach sprawdzałem USB - spadek jakości był tak duży że odsłuch po USB trwał może z 10 min.

jako ciekawostkę powiem że chcąc kupić drugi DS Player do drugiego systemu postanowiłem rzucić uchem na Aurendera.

Tyle się mówi że USB jest lepsze niż Coax, że mniejszy jitter, że to, że tamto, USB i USB więc mówię sobie skoro tak to niech już będzie jakiś dobry

DS z USB.

Przemiły gość niejaki Hans Vanderbrug przyjechał do mnie osobiście z Aurenderem i kablem USB Audiomica i miał wgrane jako demo 96 plików hires 24/96

Do pojedynku stanął mój Linn Akurate DS ale tylko jako transport plików po dobrym cyfrowym kablu BNC Stealth Sextet do DAC.

Aurendera wpięliśmy po USB do DAC i wybrałem kilka płyt 24/96 na Aurenderze i te same tytuły jako zwykłe pliki 16/44 na LInn-ie.

Aurender jest super wykonany, bardzo mi się spodobał więc w duchu postanowiłem że chcę go mieć.

Odsłuch miał tylko potwierdzić mą decyzję i zmieść Linna po BNC grającego 16/44/

W końcu Aurender grał po słynnym USB i do tego pliki 24/96.

Jakież było moje zdziwienie a jeszcze większe Pana Hansa gdy okazało się że Linn gra wyraźnie lepiej!!

Ja byłem rozbawiony całą sytuacją a on w szoku stwierdził że to jest nie możliwe.

Później mając tego Aurendera u siebie przez tydzień testowałem go dalej i zauważyłem że grał gorzej ze swojego dysku twardego niż

z mojego dysku NAS z którego ciągnął Linn.

Generalnie morał był takie że USB wcale nie okazało się lepsze i że nie zawsze pliki hires grają lepiej niż normalne ripy z CD 16/44.

Owszem słyszałem też takie pliki 24/176 że buty spadały wiec potencjał jest tu wielki ale na razie jeszcze nie w pełni wykorzystany.

Być może kiedyś USB będzie jeszcze lepsze ale teraz nie jest to takie oczywiste a jeśli w jakimś DAC wyraźnie lepsze jest USB to nie

dlatego że jest tak dobre tylko Coax w tym DAC-u są kiepskie, nie dopracowane.

I jeszcze jeden wniosek to zdecydowanie lepiej żeby odtwarzacz nie miał w sobie żadnych dysków bo to sieje tylko zakłócenia.

Najlepiej żeby ciągnął z zewnętrznego dysku NAS.

globtroter1

Piotr83

Warto przypomnieć, że u Pana coaxial to wychodzi z zewnętrznego interface'u USB z dedykowanym zegarem i zasilaniem. To tak żeby mieć układ odniesienia o jakiej jakości sygnale na coaxialu jest mowa.

To nie jest tak, że z każdym pierwszym lepszym odtwarzaczem z wyjściem coaxial będzie lepiej niż po USB. Tyle chciałem dodać

Calyx-a mam już sprawdzonego.

Nadal USB jest gorsze ale różnice nie są tu tak wyraźne jak w poprzednich przypadkach. Grało to na tyle dobrze, że bez oporów posłuchałem kilkunastu utworów. Zauważyłem jednak inny problem - pomimo iż używam kabla USB bez linii zasilania (są dwie na sygnał i jedna na masę) to niestety przedostaje się spora dawka drobnych zakłóceń z komputera typu szumy zasilania czy drobniutkie pyknięcia - są one łatwe do zauważenia przy słuchaniu na słuchawkach. Z tego wynika że Calyx może być bardzo dobry do grania po USB ale wymaga starannego dobrania PC - pewnie z chłodzeniem pasywnym, zasilaniem bateryjnym, dyskiem DSS itd.

Co ciekawe, po przełączeniu się na coaxiala (z tyłu obudowy jest mechaniczny przełącznik) zakłócenia te nadal były słyszalne - dopiero odpięcie kabla USB spowodowało ich zniknięcie.

sly30 moglbys pokrotce opisac charakter brzmienia linna? Myslisz, ze wpisalby sie w system lampowy delikatnie docieplony?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

>mirek10

Dwa ważne parametry: 8 GB ram co byś mógł odtwarzać pliki z RAMu i nie idź w ilość rdzeni (3 są wystarczające) a maksymalizuj częstotliwość z jaką może pracować procesor. No i to co już koledzy pisali musi być cichy

sly30 moglbys pokrotce opisac charakter brzmienia linna? Myslisz, ze wpisalby sie w system lampowy delikatnie docieplony?

Witam.

U mnie Linn Akurate DS chodzi tylko jako transport do zewnętrznego DAC-a. Zresztą świetny transport.Ma tylko jedno wyjście cyfrowe BNC. Kiedyś mnie to dziwiło, uważałem że powinien mieć więcej wyjść ale z czasem trochę poczytałem i okazuje się że BNC to najlepsze wyjście coax i kable BNC najlepiej trzymają impedancję 75 omów.

Do tego Linn dobrze dopracował to wyjście, w Akurate jest lepsze zasilanie i lepsze wsparcie cyfrowego wyjścia.Takie info mam od chłopaków z Linn bo sam do środka nie zaglądałem.

Po wyjściu cyfrowym jest pełna obsługa do 24/192.

Co do samego Linna to Wojtek Pacuła robił recenzję Akurate DS.Znajdziesz na jego stronie highfidelity.pl i skromnie mogę tylko potwierdzić.

Gdy grasz z Akurate jak playera to grasz z jego DAC-a. Masz wyjścia XLR i 2 komplety RCA.

Wg mnie gra bardzo szczegółowo, przestrzennie ale pastelowo.Nie jest to ostro grający DS, mocno konturowy czy nadmiernie wyrazisty.

Trudno go określić jako ciepły ale na pewno jest analogowy, płynny czy też muzykalny, ja go odbieram jako mocne ale łagodne granie i nie jest to sprzeczność

wbrew pozorom. Bo nawet jak "przypieprzy" na basie czy ostrego rocka to zawsze robi to z kulturą, w jakimś sensie łagodnie.

Może tak jest dlatego że on ma taki pastelowy posmak w graniu. To chyba jest plus ale jeśli ktoś ma za bardzo wygładzony system, za bardzo zmiękczony to może być

tego za dużo.

Trudno mi powiedzieć jak się wpasuje w twój system bo z lampami to różnie bywa.Jedne ciepłe, inne wręcz przeciwnie, ale Linn te DS ma perfekcyjne.

Co jakiś czas nowy soft upgradowany pół automatycznie z kompa, najlepsza obsługa z wszystkich strumieniowców, oczywiście radio internetowe, do tego kilka programów do obsługi.

Na ipada mam chyba 5 różnych, są też na Maka, na PC, na Androida i inne platformy.

Miałem nie dawno Aurendera bo jest pięknie wykonany i ma dużo wyjść cyfrowych ale u mnie mój Akurate wypadł lepiej jako transport DS i teraz zamawiam drugiego do drugiego systemu a chciałem tego Aurendera bo ma swój urok i te wskaźniki VU OLED. Ale brzmieniowo było gorzej a użytkowo to przepaść.Tylko 1 program na ipada, żadnego na Maka, po USB nie pracuje z niektórymi DAC-ami, w ogóle nie współpracował z moim głównym NAS-em, współpracował z drugim backupowym NAS-em ale obsługa plików z NAS-a jest fatalna, nie ma opcji wyszukiwania i pokazuje ci listę np 3000 wykonawców i sobie szukaj...hehehe...można na łeb dostać.

A z NAS-a Aurender grał lepiej niż ze swojego wbudowanego HDD.

Można Linna lubić lub nie, ceny są moim zdaniem za wysokie ale mają to dopracowane do perfekcji, widać że bawią się tym już wiele lat.

Od dawna wiedzą że pliki powinny być na zewnętrznym NAS bo wew.HDD sieje zakłócenia i mają rację.

Aurender byłby super gdyby w ogóle nie miał wbudowanego HDD i był nastawiony na pracę z NAS ale tak nie jest.

A grając z Linna jako transportu to brzmienie w znacznym stopniu narzuca DAC z którym go połączysz i tu masz już wolny wybór.

Pozdrawiam

Sly

Dzieki za info sly. Jezeli sie zdecyduje na linna to pomine juz dacka. Z tego co piszesz to nasuwaja mi sie skojarzenia z dcs pucini z ktorym kolega kiedys wpadl do mnie. Zagralo to bardzo ladnie. Czy linn gra podobnie?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dzieki za info sly. Jezeli sie zdecyduje na linna to pomine juz dacka. Z tego co piszesz to nasuwaja mi sie skojarzenia z dcs pucini z ktorym kolega kiedys wpadl do mnie. Zagralo to bardzo ladnie. Czy linn gra podobnie?

Linn generalnie słynie z dobrych DAC-ów i twierdzą nawet że ten w Klimaxie jest najlepszy w ogóle.

Tu bym dyskutował ale na pewno jest dobry.

Mam wrażenie że Linn jest bardziej pastelowy niż dCS, bardziej analogowy ale musisz wpiąć w swój system i przekonać się.

W każdym kraju Linn ma opcje wypożyczenia na test, zawsze mają demo.

Pamiętam że lubisz kable Nordosta więc gdyby był u ciebie zbyt gładki i zbyt pastelowy to takim wyższym Nordostem możesz to zniwelować.

Powiedziałbym że dCS jest bardziej wyczynowy i audiofilski a Linn bardziej muzykalny i melomański.

Jeszcze tańszy byłby Cocktail Audio + dobry jak najcichszy dysk. To byłoby jeszcze taniej, bo około 2000.

za takie pieniądze można mieć porządny, cichy serwer na linuxie, 3T na dyskach i jeszcze STB który umiejętnie skonfigurowany bije te wszystkie wynalazki

i pozostaje poszukać dacka

ale to opcja dla rozsądnych, nie srajacych po 10 tysi za daca który nie gra przecież sam lecz w systemie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Majac na mysli pomine dacka chodzilo mi o dodatkpwego a gral bym wlasnie z linna. Zle sie wyrazilem.

Dopiero teraz zobaczylem, ze ten klimax to najwyzszy model, zdecydowanie za drogi. Chodzilo mi raczej o Akurate, ewentualnie moze lepszy dzwiek da sie uzyskac laczac Snealy z zewnetrznym dackiem za ta sama kase lub mniejsza co Akurate

Dopiero teraz zobaczylem, ze ten klimax to najwyzszy model, zdecydowanie za drogi. Chodzilo mi raczej o Akurate, ewentualnie moze lepszy dzwiek da sie uzyskac laczac Snealy z zewnetrznym dackiem za ta sama kase lub mniejsza co Akurate

Ja pisałem o Akurate. O Klimaxie wspominałem tylko w tej kwestii że Linn uważa że tam jest najlepszy DAC jaki tylko może być.

Uważam że Klimax jest za drogi i u mnie Akurate z zew.DAC gra lepiej niż Klimax. Wiem bo robiłem porównanie, miałem Klimaxa.

Tak wiec to co napisałem to o Akurate DS granym z jego DAC-a a grając z innego DAC to brzmienie determinuje ten DAC.

Wyjaśnił się problem zakłóceń w Calyx-ie zasilanym po kablu USB. Zakłócnia występują przy używaniu kabla USB bez linii zasialjącej - po przejściu na standardowy kabel zakłócenia zniknęły.

Wyjaśnił się problem zakłóceń w Calyx-ie zasilanym po kablu USB. Zakłócnia występują przy używaniu kabla USB bez linii zasialjącej - po przejściu na standardowy kabel zakłócenia zniknęły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi o ten kabel ?

Ukryta Zawartość

W-Waw wątpię aby całkowicie znikneły. Sam z tym walczę najlepsza zmianę przyniósł nowy preamp już tak tego syfu idącego po USB nie wzmacnia :-) wcześniej była tragedia prawy głośnik łapał takie szumy i trzaski, że normalnie było to przez muzykę słychać cały czas i wystarczyło tylko wyjąć kabel USB z Calyxa albo kompa i znikało.

Wystarczy taki Carat TII

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który jest niekoszerny na forum jak i nawet go nie było w Elbowym teście w Audio Video....doposażony w zasilacz Tomanka.... właśnie jest na ADUM....wystarczy zapasem, chyba że ktoś chce koniecznie 192 khz..+ Dac oczywiście:)

Ukryta Zawartość

zyzio Carat TII już dawno sobie poszedł do ludzi później było Hiface i Stello U3 zdecydowanie lepsze zresztą mam je do dzisiaj, ale nie chce mieć znów pełno pudełek no i wkurzyłem się bo Calyx nie ma AES/EBU i znów kolejny kabel coax potrzebny więc nie używam i Stello jest na sprzedaż. Natomiast co do brzmienia to już na dzień dzisiejszy jakiś większych róźnic między Stello U3 a Calyx z dobrym kablem USB i dobrze skonfigurowanym kompem nie widzę i nawet nie chce mi się już ich szukać wole słuchać muzyki. Co do tych śmieci z USB pozbyłem się ich 90% a ostatnie 10% chce się pozbyć elegancko bez dodatkowych pudełek na zewnątrz a mianowicie montując kartę SOtM do komputera mam nadzieję, że plan wypali :-) i żadnych konwerterów USB/SPDIF już nie chce używać. Podejrzewam, że Calyx jak dostanie dobry sygnał z USB to nie potrzebuje wcale konwerterów i ich wpływ będzie marginalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi o ten kabel ?

Nie chodzi konkretnie o ten kabel. Jest teraz na rynku już kilka kabli USB bez linii zasilania do DAC-ów z własnym zasilaniem. Niestety w przypadku Calyx-a po zastosowaniu takiego kabla słychać bardzo dużo zakłóceń - nie wiem dlaczego - może wewnętrzny konwerter usb/spdif Calyx-a potrzebuje jednak dodatkowego zasilania po kablu USB. W każdym bądź razie zastosowanie "pełnego" kabla USB problem likwiduje. Dla mnie nie stanowi to większego problemu bo używam max M2Tech Evo i po coaxie Calyx gra jednak lepiej. Jestem jednak pod wrażeniem jak gra po USB; w innych DAC-ach różnice pomiędzy coax i usb były naprawdę duże a w Calyx-ie są ale już nie takie. Calyx po USB gra naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

Nie chodzi konkretnie o ten kabel. Jest teraz na rynku już kilka kabli USB bez linii zasilania do DAC-ów z własnym zasilaniem. Niestety w przypadku Calyx-a po zastosowaniu takiego kabla słychać bardzo dużo zakłóceń - nie wiem dlaczego - może wewnętrzny konwerter usb/spdif Calyx-a potrzebuje jednak dodatkowego zasilania po kablu USB. W każdym bądź razie zastosowanie "pełnego" kabla USB problem likwiduje. Dla mnie nie stanowi to większego problemu bo używam max M2Tech Evo i po coaxie Calyx gra jednak lepiej. Jestem jednak pod wrażeniem jak gra po USB; w innych DAC-ach różnice pomiędzy coax i usb były naprawdę duże a w Calyx-ie są ale już nie takie. Calyx po USB gra naprawdę dobrze.

Watpie aby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wieworld Platinium 2000zl,takie sa recenzje kolegow sprawdzajacych i porownujacych te kable,byli zaskoczeni tym RED kablem USB.Tak jak jeden z kolegow pisal komputer do Calyxa musi byc swietny i taki szukam!

Ukryta Zawartość

Te zakłócenia słyszalne w Calyxie po USB to wyglądają mi na pętle masy między urządzeniami. On nie ma izolacji transformatorowej. W Youngu USB jest optycznie izolowane.

Trzeba komputer i DAC podłączyć pod jedną listwę zasilającą i powinno wszystko ustąpić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.