Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja głośności na robionych transoptorach

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o zrobieniu regulacji głośności ze względu na koszta na robionych transoptorach (dioda+fotorezystor) wg schematu.

Pytanie.

Z czego zrobić transoptory: jaka dioda i jaki fotorezystor ?

Może RPP131 jak poleca gagacek ?

gagacek

"Do tego celu co Wy sam kiedyś używałem tandemu LED + RPP131, parametrami znacznie lepszy od NSL-32SR2."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-259-0-05438600-1337650471_thumb.jpg

post-259-0-04486500-1337650492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat był kiedyś ruszony i, o ile pamiętam, umarł śmiercią naturalną.

Temat był kiedyś ruszony i, o ile pamiętam, umarł śmiercią naturalną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

>AudioST

Mile widziane uzasadnienie.

>gelson

Temat podany przez Ciebie opiera się o gotowe transoptory LDR NSL-32SR2 ok.15/szt.

Mnie chodzi o robienie z osobnych elementów (dioda+fotorezystor) oraz izolacja optyczna od otoczenia.

Mam nadzieje że można dobrać lepsze elementy i tańsze.

+ izolacja galwaniczna

+ prostota układowa

+ możliwość obróbki 4 faz w układzie symetrycznym

- trochę mała moc strat samych transoptorów

= dobór transoptorów

P.S.

Przyzwoity Alps bynajmniej nie kostka to koszt 15...40 PLN a w w.w. koszt znacznie wyższy.

Czy warto ?

Ktoś w dziale lampowym też próbuje diody i fotorezystora.

Ukryta Zawartość

Na początek można by w ramach doświadczenia zrobić z już posiadanych elementów - doświadczenie.

>darkul

Myślę że jest to ciekawe doświadczenie z szansami na przegonienie Alpsa które się zużywają a fotorezystory i diody są tanie.

Problemem jest dobranie par o odpowiednich cechach.

Jak przyzwoite są te Alpsy ?

Nie chodzi o transoptory a o osobne elementy: dioda i fotorezystor.

Ukryta Zawartość

Potek na fotorezystorach wydaje sie być konstrukcją bardzo elestyczną i dość tanią.

1 możliwość sterowania z pojedyńczego potencjometru kilku torami wlączając w to balans lub inne funkcje .

2 możliwość bardzo taniego sterowania z mikroprocka (w tym przypadku linearyzacje jesli bylaby potrzebna można zalatwić programowo)

Hmm jak na złość kupiłem niedawno do prób ( do czegoś innego) 3 fotorezystory z jednej serii a nie 4 :(.

1. Rzecz to budowa - trzeba by wykonać do tego specjalne obudowy aby uniknąć wpływu zewnetrznego .... ale to problem czysto mechaniczny

2. Szumy takie fotorezytory to z tego co pamiętam to ciut szumiały

3. Problem uzyskania liniowości a zarazem zbierzności kanałów - co też wynika z różne emisji pszczeglnych diod

Żadna firma takiego rozwiązania nie zastosowała wieć można sie domysleć prosto że jeśli tak to pomysł ... bez sensu

Ale jak ktoś chce niech po eksperementuje tu nic złego nie ma ....

Są zastosowania szukając na szybko np.VTL5c1 (gotowy transoptor)

"Służą jako regulowane tłumiki w starszych stołach mikserskich i współcześnie we wzmacniaczach gitarowych."

"Zastosowanie w aplikacjach lampowych audio oraz gitarowych."

Linearyzacje można by osiągnąć kombinując z:

-kolorem leda i czułością na określone pasmo fotorezystora (niekoniecznie dopasowując)

-diody 2-3 kolorowe różnie sterowane w celu korekcji

-sterowanie ledem przez lm317 (pądowo lub napięciowo) zmiennym oporem -potencjometrem o różnej charakterystyce

-zastosowanie żarówki do oświetlenia fotorezystora (inna charakterystyka)

Wykonałem dziś prosty pomiar porównawczy dwóch fotorezystorów .

Sygnał sterujący prostokątny 100Hz i wypełnieniu 25% o trzech poziomach steruje dwoma diodami w układzie rownoległym poprzez rezystory 50 om dla kazdej diody led (diody standard 5mm czerwone ,średnio jasne ) .

Dwa fotorezystory (z tego samego zakupu w sklepie) w szereg z kazdym rezystor 510 om od strony masy , podpiete pod 5V .Każda z ledów jest nadajnikiem w parze z jednym fotorezystorem.Czyli fotorezystor od strony +5V , oscyloskop włączony pomiedzy mase a połączenie fotorezystora i rezystora.

Cel eksperymentu - zoriętować sie jak szybko dynamicznie pracują fotorezystory oraz porównać parametry dwóch sztuk pracujących w podobnych warunkach .

1 ledy wygaszone , sygnał poniżej progu przewodzenia ledów.

2. ledy lekko swiecą ( nie mierzyłem prądu ledów wiec wybaczcie taką forme opisu , to nie doświadczenia na jakąś prace lecz zwykły roboczy materiał)

Ukryta Zawartość

post-25336-0-42479900-1337795486_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 Diody led wysterowane do granicy nie zwiększającej już przewodzenia fotorezystorów ( ledy swiecące dość jasno).

Przeczytaliście artykuł który wymieniłem? Autor przeprowadził praktyczne eksperymenty i opisał je.

Przyznam ze nie czytałem ale jestem z tych co musi sam sprawdzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to to był prostokąt :)

Tak :) dosłownie o wypelnieniu 25% , fotorezystory są najwolniejsze z wszystkich fotoprzetworników , oczywiście pewnie optymalnie dobierająć prądy można troche szybciej ale nie oto chodziło w tym doświadczeniu :) to nie sterownik do układu mocy :)

Pewien błąd może też wyniknąć z faktu iż użyłem generatora softwerowego (sorki jesli zrobiłem błąd w pisowni) + wyjście z karty wewnetrznej laptopa , ale sygnał sterujący jakoś sie trzymał ) na dodatniej czesci opadał nie więcej niż 10% od max wartości.Celowo wybrałem częstotliwość 100Hz własnie na obserwowane czasy zbocz narastających i opadających , jak wspomniaem wcześniej interesowała mnie też dynamiczna praca tych fotorezystorów .

PS , Jesliby tam wydłużyć czas przerwy napięcie spadałoby prawie do zera , jakieś 0,4V , układ w czasie prób był przykryty czarną takaniną .Oczywiście ja wykonałem o wiele wiecej testów w tym układzie ale zamieściłem te najważniejsze .

Fotorezystory (tu "potencjometry el. sterowane") mogą być nieco bezwładne (byleby nadążały za pokrętłem).

Gorzej, gdyby były nieliniowe od napięcia sygnału oraz miały znaczne szumy.

Można linearyzować charakterystykę sterowania (wystarczy na jeden kanał; dobrać po dwa fotorezystory i odpowiednio włączyć jeden w sprzężenie wzmacniacza operacyjnego, z wyjścia sterując dwoma dobranymi LED`ami).

Natomiast właściwości samej "rezystywności" warstwy światłoczułej nie przeskoczymy.

Oczywiście wszelkie linearyzacje zwiększają złożoność układu, powodując jego i tak wątpliwą konkurencyjność.

Jedyną zaletą wydaje się być możliwość galwanicznego oddzielenie sterowania od sygnału.

schemat dotyczący zamieszczonych wcześniej pomiarów :

Ktoś w dziale lampowym też próbuje diody i fotorezystora.

Ukryta Zawartość

Na początek można by w ramach doświadczenia zrobić z już posiadanych elementów - doświadczenie.

>darkul

Myślę że jest to ciekawe doświadczenie z szansami na przegonienie Alpsa które się zużywają a fotorezystory i diody są tanie.

Problemem jest dobranie par o odpowiednich cechach.

Jak przyzwoite są te Alpsy ?

Nie chodzi o transoptory a o osobne elementy: dioda i fotorezystor.

Takie układy były stosowane bardzo często w starszym sprzecie profesjonalnym .

Co do problemów to nie chodzi tu o charakterystyke regulacji wzmocniania lecz o liniowe pokrycie regulacji kanału L i P , pisząc najprościej chodzi o to aby nie było wedrowania dzwięku pomiędzy kanałem L i P podczas regulacji głośności.

post-25336-0-97318400-1337801171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Linearyzacja zapewnia w miarę liniową zależność rezystancji od napięcia (rezystancji) sterującego.

Przez to zapewnia minimalizacje rozbieżności między kanałowej.

Pisząc najprościej, tak to się robi...

Linearyzacja zapewnia w miarę liniową zależność rezystancji od napięcia (rezystancji) sterującego.

Przez to zapewnia minimalizacje rozbieżności między kanałowej.

Pisząc najprościej, tak to się robi...

niby jak ?? moze jakiś przykład ?

jedyne co wiem to jak sie robi w buca ludzi w Polsce na przykładzie rządu nam panującego.

Tu jest jedna z idei.

Jednym potencjometrem lub napięciem można sterować dowolna liczbą "optopotencjometrów".

Można sobie rozmaicie komplikować taki układ, tworząc układ zbliżony do tego z pierwszego rysunku autora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Maja 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 25 Maja 2012 - nie na temat

W dziale DIY zatwierdzenie przez moderatora??? Za komuny tak nie było drogie moderatory. Puknijcie się w łepetyny.

Jestem Europejczykiem.

trzeba by wykonać do tego specjalne obudowy aby uniknąć wpływu zewnetrznego .... ale to problem czysto mechaniczny

Podobny wątek założyłem na "Lampach".

Mój foto-potencjometr chodzi całkiem sympatycznie, choć na razie tylko jeden kanał - testowy druciak zrobiłem.

Gorąco polecam czarną taśmę izolacyjną elektryczną - do "połączenia" elementów a zarazem ochrony przed zewnętrznym światłem.

Test: przyłożyć do 100W żarówki - opór powinien pozostać w megaohmach.

Przy 20mA superflux'ach Ledach udało mi się w dół do 130 ohmów zejść.

Zapraszam na równoległy lampowy wątek.

pozdrawiam,

zjj_wwa

Tak po "przespaniu się" z tematem myśle że najlepszą formą sterowania fotorezystorami byłby mikroprocesor . Zdaje sobie sprawe że nie wszyscy mają w takich tematach praktyke jednak bardzo wiele przemawia wlaśnie na plus zastosowania mikroprocesora jako układu sterującego.Na początek można rozważyć najprostrzy układ do sterowanie 4szt fotorezystorów , czyli obsługa potencjometru stereo w układzie nie zbalansowanym (do zbalansowanego trzeba 8 szt fotorezystorów ).

Plusy układu:

1 Możliwość wyeliminowania różnic parametrów poszczególnych sztuk zastosowanych podzespołów elektronicznych.

2 Możliwość zastosowania dowolnej charakterystyki regulacji głośności.

3 Możliwość włączenia dodatkowych funkcji (np. pilot , balans dla innego miejsca odsłuchu itp. regulacja bazy stereo dla odsłuchu na słuchawkach) możliwości jest sporo.

4 Możliwość połączenia sterowania cyfrowego z sterowaniem analogowym (zasadnicza regulacja tłumika na fotorezystorach pozostaje nadal analogowa w 100%)

Minusy :

1 Odstrasza osoby nieznające mikroprocesorów .

2 Podwyższa koszt o około 10- 20 złotych dla kompletnego rozwiązania (strzelam z tymi kosztami ale pewnie niewiele sie myle )

....

Zasadnicza kwestia to: czy realizować takie sterowanie za pomocą PWM i przetwornika PWM>prąd diody Led , czy też przy pomocy przetwornika równoległego C/A > prąd diody Led ?

Pierwsze bardziej złożone pod względem oprogramowania (bardziej obciąża procesor) , drugie zwiększa ilość elementów elektronicznych w układzie ale mniej obciąża procesor a co zatym idzie umożliwia włączenie dodatkowych funkcji .

Co o tym myślicie ?

Ps . Tak sie przewija tu kwestia izolacji optycznej układu od otoczenia , myśle że to nie jest kluczowy problem . Zaproponuje zlutowanie "pudełka " z laminatu wokół fotoelementów . Jest szczelne i zapewnia w razie potrzeby możliwość "demontażu".

Grzegorz7@

Ja mogę? Czy ze mną nie gadasz...? ;)

Oczywiście że rozmawiam , przepraszam że nie odniosłem sie bezpośrednio do ostatnich twoich wpisów .Co prawda nie mam pewności że te słowa były skierowane do mnie ale mniejsza o to . Natomiast musze wspomnieć iż nigdy nie należy doszukiwać sie w moich tekstach jakiejś ukrytej formy przekazu , jesli coś takiego widać to zwyczajnie musiałem to pisać bendąc po kilku piwach :) i posłużyłem sie daleko idącymi skrótami w myśleniu.

Przy sterowaniu procesorem jaką można uzyskać współbieżność kanałów.

Myśle że poniżej progu postrzegania przez słuchacza , wiąże sie to z przyjętą rozdzielczościa sterowania , Dla 8 bitowego sterowania jest to rozdzielczość od

minimalnego poziomu do maksymalnego 255 kroków regulacji . Jeśli przyjmiemy że np. regulacja ma posiadać 32 kroki od minim głośności do maximum to teoretycznie pomiedzy tymi krokami ( poziomami docelowej regulacji) pozostanie nam 8 poziomów dla skompensowania różnic w charakterystyce , To co napisałem teraz to jest oczywiście w uproszczeniu , chodzi o to że nie potrzebujemy do regulacji wzmocnienia aż 255 poziomów , reszte przeznaczyć należy na korekcje odchyłek parametrów fotorezystorów . Ale dodam iż nie jest problemem zwiększyć rozdzielczość sterowania do np. 10 bitów czyli ponad 1000 poziomów sterowania prądem diody Led oświetlającej fotorezystor , przecietny tani mikroprocesor za 10zł obsłuży nawet system sterowania dla regulacji w układzie zbalansowanym czyli 8 fotorezystorów.

Najważniejsze w tym jest to aby osiągnąć pożądany efekt niskim kosztem , a myśle że koszt finałowy może być mniejszy niż zakupienie jednego przełącznika drabinkowego dla układy stereo .

na robionych transoptorach (dioda+fotorezystor) wg schematu.

Tych używam:

Rezystory:

Ukryta Zawartość

Ledy:

Ukryta Zawartość

Każdego sztuk 4 ( dla kabli typu Chinch) lub 8 (XLR).

Każdy LED musi mieć swój trymer, więc na schemacie brakuje jeszcze dwóch.

"Komplet" pozwala skorygować rozjazdy na górnym i dolnym podpaśmie regulacji, jak i równomierność prawy / lewy.

lepsze możliwości "manewru" (system naczyń połączonych , niestety).

Zamiast 2x 100K, rozważam 2x50k lub jeszcze mniej.

Potki mam zamówione, jak przyjdą, będę eksperymentować.

Pozdrawiam.

zjj_wwa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.