Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa, Scan Speak, Seas, Dayton……?

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumna podłogowa dwie, 18 i jaki do tego gwizdek?

Potrzebna bdb przestrzeń, barwa, powietrze, rozdzielczość itp, ale przy tym żeby uszu nie drażnił nadmierną jaskrawością i ziarnistością

Oczywiście zależy od aplikacji ale głośnik trzeba dać, więc jaki i żeby cena nie była kosmiczna.

2.5 drożna, wymiary raczej w granicach normy bez znaczenie, mam możliwość ew. zrobienia nowych otworów, jak i jest osoba, która zrobi zwrotnicę.

cena powiedzmy za komplet do 600zł, ale jak jest coś tańszego i równie godnego uwagi to tez chętnie

wymiary raczej w granicach normy bez znaczenie

:)

Wymiary kosza tweetara.

Jak masz duży i wsadzisz mniejszy co zrobisz z pozostającym frezem ?

jak i jest osoba, która zrobi zwrotnicę.

Rozumiem że ma sprzęt i pomieszczenie i całość zrobi z pomiarami ?

Co to za kolumny ?

Głośniki warto dobrać " brzmieniowo " i stąd pytanie.

cena powiedzmy za komplet do 600zł

Jak Ci podejdzie to Seas 27TBFC/G

Nie znam i nie słyszałem o lepszych w tej cenie.

W dobrej cenie osobiście polecam taką konstrukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , raczej w "closed", Obecnie mam jednego dayton'a DA-175 z seas'em 27TBFCG i uważam że gra to naprawdę fajnie. Ten Dayton w zamkniętej schodzi dość nisko i ma naprawdę dobry bas, co prawda ja mam aktywny podział ale myślę, że projekt Zaph'a będzie naprawdę dobry. Krótka relacja z porównania z ER18-RNX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. w najbliższej przyszłości robię podłogówki z dwoma DA-175 "closed":)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Ci podejdzie to Seas 27TBFC/G

Nie znam i nie słyszałem o lepszych w tej cenie.

Jeżeli nie chcesz ostrosci ani ziarnistości jak pisałeś, to nie jest głośnik dla ciebie.

Przychylam się do propozycji kolegi ktory poleca Usher T9950.

Polecam XT 25, albo inny np. SS, ale jedwabną kopułkę; co do Seasa, może jestem uprzedzony, ale już charakterystyka i materiał membrany jest dla mnie dyskwalifikujące, biorąc pod uwagę oczekiwania brzmieniowe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakbyś miał rozsądnej jakości midwoofery, to możesz użyć małych wstęg Founteka :-)

A nie powinno się ich dzielić powyżej 4khz?

Polecam XT 25, albo inny np. SS, ale jedwabną kopułkę; co do Seasa, może jestem uprzedzony, ale już charakterystyka i materiał membrany jest dla mnie dyskwalifikujące, biorąc pod uwagę oczekiwania brzmieniowe.

Bo to głośnik charakterystyczny. 27tbfcg albo się kocha albo nienawidzi. Ja go miałem. Do metalu, rocka nie znajdzie się nic lepszego. Gorzej jest z instrumentami które nie dzwonią. Wtedy słychać że to aluminium.

Nie.

A od jakiej częstotliwości można je dzielić? Wiem że Fountec neo cd2.0 przy 2kHz wali nieźle harmonicznymi. Trzecia około 1%. Kiedyś słuchałem wstęgę Expolinear nisko dzieloną i owszem mocowo wytrzymywał ale brzmienie nie należało do najbardziej neutralnych. Później właściciel zamienił go na Peerless HDS bo też nie mógł zdzierżyć barwy tego głośnika. Moim zdaniem winny był niski podział.

Każdy głośnik ma swój charakter i brzmienie. Jednym revelator pasuje innym nie. Sam musisz zdecydować czy takie posunięcie da Ci spokój na dłużej. Mi osobiście by dał po tym jak słuchałem kolumn Oberon II...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

a czy warto dołożyć i kupić scan speak revelator żeby na dłuższy czas mieć już spokój czy jednak i on ma swoje wady/zalety?

Który Revelator masz na myśli ?

I nadal nie wiemy do jakich głośników ma być.

Czy są na tyle dobre ze warto dawać tak drogie tweetery.

Jeżeli 9900 i nowy to NIE WARTO.

Znacznie lepszy jest D3004/6600 albo z ładniejszym frontem D3004/6620.

Rozumiem ze chodzi o używany ?

Bo nowe to koszt 1760- 1980zł para :)

Uscher T9950

Jest przeciwieństwem

powietrze, rozdzielczość

Znacznie lepszy jest D3004/6600 albo z ładniejszym frontem D3004/6620.

To zapewne R3004/6600 i R3004/6620 będą miały więcej powietrza i rozdzielczości.

Acha - R3004/6600 - nie ma takiego głośnika.

kolumny STX na AWX

Chyba to " lekka " przesada dawać do tych kolumn SS D2905/9900.

No i faktycznie to te " tańsze " :)

Ukryta Zawartość

Zaledwie 980zł ZA SZTUKĘ !

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A od jakiej częstotliwości można je dzielić? Wiem że Fountec neo cd2.0 przy 2kHz wali nieźle harmonicznymi. Trzecia około 1%. Kiedyś słuchałem wstęgę Expolinear nisko dzieloną i owszem mocowo wytrzymywał ale brzmienie nie należało do najbardziej neutralnych. Później właściciel zamienił go na Peerless HDS bo też nie mógł zdzierżyć barwy tego głośnika. Moim zdaniem winny był niski podział.

Nie wiem jaki FounteK i przy jakiej częstotliwości czym wali, bo nie sprawdzałem. Zastosowałem CD3.5H z 8" midbasem estradowym z podziałem na 3,1 kHz trzecim rzędem i gra świetnie. Głośniki do tych kolumn wyniosły 570 złotych za komplet na parę, raczej w kategorii cena/jakość są niepobijalne. Gdyby ktoś zaproponował kolumnę w tej klasie cenowej, to chętnie się zmierzę. Poza tym, dywagowanie o tweeterach po 1000 zeta i udawanie, ze wstęgi nie istnieją, jest dla mnie... jak to napisać, żeby było kulturalnie... przeoczeniem?

O Fountekach mogę trochę skrobnąć bo codziennie słucham NeoCD1.0 + FW146. W monitorach F1 podział jest dość wysoko ~ 3500Hz. Wczoraj zrobiłem pomiary NeoCD3.0 którego połączę z FW168. Przetestuję niski podział ~2500Hz 24dB jak Troels:

Ukryta Zawartość

i

~3300Hz 18dB jak producent - wg moich pomiarów to najlepsze miejsce. Problem będzie tylko z FW168 bo mocno sieje na skraju pasma.

Ukryta Zawartość

Generalnie brzmienie wstęg mnie zauroczyło. Bardzo szczegółowe, szybkie ale nie męczące. NeoCD3.0 to z całą pewnością lepszy głośnik od tak popularnego Seas 27TBFC/G a niewiele droższy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym, dywagowanie o tweeterach po 1000 zeta i udawanie, ze wstęgi nie istnieją, jest dla mnie... jak to napisać, żeby było kulturalnie... przeoczeniem?

Nie znam wstęg więc się na ich temat nie wypowiadam :)

I zauważ że sam zainteresowany pisze o głośnikach za prawie 1000zł sztuka.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Świetnie, popieram. Właśnie jakiś czas temu nabyłem dla kolegi z forum Founteki Neo PRO 5i w cenie 999 złotych polskich sztuka. W tym momencie możecie dać sobie spokój z rozważaniem Scan-Speaków i wszelkich podlejszych głośników dynamicznych. Case closed, game over.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.