Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy TV LED 55-60 cali

locker

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest dobra wiadomość dla miłośników nowinek, którzy od dłuższego czasu (bezskutecznie) czekają na OLED spodziewając się że będzie to cudowne połączenie zalet PDP i LCD, pozbawione ich wad.

Technologia OLED wydaje się cały czas być jeszcze niedopracowana. Dyżurne prototypy pokazywane na wszystkich możliwych targach i wystawach są li tylko prężeniem muskułów i puszeniem się na zasadzie "patrzcie jacy jesteśmy nowatorscy".

Zapomniałem dodać że cena TV Sony 4k to 25 000 €. Widziałem też w akcji nowy projektor od Sony o rozdzielczości 4k. Na 150 calowym ekranie obraz rewelacyjny, nie było się do czego przyczepić. Moim zdaniem projektory to przyszłość.

Chłopaki z HDTV forum są na IFA i porównują obrazy na żywo. Oled wypadł skromnie w stosunku do sony LCD z 4K...

W oledzie kolor czerwony ma właściwą barwę tylko przy oglądaniu z boku. Na wprost widać, że z kolorem jest coś nie tak.

Jeśli dobrze to zrozumiałem to chcesz powiedzieć, że telewizor lcd z rozdzielczością 4k ma lepsze kolory niż telewizor oled? Ale mowa o skalibrowanych telewizorach czy "wg mnie"?

O to musisz spytać na forum HDTV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Za ok. dwa miesiące będzie w sprzedaży coś co nawet Oledy stawia w drugim rzędzie:http://obywatelhd.pl/index.php/2012/08/30/ifa-2012-sony-ma-84-cale-4k-jakie-to-jest-wideo/

Początkowa cena to 22tys. euro.

Przy okazji gratuluję Koledze tego potworka X90 :)

Na dzień dzisiejszy trudno mu znaleźć przeciwnika w tym przedziale cenowym.

Dziękuję THX, fakt X90 maszyna nie do pobicia! Jeśli chodzi o OLED to chyba faktycznie wszystko musi się wyklarować. Jak była epoka telewizorów CRT, to pierwsze próby z LCD też były chybione, a pierwsze projektory to w ogóle wówczas porażka. Pamietam pierwszy projektor Casio - kosztował kupę kasy, miał rozdzielczość jakieś 800x600 i widoczną siatkę pikseli. Obraz jak przez sito.

Telewizory Oled prezentowały się znakomicie. Jeśli ktoś mówi inaczej to znaczy że opowiada bajki.

Problem jest taki że nikt faktycznie nie miał okazji ich przetestować. Dopiero można będzie coś o nich powiedzieć.

Na kolana rzucał Panasonic 8K.

Trzeba jednak przyznać że telewizory 4K na 2K w wielkości 84" robiły ogromne wrażenie : Sony , LG, Toshiba -

Ukryta Zawartość

Ale Igzo Sharpa to marzenie każdego użytkownika:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak zwykle głównie jpgi na tym Sharpie wyświetlano. A jak coś z ruchem to mało dynamicznie bez zmiany kadru i oczywiście tylko grafika komputerowa. Myślę a nawet jestem pewien, ze to wszystko w trosce aby przypadkiem jakieś mydełko w ruchu nie wyszło.

Ale Igzo Sharpa to marzenie każdego użytkownika:

Ukryta Zawartość

i na czym polega ta rewolucyjna techologia IGZO? czym się różni od LCD, OLED, CLED?

Ukryta Zawartość

Różni się wszystkim:

Ukryta Zawartość

Tu masz pełną relację. Filmy z dokładnym tłumaczeniem też.

Ukryta Zawartość

Różni się wszystkim:

Ukryta Zawartość

Tu masz pełną relację. Filmy z dokładnym tłumaczeniem też.

Ale na czym polega rożnica technicznie? ;-)

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 25 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 25 Września 2012 - nie na temat

I pomyśleć ten łysy siwek z prawej na fotce (kiki vel locoloco) wywalił mnie z sąsiedniego forum HDTV. I te cwaniaczki ze sklepu w Olsztynie nawet tu grasują...

A przy okazji taka ciekawostka:

AU Optronics (AUO) ruszy z masową produkcja paneli 3D i rozdzielczości 4Kx2K o przekątnych 42, 55, 65 cali już na początku przyszłego roku. Panele mają konkurować głównie z koreańskimi panelami OLED.

Ostatnio Sony i Toshiba zapowiedziały 84 calowe telewizory o rozdzielczości 4Kx2K, których cenę detaliczną szacuje się na 20000$. Te telewizory mają konkurować z telewizorami koreańskimi o przekątnej 55 cali, które kosztować mają około 10000$. Jednakże panele LCD o rozdzielczości 4Kx2K mają kosztować znacznie mniej co ma pomóc im w opanowaniu rynku telewizorów High-End w roku 2013.

Warto dodać, że firma Chimei Innolux wypuści panele o rozdzielczości 4Kx2K już na początku października co czyni ją pierwszym masowym wytwórcą takich paneli na świecie. (żródło - nowetrendy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Locker - Jutro skończę test LE 840 , przypomnij się proszę to Ci prześlę.

==================================================

THX - sam się wyrzuciłeś za oszustwa innych użytkowników - aż wstyd mówić żeby za koszulkę robić takie przekręty:

Ja Cię nie oceniam - to Twój wybór. A trzeba powiedzieć że zrobiłeś to i nie raz.

Inni byli mniej mili i o Tobie pisali tak :

- Frajer i nic wiecej

- Hehe ale się uśmiałem z wałka domestosa, a podobno jak kraść to miliony smile.gif

- żeby dla piłki czy koszulki tak oszukiwać?SZOK!!!!Polak potrafi.

- Mnie też zaciekawiło, że udało mu się 2 razy wygrać nagrodę. Kur*** do głowy by mi nie przyszło żeby po meczu włączać laptopa i robić takiego wałka. Dykta jak nic.

- Banować oszustów ! ! !

- tak jest banan się należy

- Niezły przekręt...

Ukryta Zawartość

A zdjęcie pochodzi z bardzo miłej dla użytkowników z Polski - uroczystości :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok. Zależy mi przede wszystkim na informacji jak tam się spisuje Full led (czerń, clouding, dimming) oraz kąty widzenia.

I pomyśleć ten łysy siwek z prawej na fotce (kiki vel locoloco) wywalił mnie z sąsiedniego forum HDTV.

Mnie też - nie przejmuj się.

==================================================

THX - sam się wyrzuciłeś za oszustwa innych użytkowników - aż wstyd mówić żeby za koszulkę robić takie przekręty:

Ja Cię nie oceniam - to Twój wybór. A trzeba powiedzieć że zrobiłeś to i nie raz.

Inni byli mniej mili i o Tobie pisali tak :

- Frajer i nic wiecej

- Hehe ale się uśmiałem z wałka domestosa, a podobno jak kraść to miliony smile.gif

- żeby dla piłki czy koszulki tak oszukiwać?SZOK!!!!Polak potrafi.

- Mnie też zaciekawiło, że udało mu się 2 razy wygrać nagrodę. Kur*** do głowy by mi nie przyszło żeby po meczu włączać laptopa i robić takiego wałka. Dykta jak nic.

- Banować oszustów ! ! !

- tak jest banan się należy

- Niezły przekręt...

Ukryta Zawartość

A zdjęcie pochodzi z bardzo miłej dla użytkowników z Polski - uroczystości :

Ukryta Zawartość

Sprawdź dokładnie moje edycje postów i czas kiedy zakończyły się mecze. Na pewno nie robiłem tego po meczach, to po pierwsze. Po drugie: w regulaminie konkursu nie było zakazu edycji postów!!! Po trzecie koszulka sprzed czterech lat. W każdej chwili mogę ją zwrócić!

Ps. Za oszustwa innych użytkowników nie odpowiadam.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po drugie: w regulaminie konkursu nie było zakazu edycji postów!!!

dokładnie - wina regulaminu, nigdzie nie było napisane, że nie można oszukiwać

przecież jak się wchodzi do sklepu i nie ma napisu, że nie można kraść, to można wynosić co się chce ...

A słyszałeś takie powiedzenie?: niech się kibic z dala nie wpier..ala!

Idąc Twoim tokiem rozumowania - każda edycja postu jest oszustwem...

A poza tym wyrażnie napisałem, że nie robiłem edycji po meczach.

Test otwarty będzie, tyle że dziś czasu nie starczyło bo są jak zawsze obowiązki. Ale przetestowałem dokładnie i mogę odpowiedzieć.

Najogólniej mówiąc obraz wymiata. Fakt że teraz nawet bitrate z TVP1HD jest rewelacyjny więc można sobie pozwolić oglądać nawet z odległości 2,5 metra.

Znakomity design i wykończenie.

Reeeeeewelacyjna czerń. Wow to rzeczywiście inny wymiar obecnych modeli i dotyczy nie tylko Sharpa.

Cudowne skalowanie sygnałów. Multimedia na stałym poziomie - tu nic się nie zmieniło.

Ale poprawiono cross talk 3D i nawet ma to wpływ na konwersję 2D do 3D. Chociaż ja nie jestem fanem technologii 3D.

Znakomita płynność obrazu, nie ma juddera, super płynność pionowa w teście Pioneera i rewelacyjnie bez jąkania w teście Monstera.

Świetna czytelność czcionki powoduje że u wielu ludzi służy on jako monitor.

Ma też rewelacyjną blokadę szumów.

Całość będzie wpisana w poniedziałek bo wyjeżdżam na szkolenie telewizorów i systemów Audio.

Test otwarty będzie, tyle że dziś czasu nie starczyło bo są jak zawsze obowiązki. Ale przetestowałem dokładnie i mogę odpowiedzieć.

Najogólniej mówiąc obraz wymiata. Fakt że teraz nawet bitrate z TVP1HD jest rewelacyjny więc można sobie pozwolić oglądać nawet z odległości 2,5 metra.

Reeeeeewelacyjna czerń. Wow to rzeczywiście inny wymiar obecnych modeli i dotyczy nie tylko Sharpa.

Cudowne skalowanie sygnałów. Multimedia na stałym poziomie - tu nic się nie zmieniło.

Ale poprawiono cross talk 3D i nawet ma to wpływ na konwersję 2D do 3D. Chociaż ja nie jestem fanem technologii 3D.

Znakomita płynność obrazu, nie ma juddera, super płynność pionowa w teście Pioneera i rewelacyjnie bez jąkania w teście Monstera.

Całość będzie wpisana w poniedziałek bo wyjeżdżam na szkolenie telewizorów i systemów Audio.

A jak kąty? typowo?

No i doczekaliśmy się najlepszego telewizora na świecie.

No i doczekaliśmy się najlepszego telewizora na świecie.

Konstatuję, iż poczucie humoru u Waszmości dopisuje.

Konstatuję, iż poczucie humoru u Waszmości dopisuje.

No nie bardzo gdy się czyta wpisy obłudnika.

10/10 :)

słusznie, wyszkolone telewizory mają lepszy obraz

cześć, jestem tu nowa :) szukam pomocy przy wyborze telewizora, a nie mam jej za bardzo skąd wziąć, bo sprzedawcom w sklepach już nie wierze (byłam chyba we wszystkich RTV we Wrocławiu i nie mogę już ich słuchać, każdy co innego twierdzi... :) ) a opinii na forach lub porównywarkach na temat poszukiwanego przeze mnie modelu brak...

chodzi mi o 60 calowy led i zastanawiam się nad samsungiem UE60ES6100 ... w internecie kosztuje on w wielu sklepach 7500-8000 tys (w rtv euro agd lub MM chcą za niego 11 tys, oszaleli ! )... te 7 tysięcy jeszcze mogę wydać na telewizor, ale nie więcej, bo jak słyszę, że podziała on może z góra 5 lat, a nawet i wcześniej może paść, to ja dziękuję... na rozszerzoną gwarancję już mnie nie stać, więc nie wchodzi ona w grę... martwi mnie więc brak opinii o tym modelu... czy jest warty zakupu ? czy jest rzeczywiście tak awaryjny jak inne nowe telewizory ? zależy mi (w sumie nie tylko mi lecz całej rodzinie) żeby ten wymarzony telewizor posiadał odpowiednie za te pieniądze funkcje - czyli miał bezbłędnie piękny obraz i koniecznie dostęp do VOD - szczególnie TVN Player - dlatego z miejsca odpada Sharp 60'' którego również braliśmy pod uwagę... chyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Może jednak planują wyposażyć te wszystkie modele Sharpa w aplikacje, których nie miał wcześniej ? Jak mówię - opcja bez VOD jest niedopuszczalna, szczególnie rodzicom na niej zależy bo wielu rzeczy nie mogą obejrzeć w ciągu dnia ze względu na pracę, a w weekend... wszystko co by chcieli to by nadrabiali :)

Gdyby nie ta wada Sharpa to brałabym go z miejsca... no ale niestety...

Myślałam też o Sony 60'' ale zauważyłam, że ma bardzo niepochlebne opinie i ludzie żałują, że w ogóle go kupili... zresztą w tej samej cenie mam tego Samsunga UE60ES6100 no i chyba bym wolała właśnie jego, bo mam jakoś tak wewnętrzne zaufanie do Samsungów, nie wiem czemu :) Tylko z kolei martwię się czy nie będzie odbijał światła, bo pokój jest bardzo słoneczny (dlatego wszelkie plazmy odpadają), wielkie tarasowe okno jest na przeciwko ściany gdzie zawiśnie telewizor... potrzebuję więc matowej matrycy, a też nie jestem na 100% pewna czy ten model Samsunga przypadkiem nie błyszczy...

Błagam, doradźcie coś :) obiecałam rodzinie już pół miesiąca temu coś wybrać, pokój już specjalnie został przemeblowany, a telewizora dalej brak bo ja motam się jak szalona i nie umiem zdecydować... a może istnieje jakaś plazma która tak parszywie nie odbija światła? to byłby ideał bo z tego co zauważyłam, Samsung ma pewien model plazmy za 5 tys, więc też kusi, gdyby nie... te cholerne refleksy !!!

od razu mówię - nie doradzajcie mi 55'' bo w domu się uparli, porównywali w sklepach... musi być 60" :) poza tym salon jest duży i 60'' pasuje tam jak ulał...

telewizor będzie służył głównie do tego vod, cyfry+ i dla mnie i mojego męża jako koneserów filmowych do oglądania wieelu filmów z Bluraya..

Cóż... mam nadzieję, że mi pomożecie, fajnie by było jakby się okazało, ze ten Sharp to nie jest zły wybór bo jakoś tak mnie do niego ciągnie (boski matowy ekran), ale jego multimedialność mnie przeraża...

Czekam na porady :) a może LG ma coś w swojej ofercie? Albo inna firma, może mniej znana? Mam do dyspozycji max te 7 tys, więc tylko w tych granicach możemy oscylować.

Myślę, że powinnaś przede wszystkim zainteresować się jakimś Sharpem 60", na przykład LC-60LE840E, choć najwyższy, bardzo ładny "dizajnersko" flagowy TV, ale w zasięgu twojego zakładanego budżetu. W dodatku full LED, to znaczy, że czerń będzie miał lepszą niż Samsung, bo podświetlenie matrycy jest w pełni sterowane lokalnie. Czekamy na test tego Sharpa od jednego kolegi z forum.

Argie, nie sugeruj się tak mocno dostępnymi aplikacjami. Modele TV np. Samsunga z najnowszą wersją smart-huba kosztują zdecydowanie drogo, a tego samego smart-huba możesz mieć w blu-rayu tegoż Samsunga za paręset złotych.

Przy czym pamiętać musisz, że obraz z tych wszystkich aplikacji ( różne ... - playery, iplexy itd.) pozostawia wiele do życzenia, jest trochę gorszy od obrazu SD dostępnego np. z N-ki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.