Skocz do zawartości
IGNORED

Jak bardzo dobry DAC zmienia jakość dźwięku?

rocky80

Rekomendowane odpowiedzi

W audio nie ma reguły, ale jak już mamy DVD to pewnie super zagra z jakimś wzmakiem i kolumnami tej samej jakości. Bo gdy zaczniesz kupować lepsze komponenty, a zostawisz DVD to będzie to grać coraz gorzej. Sytuacja ma się tak samo do każdej części toru.

Właśnie dlatego tak jestem zadowolony z brzmienia swojego zestawu (patrz - głównie Denon DVD 3910 odtwarzający gęste formaty).

Kupowanie lepszego CDka może wcale nie poprawić brzmienia, a pogorszyć.

Zgadzasz się?

Panowie gokar83 i kiza, DVD się przerabia, a nie dokupuje do nich DACa. Ten ostatni jest potrzebny, gdy się chce słuchać na sprzęcie stacjonarnym muzyki z plików. Zresztą, plików to się posłucha i za pomocą odpowiedniego odtwarzacza BluRay, przez USB albo nawet DLNA, bo takie modele też są. Przerobić takiego BluRaya, żeby lepiej grał, to też nie problem. Całkowity koszt nabycia takiego przerobionego odtwarzacza to ułamek tego, co trzeba dać za nowego DACa grającego na porównywalnym poziomie, a to nastąpi tylko wtedy, gdy będzie współpracował z dobrej jakości transportem przez dobry kabel cyfrowy. Przeróbka DVD, BD, czy nawet CD, powoduje, że staje się on lepszym transportem przy okazji, a dokupienie DACa do lichego źródła cyfrowego ma umiarkowany sens.

Witam.O jakich przeróbkach muwisz, to znaczy jakie zrobić żeby nie pozbywać się za grosze DVD i nie kupować za duże pieniądze nowego.Ja w swoim DVD zamontowałem jak na razie tylko gniazdo sieciowe (bo kabel był na stałe)I dałem pożądną sieciówkę.Nic innego nie zmieniałem.Co proponujesz???

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ja w swoim DVD zamontowałem jak na razie tylko gniazdo sieciowe (bo kabel był na stałe)I dałem pożądną sieciówkę.

I bardzo dobrze. Ciekaw jestem jaką sieciówkę zastosowałeś i czy poprawiło się brzmienie.

I bardzo dobrze. Ciekaw jestem jaką sieciówkę zastosowałeś i czy poprawiło się brzmienie.

Kupiłem taką na jaką mnie było stać, nie wiem czy wystarczająco dobra.Tylko także kierowałem się wartością DVD.

MIT Z-Cord.Różnica jest moim zdaniem(tylko nie chcę wywoływać wilka z lasu pisząc o kablu).

Pozdrawiam. P.S. co dalej??

Kupiłem taką na jaką mnie było stać, nie wiem czy wystarczająco dobra.Tylko także kierowałem się wartością DVD.

MIT Z-Cord.Różnica jest moim zdaniem(tylko nie chcę wywoływać wilka z lasu pisząc o kablu).

Pozdrawiam. P.S. co dalej??

Zapytałem, bo też sobie wymieniłem kable sieciowe, ale zrobiłem je sam.

Też słyszę namacalną różnicę.

Dalej - nie pomogę Ci. Ale jest tylu znawców, że z pewnością dobierzesz sobie odpowiedni sprzęt.

Ja już mam to to chciałem.

Zapytałem, bo też sobie wymieniłem kable sieciowe, ale zrobiłem je sam.

Też słyszę namacalną różnicę.

Dalej - nie pomogę Ci. Ale jest tylu znawców, że z pewnością dobierzesz sobie odpowiedni sprzęt.

Ja już mam to to chciałem.

To znaczy że wymiana samej siciówki w Twoim przypadku przyniosła pożądany efekt??

Pozd.

niema sie co dziwic ,sieciowka w odtwarzaczu dvd ma kolosalne znaczenie i kazdy kto chce uzyskac dobry dzwiek powinien zaczac wlasnie od wymiany tego newralgicznego elementu swego systemu audio,pozdrawiam.

Piszecie takie bzdury. Potem ktoś, kto nie zrozumie ironi wejdzie, przeczyta temat i będzie chciał wymienić kabel sieciowy... litości ludzie. Topic totalnie nie na temat.

PS. Przykładowo taki ktoś jak ja - czyli nieosłuchany za dobrze, z małym doświadczeniem nadal nie wie czy lepiej zainwestować w daca czy zupełnie zmienić źródło. W poprzednim topicu wszyscy jednogłośnie pisali, że daca dokupić, tu piszecie inaczej. O co tu chodzi?? Jest możliwość dowiedzieć się na tym forum czegoś sensownego czy jedyne osoby, które coś tu wnoszą są z branży i mimo reklamowania swojego i przejaskrawiania niektórych rzeczy są pomocni jako jedyni.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

A ja tam w sieciowki nie wierze. Probowalem, fakt ze z tania, bo na przewodzie Lapp, ale porownujac oryginalna sznorowke roznica powinna jakas byc, a nie bylo zadnej. Dalsze inwestycje w przewody sieciowe porzucilem, bo wydawanie 200, 300, 500 czy 1000zl na przewod sieciowy to bez sens. Wolalbym dolozc ta kwote do "nowego" playera czy wzmacniacza. Przyrost jakosciowy bedzie znacznie wiekszy niz po zakupie jakiegos druta.

?👈

tu nie chodzi o wiarę, sieciówka to raczej kropka nad i

Jak się ma cały system dobrze skomponowany to wtedy dopiero warto!

Trzeba rozróżniać priorytety ze względu na ich przyrost efektywności

1. kolumny/słuchawki

2. żródło

3.masa rzeczy po środku łącząca te w/w urządzenia+ adaptacja akustyczna pomieszczenia

4.sieciówki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam.O jakich przeróbkach muwisz, to znaczy jakie zrobić żeby nie pozbywać się za grosze DVD i nie kupować za duże pieniądze nowego.Ja w swoim DVD zamontowałem jak na razie tylko gniazdo sieciowe (bo kabel był na stałe)I dałem pożądną sieciówkę.Nic innego nie zmieniałem.Co proponujesz???

Pozdrawiam.

Można powiedzieć, że obszarem zmian są wszystkie bloki funkcjonalne urządzenia, czyli zasilanie, sekcja cyfrowa i analogowa, mechanika. Kabel zasilający też wymieniam, jeśli tylko klient nie oponuje przed takim zabiegiem. Używałem parę lat DACa, szczególnie że grał nieco lepiej od towarzyszącego mu transportu CD, ale że plików nie używam, a tylko nośniki optyczne, to słucham z przerabianych DVD, bo jak do tej pory ten typ urządzeń wykazał największy potencjał tuningu, a miałem i grzebanego CDka, i DACa niejednego.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tu nie chodzi o wiarę, sieciówka to raczej kropka nad i

Jak się ma cały system dobrze skomponowany to wtedy dopiero warto!

Trzeba rozróżniać priorytety ze względu na ich przyrost efektywności

1. kolumny/słuchawki

2. żródło

3.masa rzeczy po środku łącząca te w/w urządzenia+ adaptacja akustyczna pomieszczenia

4.sieciówki

A gdzie wzmacniacz?;-)

To znaczy że wymiana samej siciówki w Twoim przypadku przyniosła pożądany efekt??

Pozd.

Pożądany efekt osiągnąłem konfigurując sobie określony sprzęt, a wymiana sieciówek (we wszystkich elementach zestawu) jedynie poprawiła brzmienie.

A gdzie wzmacniacz?;-)

Wzmacniacz w punkcie 3. czyli pośrodku.

Sieciówka załatwi sprawę wzmacniacza.

Za czym coś wklepiesz pomyśl 3x

Pożądany efekt osiągnąłem konfigurując sobie określony sprzęt, a wymiana sieciówek (we wszystkich elementach zestawu) jedynie poprawiła brzmienie.

Dokładnie to staram się prostym ludkom wytłumaczyć!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czyli najlepiej by było wymienić DVD na jakiś inny model? Na jaki? (graty moje "o mnie" ),a może ten model jest wystarczający do reszty i zmiana jest bez sensu?

Pozdrawiam.

Czyli najlepiej by było wymienić DVD na jakiś inny model? Na jaki? (graty moje "o mnie" ),a może ten model jest wystarczający do reszty i zmiana jest bez sensu?

Pozdrawiam.

Według mojej intuicji słabym punktem tego konkretnego zestawu jest albo wzmacniacz albo akustyka (tutaj nie mamy info). Słuchałem kiedyś tego zestawu Yamahy i ten wzmacniacz ma poważne ograniczenia.

Ale gdybym był na Twoim miejscu i faktycznie chciał konkretnie kupić DACa, to bym już tak celował, aby również płyty audio odtwarzane były lepiej, nie tylko DVD. Taki porządny upgrade to np. m2Tech Young albo Wadia 121.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Faktycznie ludziska często za bardzo wierzą w kable, moim zdaniem najpierw trzeba złożyć system który zagra dobrze na standardowych kablach a dopiero potem doszlifować brzmienie przez ich zmianę.

W sieciówki też nie wierzę, wolę już kupić dobry kondycjoner i do tego tanie Lappy albo Beldeny.

Co do DACa, wydaje mi się że ma b.duży wpływ na dźwięk (może nawet tak duży jak sam wzmacniacz) bo jak to mówią z g... bata nie ukręcisz, jeśli podamy nawet najlepszemu wzmacniaczowi sygnał z taniego źródła, to dalej zagra jak tanie źródło bo z pustego to i Salomon nie naleje.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Piszecie takie bzdury. Potem ktoś, kto nie zrozumie ironi wejdzie, przeczyta temat i będzie chciał wymienić kabel sieciowy... litości ludzie. Topic totalnie nie na temat.

PS. Przykładowo taki ktoś jak ja - czyli nieosłuchany za dobrze, z małym doświadczeniem nadal nie wie czy lepiej zainwestować w daca czy zupełnie zmienić źródło. W poprzednim topicu wszyscy jednogłośnie pisali, że daca dokupić, tu piszecie inaczej. O co tu chodzi?? Jest możliwość dowiedzieć się na tym forum czegoś sensownego czy jedyne osoby, które coś tu wnoszą są z branży i mimo reklamowania swojego i przejaskrawiania niektórych rzeczy są pomocni jako jedyni.

Co do ogólnej zasady, to moim zdaniem system nie powinien być zanadto rozbudowany. Wzmacniacz, źródło, kolumny + względnie (ale naprawdę względnie) dobre, markowe kable. Pomyśl o dobrym CD. A jeśli to ma być komputer, albo DVD jako transport, to przed wzmacniaczem wepnij przyzwoitego DACa. Jakiego? Nie podejmuję się. Jakie CD? Nie podejmuję się. A dlaczego się nie podejmuję? Bo sam budowałem system korzystając ze swoich uszu, a nie z rad. Gdybym korzystał z rad, to nigdy nie kupiłbym takiego wzmacniacza, jaki mam. A ten wzmacniacz gra lepiej od niejednego super-hiper-markowego, który słyszałem w cenie do 10 tysięcy. Fakt, bawiłem się lampami do bólu, ale ból mi odwzajemnił. Były to kosztowne zabawy, ale dawały satysfakcję. Efekt mam zadowalający. Także zalecam spokojne próby. Przecież można wypożyczać za kaucją, także w znanych sklepach internetowych. Nie chodzi o to, kto co uważa za dobre, ale czego ty oczekujesz od swojego systemu. Chodzi o to, żeby tobie się podobało, żebyś był zadowolony, a nie żeby był zadowolony inny, który sprzedał ci nieznoszącą sprzeciwu i wszechwiedzącą rekomendację. Pozdrawiam.

Wzmacniasza nie wymienię, bo za dużo się namirdowałem żeby uzyskać dziwięk z tego zestawu który mi będzie odpowiadał.Po drugie brak finansów.Po traecie nagrania na DVD zawsze różnią sie trochę jakiściowo od dobrze zrazlizowenych Cd, także myślałem żeby za rozsądne pieniądze trochę poprawić sygnał audio w DVD.jak wnioskuję z przeczytanych postów jestem w błędzie- tanio się nie da?W takim razie będę musiał zostać przy tym co mam.To DVD to znowu nie taka trzgedia, ale zawsze można lepiej i tak w nieskończoność.Mi zależało na miarodajmym ulepszeniu toru Audio w DVD ,ale widzę że nic z tego.Odnosząc się do powyższych postów myślę ze to DVD jest w miarę dobrze skonfigurowane z resztą,tylko chodziło o poprawę bo zawsze można lepiej.Nic mi w tym dziwięku nie przeszkadza z DVD, ale zdaję sobie że to budrzt całą gębą dlatego moje pytania.

Pozdrawiam Mariusz.

Pozdrawiam.

Na dobrze przerobiony. :) Wiadomo, że wysoki model zagra lepiej od niższego, ale nawet taki wysoki model idzie dużo do przodu z jakością po przeróbce. Ja mam DACa, używałem nawet przez kilka lat zamiast słuchać z wyjść analogowych CD dopóki nie usłyszałem co można wycisnąć z odtwarzaczy zintegrowanych, ale szczególnie tych czytających nie tylko płyty CD. Teraz DAC mi służy jedynie do testowania kabli cyfrowych lub konwerterów USB, bo muzyki z plików słucham tylko będąc w podróży - z odtwarzacza przenośnego. Z DACów to na razie żaden nie dorównał dobrze przerobionemu DVD, a startowały różne w konkury, w tym parę lampowych, najdroższy za ponad 20kzł.

Na dobrze przerobiony. :) Wiadomo, że wysoki model zagra lepiej od niższego, ale nawet taki wysoki model idzie dużo do przodu z jakością po przeróbce. Ja mam DACa, używałem nawet przez kilka lat zamiast słuchać z wyjść analogowych CD dopóki nie usłyszałem co można wycisnąć z odtwarzaczy zintegrowanych, ale szczególnie tych czytających nie tylko płyty CD. Teraz DAC mi służy jedynie do testowania kabli cyfrowych lub konwerterów USB, bo muzyki z plików słucham tylko będąc w podróży - z odtwarzacza przenośnego. Z DACów to na razie żaden nie dorównał dobrze przerobionemu DVD, a startowały różne w konkury, w tym parę lampowych, najdroższy za ponad 20kzł.

Michael napisałeś , że słuchałeś kilka różnych konwerterów USB , czy mógłbyś jakiś polecić lub inaczej , jakie konwertery według ciebie są warte grzechu i czy jest znacząca różnica między synchronicznym a asynchronicznym na korzyść tego ostatniego ? Proszę o opinię , radę . Mam dac-a , natomiast potrzebuję kupić konwerter aby połączyć to z kompem , dziękuję !

Sama prawda. Kostka przetwornika to kostka przetwornika - kwestia gustu.

Jednak porządne zasilanie i układ wyjściowy to PODSTAWA konstrukcji porządnego przetwornika. Niekoniecznie lampizacja - choć czemu nie? Ale w pełni dyskretny solid state w klasie A również powinien zagrać. Choć - żeby nie być sekciarzem - sam fakt posiadania układu wyjściowego opartego o opampy jeszcze nie oznacza, że przetwornik z założenia MUSI zagrać fatalnie. Jak zawsze - kwestia implementacji a nie użytej technologii.

Oto porządnie zaprojektowany DAC od środka: Sony DAS R1

DAC_inside.JPG

Robi wrażenie czy równie dobrze brzmi jak wygląda ?

DAC MRelektronik

W ofercie kompletny NOS-DAC w wykonaniu DIY od mrelektronika. Urządzenie zbudowane w oparciu o układy scalone CS8414, TDA1543. Jest to własne opracowanie konstrukcyjne charakteryzujące się czystym przejrzystym dźwiękiem, niezłą szczegółowością i dynamiką. W obudowie OUC 250x70x200 z Armela znajduje się:

- płytka DACa na TDA1543 wraz z pięcioma ogniwami stabilizatorów napięcia, układem komutacji wejść, przygotowanym reclockingiem w razie chęci modernizacji

- płytka bufora na lampie E88CC

- płytka zasilacza napięcia żarzenia i anodowego

- transformator zasilający (wykonanie dedykowane przez Toroidy)

- gniazda we/wy wyk. Neutrik

Trochę informacji na temat tym podobnych urządzeń można podejrzeć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja z czarną płytą czołową.

mP1110001.jpgmP1110021.jpgmP1110003.jpg

mP1110004.jpgmP1110007.jpgmP1110010.jpg

mP1110011.jpgmP1110015.jpgmP1110016.jpg

Czy ktoś z Was słuchał tego przetwornika ? Robi wrażenie i do tego ma lampowy stopień wyjściowy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Z testowanych Musical Fidelity V-Link. Jego się łatwo i tanio upgraduje, i gra wtedy prawie jak rasowy transport optyczny, tylko u mnie to następowało po użyciu ekranowanego kabla USB i zainstalowaniu JPlay działającego w trybie Xtream.

tak sobie czytam ten temat i widze ze są zdania podzielone więc sam się waham co do DAC w kwocie +- 1500zł czy wogóle warto

Nie ma sensu dużo większe zmiany będą jak kupisz sieciówkę do tego odtwarzacza.

Tylko uważaj bo zaraz się głusi zlecą i będą Cię odciągać od tego zakupu.

Osobiście od razu wymienił bym gniazdko ścienne.

bo wszyscy tam maja sciany z gniazdem pomalowane na zloty kolor a u nas musi byc sieciowka i kontakt za 40% posiadanego sprzetu

inzynierow z AS nie przeskoczysz i basta :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.