Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odpaliłem za pomocą adaptera z DF1704 pliki 24/96 na naszym dacu.

Co ciekawe działają też pliki 24/192 :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Odtwarzam z popcorna A 300.Na pewno to są pliki 24/96 i 24/192.

Wczesniejszy projekt Robertusa na WM 8742 z analogiem by mbl plików 24/192 nie odtwarza

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

U mnie też odtwarza pliki 24/192 na pewno takie wychodzą bo na amplitunerze Onkyo wyświetlana jest informacja.

DAC Robertusa na WM8741 także odtwarza takie pliki a MSS ich nie przepuszcza.

Czy ktoś sprzedałby może płytkę pod ten DAC AD1865 ?

Samą płytkę, lub częściowo zmontowaną, lub zmontowaną i uruchomioną ?

Jakieś kości AD1865 do tego będą ?

Mam zmontowany i uruchomiony ten DAC z filtrem SM5813APT ale niestety AD1865 muszę sobie zostawić.

Mam także uruchomioną płytkę z filtrem Sony CXD1244 odbiornik DIR9001, odtwarza pliki o próbkowniu 88,2kHz ale także bez AD1865.

Tutaj link do tego DAC_a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego może być analogówka Pass D1 plus zasilacz na LM

Jak coś to pisz na priva, inni chętni także mile widziani.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bomarek
  • 2 tygodnie później...

A ja wracam do mich problemów z zasilaniem.... Powodem był LM337 On semi. Po podłączeniu STM -10.65V. Wszystkie z zakupionych przez mnie LM337 (4szt) firmy On semi mają ten "feler". Żeby na tych regulatorach było napięcie ok. -10,5V potrzeba rezystora 1,2K. Czy możliwe jest używanie tych LM z potkiem zamiast R2 czy taka "wada" wyklucza ich używanie?

Witam.

Jak dotąd nikt nie pokusił się o porównanie brzmienia DAC'a z SM5813 vs DF1704, a moim zdaniem wyposażony w DF1704 brzmi lepiej. Nie są to zmiany rewolucyjne lecz zauważalne. Bas wydaje się lepiej wyartykułowany (w moim systemie jest lepiej słyszalny), co sprawia wrażenie lekkiego przyciemnienia dźwięku. Poprawiła się także szczegółowość (już z SM stała na wysokim poziomie) - doskonale rozróżnialne ciszej nagrane dźwięki. Ogólne wrażenie in plus - dźwięk bliższy naturalnemu. Mam za sobą dwutygodniowy odsłuch z DF1704 po trzech miesiącach użytkowania DAC'a w pierwotnej konfiguracji. Ciekaw jestem jak wypadło porównanie w innych systemach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toza72

A nowy nick, to nie będzie jego ?

Boomaga, jak będziesz widział gościa podejrzanego to daj znać, bo się plenią mega pseudo konstruktorzy, naciągacze.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

mam pytanie czy jako analog może być przedwzmacniacz Kamyka ? Wiem, że to wzmacniacz słuchawkowy, ale może też pracować jako zwykły przedwzmacniacz. Analog do DAC END2 to też przedwzmacniacz AN delikatnie zmodyfikowany i pracuje świetnie, stąd moje pytanie.

poniżej link do strony

http://amplifiers.com.pl/

dzięki i pozdrawiam Piotr

Sprzedam uruchomiony DAC ale bez kości AD1865.

Cena 300zł z przesyłką, ale jestem otwarty na rozsądne propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ostatanio troszkę pomordowałem daca i od razu mogę powiedziec ze największa zmiana w dźwięku na plus to zmiana LM317 i LM337 na LT317 i LT337, po tym modzie inny dac.

U mnie gra z passem D1. Własnie sie wygrzewa po ostatnich zmianach i juz na I rzut ucha zmiana spora. Zwłaszcza lokalizacja przestrzeń i separacja.

Ostatanio troszkę pomordowałem daca

A może by tak w wersji "preregulator" na dwóch LM - testował ktoś kiedyś ?

A tutaj jeszcze bardziej odjechany fikołek - uakustyczniony preregulator, który zamierzam to przetestować kiedyś (ostatni schemat na stronie):

Ukryta Zawartość

Parametry ma ponoć całkiem niezłe (110dB sygnał / szum ) - a proste i tanie jak konstrukcja cepa ...

Ktoś ćwiczył tego fikołka już ?

... zamiast tego R4 byłyby oczywiście odpowiednio dobrane ledy, powiedzmy na łącznie 3,75 VDC,

( 3,75+1,25 = 5,00V ), zbocznikowane jakimś elektrolitem i folią.

Całość tego fikołka mieści mi się wstępnie na płytce laboratoryjnej o wymiarach 1,5 x 5,5 cm ...

można nawet zrobić ją w wersji "plug and play" - z trzema pinami - do wlutowania w miejsce jakiegoś "istniejącego" regulatora na płytce gdzieś. To oczywiście zadziała, o ile będzie wystarczająca nadwyżka po stronie wejściowego napięcia DC, aby był zapas na "dropout" dla dwóch regulatorów, czyli przynajmniej o jakieś 5 ~6 Volt więcej.

Ukryta Zawartość

Ostatanio troszkę pomordowałem daca i od razu mogę powiedziec ze największa zmiana w dźwięku na plus to zmiana LM317 i LM337 na LT317 i LT337, po tym modzie inny dac.

U mnie gra z passem D1. Własnie sie wygrzewa po ostatnich zmianach i juz na I rzut ucha zmiana spora. Zwłaszcza lokalizacja przestrzeń i separacja.

Jak masz złożonego D1? ... ja walczę z ostrą górą i małą ilością basu.

Chodzi mi o kondy w nim chyba ze bawiłeś sie rezami ;) Mi ROE 10u nie spasowało.

Edytowane przez Yasioo

A może by zastosować regulator firmy audio gd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gabler
Gość

(Konto usunięte)

Yasioo u mnie pass D1 grał właśnie na początku bardzo miękko, brakowało tylko dynamiki i przestrzeni, góra wogóle ostra nie była :) Teraz po zmianach jest o klase lepiej. Bas mogłby być szybszy ale może się czepiam. :) Za to przyjemność ze słuchania większa. Myślę nawet, że prawie dogonił mojego daca na ak4396, może nie dynamiką ale barwą na pewno :)

Edytowane przez boomaga

Hej.

Mam prośbę, ma ktoś pod ręką nie wlutowany AD1865 i mógłby sprawdzić opór między 4 a 7 nóżką i między 18 a 21, tam siedzi Feedback Resistor.

Pozdr

Łukasz

Jeżeli mogę się wtrącić to dodam, że pomiar tych rezystancji to najłatwiejszy sposób weryfikacji, czy układ jest oryginalny. ;)

Oczywiście nie sprawdzisz tak gradacji.

Czy przy lutowaniu montażu płytki DAC "Robertus" wersja IV są (oprócz papierowej instrukcji ksero) jakieś inne "uchybienia" w tym projekcie, które należałoby uwzględnić przy obsadzaniu elementów ?

Czy były jakieś kwestie związane ze zbyt wysokim napięciem z regulatorka 3,3VDC (np. 5~8 VDC!?) - tego najpliżej wejścia SPDIF i kwarcu - tego z zasilaniem dla Wolfsona ? Kondy (elektrolit i tantal) na wyjściu zapewniają stabilną pracę tego regulatora ?

4-7: 2,865 k

18-21: 2,897 k

Tylko nie piszcie, że to bubel:)

Bubel byłby, jakby tam nie było żadnej rezystancji lub nie miała ona nic wspólnego z tym, co ma być (3k).

Także myślę, że możesz spać spokojnie. ;)

TL431 przy generatorze trzeba wlutować obrócony o 180*

U7 obrócić o 180*

D1, D2 obrócić o 180*

U2 17 nóżka do masy (dla SM5813)

JarekC wrzucał niedawno gotowy schemat tego DAC'a, tam masz wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi