Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te rejestry przesuwne by się nadawały do NOS - fikołka ? Częstotliwościowo wydolą ?

Moduł byłby do samodzielnego złożenia czy gotowy ?

Istniejące zasilanie dla SM5813 wydoli opędzić te wszystkie rejestry przesuwne ?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ze względu na brak zainteresowania projekt poszedł do szuflady.

Układ byłby montowany zamiast filtra SM5813, czyli wyjmujemy z podstawki SM5813, wsadzamy moduł i mamy NOSa.

Pozdrawiam

JarekC

Też bym był chętny, bo po wielu próbach: zmianach kondów,. regulacji THD kostki, zewnętrznego kwarcu superprecyzyjnego... gra to mimo wszystko gorzej od daca na ak4396 z buforem DoubleG na metalowych ad744ah. To może ten "mod" pomoże... ;)

Zamiast kilku sztuk HC164 planowałem użyć CPLD Xilinxa XCR3064, bo wszystko załatwiamy jednym układem.

CPLD daje też możliwość konfigurowania czy pracujemy z 16/18 czy 24 bitami.

A poza tym mam ich kilkanaście sztuk w szufladzie.

JarekC

Tak jak pisałem wcześniej. rozpocząłem projekt, napisałem kod w VHDLu dla CPLD ale nie testowałem go w układzie.

Projektu PCB nie robiłem.

Całość projektu poszła do szuflady.

Aby przetestować prototyp musiałbym mieć tego DACa a z tego co wiem nikt z Krakowa go nie montował.

JarekC

Gość

(Konto usunięte)

Jarku jestem w stanie Ci go wysłać do testów :) ale nie wcześniej niż w nast,. tygodniu :) Pasuje?

Jest od razu z Passem D1, niestety wszystko na desce :) i od razu z "Twoim" Df1704 :)

smc też mogę zapakować :)

Edytowane przez boomaga

Jarku jestem w stanie Ci go wysłać do testów :) ale nie wcześniej niż w nast,. tygodniu :) Pasuje?

Jest od razu z Passem D1, niestety wszystko na desce :) i od razu z "Twoim" Df1704 :)

smc też mogę zapakować :)

Dzięki za propozycję. Dam znać na PW gdy znajdę chwile i dokończę projekt.

JarekC

Mam zrobione te układy z podanego przeze mnie linku, działają bezproblemowo zarówno z odbiornikiem DIR9001 jaki i CS8416,

Ten drugi odbiornik jest lepszy ponieważ ma cztery wejścia cyfrowe które przełączam sterownikiem JarkaC.

DAC ten będzie zintegrowany w moim kolejnym wzmacniaczu lampowym na lampie 2A3 a docelowo 300B.

Jednak AD1865 NOS gra lepiej niż DAC z filtrem a koszty są nieporównywalne.

Sprzedam tanio zestaw do budowy tego DACa ( bez AD i trafa ) czyli PCB + SM ( nowy ) + pełen zestaw elementów z zamówienia. Szczegóły do uzgodnienia na priv.

Jednak AD1865 NOS gra lepiej niż DAC z filtrem a koszty są nieporównywalne.

Tak swoją drogą ciekawe czy ktoś z kolegów miał możliwość porównania, któregoś z CD-ków AN na kości AD1865 z filtrem z przetwornikiem na tej samej kości bez filtra ( chyba wszystkie DACki AN to NOSy ).

Edytowane przez wakutoma

Obciążając TDA1541 bezpośrednio na wyjściu obojętnie jakim kondensatorem powodujemy powstawanie THD które to rosną wraz z wartością kondensatora.

Domniemam, ze na 100% taka sama sytuacja z AD1865

>>> Obciążając TDA1541 bezpośrednio na wyjściu obojętnie jakim kondensatorem powodujemy powstawanie THD które to rosną wraz z wartością kondensatora.

Domniemam, ze na 100% taka sama sytuacja z AD1865

No to może te pojemności filtracyjne dopiero za wtórnikiem ?

Albo wręcz za stopniem bufora lampowego ? Co to przeszkadza, że po lampie będzie trochę w.cz. grasowało ? Z anody 5nF do masy, a przed kondem wyjściowym przelotka ferytowa .... i pozamiatane ...

Tak czy siak - cenna uwaga. Uwzględnię to przy kolejnej rundzie modyfikacji. Kolejny moduł lampizacji mam gotowy (tym razem wreszcie dla siebie!) z wygodnym dostępem na płytce laboratoryjnej, więc od razu to wrzucę i przetestuję.

U siebie mam to rozwiązane tak:

Ukryta Zawartość

myślę, że podobnie można rozwiązać na lampie

Jeszcze jedna uwaga przy konwersji I/V na wyjście AD1865 powinno się wstawić równoległe diody przeciwsobnie aby zabezpieczyć wyjście przed napięciem zwrotnym przy eksperymentach

Ukryta Zawartość

jakiego coaxiala używacie z tym dacem ,ja aktualnie mam na belkinie silver ,to średni kabelek ,bardzo dobrze sprawdza mi się fadel aero litz,przestrzeń świetny bas, ale mam go do analogu i tam musi zostać,miałem jeszcze z tanich profigolda ten na miedzi pcocc i jakąś hamę,ale do fadela się umywają,coś taniego a dobrego co polecacie bo ten belkin to na dłuższą metę jest męczący ,brak otwarcia ,bas lekko zmulony...

Ja używam taki chamski przewód satelitarny z podwójnym ekranowaniem miedzianym (folia + oplot), taki po parę złotych za metr .... ALE ....

... z wyrwaną środkową żyłą, w miejsce której delikatnie wsunąłem drut 0,4 mm średnicy z czystego srebra o klasie czystości 9999. Wyżarzane, bo miększe, bardziej elastyczne jest.

Jakoś to gra.

... satelitarny - do kupienia w każdym parszywym sklepie RTV-AGD obok stoiska z pralkami ....

a skąd wziąłeś drut srebrny i jeszcze wyżarzany

Kupowałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Jako że nie jestem spowinowacony z tym dostawcą, podaję również: LUB:

Wprowadź w allegro---szukaj hasło: "drut srebrny miękki 9999 -złocony -930",

z aktywną opcją: "Szukaj też w opisach i w parametrach".

Powinieneś uzyskać taki oto spis wszelkich innych dostawców działających w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Proszę zwrócić uwagę, że przy średnicy 0,4mm (dla sygnałów to jest najlepsze średnica. NIE WOLNO stosować grubszych!)

mamy tutaj do czynienia z powalającym kosztem rzędu 7,80 złotych za metr. Panowie, jest to w zasięgu nawet skromnego budżetu.

WARTO.

Cały wzmacniacz mam okablowany w czystym srebrze.

Kosztowało to mniej niż jeden średniowypasiony "audiofilski" kondensator ...

Ten koleś Zelichman - na moją specjalną prośbę - zawsze zawijał mi to srebro cięte w jednym ciągłym kawałku ze szpuli, bez żadnych zagięć czy załamań, a w ślad za prośbą - robił to w rękawiczkach bawełnianych, aby nie pozostawić tłuszczu organicznego z naskórka palców na nawijanym materiale.

Taki drut można bez dodatkowej kąpieli czyszczącej i bez polerowania i bez pasty do zębów - wciągać wprost w teflon i ..... wszystko gra.

... aha ... oczywiście banałem będzie chyba przypomnieć, że taki drut lutujemy cyną z DOMIESZKĄ srebra.

są dostępne od różnych dostawców, np. od Cynel, od Mundorf itp. zawartość srebra w cynie ... od 2% do 10%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to nieźle,mają tego od groma i różne średnice no no,trzeba to to spróbować,tylko czy to srebro próby 999,9 to jest tak czyste jak srebro np sonus olivy 99,94 nie jestem metalurgiem ale próba a czystość to to samo?

999,9 > 999,4

Wydaje mi się że próba oznacza zawartość srebra. Tak więc:

Zanieczyszczenia = 1,0000 - 0,9999 = 0,0001

Oczywiście pewności nie mam. Ale zdroworozsądkowo .. imho.

Genialnie by było, gdyby w tym 0,0001 było jak najwięcej śladowych ilości złota (bo te kopaliny są w pewnym sensie zawsze wydobywane razem, a w procesie ich wytapiania często się zdarzają śladowe ilości jednego w drugim i drugiego w pierwszym. Ponoć.

Natomiast tego to już nie wiemy. Ruletka.

Dlatego też nie wiem co jest lepsze: 999,9 czystego srebra czy 999,4 + nadzieja że tam co nieco w tej reszcie złota będzie....

Jako że hazardzistą nie jestem - więc brałem 999,9.

fajnie byłoby jeszcze gdzieś dostać teflonowe cienkie koszulki i można się bawić,z czym porównywałeś ten twój wynalazek ,chodzi mi oczywiście o coaxiala

dostać teflonowe cienkie koszulki

Proponuję hurtownię z artykułami chirurgicznymi...

>>> z czym porównywałeś ten twój wynalazek ,chodzi mi oczywiście o coaxiala

Bez szaleństw. Z jakimś "wypasionym" super-duper kablem IC ze sklepu ... z pralkami.

Srebro zagrało zauważalnie lepiej. Więc tak zostało. Dalej nie kombinuję / nie porównuję.

W wolnych chwilach - raczej słucham muzyki.

... aha ... warto może nadmienić, iż jest jeszcze wersja / mutacja dla ekstremistów.

Można puścić oba przewody sygnałowe w takim usrebrzonym koncentryku...

Przewód "tam" ('gorący') puszamy w środku jednego koncentryka.

Przewód "powrót" (czasem niesłusznie zwany "masa" lub oplot) - puszczamy w środku drugiego koncentryka.

Oba koncentryki luźno zakręcamy a'la skrętka telefoniczna ( :) ).

Ekrany koncentryków uziemiamy JEDNOSTRONNIE od strony źródła sygnału.

Niektórzy stosują inną metodę: ekrany koncentryków łączą JEDNOSTRONNIE z masą od strony źródła sygnału.

Połączenie można wykonać w ramach samej wtyczki RCA - wówczas oznaczamy ją jako "początek" kabla, lub jako "strona źródła".

>>> pomierzyłem z ciekawości średnicę drutu w moim fadelu wychodzi fi 0,57mm,

Dla sceptyków nie wierzących w magię średnicy 0,4mm .... wrzucam w takiej małej pigułce, jak niżej.

Pełny, wielostronicowy, mocno matematyczny artykuł jest tutaj:

Ukryta Zawartość

...

Table 2: Variation of Skin Depth & Velocity for Copper with Frequency

Frequency Skin depth Velocity

f, Hz Δ, mm v, m/s

50 9.35 2.93

100 6.61 4.15

1k 2.09 13.12

10k 0.66 41.50

20k 0.47 58.69

The low value of velocity is directly attributable to the high value of conductivity for copper, σ = 5.8 x 107 (ohm-m)–1. For comparison, for silver, σ = 6.14 x 107 (ohm-m)–1. For aluminum, σ = 3.54 x 107 (ohm-m)–1.

These results suggest a copper wire with a maximum diameter of between 0.5mm and 1mm is optimum if a uniform current flow across the conductor is to be maintained over the audioband. However, there are additional factors to consider: An electric field traveling within copper has a low velocity and experiences high attenuation that results in skin depths that are significant in audio interconnect design.

Proszę pamiętać że podane głębokości podskórne określają głębokość, na której JUŻ następuje istotne osłabienie prądu, bodajże do wartości 68% ... stąd też brać średnicę jako 2x 0,47mm = 0,94mm byłoby zbyt optymistycznym uproszczeniem....

Ukryta Zawartość

Witam.

Jak wyregulować te dwa potencjometry w Robertus DAC,

które służą do precyzyjnego ustawiania zniekształceń na MSB (najwyższym bicie znaczącym) ?

Chodzi o to, że nie mam dostępu ani do miernika THD+N ani do oscyloskopu.

Czy jest jakaś "cwana" metoda na optymalne ustawienie tych potencjometrow bez wyrafinowanego sprzętu ?

Na słuch to chyba nie da rady ? Czy da radę ?

Czego "wysłuchiwać" ? czego szukać w dźwięku podczas kręcenia tymi potkami ?

A może skoro nie mam oprzyrządowania aby je optymalnie ustawić, to może lepiej całkowicie wylutować ?

Czy kwarc Kyrocera KXO-HC1-TSE 12 MHz o dokładności rzędu ** 100 ppm **

ma szansę lepiej "zagrać" na płytce Robertus DAC niż ten malutki kwarc,

co jest dostępny w standardowym zestawie i lutowany wprost do Wolfsona ?

Generator w klasie 100 ppm - wyaje mi się, że to raczej jest "nic nadzwyczajnego".

Pytanie jest natomiast, czy ten mały kwarc przy wolfsonie jest gorszy, porównywalny czy lepszy od 100 ppm ?

Nie mogę opisu znaleźć.

Jak wyregulować te dwa potencjometry w Robertus DAC,

nawiąż kontakt z kolega andrejos1 ...posiada wymagany sprzęt do takiej regulacji ...ja skorzystałem z jego usługi :-)

Na słuch to chyba nie da rady ? Czy da radę ?

Odpuściłbym sobie takie regulacje :-) ...jedyny sens pomiary

A może skoro nie mam oprzyrządowania aby je optymalnie ustawić, to może lepiej całkowicie wylutować ?

Tak było zalecane w wątku ...nie regulujemy = nie lutujemy

Generator w klasie 100 ppm - wyaje mi się, że to raczej jest "nic nadzwyczajnego".

Do DACa większość montowała generator VALAB 0,3ppm ...troszkę mniej niż 100ppm :-)

W aukcji jest 1ppm ...przychodziły 0.3ppm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MARER

Panowie pytanie do osób które składały DAC'a z części z zamówienia grupowego i montowali te niebieskie kondy 3,3nF - stosowane w przypadku konwersji pasywnej i np. stopnia na lampce.

Czy popuchły one komuś bo mi tak, i też zółty obok też nie wiadomo czemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi