Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Mój SM6 kłuje mnie w uszy, szczególnie kobiecymi wokalami. (na zestawie słuchawkowym i na różnych słuchafonach.

przetestuj inną sieciówkę, na kabelku Lapp - SM6 przestaje "gwizdać".

Mój SM6 kłuje mnie w uszy, szczególnie kobiecymi wokalami. (na zestawie słuchawkowym i na różnych słuchafonach. Na kolumnach jest ok). Mam już go z 3 miesiące. I jak było ostro, tak jest, chociaż fakt, strasznie dużo to nie słucham. Colcolcol, ile czasu potrzebuje się wygrzewać, żeby osiągnąć swoje normalne brzmienie?

Jesli ci nie wpasowal w system to nawet wygrzanie nic nie da , możesz spróbować trochę z kablami wylagodzic ta ostrość .To ma do siebie ze sm6 może nie wgrać się w system Ale jak spasuje to zagra to jest wart każdej złotówki i nawet więcej

:)

Ale jak spasuje to zagra to jest wart każdej złotówki i nawet więcej

Zgodziłbym sie z Tobą gdyby działała aplikacja na ipada i gdyby była możliwość aktualizacji oprogramowania (mowa o pierwszej wersji). Obecnie są lepsze alternatywy, co nie zmiania faktu, że jest to całkiem ciekawe, aczkolwiek niedopracowane urządzenie. Sonicznie są lepsze od niego w tej samej bądź niższej cenie.

przetestuj inną sieciówkę, na kabelku Lapp - SM6 przestaje "gwizdać".

O kurczę, w życiu bym nie pomyślał, że kabel sieciowy zmienia dźwięk! Poczytałem trochę i faktycznie! Kolczas w wątku o Lappie polecił zwyczajny podtynkowy 3 x 1,5 mm z litego druta miedzianego. Podobno gra lepiej niż Lapp. Zrobię na razie taki bo jest po prostu tańszy.

Jesli ci nie wpasowal w system to nawet wygrzanie nic nie da , możesz spróbować trochę z kablami wylagodzic ta ostrość .To ma do siebie ze sm6 może nie wgrać się w system Ale jak spasuje to zagra to jest wart każdej złotówki i nawet więcej

Interkontekt mam Van den Hula Thunderline, więc na pewno nie ostro, chociaż może coś jeszcze innego. Wzmak słuchawkowy - hybryda MicSzu. Może jakiś tranzystorowy wzmak lepiej by się spasował?

Sonicznie są lepsze od niego w tej samej bądź niższej cenie.

Octagon, zapodaj jakieś nazwy sprzętów, które masz na myśli.

Ma sens wstawienie daca np. Rdac Arcam między SM6 a wzmacniacz ??

Chodzi mi tylko o ewentualną poprawą dzwięku.

Jest poprawa w stosunku do samego SM6 może nie kolosalna ale słyszalna

Mam na myśli jeden, który obecnie posiadam Simple Audio Roomplayer+. SM6 zamienilem wlasnie na niego, wiec mam porownanie.

Popieram Simple Audio jest zdecydowanie lepiej dopracowany co nie dziwne bo SM6 to bubel;-)

strumieniowiec, lampy i tuby

Popieram Simple Audio jest zdecydowanie lepiej dopracowany co nie dziwne bo SM6 to bubel;-)

Masz na myśli dźwięk? Rysio, porównywałeś SM6 i Simple Audio Roomplayer? Napisz coś jak się ma jedno do drugiego. W szczególności jeśli chodzi o brzmienie. Przy okazji może mógłbyś polecić jakieś inne strumieniowce w podobnej cenie co SM6 które grają lepiej?

Co do kabla sieciowego to Kolczas w innym wątku zmienił zdanie, że jednak zwyczajny podtynkowy jest gorszy, więc zmontowałem od razu Lappa. Faktycznie! Wygładza trochę ostrości i świsty. :) Nie jest kolosalna zmiana, ale zauważalna.

Edytowane przez Elistokles

Nie przepadam za SM6 ale żeby nazwać go bublem to już przesada.

Wyceniony jest rozsądnie. Gra tak jak kosztuje.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Masz na myśli dźwięk? Rysio, porównywałeś SM6 i Simple Audio Roomplayer? Napisz coś jak się ma jedno do drugiego. W szczególności jeśli chodzi o brzmienie.

Ja porównywałem. Miałem SM6 przez 2 lata a obecnie mam Simple Audio Roomplayer+. Różnice są na korzyść i niekorzyść obu urządzeń:

1. Dźwięk

Tu bezkonkurencyjnie wygrywa Simple Audio. Przede wszystkim przestrzeń i trójwymiarowość budowanej sceny. Wszystkie pasma są wyrównane, nie ma podbicia jakiegokolwiek z nich. Bas energetyczny, brak zamulenia.

2. Aplikacja na ipada

W sumie to nie ma co porównywać bo SM6 można powiedzieć, że takiej aplikacji nie posiada. Po prostu nie działa. Boje się pomyśleć co będzie jak jesienią wejdzie ios8.

3. Funkcjonalność

Tu wygrywa SM6. Ma więcej wejść i wyjść. Swobodnie może służyć jako DAC, ale co do tej funkcji się nie wypowiadam bo u mnie nie było słuchać różnicy pomiędzy płyta CD puszczoną z DVD z wykorzystaniem SM6 jako DAC i bez.

4. Sposób czytania plików z NAS

SM6 to upnp a Simple Audio to samba, kwestia przyzwyczajenia się. Dlatego daję znak =.

5. Wygląd.

Kwestia gustu. Mi podobają sie oba urządzenia.

Ale wersja nowa czy stara? Bo rzeczywiście, cena 2.300 jest całkiem ok, natomiast 3.990 to lekka przesada.

Tak tak...

Arcam rDAC poprawi brzmienie SM6 :))))

Sarkazm? Jeśli nie porównywałeś to trochę nie na miejscu, jeśli tak, to Ci zazdroszczę słuchu:))))

Masz na myśli dźwięk? Rysio, porównywałeś SM6 i Simple Audio Roomplayer? Napisz coś jak się ma jedno do drugiego. W szczególności jeśli chodzi o brzmienie. Przy okazji może mógłbyś polecić jakieś inne strumieniowce w podobnej cenie co SM6 które grają lepiej?

Co do kabla sieciowego to Kolczas w innym wątku zmienił zdanie, że jednak zwyczajny podtynkowy jest gorszy, więc zmontowałem od razu Lappa. Faktycznie! Wygładza trochę ostrości i świsty. :) Nie jest kolosalna zmiana, ale zauważalna.

Jeszcze nie słuchałem na tyle by porównywać dźwiękowo, ale obsługowo zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Tyle co słuchałem to wydaje mi się że SM6 jest bardziej płaski i bardziej piskliwy

Nie przepadam za SM6 ale żeby nazwać go bublem to już przesada.

Tego typu urządzenia jeśli mają skopany soft to są dla mnie buble, w odniesieniu do ceny 3900zł mówiłem.

Jest to moja prywatna opinia i nie miała na celu obrażania zadowolonych użytkowników, takich jak muda44.

strumieniowiec, lampy i tuby

Gość mircysko

(Konto usunięte)

kolejny dowód na "granie kabli" - dla wszystkich sceptyków.

--------------------------------------------------------------------------------

Muda44 z całym szacunkiem, miałem swego czasu rdac Arcam, osobiście twierdze że za taką kasę to fajny Dac.

Edytowane przez mircysko

rysio

Na czym Ty to porównywałeś? Lol

Miałem Rdaca z TP (którego sprzedawałem zresztą tu na forum) później kupiłem SM6 który okazał się lepszy brzmieniowo (zwłaszcza rozdzielczość) w Bezpośrednim porównaniu od Arcama.

Poza tym jak już coś porównywacie to róbcie to bezpośrednio z dwoma źródłami "na gorąco", a nie sprzedałem "to" i po kupnie nowego zadziała psychika, "bo przecież nowe musi zagrać lepiej od starego!"

Edytowane przez zeta-j

Simple Audio Roomplayer II (bez wzmacniacza) można kupić już za 1900zł, nowa wersja Roomplayer+, która wyszła niedawno jest 1tyś zł droższa. Podobno nowy Roomplayer+ gra lepiej. 2900zł to niemało, ale w sumie nie ma dla niego konkurencji, ciekawe jak działa jako transport do dac.

Sarkazm? Jeśli nie porównywałeś to trochę nie na miejscu, jeśli tak, to Ci zazdroszczę słuchu:))))

Od lat robię forumowiczom i ich znajomym zasilacze do rDACa na oryginalnych , kupionych od Teddy pardo regulatorach .

Miałem ich u siebie kilka sztuk . W tym mniej i bardziej modyfikowane ( na forum jest mój wątek o tym ) . Miałem je w różnych systemach i moge napisać że trochę znam tego DACa . SM6 to inna klasa jakości brzmienia i żeby było śmieszniej to dokładnie rozwinięcie brzmienia rDACa .

Tego typu urządzenia jeśli mają skopany soft to są dla mnie buble, w odniesieniu do ceny 3900zł mówiłem.

Ciekawe podejście do tematu . Myślałem że brzmienie jest najważniejsze .

Mi tam powiewają " aplikacje " i " możliwości sterowania " . Jako strumieniowiec, radio internetowe i DAC nadal dla mnie jest najlepszym zakupem do dużo , dużo większych kwot niż 3900. Kwestia dobrze złożonego systemu . A warto.

Jest to moja prywatna opinia i nie miała na celu obrażania zadowolonych użytkowników, takich jak muda44.

Mnie nie obrażasz . Mam swoje o nim zdanie tak jak i o napompowanych medialnie innych DACów czy CDków od kilku do nastu tysięcy .

Muda44 z całym szacunkiem, miałem swego czasu rdac Arcam, osobiście twierdze że za taką kasę to fajny Dac.

Na forum są dziesiątki moich wpisów chwalących tego DACa .

Jest świetnym startem do dobrego brzmienia jednak SM6 to inny świat a dzisiaj przy cenie nieco ponad 2000zł to niebywała okazja ;)

Poza tym jak już coś porównywacie to róbcie to bezpośrednio z dwoma źródłami "na gorąco", a nie sprzedałem "to" i po kupnie nowego zadziała psychika, "bo przecież nowe musi zagrać lepiej od starego!"

A gdzie ja napisałem (bo zakładam, że to jest uwaga do mojej wypowiedzi), że sprzedałem i dopiero kupiłem? A poza tym jest coś takiego jak salon audio, o czym praktycznie wszyscy na tym forum zapominają, i można tam posłuchać, wyobraźcie sobie, nawet kilku urządzeń:)

Simple Audio Roomplayer II (bez wzmacniacza) można kupić już za 1900zł, nowa wersja Roomplayer+, która wyszła niedawno jest 1tyś zł droższa. Podobno nowy Roomplayer+ gra lepiej.

Nie warto. Podobnie jak poprzednia wersja SM6, Roomplayer II ma nieuaktualniany soft, a ten na Roomplayer+ jest o niebo lepszy.

Mi tam powiewają " aplikacje " i " możliwości sterowania " . Jako strumieniowiec, radio internetowe i DAC nadal dla mnie jest najlepszym zakupem do dużo , dużo większych kwot niż 3900. Kwestia dobrze złożonego systemu . A warto.

Muda, fajnie, że Ci nie przeszkadza totalnie skopany soft. Fajnie, że dajesz radę z pilotem i kiepskim wyświetlaczem. Natomiast mamy XXI wiek!!! Jak firma sprzedaje odtwarzacz strumieniowy z aplikacją na ipada to jak kupuję takiego strumieniowca to chce aby był to produkt pełnowartościowy. Sorry, ale przy 25 tys utworów nie wyobrażam sobie wyszukiwania pokrętłem albo pilotem na tym ekraniku. Gdybyś spróbował chociaż raz obsługi strumieniowca na ipadzie, gdzie masz wyszukiwanie poprzez wpisywanie nazwy wykonawcy albo płyty oraz widzisz okładki wszystkich swoich albumów, to byś bardzo szybko zmienił zdanie.

Muda, fajnie, że Ci nie przeszkadza totalnie skopany soft

No nie ;)

Fajnie, że dajesz radę z pilotem i kiepskim wyświetlaczem.

Wyświetlacz to fakt . Kupa jest ale wolę ta kupę z takim graniem niż dopłacić x razy tyle za ładniejszy wyświetlacz .

Sorry, ale przy 25 tys utworów nie wyobrażam sobie wyszukiwania pokrętłem albo pilotem na tym ekraniku. Gdybyś spróbował chociaż raz obsługi strumieniowca na ipadzie, gdzie masz wyszukiwanie poprzez wpisywanie nazwy wykonawcy albo płyty oraz widzisz okładki wszystkich swoich albumów, to byś bardzo szybko zmienił zdanie.

Mam około 3000CD z czego około 2600 w plikach .

Porobiłem katalogi z gatunkami i podkatalogi ...

Nie mam problemu ze znalezieniem tego co potrzebuję .

Wszystkie pasma są wyrównane, nie ma podbicia jakiegokolwiek z nich. Bas energetyczny, brak zamulenia.

Czy góra w Simple Audio Roomplayer+ jest łagodniejsza od SM6?

Czy wykorzystujesz jego wzmacniacz? jaka jakość?

Czy obsługa jego jest możliwa poza siecią Wi-Fi?

Czy góra w Simple Audio Roomplayer+ jest łagodniejsza od SM6?

Czy wykorzystujesz jego wzmacniacz? jaka jakość?

Czy obsługa jego jest możliwa poza siecią Wi-Fi?

Dla mnie gora w sm6 nie byla jakis szczegolnie ostra, takze bym powiedzial, ze sa podobne, natomiast jesli chodzi o caloksztalt przekazu to zgranie wysokich, srednich i niskich zdecydowanie lepiej wypada w roompkayer+.

Nie wykorzystuje wzmacniacza, mamwersje bez.

Wifi jest niezbedne jesli chodzi o obsluge z tabletu, natomiast mozna tez Roomplayera+ obslugiwac z komputera, wtedy jesli idzie po kablu wifi jest niepotrzebne.

• 2 tygodnie później...

Simple Audio Roomplayer II (bez wzmacniacza) można kupić już za 1900zł, nowa wersja Roomplayer+, która wyszła niedawno jest 1tyś zł droższa. Podobno nowy Roomplayer+ gra lepiej. 2900zł to niemało, ale w sumie nie ma dla niego konkurencji, ciekawe jak działa jako transport do dac.

Ale wciaz cierpi na wady strumieniowcow....

Jak typ posluchac slotify? Albo muzo czy inne mniej popularne strumienie? Nawet youtube sie nadaje do sluchania odkrywania muzyki... a jak obciach to juz wszedl google music.... wciaz jest to tzw zakup na teraz bez przyszlosci strumieniowej

Tylko do plikow

Ale plus ze ma Wimp hifi na razie powinien działać. ..

Jak aktualizacja oprogramowania?

Jak spisuje sie jako transport?

chwilowy brak działalności w audio.

Ja tam sobie dawno obiecałem, że żadnego sprzętu CA już niegdy nie kupię. Mam 3 topowe i w każdym się coś w ciągu pierwszych 3 lat sp***doliło, akurat po gwarancji.

Oduczyłem się raz na zawsze kupowania tandety.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

2900zł to niemało, ale w sumie nie ma dla niego konkurencji,

Dźwiękowo nie znam Roomplayera, ale byłbym ostrożny z takimi zdecydowanymi sądami. Są inne playery. Sam mam HiMedia 900B i z tego co czytam potrafi więcej od Roomplayera. Nie wiem czy lepiej, ale nie wiem też czy gorzej.

Powrót po dłuższej przerwie...

Czy są jakie dwa modele Stream Magica 6 ? Jeden kosztuje 2499zl a z oznaczeniem v2 juz 3999zl

Ten tańszy nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania, a nowy ma. To jedyna różnica. Po prostu sklepy wyprzedają model bez aktualizacji, czyli wszystkie błędy jakie ma to i będzie miał:)

Jaki wzmacniacz będzie najlepszym wyborem (z nowych) co Cambridga?

Cena do 3000.

Nad c326 BEE, Azur 651A, Marantz PM6004 czy jakiś inny.

Obecnie mam Yamahe ax497 i Gale 3020. Mój pokój ma 9m2.

Yamaha moim zdaniem gra za sucho i jasno.

Ten tańszy nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania, a nowy ma. To jedyna różnica. Po prostu sklepy wyprzedają model bez aktualizacji, czyli wszystkie błędy jakie ma to i będzie miał:)

A to ciekawe. Mam SM 6 kupiony pół roku temu czyli ten "tańszy" i aktualizacje działają normalnie.

A to ciekawe. Mam SM 6 kupiony pół roku temu czyli ten "tańszy" i aktualizacje działają normalnie.

Taką informację dostałem z jednego z salonów. Natomiast na stronie CA jest w końcu nowy model i jedyna różnica to obsługa 24/192. DAC jest ten sam. Biorąc pod uwagę, że nowy model niczym się nie różni od poprzedniego poza możliwością odtwarzania 24/192 to podejrzewam, że z aktualizacjami będzie tak jak jest w simple audio (analogiczna sytuacja), będą tylko do nowego modelu. Obecnie, do sm6, ostatnia jest z marca tego roku i z tego co pamiętam u mnie też jeszcze się zainstalowała (na poprzednim modelu). Zobaczysz jak będzie później. Natomiast podejście do klienta jest nieco dziwne jeśli chodzi o CA. Gdyby to był kompletnie nowy model, z nowymi rozwiązaniami, a nie tylko z możliwością odtwarzania 24/192 to jeszcze miałoby to jakiś sens. A tak, rzesze klientów zostały z 24/96. Simple audio po takim zabiegu, czyli wprowadzeniu modelu obsługującego 24/192 przynajmniej dało możliwość swoim klientom na wymianę starego modelu z dopłata 100 funtów na nowy model.

Jak aktualizacja oprogramowania?

Jak spisuje sie jako transport?

Aktualizacja w moim przypadku poprawiła komunikację pomiedzy Roomplayerem+ a ruterem bądź NAS. Obecnie nie występują żadne problemy. Poprawiono też funkcjonalnośc aplikacji. Jest naprawdę ładna graficznie. Najważniejsze jest to, że posiada wyszukiwanie poprzez wpisywanie artysty bądź nazwy albumu lub utworu. Jako transport nie sprawdzałem, ale w sumie mogę pożyczyć od kumpla nowego matrixa to napiszę:)

Taką informację dostałem z jednego z salonów. Natomiast na stronie CA jest w końcu nowy model i jedyna różnica to obsługa 24/192. DAC jest ten sam. Biorąc pod uwagę, że nowy model niczym się nie różni od poprzedniego poza możliwością odtwarzania 24/192 to podejrzewam, że z aktualizacjami będzie tak jak jest w simple audio (analogiczna sytuacja), będą tylko do nowego modelu. Obecnie, do sm6, ostatnia jest z marca tego roku i z tego co pamiętam u mnie też jeszcze się zainstalowała (na poprzednim modelu). Zobaczysz jak będzie później. Natomiast podejście do klienta jest nieco dziwne jeśli chodzi o CA. Gdyby to był kompletnie nowy model, z nowymi rozwiązaniami, a nie tylko z możliwością odtwarzania 24/192 to jeszcze miałoby to jakiś sens. A tak, rzesze klientów zostały z 24/96. Simple audio po takim zabiegu, czyli wprowadzeniu modelu obsługującego 24/192 przynajmniej dało możliwość swoim klientom na wymianę starego modelu z dopłata 100 funtów na nowy model.

Aktualizacja w moim przypadku poprawiła komunikację pomiedzy Roomplayerem+ a ruterem bądź NAS. Obecnie nie występują żadne problemy. Poprawiono też funkcjonalnośc aplikacji. Jest naprawdę ładna graficznie. Najważniejsze jest to, że posiada wyszukiwanie poprzez wpisywanie artysty bądź nazwy albumu lub utworu. Jako transport nie sprawdzałem, ale w sumie mogę pożyczyć od kumpla nowego matrixa to napiszę:)

Dziwne to zachowanie CA ale dobrze, że klient zawsze ma wybór.

• Pokaż nowe odpowiedzi