Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

muda 44-Marcin przecież po pierwsze ja nie wystawiałem opini na temat sm6.Mi w moim systemie pasi i nic mi nie przeszkadza(oczywiście zawsze może być lepiej-stać mnie na to i na pewno króliczka będę gonił.) .Powinieneś wiedzieć doskonale że pomieszczenie też gra i w jednym lokum system zagra dobrze a w innym zle.Nawet kolego najsłabsza budżetówka jest w stanie zagrać lepiej niż sprzęt za grubą kasę z odpowiednim repertuarem.Tak było właśnie u mnie jak pokój był jeszcze nie przygotowany zupełnie.Kolumny za parę groszy,zagrały o niebo lepiej jak kolumny droższe ,ale tu tylko mowa o innym repertuarze.Więc w szybkim i dynamicznym klimacie,i przy słabo nawet zrealizowanym materiale kolumny słabsze(inne) zagrały lepiej niż te niby bardziej szanowane i pięknie opisane przez recenzentów.Co do twoich kolumn to jesteś zadowolony,a ja ze swoich jestem bardzo zadowolony.Pogratulować wszystkim kolumnom takiej przejrzystości..Radio w sm6 gra ok.Pre mogło by mieć skoki w db płynniejsze ale bidy nie ma.Jest napewno lepiej niż pilotem przez Nada,tam są większe skoki i w nocy jest masakra.Serwera jecie nie mam ale i na razie czasu na to nie mam.Dac gra lepiej niz ten w Nadzie.Ale tamten też zły nie jest,bo różnica radia internetowego po RCA a przez ten Dac też była kolosalna.Pozdro muszę kończyć.

Teraz właśnie sprawdzałem jeszcze radio internetowe bezpośrednio z SM6 i po jego DAC przez optyka ze zródła zewnętrznego(BD-120) jest dużo lepiej z samego SM6.Więc następny plus.

.Co daje wyłączenie lub włączenie(to chyba jest odwracanie fazy czy coś takiego)po dłuższym przytrzymaniu dioda się zapala(phase).Bo skoki na filtrze to pic lipa.

muda 44-Marcin przecież po pierwsze ja nie wystawiałem opini na temat sm6

A zaraz piszesz

.Bo skoki na filtrze to pic lipa.

I tu się właśnie kłania rozdzielczość systemu . Filtry i odwrócenie fazy wpływa na brzmienie . Zmiany są bardzo małe i mniejsze niż granie SM6 z różnymi sieciówkami .

Ale są .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A zaraz piszesz

I tu się właśnie kłania rozdzielczość systemu . Filtry i odwrócenie fazy wpływa na brzmienie . Zmiany są bardzo małe i mniejsze niż granie SM6 z różnymi sieciówkami .

Ale są .

Nawet w testach było że na granicach percepcji,no ale twój system wszystko wyłapuje. :)Masz słuch absolutny ? pogratulować.Inni też to słyszą-pytanie do posiadaczy SM6.

Edytowane przez maniekn274

Nawet w testach było że na granicach percepcji,no ale twój system wszystko wyłapuje. :)Masz słuch absolutny ? pogratulować.Inni też to słyszą-pytanie do posiadaczy SM6.

Krótko testowałem te filtry ale różnicy na pierwszy rzut słuchu nie było. Może przy innej muzyce ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Krótko testowałem te filtry ale różnicy na pierwszy rzut słuchu nie było. Może przy innej muzyce ...

Na kilku różnych numerach i po cichutku i głośniej sprawdzałem i też ni ku ta.Atam walić to,jak takie systemy sobie poskładamy jak ma muda to wtedy będziemy się wsłuchiwać.Teraz idę YELLO posłuchać-nowe płytki przyjechały.

Ja na swoim sprzęcie również nie usłyszałem różnic - może zbyt szybko się zniechęciłem (ok 1 minuty próby) :D:D:D szkoda czasu na takie pierdoły, lepiej słuchac muzyki, albo zbierać kasę na lepszy sprzęt. Polecam Hegla HD20, teraz będę sprzedawał SM6.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Ja na swoim sprzęcie również nie usłyszałem różnic - może zbyt szybko się zniechęciłem (ok 1 minuty próby) :D:D:D szkoda czasu na takie pierdoły, lepiej słuchac muzyki, albo zbierać kasę na lepszy sprzęt. Polecam Hegla HD20, teraz będę sprzedawał SM6.

Daj spokój-nie sprzedawajSM6.Wymień lepiej wzmak na Xindaka ,wtedy nawet filtry w SM6 usłyszysz. ;)

Męczyłem się cały wieczór próbując usłyszeć różnicę pomiędzy różnymi ustawieniami filtra. Różna muzyka i wykonawcy, pliki Flac 24/96. Poza pyknięciami w momencie zmiany filtra nie słyszałem żadnej (nawet minimalnej) różnicy.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Na to panowie wychodzi,że prawdę napisali w różnych testach-(na granicy percepcji).No i pyknięcie też słyszę.Dobrze że przynajmniej to mój system wyłapuje (pyknięcie)-bo jak by tego nawet nie było słychać to jak słowo daję-reklamował bym. ;)

Być może, że w systemach wysokiej klasy (po kilkadziesiąt tys.) jest słyszalna różnica. Tylko kto do takiego systemu podłączy Stream Magic 6.

Panowie, chylę czoła. Wy się wsłuchujecie w zmiany ustawień filtrów w SM6, a mnie cieszy muzyka z NP 30 ;)

Wiem, wiem... SM6 jest pod każdym względem lepsze od tańszego brata. Systemy w których gra najczęściej też. Myślę o zmianie na SM6 i zmianie reszty systemu. Ale czy różnica w cenie będzie wprost proporcjonalna do radości ze słuchania?

Pozdrawiam :)

Panowie, ten watek urosl niemilosiernie - czy ktos kto ma wolna minute moglby mi mniej wiecej strescic glowne informacje z niego wynikajace?

SM 6 jest przyzwoitym DAC klasy hi-fi, o rozbudowanych możliwościach jako Player. Pliki 192/24 odtwarza po USB. Lepiej gra podpięty po USB niż z LAN.

Ma różne filtry, których wielu słuchaczy nie rozróżnia.

Aplikacje sterujące na Androida i iOSa oceniam jako mierne a i to tylko w momentach kiedy działają.

Jak zwykle polecam posłuchać, może wpasuje się w twój system .

SM 6 jest przyzwoitym DAC klasy hi-fi, o rozbudowanych możliwościach jako Player. Pliki 192/24 odtwarza po USB. Lepiej gra podpięty po USB niż z LAN.

Ma różne filtry, których wielu słuchaczy nie rozróżnia.

Aplikacje sterujące na Androida i iOSa oceniam jako mierne a i to tylko w momentach kiedy działają.

Jak zwykle polecam posłuchać, może wpasuje się w twój system .

Oraz jest cyfrowym przedwzmacniaczem :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

xlr

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Siema-już mnie wku...iać zaczyna to jego działanie.Sprawdzcie panowie u siebie taką sprawę.Odłączcie kabel od netu lub jak ktoś ma po wi-fi-niech wyłączy router i wtedy jak SM6 nie dostaje sygnału -czyli nie ma dostępu do sieci-czy działa wtedy pre,i wejścia cyfrowe.Pilotem mogę przełączyć na wejścia cyfrowe,ale w żaden sposób nie mogę przełączyć na odpowiednie wyjście np optyk lub coax.Wygląda to tak że jak nie ma dostępu do sieci to ku...wa nie można załączyć zewnętrznego zródła ani pre.To chore by było żeby te funkcje działały tylko wtedy jak jest sieć dostępna.Albo mam coś popieprzone albo on tak to ma.W ogóle do menu nie mogę wejść.Był wczoraj wyłączony w trybie pre.A po sieci nie mogę sprawdzić bo mi router wywaliło-ale to nie od burzy.Zresztą sam nie wiem od czego.Teraz prosto z anteny mam podpięty do stacjonarki-a to net radiowy-a kabla mam bardzo mało więc do sm6 mi nie styknie.Ale mimo wszystko wydaje mi się że jak netu nie ma to też opcja DAC i pre powinno działać.pozdro

Wyrzucę go zaraz przez okno.

Panowie, chylę czoła. Wy się wsłuchujecie w zmiany ustawień filtrów w SM6, a mnie cieszy muzyka z NP 30 ;)

Wiem, wiem... SM6 jest pod każdym względem lepsze od tańszego brata. Systemy w których gra najczęściej też. Myślę o zmianie na SM6 i zmianie reszty systemu. Ale czy różnica w cenie będzie wprost proporcjonalna do radości ze słuchania?

Pozdrawiam :)

Wiesz jak jest--jak dali taki bajer na płytę czołową(mowa o filtrach) jeszcze w trzech skokach,do tego żarzące diody,a to gówno wcale nie działa(no działa na granicy percepcji-albo w idealnie dobranym systemie :) ) to mogę miewać że może ma wadę he he,albo się po prostu popsuł.W innych klockach jak masz np loudnes to przynajmniej jest z tego pożytek a tu tylko dioda świci he he.Ale olać to.

Edytowane przez maniekn274

.Odłączcie kabel od netu lub jak ktoś ma po wi-fi-niech wyłączy router i wtedy jak SM6 nie dostaje sygnału -czyli nie ma dostępu do sieci-czy działa wtedy pre,i wejścia cyfrowe.Pilotem mogę przełączyć na wejścia cyfrowe,ale w żaden sposób nie mogę przełączyć na odpowiednie wyjście np optyk lub coax.

właściciele CA SM6 czekamy na Wasze spostrzeżenia?????????????

"Lampa nie umiera nigdy"

.Odłączcie kabel od netu lub jak ktoś ma po wi-fi-niech wyłączy router i wtedy jak SM6 nie dostaje sygnału -czyli nie ma dostępu do sieci-czy działa wtedy pre,i wejścia cyfrowe.Pilotem mogę przełączyć na wejścia cyfrowe,ale w żaden sposób nie mogę przełączyć na odpowiednie wyjście np optyk lub coax.

W moim egzemplarzu wygląda to następująco: Odłączyłem kabel sieciowy i włączyłem SM6 . Po pojawieniu się ekranu powitalnego SM6 szuka sieci. Skutek - oczekiwanie na sieć - błąd sieci - sieć rozłączona. W tym momencie należy dwa razy przycisnąć przycisk "Powrót".

Trzeba to zrobić po to aby SM6 nie kontynuował funkcji poszukiwania sieci. Po przyciśnieciu przycisku "Powrót" możesz bez problemu przełączyć się na wszystkie źródła. Oczywiście Pre-Amp funkcjonuje bez problemu.

Nie wiem czy ktoś tu już pisał o różnicach pomiędzy: Cambridge Audio NP-30 i większym bratem: Cambridge Audio Stream Magic 6? Nie zamierzam słuchać plików, zależy mi na stacjach radiowych. Czy oba urządzenia odbierają normalne FM?

Pozdrawiam!

SM6 nie ma wbudowanego tunera FM, ale chyba wszystkie stacje nadają w necie więc słuchać można.

A Cambridge Audio NP-30 ma tuner FM?

Nie znalazłem takiej informacji nigdzie. Nie sądzę żeby miał, w środku siedzi pewnie to samo co w SM6.

Jeśli zależy Ci na FM, a nie zależy na plikach to kup tuner albo amplituner stereo (jakiś Harman Karton 3470 albo Yamaha RSS 700).

Edytowane przez Zolty
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A Cambridge Audio NP-30 ma tuner FM?

Napisz konkretnie dlaczego tuner FM.Może chodzi ci o konkretne stacje to sprawdzimy czy takie są na radiu internetowym.A jak już chcesz tuner radiowy od Nada bo tam pisałeś o 446,to po prostu poszukaj na aukcjach najtańszego tunera FM od Nada jak ma być pod zestaw i wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi