Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co taka cisza ?

Przyznać się kto jest szczęśliwym posiadaczem wyżej wymienionego SM6 ?

:)

Ja jestem posiadaczem:) Gram z plików z dysku WD MyCloud i CD Krella KAV280CD jako transport lub przełączam Krella z SM6 pod XLR-y ale to trochę niewygodne, więc podjąłem decyzję o sprzedaży Krella i kupnie jakiegoś tańszego transportu.

Lepiej czy inaczej ?

Do mnie pytanie?

Jeżeli brać pod uwagę wyłącznie jakość dźwięku to Krell wygrywa ale ostatnio podjąłem inne ważniejsze decyzje na życie, a co z tym się wiąże mam deficyt czasu na audio. Podjąłem więc decyzje że zostanę przy SM6 ze względu na wygodę biorąc pod uwagę potrzeby moje, żony i dzieci:)

Jeszcze sprostowanie.

Nie do końca zrozumiałem zapytanie Mudy. Mój SM6 nie jest od Discomaniaca. Ja swój kupiłem nowy w salonie audio.

Ja jestem posiadaczem:)

No , mocno zdziwił mnie Twój wpis ...

więc podjąłem decyzję o sprzedaży Krella i kupnie jakiegoś tańszego transportu.

Wcześniej pisałem o transportach klasy tego Krella i kablach pod SM6 .

Proszę o Waszą radę. Na razie słucham na SM6 plików z pendrajwa albo z dysku przenośnego, ale częste odłączanie dogrywanie i ponowne podłączanie (w celu dogrania lub usunięcia niektórych plików) staje się trochę upierdliwe.

Dlatego wymyśliłem sobie dysk NAS Synology DS112j 2TB (tak mi wyszło po przewertowaniu tego i innych wątków). Niestety jestem "zielony" na tym polu, dlatego byłbym wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

1) Czy dysk NAS ma być podłączony do routera przewodem ethernet? Roter jest przy stacjonarnym kompie, a SM6 stoi w drugim końcu mieszkania. Czy może lepiej, żeby dysk NAS stał gdzieś blisko SM6?

2) Czy przesyłanie plików z dysku NAS do SM6 jest lepsze na drodze bezprzewodowej czy poprzez kabel ethernet? Pytam, bo ta druga opcja wydaje mi się trochę uciążliwa w moim przypadku - SM6 stoi w odległości 6m od kompa w drugim pokoju. A w kilku miejsach przeczytałem, że jednak transmisja przewodowa jest lepsza, ile w tym, prawdy w tym konkretnym przypadku?

3) Na ile głośny jest Synology DS112j 2TB? Tak jak tradycyjny twardziel w przeciętnym kompie?

Pewnie mocno bładzę, więc proszę o Waszą wyrozumiałość:)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Nie błądzisz:) NAS Synology to bardzo dobre rozwiazanie, sam mam DS213 4TB. Niestety podlaczenie ethernetem jest zdecydowanie lepsze. Oczywiscie po wifi pojda pliki 16/44, ale geste juz u mnie sie rwaly. Na kablu jest idealnie. Oczywiscie sm6 i NAS musza byc do rutera podlaczone kablem ethernet.

Mam DS112 podłączony kablem ethernet do routera. SM6 stoi w drugim pokoju połączony po wifi. Nie mam żadnych problemów z przesyłem plików FLAC 24/96. Dopiero 24/192 nie daje rady. Masz to zresztą opisane w instrukcji obsługi. Po polsku do ściągnięcia ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dysk mam 2TB WD z serii RED. Aby go usłyszeć musisz przyłożyć ucho do obudowy serwera. Razem z wentylatorem jest cichszy niż latająca mucha.

Ukryta Zawartość

Bo 24/192 sm6 w ogole nie odtwarza.

Co do rwania gestych po wifi to wszystko zalezy ile sie ma kabli i zbrojenia w scianach. Co do serwera to potwierdzam, ze nic nie slychac.

Oczywiscie sm6 i NAS musza byc do rutera podlaczone kablem ethernet.

Nieprawda, NAS - powinien być na kablu, ale SM6 - niekoniecznie :)

Działa doskonale po wi-fi zgodnie z instrukcją, czyli do 24/96. Za prędkość i stabilność odpowiada w głównej mierze router.

Ja mam Tp-Link WR941ND i u mnie gęste się rwały, ale jak zaznaczyłem mam w ścianach sporo kabli i zbrojenia i w tym upatruję problem. Podobnie mam ze słuchawkami bezprzewodowymi. W dwóch na cztery pomieszczeniach tracę sygnał. Sprawdzone na trzech różnych słuchawkach.

Minęło kilka dni po zakupie CASM6 i już wiem że to źródło zostaje u mnie na dłużej ;) Ogólnie brzmienie Kambodży jest hmmm...inne, od tych wszystkich ugrzecznionych Daców które miałem okazję poznać.Na uwagę zasługuję góra pasma, wyraźna nieco "doświetlona" oraz bardzo dobra rozdzielczość (znacznie lepsza od Rdaca którego miałem) dopełnieniem tego jest świetna dynamika oraz selektywny bas, ten ostatni sprawia wrażenie krótkiego z twardym uderzeniem, w sam raz do "miękkiego" Ushera :) Póki co Kambodże testowałem na wejściach USB z PCetem oraz cyfrowym do napędu Grundig Fine-Arts CD-9000, wydaje mi się, że na USB gra to nieco cieplej i z większą masą w stosunku do "cyfry" Mam mały problem z połączeniem USB z kompa...na 1.0 działa w porządku, ale po przełączeniu na 2.0 słychać trzaski niczym ze zdartej płyty winylowej! i to pomimo zastosowania foobara+ ASIO oraz oczywiście sterowników ze strony CA, trochę się już bawiłem ustawieniami w Windzie i Biosie, ale jak na razie NIC...może format pomoże, albo kontroler pci-e > usb. Co ciekawe na laptopie trzaski również występują, ale w dużo mniejszej skali, takie pojedyncze "pyknięcia" co jakiś tam czas.

Witam

Odnośnie wcześniejszych wpisów, i problemów z wifi.Jakiś czas temu,ze względu na niesatysfakcjonujacy zasięg routera,kupiłem pierdulki do przesyłu neta przez instalację elektryczną w moim mieszkaniu.Szybkość do 300 Mb/s.Internet chodzi pięknie, jedynie nie wiem,jak zakłócenia z sieci wpływały by na audio.Ponieważ przymierzam się do streamera,to ciekawi mnie,czy ktoś już eksperymentował z tym patentem,i jaki był wynik?

Pozdrawiam

Marcin

Chciałem jeszcze dodać, że CASM6 nie ma większej litości dla słabych nagrań oraz wszelkiego rodzaju plików poddanej kompresji, tutaj dopiero wszelkie brudy wychodzą na wierzch...

Mija właśnie dwa lata od momentu zakupu SM6. O jakości niech świadczy fakt, że nie zamierzam go zmieniać na inne urządzenie. W międzyczasie słuchałem wielu urządzeń droższych (to chyba najważniejszy element wyceny dla wielu audiofili) i w każdym wypadku ten element systemu nie był decydujący o brzmieniu. Producent podaje zniekształcenia na poziomie 0.001% i pasmo równe jak niemieckie lotnisko, a to jest nieporównywalne do zniekształceń głośników rzędu 1 do 10% i nierównomierności ich pasma przenoszenia rzędu 300% (nawet 10dB w okolicach 40Hz i zanik dźwięku dla większości kolumn przy 25Hz), nie podnosząc tematu akustyki pomieszczenia.

O rzekomej "jaskrawości" urządzenia sam pisałem dwa lata temu, ale już wtedy było słychać, że z dnia na dzień dźwięk się układa.

Edytowane przez colcolcol

Tak czytam i czytam i sobie myśle żeby może sie przesiąść z mojego Xonara Essence ST na SM6 ciekawe jak duża jest różnica w jakości trzeba by pożyczyć posłuchać a może ktoś z was ma porównanie do tej karty dźwiękowej?

Witam

Odnośnie wcześniejszych wpisów, i problemów z wifi.Jakiś czas temu,ze względu na niesatysfakcjonujacy zasięg routera,kupiłem pierdulki do przesyłu neta przez instalację elektryczną w moim mieszkaniu.Szybkość do 300 Mb/s.Internet chodzi pięknie, jedynie nie wiem,jak zakłócenia z sieci wpływały by na audio.Ponieważ przymierzam się do streamera,to ciekawi mnie,czy ktoś już eksperymentował z tym patentem,i jaki był wynik?

Pozdrawiam

Marcin

Simple Audio oferuje taką możliwośc przesyłania sygnału, więc chyba nie powinna mieć ona negatywnego wpływu na dźwięk. No chyba, że wierzysz we wpływ kabli ethernetowych na dźwięk:)

Co do SM6 to jest to bardzo dobre urządzenie, które posiada obecnie dwie wady jeśli chodzi o stary model. Koniec pamięci do aktualizacji oprogramowania i nie działająca aplikacja na ipada. Dźwiękowo nie można mieć do SM6 zarzutów.

Tak czytam i czytam i sobie myśle żeby może sie przesiąść z mojego Xonara Essence ST na SM6 ciekawe jak duża jest różnica w jakości trzeba by pożyczyć posłuchać a może ktoś z was ma porównanie do tej karty dźwiękowej?

Miałem Xonara ST w najbardziej wypasionej opcji z LME 49860 + 2x LME 49990 i za te pieniądze grało to znakomicie, best-buy na każdym polu, SM6 będzie lepszy, ale to czy usłyszysz jego "lepszość" będzie zależało od reszty toru, nie ma sensu łączyć tego źródła przykładowo z kolumnami i wzmacniaczem po 2tyś.

Zeta a te opa to gdzie to można kupić te co wymieniłeś co do SM6 musiałbym pozyczyć i posłuchac w domu na własne ucho

Prisna

Ja kupowałem wszystko u tego gościa

Ukryta Zawartość

LME 49990 swoje kosztują, pytaj o dostępność przez all...

Pozdrawiam

Mija właśnie dwa lata od momentu zakupu SM6. O jakości niech świadczy fakt, że nie zamierzam go zmieniać na inne urządzenie. W międzyczasie słuchałem wielu urządzeń droższych (to chyba najważniejszy element wyceny dla wielu audiofili) i w każdym wypadku ten element systemu nie był decydujący o brzmieniu. Producent podaje zniekształcenia na poziomie 0.001% i pasmo równe jak niemieckie lotnisko, a to jest nieporównywalne do zniekształceń głośników rzędu 1 do 10% i nierównomierności ich pasma przenoszenia rzędu 300% (nawet 10dB w okolicach 40Hz i zanik dźwięku dla większości kolumn przy 25Hz), nie podnosząc tematu akustyki pomieszczenia.

O rzekomej "jaskrawości" urządzenia sam pisałem dwa lata temu, ale już wtedy było słychać, że z dnia na dzień dźwięk się układa.

Moim zdaniem jest to już na tyle dobre, przejrzyste źródło, że właściwie można przy tym już sobie tylko zmieniać kolumny na coraz to lepsze i tyle w temacie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zeta-j

W międzyczasie słuchałem wielu urządzeń droższych (to chyba najważniejszy element wyceny dla wielu audiofili) i w każdym wypadku ten element systemu nie był decydujący o brzmieniu.

Minęło kilka dni po zakupie CASM6 i już wiem że to źródło zostaje u mnie na dłużej ;)

Fajnie że grono zadowolonych użytkowników kambodży rośnie ;)

Tym bardziej że już widziałem go po 2650zł

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Czekam na nowo zakupiony wzmak HEGEL H100 (prawdopodobnie poczciwy Naim 5i-2 pójdzie na sprzedaż), zastanawiam sie nad połączeniem SM6 kablem XLR z Heglem. Będzie to lepsze połączenie (słyszalna poprawa) niż interconekt ?

Witam!

Jestem użytkownikiem SM6 , steruje nim z iPada i istnieje możliwość odtwarzania bezprzewodowego muzyki z iPada na SM6 , pojawia się on jako jedno z urządzeń po lewej stronie aplikacji. Niestety po puszczeniu odtwarzania wybranego utworu w aplikacji SM6 z iPada po wygaszeniu ekranu, lub zamknięciu covera transmisja jest przerywana. Dopóki ekran się świeci transmisja idzie gładko.

Rozgryzł może ktoś to i ma doświadczenie w strumieniowaniu muzyki z iPada na SM6, nie ukrywam, że byłaby to cenna możliwość dla mnie bo na iPadzie mam np nagrania z PR3 i słuchanie ich w ten sposób byłoby łatwiejsze niż kopiowanie na pendriva lub dysk podpinany do SM6. W tym przypadku jakość dźwięku nie jest dla mnie najważniejsza. Może jest coś do ustawienia , ja za bardzo w sprzęcie komputerowym nie jestem zorientowany, stąd pytanie.

Jeszcze jedna informacja , iPada mam podpiętego do zasilania i aplikację aktywną. Gdy się ją zminimalizuje to zazwyczaj przerywa transmisje szybciej. Generlanie ta aplikacja to straszna kicha jest.

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za informacje.

Paweł

U mnie wręcz nie dało się sterować na pomocą ipada. Aplikacja nie chce się łączyć z SM6, a jak się już połączy to przy wygaszeniu ipada zrywa połączenie i tak w kółko... Najgorsze jest to, że nie będzie już nowej aplikacji.

Mój SM6 kłuje mnie w uszy, szczególnie kobiecymi wokalami. (na zestawie słuchawkowym i na różnych słuchafonach. Na kolumnach jest ok). Mam już go z 3 miesiące. I jak było ostro, tak jest, chociaż fakt, strasznie dużo to nie słucham. Colcolcol, ile czasu potrzebuje się wygrzewać, żeby osiągnąć swoje normalne brzmienie?

• Pokaż nowe odpowiedzi