Skocz do zawartości
IGNORED

Dac rega problem z pykaniem w glosniku.

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pozyczylem daca od kolegi rega dac i jest taki problem caly czas przy odtwarzaniu w prawej kolumnie slychac dziwny noise , takie cykanie jak by gramfon byl wlaczony , bardzo to dziwne az strach ze by glosnik sie nie popsul, najciekawsze jest to ze w rdacu nie mam takich problemow

Czy moze ktos wie co to jest i o co chodzi?

dzieki wielkie za pomoc

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/95110-dac-rega-problem-z-pykaniem-w-glosniku/

zamykam temat, rozwiazalem problem

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Wiesz co w win mialem ustawione 16/48 zamiast 16/44 :)

Wiesz co w win mialem ustawione 16/48 zamiast 16/44 :)

i jak wypada dzwiekowo rega dac w porownaniu z rdacem? gra to lepiej chociaz?

chwilowy brak działalności w audio.

i jak wypada dzwiekowo rega dac w porownaniu z rdacem? gra to lepiej chociaz?

Szczeze nie , rdac gra bardizej neutralnie jak dla mnie , rega troche wycofanym dzwiekiem.

Np. tarcze w rdacu brzmia jak metalowe tarcze w rege za miekko i nie realistycznie.

Dzwiek regi nie wciaga , w rdacu caly czas jestes ciekaw co bedzie dalej.

Jak dla mnie gra za bardzo analogowo i nie pasuje do mojego systemu.,

Szczeze nie , rdac gra bardizej neutralnie jak dla mnie , rega troche wycofanym dzwiekiem.

Np. tarcze w rdacu brzmia jak metalowe tarcze w rege za miekko i nie realistycznie.

Dzwiek regi nie wciaga , w rdacu caly czas jestes ciekaw co bedzie dalej.

Jak dla mnie gra za bardzo analogowo i nie pasuje do mojego systemu.,

Ok tak jak przypuszczalem ze to kolejne drogie slabe urzadzenie, doslownie zalewa nas slabizna za duza kase. Ale .taki nienaturalny przypominajacy analoga dzwiek jest w modzie wsrod zainteresowanych wydaniem duzej kasy za zwykly prosty uklad audio wiec tak dostrajaja.

@anxion - a czy próbowałeś różnych ustawień filtrów? Rega DAC oferuje takie rozwiązanie.

Jakoś nie mieści mi się w głowie by rDAC grał lepiej od Regi - może w Twoim systemie z dość "ciemnymi" kolumnami to już po prostu "za dużo dobrego"?

Kolejny raz się potwierdza, że nie ma sprzętów uniwersalnych i dobre zgranie wszystkich elementów systemu to podstawa sukcesu.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@anxion - a czy próbowałeś różnych ustawień filtrów? Rega DAC oferuje takie rozwiązanie.

Jakoś nie mieści mi się w głowie by rDAC grał lepiej od Regi - może w Twoim systemie z dość "ciemnymi" kolumnami to już po prostu "za dużo dobrego"?

Kolejny raz się potwierdza, że nie ma sprzętów uniwersalnych i dobre zgranie wszystkich elementów systemu to podstawa sukcesu.

Dlatego mowie ze moze u mnie sie nie zgrywa, ale z tego co slysze nie ma takiej rozdzielczosci co rdac , grzechotka , blachy cymbalki w rdacu to poprostu perfekcja w rega musisz sie wsluchiwac ze by uslyszec rozne elementy i muzyka nie wciaga tak jak w rdacu.

Podam przyklad np. Pamietasz alice in chain te gitary poprostu charcza w glosnikach , rozne detale z nich plyna , kazde musniecie w strune slychac, a w rega zniklo ciut informacji a jak juz jest to musisz sie naprawde wysilic ze by to zlapac.

Ale dla pocieszenia, rega ma troszke lepszy bass tzn. uderzenie jest mocniejsze w rdacu milutko i zaokraglony.

co do tych filtrow sprawdzalem wszystkie 5 bez zmian.

Ok tak jak przypuszczalem ze to kolejne drogie slabe urzadzenie, doslownie zalewa nas slabizna za duza kase. Ale .taki nienaturalny przypominajacy analoga dzwiek jest w modzie wsrod zainteresowanych wydaniem duzej kasy za zwykly prosty uklad audio wiec tak dostrajaja.

A pamietam mialem brac w ciemno ta rege , ufff dobrze ze nie wziolem i kolega Bone13 mnie namowil na rdaca

Ale pewnie z ostrzejszymi kolumnami bylo by elegancko tak jak moje poprzednie Monitor audio rx8 :)

Kurka, aż nie do wiary... Ze 3 miesiące nazad Rega DAC wykosił całe (nawet droższe) towarzystwo w ślepym teście w jednej UK gazetce.

Żeby było jasne - bardziej wierzę Tobie niż owej gazetce. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pewnie Hifi choice , oni zawsze rege chwala to samo Monitor audio ,pmc to sa ulubione ich marki.

Kurka, aż nie do wiary... Ze 3 miesiące nazad Rega DAC wykosił całe (nawet droższe) towarzystwo w ślepym teście w jednej UK gazetce.

Żeby było jasne - bardziej wierzę Tobie niż owej gazetce. :)

no wlasnie to mnie najbardziej niepokoi w branzy audio, trzeba odsluchiwac samemu przed wyborem bo w tej branzy jesli cos wchodzi do recenzji to zazwyczaj wykasza cala konkurencje i zazwyczaj jest swietnie grajace, wiec czytajac recenzje i obserwujac ze tam wszystko swietnie gra praktycznie nic nam one nie daja, no poza jedna rzecza, mozna poznac charakter dzwieku a wiec zawezic liczbe urzadzen do odsluchow ale podejrzewam ze mocniej sponsorowane recenzje sa tak pisane zeby byly jak najbardziej uniwersalne

z roku na rok jest coraz gorzej z recenzjami, kiedys to jeszcze byly jakies punktacje jakies podsumowania pisano co lepsze co gorsze a teraz to juz nie wiem czy to recenzje czy promocyjne artykuly

Ja jak tylko otwieram gazetke i widze co druga strone reklame tej samej firmy to juz nawet nie czytam recenzji danego produktu tej firmy bo dla mnie to agresywny marketing i wiadomo co bedzie napisane, same OH ,AH ,JEJ.

Rega jest po prostu cieplejsza i ciemniejsza, nie ze wszystkim pasuje. Ale i tak za kasę Regi wolałbym rDACa z Teddy PSU.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pewnie Hifi choice , oni zawsze rege chwala to samo Monitor audio ,pmc to sa ulubione ich marki.

Dokładnie! To byli oni! :)

Rega jest po prostu cieplejsza i ciemniejsza, nie ze wszystkim pasuje. Ale i tak za kasę Regi wolałbym rDACa z Teddy PSU.

zgadzam sie ja wole Rdaca z tomankiem :)

• 2 miesiące później...

Nie chce bronić Hi-Fi Choice'a, ale akurat do nich mam większe zaufanie niż np. do rodzimych recenzji. Ponadto od pewnego czasu ich testy są testami "ślepymi", w których recenzenci nie wiedzą jakiego urządzenia słuchają, więc trudno mówić o sponsoringu, zwłaszcza

jeśli najczęściej w całej gazecie nie ma nawet reklamy firmy, której urządzenie zwyciężyło w teście. Jeśli ktoś nie wierzy testom, to niech chociaż zada sobie trochę trudu, posłucha i sprawdzi, czy recenzenci mieli rację, czy nie, a nie od razu, nie znając urządzenia, wypisuje, że jakieś urządzenie wygrało bo jest sponsorowane.

Gdy kupowałem CD, zamiast czytać głupoty na forach (co użytkownik, to wyrocznia), odwiedziłem kilka sklepów, zadzwoniłem do dystrybutorów, wypożyczyłem i zrobiłem sobie własny test. Można się zdziwić jak sklepy i dystrybutorzy chętnie wypożyczają sprzęt, żeby tylko coś sprzedać..

Znam rDAC'a - jest fajny, ale w przedziale cenowym do 1500zł. W zestawieniu z dwukrotnie droższymi DAC'ami niestety zauważalne są duże braki w niskich i wysokich tonach, ale jeśli ktoś ma sprzęt z podobnego przedziału cenowego co rDAC, to nie zauważy różnicy. Krótko mówiąc warto szukać i słuchać, a nie tylko czytać.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam..

Obecnie posiadam dac regi.

Zastąpił meridiana 507.24 .....nastąpił ogromny postęp na plus pomimo tego że transport to dvd podłączone coxialem VDH the first.

Opisywane ciepło i ciemniejsze granie występuje na filtrze na 1 i 2

Natomiast filtr 4 i 5 daje jasność i separację niespotykaną nawet w sprzedanym meridianie....

Natomiast mój drugi transport to SQB toutch....tu zaczyna się jazda połączony optykiem VDH

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.