Skocz do zawartości
IGNORED

Pat Metheny "Unity Band"

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

nie,nie jestem fanem free( ani gitary akustycznej, choc mam perelki takze z tej polki).btw-do dzis zglebiam 2 plyty abercrombiego tj class trip i third quartet.ciezkie.w glowie mam tytul pewnego watku stad-'zrozumiec mahlera',i ja usiluje probuje zrozumiec ww plyty.moze mi pomozesz?

Falcon and the Snowman - też bardzo dobra.

Jakże odmienny projekt.

Przyznam, że materiał zgromadzony na tej płycie jest dla mnie szczególnie bliski.Czasem zastanawiam się co jest tego powodem.

Obiektywnie, płyta nie najwyższych lotów, umiarkowanie przyjęta przez krytyków, a sami fani PMG nie często sięgają po te płytę.

Mimo tego, widzę w tym materiale wspaniały, bliżej nie określony stylistycznie, klimat budowany głównie przez Mays, a i świetną moim zdaniem, wokalizę Aznar,a

szczególnie w The Falcon i Doulton Lee.

Bardzo podoba mi się subtelne podejście Wertico, który umiejętnie akcentuje wybrane fragmenty utworów.

W sumie dobra płyta, a jej klimat jakby skłaniał do refleksji, przemyśleń.

nie,nie jestem fanem free( ani gitary akustycznej, choc mam perelki takze z tej polki).btw-do dzis zglebiam 2 plyty abercrombiego tj class trip i third quartet.ciezkie.w glowie mam tytul pewnego watku stad-'zrozumiec mahlera',i ja usiluje probuje zrozumiec ww plyty.moze mi pomozesz?

Nie pomogę Ci. Akurat dla mnie Watercolors i Rejoicing to "not my cup of tea".

Nie cierpię free jazzu (chociaż na R. nie ma tego aż tak dużo). Natomiast akustyczne płyty mnie zwyczajnie nudzą.

Nigdy nie zrozumiem fenomenu i ogromnej popularności np. Friday Night in San Francisco.

Owszem, doceniam klasę muzyków - mam wiele płyt Meoli i McLaughlina, ale do tego koncertu nijak przekonać się nie mogę.

Nawiązując do Methenego - polecam też dwie pierwsze solowe płyty Lyle'a Mays'a.

(Lyle Mays i Street Dreams). Mam obydwie na CD (pierwsze wydania - brzmią bdb). Muzycznie również piękne.

bazuje na tym co do tej pory sluchalem m.in PM,sampler Naima czy SBB.zwlaszcza ten ostatni,gdzie nie wykazuje inwencji

"Wertyk" inaczej grał w PMG a inaczej w nowym rockowym wcieleniu SBB.

Mnie się jego gra na bębnach - na płycie New Century - podoba.

"Wertyk" inaczej grał w PMG a inaczej w rockowym wcieleniu SBB.

I trudno się nie przychylić, bo specyfika kompozycji sygnowanych przez J.Skrzeka, raczej wymusza pewną hm..,odmienność, stonowanie.

Osobiście mam mieszane odczucia co do jego uczestnictwa w projektach SBB.

W tych ostatnich duch J.Piotrowskiego pokutuje na tyle mocno, ze nie bardzo wyobrażam sobie kogoś innego w roli drummera tej wspaniałej Śląskiej formacji.

Nawiasem, Wertico nigdy nie zaliczał się do ścisłej pałkerskiej czołówki, choć mnie się jego sposób gry b.podoba, to jednak subiektywne oceny nie mają tu nic do rzeczy.

Posłuchaj wcześniejszych płyt PMG z Wertico np.The Road To You

Nawiasem, Wertico nigdy nie zaliczał się do ścisłej pałkerskiej czołówki, choć mnie się jego sposób gry b.podoba, to jednak subiektywne oceny nie mają tu nic do rzeczy

No co ty Piano!... '-)

Wertico to wszechstronny i utalentowany drummer, świetnie odnajdujący się w jazzie, fusion i rocku, a nawet free. Słyszałem go również w projektach big-bandowych live. Jak najbardziej należy do extra ligi światowej, a jego styl jest rozpoznawalny i kojarzony. Jest to poważne i respektowane nazwisko w drums world. Prawie przez dwadzieścia lat z PMG i pewnie do dzisisiaj by grał, gdyby sam nie zrezygnował z życia koncertowego i gipsy live. Co do jego inklinacji rockowo-fusionowych polecam przyjrzeć się solowym projektom. Płyta - Impressions of a City - ze swoim zespołem Mid East/Mid West Alliance bardzo dobrze te klimaty oddaje - płytka z serii Chicago Sessions Vol.10 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wertico.jpg

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Owszem, masz rację.Lista pochwał i muzyków z którymi współpracował jest wystarczająco długa, aby przypiąć mu te etykietę.Zastanawia ,mnie tylko to, dlaczego rzadko się wymienia jego nazwisko w kontekście extra ligi.To pokrętne co napisałem?Niezupełnie...

Gdy się słucha różnych audycji, muzyków, wywiadów itp.to rzadko pada jego nazwisko.

Już tak na marginesie:)Nawet tu na forum w różnych wątkach o drummerach nie(chyba) pada jego nazwisko.

Sumując.Masz rację, ale ja wolałem być ostrożny w opinii, bo jak wiesz znafcy często lubią podważać pewne tezy.

MOże brakuje mu trochę hm..,medialności:))

Jak wyzej napisałem, mnie jego styl się b.podoba i cenię go za wiele różnych projektów, ale wolałem być nieco bardziej ostrożny:)

• 1 rok później...

Jest nadzieja Panowie! Po zeszłorocznych koncertach Unity band w Polsce Pat trafił na moją czarną listę, ale jego najnowsze dziecko KIN, które właśnie trafiło na tzw rynek zapowiada się ciekawie. Generalnie jest to powrót do dłuższych, bardziej wyrafinowanych kompozycji, które nawiązują do stylistyki PMG z najlepszego okresu.

wertico? To on potrafi zagrac subtelnie? I wie kiedy? Jak? Jak dlugo?

Oj, umie. Drumer z czujem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Posłuchajmy, obejrzyjmy... i wypowiedzmy się...

Ukryta Zawartość

Świetna improwizacja, dużo Methenyowskich klimatów... modern fusion... można usłyczeć też wpływ Bitches Brew, ... rockowy, inteligentny feel z jazzową świadomością, klimaty free... funk... fusion... rock! Super!

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Wykladnia autentyczna:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.