Skocz do zawartości
IGNORED

Ktoś jescze potrzebuje płytki do opampów

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś może przejściówki z 2 SO8 na jeden SIP8 ? Potrzebuję 15 sztuk., a może ktoś ma rozrysowany widok PCB ? Lub źródło (polskie), gdzie mogę dostać ?

• 2 tygodnie później...

Witam, mam pytanie; jak włozyć w taką przejściówkę AD 797 żeby czegos nie uwalić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

usha> dzięki!

Może z innej beczki:-)

.....tylko jak znalezc te wyjscia....co mówią nam te oznaczenia na opampach...kupiłem nawet lupę:-)

na OPA 2134 jest kreska z jednej strony a na AD 797 w górnym rogu oznaczenie ANZ..też zaznaczone na biało....jak to ułozyc względem siebie i wzgledem podstawki w którą włożę tą przejściówkę.....nie da się tego wytłumaczyć jak trzy latkowi ;-) ?

>antoś, 12 Sty 2006, 21:29

Ludzie kochani, są opisy producentów.

Przeważnie na obudowie jest wcięcie lub kropka-zagłębienie.

Jeżeli nie ma, to ustawiamy scalak tak, że możemy przeczytać napisy

i w dolnym lewym rogu jest 1.

P.S.

Żeby was tylko Ci z elektrody nie zwęszyli ;-)

Jestem Europejczykiem.

Stało się ...wymieniłem podwójne opampy 2134 na pojedyncze AD 797 i......jestem w ciężkim szoku!

Nareszcie kurtyna opadła . Z GC na zwykłym czarnym Alpsie gra to niesamowicie szczegółowo i wyrażnie, tak jakby grał zupełnie inny CD a nie Marantz 50.

Polecam te AD jesli dzwięk jest zbyt zmulony czy przygaszony. żaden z dwoch opampów jakie sprawdziłem (2604 i 2134) nie ma nawet startu do AD 797.

Jesli komus czasem wydaje się że GC gra kiepsko to niech wymieni żródło.

Przezyłem tez cięzkie chwile kiedy wydawało mi się że uwaliłem CD ...włączam i cisza...szok...okazło się że niedolutowałem dwóch nóżek .....ale na szczęście zagrał.

Dzień wcześniej uwaliłem preamp NAD`a i słuchanie na potku sprawiało wrażenie poduchy i przygaszenia a tu okazło się że bez podkręcania wysokich gra pełnią góry.

Wydaje mi się ze moja przygoda z NAD`em jest definitywnie skończona:-)!!!

No właśnie. Zawsze twierdziłem, że opisy brzmienia GC sa obarczone pewnym błędem, bo ludzie mają źródełka jakie mają. Dlatego zacząłem kiedyś walkę właśnie od CD. AD797 jest b. dobry. Z oddzielnym zasilaniem i odpowiednim filterkiem gra na wy CD jak nic innego. Ja wrzuciłem Elpody w NFB i 100p - najprościej i najfajniej gra (u mnie).

No to rzucamy to hasło:)

Wywal jeszcze tego paskudnego Alpsa i zrób sobie drabinkę na we klona - dopiero zacznie grać. Przetrenowałem całą masę różnych Alpsów, Bournsów, Panasoników, Noblów i drabinka wygrywa.

Przy moich zdolnościach to wyjdzie raczej wóz drabiniasty:-)

Widziałem na tym forum sliczne drabinki...ostatnio nawet Bartek1 cos takiego pokazał.

Kosztuje to pewnie kupę kasy ....ale myslę że warto spóbować....może jakiś nowy wątek?

nowe hasło: "Wejdz na wyzszy poziom.... po drabince":-)

Nie potrzeba nowego wątku, wystarczy odświerzyć stary - tyle, że nie pamiętam już jego nazwy. Najlepiej poczekaj trochę. Sporo osób robi różne preampy Passa i staną niedługo przed dylematem skąd wytrzasnąć potka 5k i to najlepiej z 4 sekcjami. Zobaczysz co potrafi wymyślić takie zdesperowane grono ;)

Sam będę walczył od przyszłego tygodnia nad nową wersją drabinki. Na razie używam dwóch - jednej z Electroswitcha 4 sekcyjnej (dzięki Peter) i jednej EBE 2 sekcyjnej. Obie po 12 pozycji. Tyle na ogół wystarcza, chociaż nadal nie mogę się zdecydować na odpowiedni dobór rezystorków. Na razie wg. krzywej logarytmicznej od -50dB do -10dB, ale przydałoby się większe rozróżnienie w okolicach środka zakresu regulacji.

• 1 rok później...

Powoli ale skutecznie wyszedl mi caly zapas plytek adapterow SMD -> DIP do opampow, ktore swego czasu zrobil na w tym watku msfalcon. W takim ukladzie byl bym zainteresowany moze jeszcze jedna taka akcja wspolnego zamowienia przejsciowek pod opampy ... msfalcon, co Ty na to - jak by sie znalazla odpowiednia ilosc osob zeby wyszlo w sesownej cenie to moze dalo by sie puscic taka serie :) Czy jeszcze ktos byl by zainteresowany? (fotki sa we wczesniejszych wpisach)

• 1 miesiąc później...

Witam!

Będąc na fali DIY szału na konstruowanie i ulepszanie sprzętu, postanowiłem nieco poprawić swój CD (Sony CDP S7) i chciałem w miejsce NE5532P 2szt. wstawic OPA627. Pytanie ile sztuk potrzebuje OPA i jakie i ile przejsciówek, stoliczków itp. potrzebuje do tego, bo totalnie mam mętlik po przeczytaniu wszystkich tych postów o OPA:) Swoją drogą ma ktoś namiary może na schemat tego CD?? Bo szukałem troche i z marnym skutkiem:/ Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz

NE5532 to podwójny wzmacniacz, czyli potrzebujesz 4 szt. OPA627. Jeśli będą one w obudowach DIP to powinieneś zastosować dwie takie płyteczki, jak na rysunkach powyżej na tej stronie.

>gressi

To też jest wzmacniacz podwójny.

Ukryta Zawartość

Najlepiej w takich wypadkach skorzystać z wyszukiwarki Google:

Ukryta Zawartość

Wpisujesz w niej tylko symbol poszukiwanego układu a wyszukiwarka znajdzie pełno linków do odpowiednich not w formacie PDF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.