Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Komputer to modułowe ustrojstwo, a zasilacz lubi padać.

Jak się kupuje badziewne, to padają. W komputerach też jest hajend, tylko nie tak absurdalnie drogi.

Komputery podłacza się pod UPS co oznacza wymianę kabla, bo w UPS jest inny wtyk.

Mało wiesz o UPSach, widziałeś kiedyś jakiś z bliska? Szczególnie porządny, a nie budżetowy?

Miałem kiedyś kabel sieciowy, którego wtyczka wygląałał jak hajendowa, ale kosztowała 3 złote.

Zdarza się i to często. Z tego względu używam porządnych kabli komputerowych (Tak, mam źródło porządnych kabli komputerowych z czasów, gdy pierwsze pecety produkował m.in. Siemens w Niemczech. Takie mam i do wzmacniacza i do komputera.)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Staruszku, jak kupisz kartę graficzną do gier po dwóch latach od zakupu całego kompa to się okazuje, że zasilacz nie wyrabia tak wzrósł pobór mocy.

Nie znam się na UPS-ach, mam takie, które wymagają wymiany kabla sieciowego i OK. Zakładam, że 90% firm ma tej klasy sprzęt. Wszystko działa bez zarzutu. Nie jestem komputerofilem, a i to forum nie jest dla nich.

Może skończ już dyskusje i popróbuj troszkę, bo mocno teoretyzujesz, wszystko wiesz najlepiej, Sprawdź sobie wpływ fazy na dźwięk, pożycz jakiś dobry kabel sieciowy, interkonekt, kabel głosnikowy i wtedy mów, czy słychać czy nie słychać.

• Redaktorzy

Swoją drogą ciekaw jestem jak udaje ci się odwrotnie wcisnąć taką wtyczkę do gniazda z uziemieniem (informacja dodatkowa: z bolcem).

To nie wyklucza wpięcia niezgodnego z fazą. Faza może być odwrócona na listwie lub kondycjonerze, jeśli ma gniazda schuko, a może też być zainstalowana odwrotnie w gnieździe ściennym (tym z bolcem). Nie ma co patrzeć na bolec, tylko trzeba wziąć próbnik i sprawdzić końcowy wtyk IEC.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To nie wyklucza wpięcia niezgodnego z fazą. Faza może być odwrócona na listwie lub kondycjonerze, jeśli ma gniazda schuko, a może też być zainstalowana odwrotnie w gnieździe ściennym (tym z bolcem). Nie ma co patrzeć na bolec, tylko trzeba wziąć próbnik i sprawdzić końcowy wtyk IEC.

Kolejny, który usiłuje mi wmówić, ze nie mam pojęcia o prądzie zmiennym i nie wiem, co to faza.

Za moich czasów z taką wiedzą wychodziło się z podstawówki, ale być może teraz jest to wiedza tajemna dostępna co najmniej doktorantom.

A jak to jest właśnie z tymi właściwościami audio sieciówek, skoro przed gniazdkiem zainstalowany jest tani kabel typu "szrot", aż do przysłowiowej elektrowni. Śmieci z sieci są niwelowane przez takie zaawansowane ustrojstwa jak UPS

ultra_inside_1.jpg

Drugie pytanko - czemu zasilacze awaryjne nie są tutaj popularne? Przecież mamy wersję Online, gdzie napięcie jest już najbardziej stabilne, całkowicie wolne od przepięć, zakłóceń, itd. Mamy nawet wersję Slim, dzięki czemu wygląd nie szpeci tak naszych gałek ocznych, jedynie cenowo stoi nie co wyżej, ale i tak nie ociera się o high end, więc?

Gdzie tutaj? U mnie w domu są bardzo popularne. A komputerowy hajend nie kosztuje tak wiele jak audiofilski. ;)

No no, już pojawiły się procesory dedykowane dla audio-maniaków, tak więc machina na dobre jeszcze się nie rozpędziła :)

Ktoś z "kumatych" może mi wyjaśnić dlaczego ostatni odcinek przewodu ma tak zbawienny wpływ na system?

495d155457b38896med.jpg

Bo w tym jednym konkretnym przypadku nie gra cały system, tylko od gniazdka :)

Są też twardsi zawodnicy, dla których system zaczyna się na bezpiecznikach.

Narazie na sugestie, żeby iść dalej audiofile odpowiadają bez entuzjazmu :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

W następnym kroku zapewne poradzisz dotknąć, aby przepływ prądu pozwolił mi usłyszeć grające kable od zasilania?

Możesz dotknąć, ale nie radzę, bo to będzie tzw. zły dotyk, hehe. Elektrowstrząsy mogą ci jednak pomóc - sam wiesz na co :)

I na koniec mam złą wiadomość - na głuchotę nic ci nie pomoże niestety. Głuchota jest nieoperacyjna i leczyć farmkologicznie się jej nie da. Czyli tzw. kaplica, inaczej mówiąc - finito.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Możesz dotknąć, ale nie radzę, bo to będzie tzw. zły dotyk, hehe. Elektrowstrząsy mogą ci jednak pomóc - sam wiesz na co :)

Cóż by ci tu odrzec, aby było na twoim poziomie? O już wiem.

Yul, jesteś bystry prawie jak Renata Beger.

I na tym zakończę dyskusję z tobą.

EOT

wklej fotę, zastanowie się :)

Mówisz - masz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytamy, uczymy się i wracamy do dyskusji :)

A czy kolega mógłby się odnieść do mojego poprzedniego postu? Nie chcę się naśmiewać, ani być cały czas na NIE, po prostu jestem ciekaw, jak to może funkcjonować.

To tak, jakbyśmy wlekli przewód ( 2 zł za metr) od źródła do kolumn, gdzie w połowie drogi dzięki przejściówce (odpowiednik gniazda ściennego) podłączyli wysokiej jakości przewód - czy to również ma rację bytu, czy wąskim gardłem nie będzie tutaj tani drucik?

Ukryta Zawartość

To nie wyklucza wpięcia niezgodnego z fazą.

Jakie to jest "zgodne" a jakie "niezgodne"? Zasilanie urządzeń z sieci 230 Vac ma to do siebie, że bez znaczenia jest to, gdzie znajdzie się faza, a gdzie przewód neutralny. Owszem audiofile bardzo często zwracają na to uwagę, żeby podłączać "zgodnie" chociaż producenci nigdzie nie podają gdzie ma być faza. Zdaje się, że jedynym wyjątkiem jest jakiś model Luxmana, który posiada neonówkę do sprawdzenia tego "prawidłowego" podłączenia i jest przywoływany jako przykład w takich dyskusjach. A co z pozostałymi urządzeniami? Producenci "zapomnieli"? ;-) Temat pod rozwagę.

Bez sensu ta fazowość - przecież ta wartość jest zmienną zgodnie z częstotliwością prądu zmiennego 50Hz (tyle razy w czasie jednej sekundy zmienia się kierunek przepływu elektronów) i gdyby zamienić u dostawcy fazowość to zamiast "siedzieć" na neutralnym siedzieli byśmy na fazie a próbnik by wykazywał fazę w neutralnym.

Określenie w którym miejscu w gnieździe znajduje się faza służy jedynie do uporządkowania instalacji elektrycznej.

od strony elektrycznej - tak, to bez znaczenia

od strony akustycznej może (nie musi) być istotne

ale są kable i urządzenia - dla których ma to znaczenie... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

A co kable mają wspólnego ze stroną akustyczną? świszczą jak się nimi kręci?

Ukryta Zawartość

Czytamy, uczymy się i wracamy do dyskusji :)

Co za strzał w kolano...

"Przeważająca część urządzeń audio pracuje przy zasilaniu wewnętrznym napięciem stałym. Przebieg napięcia zasilającego, niezależnie od stopnia odkształcenia, razem z licznymi składowymi harmonicznymi zostaje wyprostowany i odfiltrowany. Prostowniki i filtry wstępne wewnątrz urządzenia, na przykład wzmacniacza, powinny być zasilane ze źródła o odpowiednim napięciu nominalnym i bardzo małej impedancji (źródło o dużej wydajności prądowej). W takiej sytuacji, stosowanie stabilizatora napięcia sieci, który ma odtwarzać idealną sinusoidę i utrzymywać stały poziom napięcia wydaje się zbędne. Tym bardziej że takie stabilizatory wytwarzają wiele harmonicznych, mają ograniczony czas reakcji na zmiany obciążenia, są ciężkie i kosztowne."

Jak głupim trzeba być, żeby zignorować tyle argumentów i to napływających z każdej strony :/

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Jak głupim trzeba być, żeby zignorować tyle argumentów i to napływających z każdej strony :/

no właśnie..... i jeszcze głuchym do tego jak pień :)

przypadłości chodzą parami?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Na tylnych ściankach wzmacniaczy T+A, obok gniazdka sieciowego, też jest podane gdzie powinien być podłączony przewód Live, a gdzie Neutral. Widziałem to też na kompaktach California Audio Labs, wzmacniaczach Alchemista i jeszcze gdzie indziej. Zatem to nie tylko fanaberia Luxmana.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ójemny dałes radę przeczytać niecałą połowę tekstu? Cierpliwości brak do rozszyfrowania pozostałych literek?

Dam Wam coś do jeszcze sympatyczniejszego zakręcenia tego dość nudnego i głupiego z założenia wątku:

http://www.hifi.pl/felieton/kierunek2.php

Ójemny dałes radę przeczytać niecałą połowę tekstu? Cierpliwości brak do rozszyfrowania pozostałych literek?

Dam Wam coś do jeszcze sympatyczniejszego zakręcenia tego dość nudnego i głupiego z założenia wątku:

Ukryta Zawartość

przecież go to zabije

miej litość...

człowiek ułomny w końcu.... :)

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

od strony elektrycznej - tak, to bez znaczenia

od strony akustycznej może (nie musi) być istotne

ale są kable i urządzenia - dla których ma to znaczenie... :)

W tłumaczeniu na polski:

Nieważne co mówi nauka i technika na temat zasad przepływu prądu, oraz akustyki.

My i tak słyszymy kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.