Skocz do zawartości
IGNORED

Mundorf M-Resist

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że wymieniałem na te same wartości, nasycenie dżwięku jest tak doskonałe że nie ma zachwiania równowagi.Dżwięk jest bardzo jędrny i pełny,nie wiem na ile to możliwe ale zmieniło się całe pasmo włącznie z basem,potwierdziło się to co kiedyś słyszałem że im lepsza jakość wysokich tonów tym lepsze całe pasmo.

Edytowane przez JARO 66
  • 1 miesiąc później...

Od kilku godzin mam u siebie wpięte ( pożyczył mi forumowy Kolega ) Path Audio. Co prawda mam Millsy 8,2 oma a dałem 6,8oma Path Audio.

Pierwsze co mi się nie podoba to różnica rezystancji. Jeden ma 6,8 a drugi 6,1 oma.

W moich zwrotnicach ( Zaph Audio ZRT . Rezystor w torze tweetera Scan Speaka D3004/6600 ) jest możliwość zastosowania rezystorów od 6,8 do chyba 9 om. Oczywiście ilość średnicy się podniosła. Rezystory wygładzają wszelkie ostrości i myślę że przez to słychać więcej powietrza i detali ale znika pazur - zadziorność.

Jak są tak rozjechane parametry to nadają się te rezystory do reklamacji,ja na miejscu twojego kolegi napisał bym do p.Albeckiego

w tej sprawie.Pewnie jest to zwykła pomyłka.

• 2 tygodnie później...

Od kilku godzin mam u siebie wpięte ( pożyczył mi forumowy Kolega ) Path Audio. Co prawda mam Millsy 8,2 oma a dałem 6,8oma Path Audio.

Pierwsze co mi się nie podoba to różnica rezystancji. Jeden ma 6,8 a drugi 6,1 oma.

W moich zwrotnicach ( Zaph Audio ZRT . Rezystor w torze tweetera Scan Speaka D3004/6600 ) jest możliwość zastosowania rezystorów od 6,8 do chyba 9 om. Oczywiście ilość średnicy się podniosła. Rezystory wygładzają wszelkie ostrości i myślę że przez to słychać więcej powietrza i detali ale znika pazur - zadziorność.

Miałem właśnie zamówić sobie Pathe ale odpuszczę skoro graja łagodniej i cena nie nastraja. Co do mills to chyba najlepsze rezultaty daje dźwięk/cena. Warto wiedzieć że obecnie są też inne rezystory mills, i nie różnią się tylko wyglądem, brzmienie również jest troszkę inne.

mills.jpg

Rezystor na dole to ten co znam od lat. Jest nawinięty bifilarnie uzwojeniem Ayrtona Perryego symetrycznie. Ten z czarnymi napisami również posiada takie uzwojenie, ale niesymetryczne jedno z nich jest krótsze i oddzielone od drugiego, są również nawinięte w przeciwnych kierunkach. Ten rezystor z czarnymi napisami jest zdecydowanie bardziej zadziorny tzn. "ostry".

Edytowane przez malikali

Z ostatniej chwili ;)

Nie wiem o co chodzi ale przed wlutowaniem rezystancja różniła się jak to wyżej opisałem.

Pograły kilkadziesiąt godzin , rezystancja się wyrównała na obydwu do 6,8 oma.

Postanowiłem jeszcze raz ich posłuchać i porównać z Millsami ale wyciągając je na zewnątrz żeby można było szybciej przepinać bez lutowania itd.

Posłuchałem przepinając je często przez kilka godzin i chyba sam się na nie skuszę .

Największą zaletą jaką zaobserwowałem w Path Audio jest brak takiego plastikowego nalotu na wyższej średnicy i górze. Millsy niby są liniowe ale takie płaskie - sztuczne. Ilość informacji podobna ( w PA trochę jednak większa rozdzielczość ) ale mniej jest takiej techniczności. Jest większa głębia i separacja pomiędzy dźwiękami.

Ale trzeba brać poprawkę że ogólnie będzie łagodniej i- wyższa średnica i góra nie będzie tak " darła mordy " w stosunku do millsa.

Tylko o co chodzi z tą rezystancją ?

O błędzie pomiaru nie ma mowy :/

Edytowane przez muda44

Tylko o co chodzi z tą rezystancją ?

O błędzie pomiaru nie ma mowy :/

Opisywałem kiedyś podobny problem w tym wątku z rezystorami SUPERES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post 12

Miernik mi głupiał na tych rezystorach do dziś nie wiem co było powodem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

O ile tam się dostaje to jedynie może przy wyprowadzeniach, bo zalany jest z tego co widzę kabel razem z izolacją, a izolacja nie przylega do przewodu aż tak ściśle żeby się tam wilgoć nie mogła dostać

Edytowane przez malikali

muda44 daj im pograć,będzie coraz lepiej.Bardzo byłem zdziwiony tym że masz o nich złe zdanie,

u mnie od pierwszego taktu było WOW!!! Potwierdza się to co napisałeś o plastyczności dżwięku

nawet złe realizacje grają przyzwoicie,wracam do płyt których nie dało się słuchać.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Warto wiedzieć że obecnie są też inne rezystory mills, i nie różnią się tylko wyglądem, brzmienie również jest troszkę inne.

Dołączona grafika

Rezystor na dole to ten co znam od lat. Jest nawinięty bifilarnie uzwojeniem Ayrtona Perryego symetrycznie. Ten z czarnymi napisami również posiada takie uzwojenie, ale niesymetryczne jedno z nich jest krótsze i oddzielone od drugiego, są również nawinięte w przeciwnych kierunkach. Ten rezystor z czarnymi napisami jest zdecydowanie bardziej zadziorny tzn. "ostry".

Kolego Malikali, Panowie grzebiący się w zwrotnicach gdzie można kupić te brązowe Millsy na 2,2 ohm w wersji z białym napisem ? czyli chyba starszą wersję ? Może ktoś ma do odstąpienia 2 sztuki, mogą być z demontażu oby nie przegrzane i sprawne na 102 :)

Dziękuje z góry za pomoc.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• 3 lata później...

Mundorf M-Resist a o tych wciaz cisza..Uzywa ktos ich obecnie, lub robil podmiane z ceramicznych u siebie w zwrotnicach?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Sprawdzałem je. Szczegółowe,ale trochę płaskie ,wychudzone. Może to zabrzmi jak autoreklama ale najlepsze rezystory to opracowane przezemni e Graphite In Oil. Biją na głowę deulandy itp.

deulandy mi nie podeszly, zalozylem metalizowane zielone mundorfy. Teraz mysle o zmianie w iinej konstrukcji na Mundorf M-Resist

millsow nie mialem, superes zdaje sie wypialem na rzecz mundorfow w kefach. Wlasciwie millsy lub M-resiste Supreme, bym wyprobowal w moich atc.

Edytowane przez jimmi

Tak. Millsy okazały się zamulaczami, a M-resist zagrał o wiele lepszym dźwiękiem.

W porównaniu do zwykłego białego rezystora w kształcie klocka stosowanego zazwyczaj w zwrotnicach M-resist jest lekko jasny, gra bardzo szczegółowo, szczególnie na przełomie środka i wysokich. Początkowo wydaje się że talerze perkusji grają o wiele głośniej niż reszta, a one są bardziej dokładniejsze i to od razu słychać. Może trochę oszczędne w basie, na pewno nastawione na szybkość grania. Te rezystory nie uroczą ciepłem, klimatem, intymnością czy nasyconą średnicą. Cały sprzęt musi być już dopracowany i inne elementy w zwrotnicy również, bo jak się je włoży to mogą okazać się krzykliwe czy odchudzone, ale wg mnie one pokazują prawdę, a te złe cechy to wina innych elementów, które po wstawieniu M-resist wyszły na jaw.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Millsy okazały się zamulaczami,

Pojecie zamulacze, roznie sie interpretuje, mozesz opisac to bardziej dosadnie. Byc moze zamulacze sprawdza sie u mnie. MAm otwarty system, wzmazniacz rowny w kazdym pasmie, kable glosnikowe tez. Jesli chodzi o gore jest bardzo dobrze i wiecej mi nie trzeba.

Jakie pozytywne cechy mozna znalezc w millsach oprocz ceny i wzgledem rezystorow ceramicznych zdaje sie ze przyciemniaja nieco i o takie zamulenie Ci chodzi?

Edytowane przez jimmi

W wątkach o modyfikacjach kolumn głośnikowych, czytając innych forumowiczów natykałem się na posty że M-resist Supreme brzmią jednak pełniej od cemenciaków. Znika rozjaśnienie na średnicy i plastikowy nalot w całym paśmie.

Dziś w jednej ze swoich kolumn, podmienie Millsy w miejsce Superesów i posłucham pare dni jak to gra.

Supreme względem cemenciaków są wyraźnie lepsze jeśli chodzi o całościowy ich charakter i jakość grania. Znika to złe rozjaśnienie na średnicy i plastikowy nalot, jednak sam Supreme jest wg mnie lekko po zimnej stronie wydobywając dużą ilość dźwięków/szczegółów/niuansów.

Ja mam PathAudio które czekają na podmiankę za Supremy i jestem ciekaw co to wyjdzie, ale nie mam czasu na lutowanie przez ogrom pracy nad ustrojami.

Jakie pozytywne cechy mozna znalezc w millsach oprocz ceny

Cenę ;-)

zdaje sie ze przyciemniaja nieco i o takie zamulenie Ci chodzi?

Tak, oprócz tego to tani rez i tanie granie. Spróbuj to się przekonasz czy u Ciebie się sprawdzi.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 2 tygodnie później...

Millsy pograły ponad tydzień w miejsce Superes. W tłumieniu sygnału w kolumnie do głośników Dynaudio D260.

Superes, jasne, dużo góry.

Mills, ciemne, zgaszone brzmienie.

Oba rezystory w tej kolumnie wyraźnie słabiej od Supreme, PathAudio, Duelund.

Po wymontowaniu Milsów, i zamontowaniu M-resist Supreme, w końcu zagrało wszystko jak należy.

Millsy i Superesy kaszanią dźwięk w mojej kolumnie.

Oba podbarwiają, wysuszają, przyciemniają część pasma, część rozjaśniają.

Nie wracam do nich.

Mundorf i Duelund to inne, dużo bardziej wyrafinowane granie.

Dobre sa tez zielone mundorfy metalizowane, te uzywam w kefach i sa bardzo dobre wraz z kondami bialego mundorfa.

M-resist sumreme bede instalowal w atc.

• 2 miesiące później...

Nie sugeruj sie tym parametrem "", tydzien tak poprostu i albo pasuje , albo nie pasuje..

• Pokaż nowe odpowiedzi