Skocz do zawartości
IGNORED

HI END CZY NIE

Gość HarpiaAcoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Ponadto powtórzę jeszcze raz : stare B&W nie mają czego szukać w starciu z nowymi.

W nowych zmieniło się prawie wszystko.

Słyszałem opinie że z B&W to tylko stare matrixy były ok :)

Fajnie że się coś ruszyło no ale sly trzeba wysłać na inspekcję ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słyszałem opinie że z B&W to tylko stare matrixy były ok :)

Fajnie że się coś ruszyło no ale sly trzeba wysłać na inspekcję ;)

Chętnie ugoszczę i poczęstuję Lagavulinem i zajaramy Cohibę ;)

Kewlar stał się wizytówką B&W ciężko tak nagle podjąć decyzję o zmianie nie wiadomo jak rynek zareaguje. Ten żółty kolor przyciąga uwagę bardzo mocno. Dlatego często zamiast zmian poprawia się coś dalej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kewlar stał się wizytówką B&W ciężko tak nagle podjąć decyzję o zmianie nie wiadomo jak rynek zareaguje. Ten żółty kolor przyciąga uwagę bardzo mocno. Dlatego często zamiast zmian poprawia się coś dalej.

Czy myślisz ,że ludzie kupują kolumny za 100.000 pln bo mają żółty kevlar?

Chyba se teraz jaja robisz?

Jak cie się kolor kevlaru nie podoba to masz maskownice w komplecie (oczywiście czarnego koloru) żeby było poważniej i po światowemu.

Zawsze łatwiej coś poprawić niż robić coś od nowa.

Tak z technicznego punktu widzenia Kevlar jest idealny na rozciąganie no ale co mamy na siły ściskające ?

Inne materiały zastosowane w membranach głosnikowych mają podobne problemy :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Myślisz B&W widzisz żółty głośnik :-) Ja mam takie skojarzenie i wiele osób zapewne też. Mi się ten żółty podoba :-)

Mi osobiście też się podoba i jest odkryty do odsłuchu.

Ale ładniejsze są nowe zaciski na kable.

Dla mnie chyba najładniejsze na rynku.

Prawdziwe dzieło sztuki.

Zawsze łatwiej coś poprawić niż robić coś od nowa.

Tak z technicznego punktu widzenia Kevlar jest idealny na rozciąganie no ale co mamy na siły ściskające ?

Inne materiały zastosowane w membranach głosnikowych mają podobne problemy :)

Każdy producent ma swoje przemyślenia.

Widocznie sztywna budowa ceramiczna wymaga sztywnego materiału na głośnik.

HGW to ich tajemnica handlowa.

Diamenty B&W już skopiowało wielu producentów innych kolumn ale kevlaru chyba jeszcze nikt?

Widocznie nie jest to takie proste.

Z tego co ja słuchałem to zdecydowanie tak!

60W w klasie AB to jest zabawka do kuchni żeby kobitka

mogla sobie posłuchać przy robieniu obiadu!

Wiele kombajnów i mini wież ma 2x60W.

A znów 60W w pełnej klasie A to już poważne granie i moc.

Pewnie że można jeszcze wiecej ale tyle w zupełności wystarczy.

Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem że te waty takie różne bywają.

Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem że te waty takie różne bywają.

Też mnie to dziwi. Nie powinno tak być.

To tak jakbyś w jednej firmie odzieżowej miał rozmiar L

a w innej XXL!! Absurd, ale tak jest.

Diamenty B&W już skopiowało wielu producentów innych kolumn ale kevlaru chyba jeszcze nikt?

Widocznie nie jest to takie proste.

Tak w sumie Kevlar to zastrzeżony znak markowy towaru i B&W nie jest jego właścicielem-wynalazcą :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak w sumie Kevlar to zastrzeżony znak markowy towaru i B&W nie jest jego właścicielem-wynalazcą :)

No właśnie. Tak jak diamentu ;)

A jednak kevlaru nie skopiowano.

Nawet chinole. Chociaż skopiowali już zewnętrzny wygląd Nautilusów.

Tylko nie mogę przypomnieć sobie tego "producenta" z Chin.

Jest jeszcze taka piracka firma z chin , która dosłownie zerżnęła zewnętrzny wygląd B&W 800 seria.

Nawet w Europie sprzedają.

Obudowę to sobie można zerznąć w pierwszej lepszej fabryce mającej pojęcie o gięciu sklejki :)

Lubię elektronarzędzia firmy Festo a i ochronniki Bilsoma to dobra rzecz :)

Sporo rzeczy można zrobić znacznie tańszą Makitą chociaż np. taka polerka Feina w przeciwieństwie do Festo jest trudna do zajechania :)

jarek&ania

Warto udowadniać już dawno udowodnione,w dodatku komuś kto i tak nie chce zrozumieć?

A tak na marginesie-mam poważanie dla osób które wybrały między innymi B&W,w szczególności serię 800D.

A tak na marginesie-mam poważanie dla osób które wybrały między innymi B&W,w szczególności serię 800D.

A to ciekawe! A jaka jest geneza owego poważania?

Szanujesz ludzi którzy mają więcej kasy? Czy może dlatego,że są gotowi wydać akurat na audio?

A może za wyjątkowo-wyjątkowy gust? Czy to może niespełnione marzenie mieć swoje 800D?

Wiadomo że są droższe kolumny to czy ich właścicieli też szanujesz?

Są też inne znacznie lepsze niż 800D i właścicieli tych też szanujesz?

Zaciekawił mnie ten wpis stąd pytam, bo jakoś nie odczuwam specjalnego poważania dla kogoś

dlatego że wybrał dla siebie te czy inne sprzęty.

Czasem szanuje kogoś kto nawet ma sprzęty których ja bym nigdy nie kupił ale też źródłem owego szacunku

nie są jakieś konkretne klocki audio.

No cóż,każdy tam kogoś poważa,za osiągnięcia,za dobrze obraną drogę życiową,za upór i za wszystkie inne rzeczy.

Jestem zwolennikiem i pasjonatem brzmienia neutral.

Nie interesuje mnie kogo i za co poważasz.

To musisz mieć ciężko,bo tu wielu pisze-''SZACUN''kolego za to czy tamto...

Ale dlaczego ja miałbym mieć ciężko?

To chyba odwrotnie,raczej ci odczuwajacy uznanie i szacunek

mogą mieć ciężko. Ja to mam luzik i nie odczuwam podziwu

dla decyzji zakupowych innych osób.

Ale nie odpowiedziałeś na pytania?

Co takiego godnego podziwu jest w decyzji zakupu B&W ?

To że jesteś zwolennikiem neutralnego brzmienia to ok,

ale 800D znów takie neutralne w basie nie są więc ?

Poważać,a mieć podziw to trochę inne pojęcia.

Nie musisz się zgadzać z moja opinią na temat neutralności B&W 800D,ale też nie próbuj zakwestionować mojego wyboru typu kolumn,które uznaje za neutralne i bardzo dobre.

Na marginesie,np.Tannoy Red Monitor według wielu maja bardzo czysty i neutralny bas.Według mnie one nie mają basu,jedynie''niższą średnicę''i''wyższy bas''.

Więc nie imputuj mi dalej swego.

Ależ ja nic nie kwestionuję.

Byłem tylko ciekaw jaki jest mechanizm odczuwania poważania dla decyzji

zakupowej.

Ja akurat też mam drogie kolumny ale uważam że jeśli jest kasa to zakup

dobrych, często drogich kolumn nie jest jakimś super osiągnięciem.

Po prostu jak jest kasiora to wybór jest teraz ogromny.

Dużo trudniej jest dokonać mądrego i jednocześnie satysfakcjonującego

zakupy gdy za dużo kasy nie ma.

I wtedy można się wykazać wiedzą, doświadczeniem, gustem itd.

Ostatnio słuchałem bardzo dobrych kolumn Naim-a.

Cena ok 20tys więc nie mało ale grały bardzo dobrze, fakt że w synergii

z całym zestawem Naim-a.

Słyszałem też fajne Wilson Sophia i choć droższe niż Naim-y to grały lepiej

od niejednych kolumn za jeszcze większe pieniądze.

Ale te Naim-y jak na swoją cenę to świetne granie.

Z innych ciekawostek to mam teraz na testy DAC/CD - Ayon CD-5s i zarówno

jako DAC jak i jako CD player wg mnie rewelacja za niewątpliwie wysoką cenę

bo ok 32tys ale dla porównania ponad 5x droższy dzielony Accuphase zagrał

dużo gorzej i Ayon pogonił go w kąt!!

Tak więc z cenami to różnie bywa.

Najczęściej dobre sprzęty faktycznie są bardzo drogie ale czasem drogie sprzęty

grają słabiutko.

Mając wiedzę można za rozsądne pieniądze złożyć sobie bardzo dobry zestaw,

a znów bez wiedzy można wydać i 300tys za słabe granie.

Nie można też zapominać o akustyce.To kluczowa sprawa.

Pozdrawiam

Sly

Nie ilość wydanych złotówek,lecz wybór jarka&ani co do kwestii 800D bowersa jest powodem mojego uznania.Kolumny nowej linii 800D są jednymi z''mistrzów''neutralności,czystości,przezroczystości i naturalnej wielkości brzmienia instrumentów.To znakomite zestawy.Nie interesuje mnie ich cena,notabene są też i o wiele droższe głośniki.Nie interesuje mnie ile i z jakim poziomem wiedzy ktoś wydał nawet 200 tysięcy złotych na sprzęt.Nie zwrócę też uwagi na Twoje dokonania w dziedzinie wiedzy,doświadczenia dotyczących audio,gdyż jestem zwolennikiem jednej z dróg,którą od zawsze podążałem.Nasze drogi poprostu się nie schodzą i nic w tym dobrego ani złego.

Dla mnie nie istnieje kategoria-cena/jakość,dla Ciebie,jak przeczytałem,tak.Bez względu na cenę,są produkty lepsze i gorsze,niezależnie od rodzaju prezentowanego brzmienia.Jesli ktoś obiera drogę jakość do ceny,to odnajdzie bardzo dobre w dobrym lub przeciętnym(w zależnosci od kwoty jaką będzie mógł przeznaczyć).Jak to w życiu ze wszystkim bywa...

P.s.Mam na uwadze akustyke pokoju odsłuchowego i mnóstwo innych zagadnień,lecz odnosiłem się do jednej z kwesti,czyli głośników.

Najwyraźniej nic nie zrozumiałeś z mojego wpisu zarzucając mi iż oceniam sprzęty wg cen.

Podałem nawet przykłady gdy ceny nie mają wpływu na brzmienie a nawet przykłady gdy znacznie tańsze sprzęty

grają lepiej niż wielokrotnie droższe.Nigdzie też nic nie napisałem o swojej wiedzy ani doświadczeniu a tylko

ogólnie o wiedzy w audio która jest bardzo wskazana.

To ciekawe że tak trudno zrozumieć tak prosty tekst.

Aż niewiarygodne.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Najwyraźniej nic nie zrozumiałeś z mojego wpisu zarzucając mi iż oceniam sprzęty wg cen.

Podałem nawet przykłady gdy ceny nie mają wpływu na brzmienie a nawet przykłady gdy znacznie tańsze sprzęty

grają lepiej niż wielokrotnie droższe.Nigdzie też nic nie napisałem o swojej wiedzy ani doświadczeniu a tylko

ogólnie o wiedzy w audio która jest bardzo wskazana.

To ciekawe że tak trudno zrozumieć tak prosty tekst.

Aż niewiarygodne.

Sly jesteś poważnym facetem a dyskutujesz na poziomie , który do ciebie nie przystaje.

Co ty chcesz udowodnić?

Chcesz udowodnić ,że są lepsze kolumny od B&W 800D.

Tak masz rację są lepsze ale i droższe.

Jak już pisałem wcześniej dla mnie w tym pułapie cenowym nie widzę alternatywy dla B&W 800D (na może KEF BLADE).

Jeżeli kolega areczek uważa , że B&W 800D to dobre (nie pisze ,że najlepsze na świecie) kolumny to ma po prostu do tego prawo i poza tym ma też rację.

Uważasz (tak jak niektórzy dyletanci i wszechwiedzący), że B&W 800D to syf nie wart swojej ceny?

Mogę ciebie zapewnić ,że w tej kategorii cenowej znajdziesz wiele dużo gorszych kolumn.

A tak na marginesie.

Co to się stało ,że zacząłeś cenić lampowy sprzęt (Ayon)?

Czyżby jednak lampa /hybryda nie odstaje od tradycyjnego tranzystora ;)

Dopiero co to Ty mi zarzucałeś iż prawdopodobnie poważam i cenię ludzi którzy wydają sporo pieniążków na audio,tylko dlatego że wydaja ich więcej niż inni...i nie trudno powiedziec co naprawde myślałeś.Z drugiej strony inni wydaja jeszcze więcej...

Teraz tłumaczysz że ja zarzuciłem Tobie iż kierujesz się wyborami jakość/cena,ewidentnie dawałeś porównania cen,nie ważne z jakich powodów.Jak na dłoni je dałeś.

Napisałem wyraznie,że nie interesuje mnie cena,ważny jest dzwięk.To dokładnie i analogicznie jak z dwa razy dwa-daje cztery,nie cztery koma zero pięć,czy może jeszcze inaczej.

Okręcaj''kota ogonem''dalej,nie cenię ludzi którzy okręcają!

Mnie także B&W szczególnie aktywny Nautilus zawsze się najbardziej podobał i inspirował mnie jak robiłem swoje kolumny. Podoba mi się zastosowanie linii transmisyjnych, kształt obudów, budowa głośnikow, aktywne zwrotnice itp

Skoro nie cenisz "okręcających" to faktycznie muszę się poprawić!!...:-)

Nic nikomu nie zarzucam ani nie uważam że B&W są złe i nic nie chcę nikomu udowodnić.

Byłem tylko ciekaw co jest źródłem uznania, szacunku czy wręcz podziwu w tym

że ktoś wybrał i kupił jakiś tam sprzęt.W tym przypadku akurat B&W ale nie o B&W tu chodziło.

Ja nie widzę nic zasługującego na takie uznanie.

Ktoś po prostu miał kasę, coś tam wybrał i sobie kupił. Co w tym takiego godnego uznania?

A co do Ayona to po prostu świetnie gra ten CD-5s a czy jest lampowy czy nie jak się okazuje

w tym przypadku nie ma znaczenia.

Potwierdza się opinia że nie jest ważne czy sprzęt jest lampowy czy SS, bo ważna jest tylko

konkretna konstrukcja danego urządzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.