Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  357 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Ja naganiacz Focala ? Może masz rację powinienem pisać w klubie Focal tyle że słuchałem w porównaniu z Pylon. Ale owszem inny wzmacniacz zagra pięknie na odwrót. Już napisałem do pewnego sklepu i jak mi odpiszą i zaproponują dobrą cenę to swoje słowa potwierdzę zakup[em. Tyle w temacie.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Broń Boże, ja tak nie twierdzę. Takie posty jak Twój są jak najbardziej wartościowe. Odnoszę się do oskarżeń hejterów, że każdy tutaj oprócz nich to naganiacz. Miłego słuchania :)

A w/g ciebie każdy negatywnie wypowiadający się o marce Pylon jest hejterem. Widzisz że to działa w dwie strony.

A to zależy jak leży :) Co innego jak ktoś pisze, że słuchał jakiegoś modelu, porównał z czymś innym i mu nie pasują/nie podobają się, a co innego jak ktoś klepie ciągle o jakiś kartonach, akcjach, itd. Krótko mówiąc niech ludzie piszą o wrażeniach z odsłuchów, porównań itd... coś co może być wartościowe dla szukających.

Klonów przybywa, tego nie da się nie zauważyć. Zraz będzie 30 opinii o Pylon w tym 99% z jednym wpisem.

A tak ogólnie co myślicie o wpisie Filozofa?Myślę, że powodem jego frustarcji są właśnie klony i naganiacze Pylon

Witam,

Jako, że czas na podsumowanie mojego życia, staram się gdzieniegdzie zostawić mały ślad.

Mam nadzieję, że mój post nie zostanie usunięty a osoby reprezentujące trendy na forum, który chcę skrytykować same będą się broniły słowem.

Trafiłem tutaj jako początkujący adept dobrej jakości dźwięku, ale po przeczytaniu wpisów ba blogu zbanowanego tutaj kolegi XYZPawel mam również podobne przemyślenia.

Jako początkujący weź pod uwagę:

1. Jest tutaj sporo osób, które żyją z wciskania ciemnoty i audiofilskiego voodo - nie napiszą Ci prawdy, bo chcą na Tobie zarobić, nawet jeśli nie bezpośrednio to ogólnie ich interesem jest kształtowanie opinii sprzyjających ich interesom.

2. Jest tutaj dużo osób, nie mającej choćby elementarnej wiedzy z zakresu akustyki, elektryczności, elektroniki za to bardzo dużo teorii popartych ICH pseudopraktyką, wybitnym słuchem, nie mających nic wspólnego z rzeczywistością,

3. Jest tutaj bardzo dużo snobów, którzy określają dźwięk w stylu"dźwięk za 50 tys". "kolumny z 20tys" czyli wyłącznie za pomocą ceny,

4. Jest sporo pozerów, którzy d. byli i g. widzieli, ale swoim wypowiedziom nadają audiofilski ton bo aspirują do "wyższej ligi",

Wielu z tych ludzi może wprowadzić Cię we frustrację i doprowadzić do stanu kiedy przestaniesz cieszyć się samym słuchaniem muzyki.

Wrażenie słuchu powstaje w mózgu i jest pochodną nie tylko fizycznych właściwości dźwięku, ale także Twojego nastroju, emocji, wypitych %, pory dnia, kataru itd

Oczywiście można tutaj znaleźć wielu ciekawych, nieszablonowych i pozytywnie zakręconych ludzi, za co ja także jestem wdzięczny, czasami tylko nie tak łatwo jednych od drugich odróżnić.

Klonów przybywa, tego nie da się nie zauważyć. Zraz będzie 30 opinii o Pylon w tym 99% z jednym wpisem.

A tak ogólnie co myślicie o wpisie Filozofa?Myślę, że powodem jego frustarcji są właśnie klony i naganiacze Pylon

Witam,

Jako, że czas na podsumowanie mojego życia, staram się gdzieniegdzie zostawić mały ślad.

Mam nadzieję, że mój post nie zostanie usunięty a osoby reprezentujące trendy na forum, który chcę skrytykować same będą się broniły słowem.

Trafiłem tutaj jako początkujący adept dobrej jakości dźwięku, ale po przeczytaniu wpisów ba blogu zbanowanego tutaj kolegi XYZPawel mam również podobne przemyślenia.

Jako początkujący weź pod uwagę:

1. Jest tutaj sporo osób, które żyją z wciskania ciemnoty i audiofilskiego voodo - nie napiszą Ci prawdy, bo chcą na Tobie zarobić, nawet jeśli nie bezpośrednio to ogólnie ich interesem jest kształtowanie opinii sprzyjających ich interesom.

2. Jest tutaj dużo osób, nie mającej choćby elementarnej wiedzy z zakresu akustyki, elektryczności, elektroniki za to bardzo dużo teorii popartych ICH pseudopraktyką, wybitnym słuchem, nie mających nic wspólnego z rzeczywistością,

3. Jest tutaj bardzo dużo snobów, którzy określają dźwięk w stylu"dźwięk za 50 tys". "kolumny z 20tys" czyli wyłącznie za pomocą ceny,

4. Jest sporo pozerów, którzy d. byli i g. widzieli, ale swoim wypowiedziom nadają audiofilski ton bo aspirują do "wyższej ligi",

Wielu z tych ludzi może wprowadzić Cię we frustrację i doprowadzić do stanu kiedy przestaniesz cieszyć się samym słuchaniem muzyki.

Wrażenie słuchu powstaje w mózgu i jest pochodną nie tylko fizycznych właściwości dźwięku, ale także Twojego nastroju, emocji, wypitych %, pory dnia, kataru itd

Oczywiście można tutaj znaleźć wielu ciekawych, nieszablonowych i pozytywnie zakręconych ludzi, za co ja także jestem wdzięczny, czasami tylko nie tak łatwo jednych od drugich odróżnić.

Przeczytałem wpis Filozofa kilka razy i jakoś nie dostrzegłem w nim śladu frustracji. Jest to tylko wynik przemyśleń i wnioski dla początkujących użytkowników Forum Audiostereo a nie, tak ja byś chciał, klubu Pylona. Proponuję ćwiczenia czytania ze zrozumieniem. Dla odmiany Twój post to ewidentny dowód frustracji i bezsilności.

• 2 tygodnie później...

Podejrzewam, że wielu z tu piszących nie słyszało nigdy w życiu Pylonów, a drugie tyle ..... innych niż Pylon :-)

Przez kilkadziesiąt lat przekopałem trochę kolumn i gdy z ciekawości posłuchałem sobie zestawu Pylon Diamond 25 uznałem, że są to naprawdę bardzo dobre kolumny. Trzeba mieć do nich dość mocny piecyk, bo to 4 omówki, fajnie też grają z lampą.

Ale gdy już dobrze dobierzemy zestaw, będą nieźle grać i z pewnością pozostaną z nami długo.

Choć ich nie kupię to dla jakości jaką prezentują- należy się im duży szacunek.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Podejrzewam, że wielu z tu piszących nie słyszało nigdy w życiu Pylonów, a drugie tyle ..... innych niż Pylon :-)

Przez kilkadziesiąt lat przekopałem trochę kolumn i gdy z ciekawości posłuchałem sobie zestawu Pylon Diamond 25 uznałem, że są to naprawdę bardzo dobre kolumny. Trzeba mieć do nich dość mocny piecyk, bo to 4 omówki, fajnie też grają z lampą.

Ale gdy już dobrze dobierzemy zestaw, będą nieźle grać i z pewnością pozostaną z nami długo.

Z Twojej wypowiedź podkreślę dobór sprzętu towarzyszącego. Ja już z Diamondami 28 miałem u siebie stan od absolutnej frustracji i przekładania co chwilę innego elementu toru przez stan "o gra nieźle" do słucham muzyki i cieszenia się odkrywając ja na nową. Najważniejsze ze ten ostatni stan mam właśnie teraz :).

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Kiedyś miałem podobne kolumny - Avance Omega 503. Grały ogólnie podobnie, jednakże uważam, że z Pylonami poszli do przodu. Jest to chyba jeden z nielicznych wyjątków gdzie nowe jest ciekawsze i zdecydowanie łatwiejsze do wysterowania. Zaznaczam, że kolumn tych nie wolno łączyć z wszelakimi budżetowymi amplitunerami AV, nawet gdy napiszą że to mocarne kolosy 7x150W- bo będzie tragedia, buła, głucho i zero dynamiki.

Kiedyś miałem podobne kolumny - Avance Omega 503. Grały ogólnie podobnie, jednakże uważam, że z Pylonami poszli do przodu. Jest to chyba jeden z nielicznych wyjątków gdzie nowe jest ciekawsze i zdecydowanie łatwiejsze do wysterowania. Zaznaczam, że kolumn tych nie wolno łączyć z wszelakimi budżetowymi amplitunerami AV, nawet gdy napiszą że to mocarne kolosy 7x150W- bo będzie tragedia, buła, głucho i zero dynamiki.

cześć. można wiedzieć czym napędzasz pylon diamond? mam 25 i grają na av yamahy z serii 1050 aventage.i jest dla mnie dobrze, co byś polecał jako alternatywę?

Pisałem wcześniej, nie mam ich ale słuchałem. Było to w konfiguracji z lampą Fezz Audio Silver Luna oraz Rotel A14.

Dla tych kolumn im więcej mocy i porządnej wydajności prądowej tym lepiej.

Z amplitunerem Onkyo TX RZ900 było już bardziej pastelowo, czuć było mniej mocy, ale nie można powiedzieć że było źle.

Po prostu czuło się że w napędzaniu kolumn są braki. Nie było powera, choć grały dość przyjemnie.

Integry Naim, NAD, Hegel, Primare, Rotel, Krell, Creek, Yamaha, Denon, itp- model w zależności od zasobności portfela i rodzaju słuchanej muzyki i upodobań. To trochę paradoks, ale przy takich wzmacniaczach te kolumny pokażą wszystko to co najlepsze. Bo komponenty mają bardzo dobre, ale wymagania co do reszty toru również.

Niestety w przypadku amplitunerów AV, nawet tych drogich, uważam, że jeśli podłączy się w miarę dobre kolumny to potrzeba jeszcze czegoś- dobrego subwoofera. Sekcja przedwzmacniacza niestety wprowadza ograniczenia- słabsza dynamika, wąska scena, słaba separacja, ogólne przytłumienie. Postawienie obok nich wzmacniacza od razu pokaże różnice.

Pisałem wcześniej, nie mam ich ale słuchałem. Było to w konfiguracji z lampą Fezz Audio Silver Luna oraz Rotel A14.

Dla tych kolumn im więcej mocy i porządnej wydajności prądowej tym lepiej.

Z amplitunerem Onkyo TX RZ900 było już bardziej pastelowo, czuć było mniej mocy, ale nie można powiedzieć że było źle.

Po prostu czuło się że w napędzaniu kolumn są braki. Nie było powera, choć grały dość przyjemnie.

Integry Naim, NAD, Hegel, Primare, Rotel, Krell, Creek, Yamaha, Denon, itp- model w zależności od zasobności portfela i rodzaju słuchanej muzyki i upodobań. To trochę paradoks, ale przy takich wzmacniaczach te kolumny pokażą wszystko to co najlepsze. Bo komponenty mają bardzo dobre, ale wymagania co do reszty toru również.

Niestety w przypadku amplitunerów AV, nawet tych drogich, uważam, że jeśli podłączy się w miarę dobre kolumny to potrzeba jeszcze czegoś- dobrego subwoofera. Sekcja przedwzmacniacza niestety wprowadza ograniczenia- słabsza dynamika, wąska scena, słaba separacja, ogólne przytłumienie. Postawienie obok nich wzmacniacza od razu pokaże różnice.

Podpisuje się w 100 %. U mnie np. Atoll IN100Se nie sprawdził się jako zasilanie , po zmianie na Roksana K3 nastąpił satysfakcjonujący przeskok w dynamice i kontroli basu. Mowa o Diamondach 28 grający na 30 m.

Edytowane przez Tomek1777

Dziekuję za ciekawe podpowiedzi. W momencie przypływu zbędnej gotówki poszukam możliwości odsłuchu i ew. zakupy jednego z wymienionych.

ps. na szczęście można Av yamaha przepiąć na 6 omowe obciążenie i jest duużo lepiej :)

Powiadasz - kilkadziesiąt lat? Ciekawe...Zakładając, że na poważnie zaczynami interesować się muzyką i sprzętem w okolicy 30-tki...to chyba zbliżasz się do 100...a w PL wcześniej sprzętu...nie było, za wyjątkiem Diory, Unitry, Tonsila...sprzętów Brauna, czasami Duala...

Ps - słyszałem Pylony, w salonie, w którym kupowałem Monitor Audio...które i tak nie są moimi pierwszoplanowymi kolumnami. Pylony lepiej grały od...STX'ów i tyle.

Interesuja mnie Diamondy28 do salonu. Caly czas cos tu sie pisze, ze Pylony lepsze od Stx, Stx od czegos tam, Monitor Audio od Pylonow itd.. Ludzie, prosze piszcie o konkretnych modelach jakie byly porownywane, bo inaczej to lanie wody. Mnie interesuja kolumny do 5500-6000 tys, a Diamondy 28 w tej cenie spokojnie mozna kupic po rabacie.

Interesuja mnie Diamondy28 do salonu. Caly czas cos tu sie pisze, ze Pylony lepsze od Stx, Stx od czegos tam, Monitor Audio od Pylonow itd.. Ludzie, prosze piszcie o konkretnych modelach jakie byly porownywane, bo inaczej to lanie wody. Mnie interesuja kolumny do 5500-6000 tys, a Diamondy 28 w tej cenie spokojnie mozna kupic po rabacie.

Na początku napisz z czym to ma grać , bo można się okrutnie rozczarować. Na pewno nie zakup w ciemno. Sugeruje odsłuch ze swoim systemem i to najlepiej w domu.

Zapominasz, że w kwocie 6000 kupisz praktycznie dowolną parę. Na marginesie - wszystko inne, jak Bowers, Monitor Audio, KEF, Focal, Hertz itd. łatwiej odsprzedasz, gdy po czasie stwierdzisz, że wolisz coś innego.

Kiedyś miałem okazje posłuchać zestawienia B&W monitory w cenie 5k jak twierdził własciciel ze wzmacniaczem Harmana ten z wiatraczkami chłodzącymi kawał kloca nie pamiętam modelu, gość włączył L.Coehena po 20 minutach miałem dość ,dla niego ideał dzwięk,tak więc odsłuch i jeszcze raz odsłuch we własnym kwadracie , mi Pylony Diamondy 25 leżą jak tralala innym nie,prawdą jest to że potrzeba do nich prądu, ze słabym wzmacniaczem nie zagrają , sam się o tym przekonałem

Tomek, jezeli chodzi o towarzystwo to albo dzielony audiolab(MB), albo Hegel80. W gre wchodzi tylko bialy lakier, bo w salonie to ma oprocz grania tez wygladac. Czy Hertz zrobi fajne kolumny w cenie do 6000 w bialym lakierze? Bo rzeczywiscie wygladaja ladnie. Firekage, masz racje, ze latwiej sprzedac znana marke, ale Hertz? Nie rozsmieszaj mnie. Tu jest kwestia trafienia na chetnego. Zreszta kwota odsprzedazy to mnie najmniej martwi :)

Tomek, jezeli chodzi o towarzystwo to albo dzielony audiolab(MB), albo Hegel80. W gre wchodzi tylko bialy lakier, bo w salonie to ma oprocz grania tez wygladac. Czy Hertz zrobi fajne kolumny w cenie do 6000 w bialym lakierze? Bo rzeczywiscie wygladaja ladnie. Firekage, masz racje, ze latwiej sprzedac znana marke, ale Hertz? Nie rozsmieszaj mnie. Tu jest kwestia trafienia na chetnego. Zreszta kwota odsprzedazy to mnie najmniej martwi :)

Niestety bardziej wywołałem temat, nie jestem aż tak osluchany. Miałem jedynie z nimi Dac Hegla H25 i to było zdecydowanie nie to , muł nie granie. A z lakierem to sobie dobierzesz jak już Ci dźwięk spasuje. .

Edytowane przez Tomek1777

Niestety bardziej wywołałem temat, nie jestem aż tak osluchany. Miałem jedynie z nimi Dac Hegla H25 i to było zdecydowanie nie to , muł nie granie. A z lakierem to sobie dobierzesz jak już Ci dźwięk spasuje. .

Przypomnę tylko by zawsze przed odsłuchem pylon diamond zapytać ile grały od wyjęcia z pudła. nowe potrzebują min 2- 3 tygodni grania po kilka godzin dziennie by się ułożyły. inaczej mulą strasznie, bas przeszkadza a średnica słaba a góra nie błyszczy.. co do sprzętu towarzyszącego - też lepiej się do tego przyłożyć w dobieraniu, w dobrych salonach o tym wiedzą najczęściej :)

Hertz, jak i podanych kilka innych, to tylko przykład. Rozśmieszać? Wolę to, niż Pylony...tak, jak Ty odwrotnie. Ktoś z nas myli się? Nie...

Kolejny tester. Nic więcej nie chce od Ciebie sie dowiedzieć tylko jedno mi powiedz. Podaj mi kilka typów kolumn za około 5 tyś które są git. Nie inaczej . Nie będą Cie nadwyrężał. Podaj jedne które zmiażdżą Diamondy. Obiecuje ze na pewno ich posłucham.

adam.mal widze ze testujesz kolumny. To super. Teraz napisz mi kilka konkretnych propozycji do 6000, bo nie zamierzam kupowac nic w ciemno, a widze, ze jestes osluchany i cos piszesz o doswiadczeniu. A moze cos co sam posiadasz, co moglbym sprawdzic...czekam...

adam.mal widze ze testujesz kolumny. To super. Teraz napisz mi kilka konkretnych propozycji do 6000, bo nie zamierzam kupowac nic w ciemno, a widze, ze jestes osluchany i cos piszesz o doswiadczeniu. A moze cos co sam posiadasz, co moglbym sprawdzic...czekam...

Powiedziałbym tak o D. 25 są to kolumny fajne grające ale nie domagają w dwóch aspektach tj. neutralność i jakość wykonania w środku są to dwie cechy których na pierwszy rzut oka nie słychać i nie widać. Czy warto dopłacić kolejne 2-5kPLN do czegoś lepszego to już kwestia indywidualnych preferencji.

Powiedziałbym tak o D. 25 są to kolumny fajne grające ale nie domagają w dwóch aspektach tj. neutralność i jakość wykonania w środku są to dwie cechy których na pierwszy rzut oka nie słychać i nie widać. Czy warto dopłacić kolejne 2-5kPLN do czegoś lepszego to już kwestia indywidualnych preferencji.

Nie interesują mnie D25 - są za małe. W cenie do 6000 spokojnie wyciągnę D28 i tej kubatury kolumny mnie interesują. Słyszałem też AA Hyperion- nic szczególnego, a wyglądają dużo gorzej niż Diamondy. Druga sprawa: 6000 to pułap górny, bo dopłacać to można w nieskończoność.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.