Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  357 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości - ktoś to sobie ubzdurał, to chcesz napisać?

Ps - zgłaszać to sobie możesz...dobrze, że nie od CIEBIE to zależy.

Z ciekawości - Pylon ma w ofercie 25 modeli kolumn. W ilu głośniki są wklejane? Niektórzy próbują sugerować, że we wszystkich...

Z ciekawości - Pylon ma w ofercie 25 modeli kolumn. W ilu głośniki są wklejane? Niektórzy próbują sugerować, że we wszystkich...

Pytanie nie do mnie, a do działu technicznego, bo i nie o tym traktowała moja wypowiedź. Zacytowałem konkret, z którego wynika, że to jest "siany, czarny, ohydny marketing"

PS - on nawet w tym słowie zrobił błąd...

Edytowane przez firekage

Nie rozumiem twojego wpisu. Prowokacja? Chcesz kogoś obrazić ? Koledze wyraźnie chodziło o to aby skupić się na wątku i merytorycznych wypowiedziach.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Olekpolko, szemrany antymarketing to ty probujesz uprawiac i dla mnie jestes tak wiarygodny jak te klony zalozone, po to aby pisac recenzje. ( a moze przez ciebie aby zrobic afere?) Ty tez masz duzo postow i twoja "aktywnosc" obraca sie tylko wokol czarnego marketingu wobec pylona.

Aha, i twoje konto jak i jankolonko itd, to tez konta zakladane w tym czasie, wiec.....

Chciałbym przestrzec przed kupnem pylon pearl 25, bo nie można się ich pozbyć. Wiedziałem że nie są jakiś górnych lotów bo za tą cenę nie można liczyć na sukcesy. W między czasie wymieniłem wzmacniacz na dużo lepszy, ale coś mi brakowało. Winiłem za to odtwarzacz cd i trochę te kolumny. W prasie niemieckiej doczytałem że cd które posiadam to stosunek ceny do jakości jest wybitny. Więc winne są kolumny. Otóż nie. Przez przypadek zmieniłem interconekt. To co te kolumny pokazały to mi szczęka opadła i kląkłem. Tak dokładnie, czekałem na ten efekt żeby klęknąć w przenośni oczywiście. Dźwięki przestały się sklejać przy muzyce gdzie jest ich dużo. Obraz który wcześniej słyszałem to była fikcja obrazu 3d. Obecnie każdy dźwięk wychodzi jakby z innej strony, scena jest podzielona na warstwy i te warstwy można doskonale rozróżnić bez najmniejszego problemu, one się na wzajem przenikają. Dźwięki np. instrumentów strunowych są bardzo wyraźne. Mam wrażenie że osoby które mają problem z podziałem uwagi miały by problem z ogarnięciem wszystkiego. Ja sam mam z tym problem bo jak się skupiam na sekcji gitarowej (bardzo lubię gitary) to uciekają mi inne dźwięki które znajdują się w innej warstwie i w innej części pokoju. Żeby słuchać całości utworu trzeba się mocno skupić i nie podążać np. za gitarką która pięknie wyciąga bo gwarantowane że trzeba będzie słuchać jeszcze raz . Zauważyłem że jeśli instrument gra gdzieś w głębi z innymi instrumentami ( w tej samej warstwie) i nagle przechodzi do instrumentów grających z przodu to nie wpływa na nie jak było do tej pory, nie lepi się dźwięk, jest wyodrębnionym instrumentem grającym jakby obok. Bas nie wpływa na średnicę a niskie wokale nareszcie grają naturalnie.

Maja też wadę, właściwie jedną zauważyłem. Nie podkreślają stopy basowej. Nie wiem jak to napisać bo nie chcę żeby ktoś zrozumiał że mają mało basu, nic z tych rzeczy. Postawienie ich na podstawkach potęguje ten bas. Chodzi mi o to że najniższy bas jest delikatnie słabo podkreślany. Ja sytuację uratowałem subem. Ustawiony na 80 hz dopełnia tą podstawę. Ciężko dziada było ustawić ale się udało. Za te pieniądze to ogromny pozytyw dla twórców tego projektu. Jeśli ktoś ma blisko a ma problem przy wyborze kolumn tanich to zapraszam na odsłuch.

Na solid 0,5mm, zwykły miedziany. W sklepie można go kupić i jest przeznaczony do domofonu, wykorzystuje się tylko dwie żyły na wtyk. Na forum można poczytać o patencie audioburaka. Wcześniej próbowałem go ale nie zrobiłem go tak jak obecnie i nie było aż tak spektakularnych efektów. Obecnie wykorzystałem wtyki melodiki które mają lepszy styk niż poprzednie i włożyłem go w izolowaną obudowę wykorzystując kabel antenowy. Efekt przerósł moje oczekiwania. Nie sądziłem że te kolumny to potrafią, a i też rozglądałem się za nowym cd lub dac. Obecnie nie mam takiej potrzeby nic zmieniać. Interkonekt melodiki którego żyła gorąca to tez solid, a żyła masowa plecionka mulił system, to zostało stwierdzone przez dwie osoby które nie mają pojęcia o audio, po prostu powiedziały to co usłyszały, powiedziały dosłownie " ten dźwięk jest przytłumiony". Więc to nie na granicy percepcji jak to niektórzy piszą.

No proszę, zaraz audiofile zaczną pruć swoje domofony :-)

A tak na poważnie @Pawel72 zapewne zmieniłeś średnicę kabla, stąd pojawiła się pewna różnica.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pewna? To jest stwierdzenie zbyt płytkie. Za takie pieniądze te kolumny nie powinny tak grać. Oni sobie sami strzelają w stopę. Potężna scena napompowana dynamiką przestrzenią i to jest wszystko uporządkowane. A po zmianie jeszcze się warstwy nie sklejają. Im lepszy wzmak tym gorzej się ich pozbyć.

Co do domofonu to nikt na forum nie chce spróbować i porównać go do bardzo drogich ic. Twórca tego patentu twierdzi że ma to związek z naskórkowością, że do 0,5 ona nie występuje. No i podstawa to solid a nie plecionka. Ja porównywałem do ic z miedzi 7 N plecionka i domofon wygrywa.

Gość

(Konto usunięte)

Co do domofonu to nikt na forum nie chce spróbować i porównać go do bardzo drogich ic.

Miałem kabelki zrobiony z solid core z różnych przewodników, żaden to patent, od dawna niektórzy tak robią.

Niestety bardzo ważny jest przewodnik. Czym czystszy tym lepiej gra.

Niestety te naprawdę dobre przewodniki są w zasadzie nie do dostania ze szpuli. Dlatego obawiam się, że kableki diy nie mają równych szans z IC firmowymi, tymi droższymi.

Ustalmy jedno: kabel nie gra. Jeżeli już, to wpięty w system, wprowadza zmiany w charakterystyce dźwięku, choć przyznajmy, że niewielkie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość

(Konto usunięte)

wprowadza zmiany w charakterystyce dźwięku, choć przyznajmy, że niewielkie.

Owszem kiepskie kabelki tak mają.

Dobre są w stanie "przewrócić system" :)

Niestety, żeby to usłyszeć, trzeba mieć najpierw dobry system :) najlepiej z dobrą adaptacją akustyczną.

Gość

(Konto usunięte)

Owszem kiepskie kabelki tak mają.

Niestety, żeby to usłyszeć, trzeba mieć najpierw dobry system :) najlepiej z dobrą adaptacją akustyczną.

Jak pociągniesz za ten kabel to i owszem ;-)))

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Ok...nie będę już...

Jako ciekawostkę dodam że kable mam duuużo droższe od kolumn :-) Więc może to prawda, że

A ja głupi wierzyłem, że to wzmacniacz ;-)

:-)))) Dowidzenia

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Pylony i kable, no dajcie spokój koledzy :-)

Ano własnie na jednym z odsłuchów między innymi Pylonów, niektórym kopary poopadały po zmianie IC na Belkina Silver AV.

Byłem dość sceptyczny do Pylonów, ale po tym incydencie przekonałem się, że mają potencjał.

Oczywiście mówimy o odpowiednim budżecie i budowie bass reflex.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.