Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TV-LED czy HD

kiza

Rekomendowane odpowiedzi

W tym teście z różą jest coś nieteges. Jak można oceniać czerń, skoro nawet róża ma różną jasność (inna ogólna jasność). Porównanie miałoby sens, przy takiej samej jasności na podstawie szarego/ew. kwiatu owej róży.

Ten Panasonic będzie dobrym wyborem.

Kolego 3D, nie jest mi potrzebne. na razie mój wybór padł na Panasonic TX-L37E5E LED FUL HD 100HZ SMAT.

Czy to dobry Twoim zdaniem wybór??Pozdrawiam.

Bardzo proszę wszystkich, rozmawiajmy o TV 37 calowych bo większego nie kupię.Na tej ścianie mam także ustroje akustyczne (pierwsze odbicia), bo słucham stereo, i większy mi nie wejdzie.

Po drugie nie chcę większego i nie kupię, także propozycje TV powyżej 37 cali są bezsensowne,i nawet jeżeli wszystko przemawia na kożyść większego.W zagraconych 13m2, moim zdaniem mija się to z celem.Dzieciaki i tak będą oglądać z różnych odległości.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie tematem.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Test w którym LED LCD zbiera peany, a plazma Panasonica zostaje potraktowana tak sobie - każe wątpić w jego rzetelność i obiektywizm. Oraz budzi podejrzenia, że był pisany na obstalunek.

Ponadto nie wciskajcie Koledze 720p. Nikt tak w Europie nie nadaje, gdyż standardem jest 1080i/p. 720p jest tym samym co HD Ready. Schyłkowa technologia pośrednia pomiędzy SD a HD, ni pies ni wydra (coś na kształt świdra), skrzyżowanie wielbłąda z szakalem. Jak widać nadal ma wielbicieli, którzy dogmatycznie podchodzą do wydumanych akademickich wzorków wielkość ekranu a odległość.

1) Nikt nikomu nie wciska 720p - jeśli tak zinterpretowałeś kogoś wypowiedź, zinterpretowałeś ją błędnie

2) 720p to nie jest "HDREADY" . Określeniem HDREADY , nazywano dawniej TV gotowe na wyświetlanie wyższej rozdzielczości od PAL. Na dobrą sprawę każdy obecnie sprzedawany TV jest HDREADY, czyli gotów na wyświetlanie HD (zwykle zaczynającego się od 1280x720).

3) Co do schyłkowej technologii ... schyłkowa technologia to jest tryb z przeplotem .... kompletny bezsens w dobie wyświetlaczy cyfrowych. Przeplot miał sens na CRT (choć też nie do końca ... ale powiedzmy miał jakikolwiek sens) ... obecnie przeplot = pomyłka. Jedyny plus z 1920x1080i@50 fps jest taki, że przepuścić przez to można 1920x1080@25p (wystarczy prosta, bezstratnie przebiegająca konwersja).

4) Nikt nie podchodzi z "wzorkami" ... tylko "ktoś" doświadczalnie sprawdzał jaki jest przyrost jakości przy odległości 3m na 40-42" między 720p a 1080p .

Panowie ja nie mam wygurowanych wymagań, będę ogłądal Tv, tylko z anteny zwykłej naziemnej(żadnego dekodera nie chcę np.Polsat), i z DVD.Co sądzicie o wyborze tego Panasonica TZ-L37E5E Led Full HD 100HZ Smat .

Pozd.

Gość

(Konto usunięte)

1) Nikt nikomu nie wciska 720p - jeśli tak zinterpretowałeś kogoś wypowiedź, zinterpretowałeś ją błędnie

2) 720p to nie jest "HDREADY" . Określeniem HDREADY , nazywano dawniej TV gotowe na wyświetlanie wyższej rozdzielczości od PAL. Na dobrą sprawę każdy obecnie sprzedawany TV jest HDREADY, czyli gotów na wyświetlanie HD (zwykle zaczynającego się od 1280x720).

3) Co do schyłkowej technologii ... schyłkowa technologia to jest tryb z przeplotem .... kompletny bezsens w dobie wyświetlaczy cyfrowych. Przeplot miał sens na CRT (choć też nie do końca ... ale powiedzmy miał jakikolwiek sens) ... obecnie przeplot = pomyłka. Jedyny plus z 1920x1080i@50 fps jest taki, że przepuścić przez to można 1920x1080@25p (wystarczy prosta, bezstratnie przebiegająca konwersja).

4) Nikt nie podchodzi z "wzorkami" ... tylko "ktoś" doświadczalnie sprawdzał jaki jest przyrost jakości przy odległości 3m na 40-42" między 720p a 1080p .

Gdzieś spotkałem się z klasyfikacją, że "HD Ready" oznacza faktycznie monitory/tv gotowe wyświetlić obraz o wyższej rozdzielczości, jednak nie obsługujące pełnego 1080p.

Te, które są do tego zdolne, określa się mianem "Full HD". Dodatkową informacją było, że obecnie zaleca się oznaczanie już nie "Full HD", ale np. "HD 1080" - wiadomo, że chodzi o "progressive".

I zgodnie z tym, ponieważ mam tv tylko "HD Ready", pozostaję przy ustawieniach DVD oraz tunera TV satelitarnej (który zresztą ma maksymalnie 1080i) na poziomie 720p.

Ponoć lepsze 720p niż 1080i, choć nie wiem, czy to dobry wybór... ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzicie panowie o tym modelu?Mi odpowiada, ale moja wiedza na temat TV jest znikoma.

Pozd.

Ukryta Zawartość

@kiza Skromnie uważam, że Panasonic produkuje wyśmienite plazmy. Niestety LCD w wykonaniu tej firmy to już nieporozumienie i TV te nie mają nic wspólnego z jakością plazm. LCD (LED) oferują wyłącznie dlatego aby jako firma prezentować pełna ofertę. Nawet w testach LCD Panasonica określana jest jako średnia jakość. Jeżeli nie zamierzasz zakupić modelu 42 calowego z LCD tej firmy dałbym sobie spokój. Jeśli tak lepszym wyborem będzie zakup LCD innej firmy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kyle doskonale wiesz dlaczego w emisji zarówno naziemnej, jak i satelitarnej przyjęto 1080i, a nie p. Z przyczyn ekonomicznych, gdyż nadawcom płaci się od ilości GB. I z tego właśnie powodu nie jest to bynajmniej technologia schyłkowa.

Kyle doskonale wiesz dlaczego w emisji zarówno naziemnej, jak i satelitarnej przyjęto 1080i, a nie p. Z przyczyn ekonomicznych, gdyż nadawcom płaci się od ilości GB. I z tego właśnie powodu nie jest to bynajmniej technologia schyłkowa.

Sądzę że 1920x1080i @ 50 fps zajmuje w paśmie, przy tej samej jakości więcej od 1920x1080p @ 25 fps ... a "obrazu"/"wrażenia"/"treści" jak by nie było tyle samo. Kolejna sprawa nie wiem czy np. przy takim meczu z EURO 2012 nie byłoby lepszej jakości na 1280x720p@50 fps wzgl. 1920x1080i@50 fps. Oczywiście najlepiej byłoby 1920x1080p @50 fps - ale to jak wspomniałeś kosztuje sporo pasma (choć taka mam nadzieję będzie przyszłość, jeszcze przed 3840x2160).

Panowie ja nie mam wygurowanych wymagań, będę ogłądal Tv, tylko z anteny zwykłej naziemnej(żadnego dekodera nie chcę np.Polsat), i z DVD.Co sądzicie o wyborze tego Panasonica TZ-L37E5E Led Full HD 100HZ Smat .

Pozd.

I dlatego musi być to plazma a nie LCD.

Panowie moze tak wrócicie do zasadniczego tematu wątku, czyli doradzicie jaki TV ma wybrać Kiza. A Wy jak to nieraz bywa rozwijacie jakieś uboczne wątki niekoniecznie interesujące autora tematu.

I dlatego musi być to plazma a nie LCD.

A istnieją plazmy 37 calowe?

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

A jeśli już na siłę musi to być LCD (szkoda pieniędzy na LCD w stosunku do plazmy) to kup LG 37LV5500

A istnieją plazmy 37 calowe?

Gość sobie ubzdurał że 37 będzie do tak małego pokoju w sam raz - oczywiście jest w błędzie. (kupuje audiofilskie klocki a TV chce kupić typu Technics :D)

Jeśli TV wiesza się na ścianę powinno się wybierać "oczko wyżej" niż w przypadku postawienia na fabrycznej podstawce. W takim przypadku telewizor znika i jest optycznie mniejszy. Problemem może być jednak brak miejsca na zamontowanie TV większego niż 37 cali. Wówczas nie da się nic zrobić i pozostanie 37 cali.

Na rynku można jeszcze czasami dostać 37 calowe plazmy :TX-P37X20E i TX-P37C2E i sporadycznie Panasonic TH-37PV80. Można je zakupić też z drugiej ręki. Panasonic gwarantuje dużą niezawodność, więc w przypadku tej firmy nie powinno być strachu. Niestety jeśli TV był non stop użytkowany sprawność matrycy po kilku tysiącach godzin ulega pewnemu pogorszeniu. Choć z drugiej strony miałem 3 lata model TH-37PX80, chodził prawie non stop i nie zauważyłem aby obraz uległ jakiemuś widocznemu pogorszeniu ......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Kyle

Co by nie powiedzieć 1920x1080i@50 fps będzie lepsze od 1920x1080p@25 fps i znacznie lepsze od 1280x720p@50 fps. Nie wydaje mi się, aby kiedykolwiek wprowadzono 1920x1080p@50 fps. Bardziej prawdopodobne jest pójście od razu w Ultra HD 7680x4320p.

Gość

(Konto usunięte)

@ Kyle

Co by nie powiedzieć 1920x1080i@50 fps będzie lepsze od 1920x1080p@25 fps i znacznie lepsze od 1280x720p@50 fps. Nie wydaje mi się, aby kiedykolwiek wprowadzono 1920x1080p@50 fps. Bardziej prawdopodobne jest pójście od razu w Ultra HD 7680x4320p.

Powyżej napisałem:

I zgodnie z tym, ponieważ mam tv tylko "HD Ready", pozostaję przy ustawieniach DVD oraz tunera TV satelitarnej (który zresztą ma maksymalnie 1080i) na poziomie 720p.

Ponoć lepsze 720p niż 1080i, choć nie wiem, czy to dobry wybór... ;)

Mam Samsunga LE32B350 (matryca 1366 x 768 pikseli) - to które z ustawień będzie lepsze, optymalniejsze?

720p czy 1080i?

Ponadto nie wciskajcie Koledze 720p. Nikt tak w Europie nie nadaje, gdyż standardem jest 1080i/p.

Tak dla sprostowania - niemieckie programy (ARD, ZDF, itp.) są nadawane w 720p.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Mam Samsunga LE32B350 (matryca 1366 x 768 pikseli) - to które z ustawień będzie lepsze, optymalniejsze? 720p czy 1080i?
Zależy czy dla obrazów statycznych czy raczej dynamicznych. To teoria. A tak naprawdę to dla oka różnica będzie niezauważalna.

A jeśli już na siłę musi to być LCD (szkoda pieniędzy na LCD w stosunku do plazmy) to kup LG 37LV5500

Gość sobie ubzdurał że 37 będzie do tak małego pokoju w sam raz - oczywiście jest w błędzie. (kupuje audiofilskie klocki a TV chce kupić typu Technics :D)

locoloco

Branża

1164 postów

Napisano 23.07.2012 - 17:08

Sony nie produkuje nowych modeli w wielkości 37".

Z dobrych modeli 37"masz :

- Philipsa 37PGL 4007

Ukryta Zawartość

- Panasonica 37E5

Ukryta Zawartość

Napisałem że się nie znam na TV nowej generacji, i dlatego założyłem ten wątek.Co do Panasonica polecał go IocoIoco, dlatego się nim zainteresowałem bo myślałem że to dobra propozycja?

Okazuje się że jest w błędzie, po waszych wypowiedziach.Także ja analizuję każdą propozycję, choć nie zawsze mogę stwierdzić że jest dobra.??

Pozd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Zależy czy dla obrazów statycznych czy raczej dynamicznych. To teoria. A tak naprawdę to dla oka różnica będzie niezauważalna.

Hehe, dla programu w tv, a on zmienny jest... ;)

I masz rację - przyglądałem się teraz na wszelkie możliwe sposoby - różnica niezauważalna.

Bynajmniej. Są 1080i.

Na pewno?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli TV wiesza się na ścianę powinno się wybierać "oczko wyżej" niż w przypadku postawienia na fabrycznej podstawce. W takim przypadku telewizor znika i jest optycznie mniejszy. Problemem może być jednak brak miejsca na zamontowanie TV większego niż 37 cali. Wówczas nie da się nic zrobić i pozostanie 37 cali.

Na rynku można jeszcze czasami dostać 37 calowe plazmy :TX-P37X20E i TX-P37C2E i sporadycznie Panasonic TH-37PV80. Można je zakupić też z drugiej ręki. Panasonic gwarantuje dużą niezawodność, więc w przypadku tej firmy nie powinno być strachu. Niestety jeśli TV był non stop użytkowany sprawność matrycy po kilku tysiącach godzin ulega pewnemu pogorszeniu. Choć z drugiej strony miałem 3 lata model TH-37PX80, chodził prawie non stop i nie zauważyłem aby obraz uległ jakiemuś widocznemu pogorszeniu ......

Ukryta Zawartość

Witam, może wiesz gdzie jeszcze można dostać tą plazmę, bo w tych sklepach z linku który podałeś jest niedostępna.

Będę wdzięczny za informacje, jeżeli Ci to nie sprawi kłopotu.

Pozd.

Ukryta Zawartość

Na pewno?

Ukryta Zawartość

Nie upieram się co do ARD.

1. Nie wiem jak to się ma do obowiązującej w Europie normy 1080i. Czy można tak sobie olewać normę i nadawać "po uważaniu".
  2. Wiem natomiast teraz dlaczego obraz na ARD jest wprawdzie niby HD, ale zauważalnie gorszy od Planete, National Geographic HD, National Geographic Wild HD czy Animal Planet HD ktore nadają w 1080i.

Ukryta Zawartość

Przepraszam za OT

Nie upieram się co do ARD.

To nie dotyczy tylko ARD. Link podałem jako przykład. Wszystkie kanały państwowej telewizji niemieckiej (ARD, ZDF, ZDF.neo, ZDF.Kultur, EinsFestival, EinsPlus itp.) nadawane są dokładnie w 720p/50, również kanały regionalne (nie pamiętam dokładnie które, bo chyba nie wszystkie jeszcze są w HD, a nie mam teraz tunera, żeby to sprawdzić).

Nie dotyczy to niemieckich kanałów prywatnych czy komercyjnych.

Nie wiem jak to się ma do obowiązującej w Europie normy 1080i. Czy można tak sobie olewać normę i nadawać "po uważaniu".

Kto i kiedy ustalił taką normę?

Niezrozumiała dla mnie jest apologetyka 720p uprawiana przez niektórych. Popatrzcie sobie proszę na państwowe programy niemieckie (wymienione przez Neofozzie - nadające w 720p) a potem na programy wymienione przeze mnie w moim poprzednim poście, albo na prywatne kanały niemieckie, np. Anixe HD (wszystkie 1080i). Różnica w jakości obrazu na korzyść 1080i jest natychmiast zauważalna. W zasadzie 720p to takie nie wiadomo co. Pół-HD.

W "dziele naukowym" najwyższej rangi, Wikipedii mianowicie, czytamy:

W metodzie i (interlaced) z przeplotem naprzemiennie wyświetlane są pola zawierające wyłącznie parzyste i wyłącznie nieparzyste linie obrazu. Ten mniej intuicyjny system jest stosowany, ponieważ pozwala na podniesienie rozdzielczości lub zwiększenie płynności ruchu przy tym samym zużytym paśmie/tej samej ilości przesyłanych danych.

Porównując standardy 1080i50/60 i 720p50/60, 1080i50/60 wykazuje dokładniejsze odwzorowanie szczegółów przedmiotów nieporuszających się w pionie i wyższą rozdzielczość poziomą.

Obecnie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) najbardziej popularna jest odmiana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nadawana cyfrowo (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) satelitarna bądź naziemna) w formacie 16:9.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat akurat ja nie mam możliwości oglądania niemieckich programów o których piszesz, dlatego ja nie o tym. Porównam jednak obraz jaki miałem w UK, np. bardzo dobrej jakości programy BBC i teraz w PRL na UPC. I wierz mi, że przy zmianie z 720p na 1080i różnicy nie widziałem. Nie widziała moja rodzina i szerokie grono znajomych .

Teoretycznie i na papierze różnica pewnie jest, ale chyba nie dla dość niedoskonałego ludzkiego oka.

Ja różnicę widzę natychmiast. I wcale nie mam ambicji do bycia Sokole Oko. Moja rodzina / znajomi również widzą. Szczególnie jest to zauważalne przy szybkim przełączeniu z programu 1080i (np. Animal Planet HD) na program 720p (np. ARD).

720p postrzegam jako ni-to SD, ni-to HD. Trochę lepiej od SD, ale sporo gorzej niż HD. Dlatego na swój prywatny użytek nazywam to Pół-HD, albo HD Ready.

To jest tak, jak gdyby kupić sobie francuski koniak z górnej półki XO, ale pić zmieszany pół na pół z naszym rodzimym bimbrem, aby było taniej. Natomiast po znajomych rozgłaszać wszem i wobec, że pijam francuski koniak XO. Rzeczona mikstura to jest taki koniak XO jak 720p jest HD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.